Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Bu çok genel iğneden ipliğe...

gocaman

Bronz 4 Üye
Katılım
27 Eyl 2009
Mesajlar
45
Selam herkese bilgileri birleştirmek istedim ve buyurun… uzun sürdü ama deydi sanırım
Aşağıdaki bilgilerde yanlışım varsa düzeltin lütfen… eleştiri ve yorumlarınızı bekliyorum 
Yemlerle ilgili olan kısım alıntıdır

Paladaryum
Aldığınız akvaryumun yüzde 75 i su ile dolu olmalıdır… suyun üstünde kuru alan mevcut olmalıdır kuru alana rahat çıkabilmeleri için kuru alan rampası olmalıdır ve kuru alan ve rampanın üstüne halı kaydırmaz gibi bir şey sermelisiniz ki çıkabilsinler kuru alan rampasının yarısına kadar su gelecek şekilde ayarlayınız

Akvaryum seçerken
Kuru alanı koyduğunuzda akvaryum daralmayacak büyüklükte olmalıdır. Akvaryumun su akıtıp akıtmadığını kontrol ediniz.
Akvaryum kapağı olarak kapak almazsanız fiyattan düşecektir. Eğer almazsanız mutlaka bir kapak lazım kapak olarak yeni eşyaların içinden çıkan köpüklerden kullanabilirsiniz. 

Akvaryumu aldıktan sonra
Akvaryumu alın içini sade su ile bir yıkayın bahçenizde hortumla veya banyoda hortumla olabilir. Yıkadıktan sonra kuru alanı yapıştırın ve akvaryumun içini tamamen su ile doldurun.
Ve içine Akvaryumun içindeki su miktarına göre artacak şekilde her on litre suya 2 yemek kaşığı tuz olacak şekilde kaç litre su alıyorsa ona göre tuzunuzu ekleyin. Akvaryumun içine koymak istediğiniz cansız bitkileri de tuzlu suya koyun.
İçine taş kaya vb. koymanızı tavsiye etmem çünkü bazen kaplumbağalar altına sıkışabiliyor  su yüzeyine 6–7 dk. İçinde çıkamazsa boğulabilir. 
En az 32 Saat bekledikten sonra Suyu dökün yavaşça akvaryumu kırmadan  çok hassastır özellikle ince camlar.

Tuzlu suda beklettikten sonra
Akvaryumu normal su ile iyice temizledikten sonra kaynar su ile bir çalkalayın ve bir bez ile silin tekrar su ile durulayın Artık iyice dezenfekte oldu akvaryumunuz.

Şimdi sıra geldi Paladaryum suyuna…
Öncelikle Musluktan suyu alıp koyarsanız 2–3 gün sonra eşyalar yosun bağlar 
En az 3 Gün bekletilmiş su kullanmanızda fayda var yada hazır su almalısınız.

Paladaryum un yüzde 75 ini su ile doldurduğunuzda kuru alan rampasının yarısına kadar su gelmiş olmalıdır.

















Donanımlar
Kesinlikle Isıtıcı olmalıdır eğer kaliteli bir ısıtıcı varsa ayarı 26 dereceye ayarlarsanız o zaten 28 – 29 derece ye getirecektir yani ideal sıcaklık ama eğer 15 liralık ısıtıcılardan aldıysanız 24 dereceye ayarlayın o 28 – 29 yapacaktır. Bu her markaya göre kesin değildir deneyerek bulabilirsiniz.
Kesinlikle gereken bir malzeme daha Filtre
İç filtre 100 litrenin altındaki suları temizler
Dış filtre 100 litre ve üstündeki suları temizler
Filtre alırken en ucuzundan alırsanız büyük ihtimal ile yetersiz gelecektir. Biraz paraya kıyarak güçlü bir filtre alırsanız suyun bulanıklığını önleyebilirsiniz. Ve güçsüz filtre alırsanız akvaryuma enlemesine koyamazsınız çünkü diğer uçtaki çöpleri çekemez boylamasına koyduğunuzda ise kaplumbağaları biraz savurabilir ama zararı yok.
Hava Borusunu iptal ederek
Hava motoru alabilirsiniz ve hava taşı koyarak şık görünüm yapabilirsiniz.
Ultra viole lambası Eğer kaplumbağanızı günde 1 saat kadar güneşlendirebilirseniz buna hiç gerek kalmaz.  Ama güneşlendiremezseniz mutlaka almanız lazım 
Isıtma lambası kuru alanı ısıtmanız için herhangi bir masa lambası kullanabilirsiniz. Günde 12 saat açık olacak geceleri kapatmalısınız ki kaplumbağalarınız uyusun 
Isıtma lambası mutlaka kullanmalısınız kuru alanda hayvanlarınızın üşümemesi için  kuru alan suda 2–3 derece daha sıcak olmalıdır. Masa lambası bunu sağlayabilir 

Ek olarak Donanımlar
Arka fon bence gereklidir suyun bulanıklığını fazla göstermez ve şık bir görüntü oluşturur 
Cansız bitki vb. donanımlara gerek olduğunu sanmıyorum çünkü ne kadar boş alan o kadar mutlu kaplumbağa demektir 
Akvaryum içi termometre dikkat Petshopcularda ki dışardan yapıştırmalı olan dereceler doğru ölçmüyor. O yüzden Akvaryum içi termometre daha iyidir.

Ve gelelim donanımları sağladıktan sonra en az 3 gün beklemiş suyu akvaryuma koyduk…
Suyu 28-29 dereceye geldiğinde kaplumbağanızı içine bırakın ve nasıl yüzdüğünü izleyin o plastik ölüm kablarında nasıl acı çektiğini anlayın…


Akvaryum bakımı

Su
25–20 günde bir suyun yüzde 25 ini yine en az 3 gün beklemiş bir su ile değişiniz. Çok sık bu işlemi yapmanız sudaki yararlı bakterileri yok eder.

Fitre bezi filtrenin bezini 15 günde bir değişmenizi tavsiye ediyorum filtre akvaryum orantısına bağlı olarak değişebilir.

Akvaryum kapağı kullanmalısınız köpük vb. bir şey olabilir.







Gelelim Kaplumbağalara…

Bakımı gerçekten zordur  Öncelikle sağlıkları için iki önemli unsur vardır birincisi yemleri ikincisi sizin yapacağınız faaliyetler

Yemler…

Kaplumbağa için Beslenmek…

Örnek veriyorum XXX marka yemi sürekli olarak kullanıyorsunuz diyelim.
Arada protein değeri yüksek yemler vermelisiniz ek yem yani…

Protein olarak; kurutulmuş karides, kurutulmuş unkurdu, kurutulmuş sinek kurdu, kurutulmuş karınca yumurtası, kurutulmuş minik yengeç, kurutulmuş minik midye vb. yiyeceklerden verebilirsiniz. Sebze ve meyve olarak; kıvırcık, yonca, yabanmersini, papaya, marul, balkabağı, helvacık kabağı, incir, şalgam yaprağı, salatalık, taze fasulye, havuç, kabak, lahana, domates, çilek, kiraz, elma, mango, karpuz, kavun, elma, muz, şeftali, böğürtlen vb. örnek olarak verilebilir.

En iyi protein olarak Kurutulmuş karidesi görüyorum ben.
Meyve sebzeleri nadir vermelisiniz.





Bazı Yemler Ve İçerikleri
SERA

Reptil Professional Herbivor
İçeriği: Vitaminler, mineraller, su yosunu ve bazı bitkiler. Yani otçul içerikli bir yem. Genelde yaşını doldurmuş kaplumbağalar için uygun.

Reptil Professional Carnivor
İçeriği: Vitaminler, minareller, etçil sürüngenler için uygun yüksek protein içerikli besinler. Protein içeriği yüksek bir yemdir ve yavrularda kullanılabilir.

Raffy P
İçeriği: Vitamin ve minarellerin yanında hem bitkisel hem de etçil kaynaklı besinler içerir. Protein oranı yüksek bir yemdir. Balık ve balık türevleri , tahıl, bitkisel bazı besinler , yumuşaklçalar ve kabuklulardan oluşur. Yavrular için kullanılabilir, erişkinler için de ara sıra verilmesi daha uygun olur yüksek protein içeriğinden dolayı.

Raffy Vital
İçeriği: Balık ve türevlerinin yanı sıra yüksek oranda bitkisel besinler içerir. Bu yüzden yavrulara pek verilmemeli, yetişkin kaplumbağalarda kullanılmalıdır.

Raffy I Gammarus
İçeriği: Büyük oranda karidesten ve sardalya ile bazı yumuşakçalarlardan oluşur. İçerik olarak oldukça zengin proteine sahip bir yemdir. Bu nedenle yavrularda ek yem olarak kullanılmalı temel yem olarak ek başına verilmemelidir.

Raffy Mineral
İçeriği: Adından da anlaşıldığı üzere yüksek oranda vitamin ve mineral içerir. Özellikle sağlıklı kabuk gelişimine katkısı çoktur yüksek oranda kalsiyum içerdiği için. Genel olarak da etçil kaynaklı besinler içerir, gammarus, karides, balık, yumuşakçalar ve buğday unundan oluşur.Kaplumbağanızda kabuk yumuşaması varsa iyi gelecek bir yem.

Raffy Royal
İçeriği: Dondurulmuş küçük balıklardan oluşan doğala yakın bir yemdir. Özellikle yavrular için besleyici bir yem. Yetişkinlere ara sıra az miktarda verilebilir.



TETRA

Fauna Gammarus
İçeriği: Minik yengeçler, karides ve yumuşakçalarlardan oluşur. Yüksek oranda protein içerdiği için yavrulara göre bir yemdir. Yetişkinlere ara sıra verilebilir. Sera raffy-I ile aynıdır içeriği.

Reptomin Baby
İçeriği: Mineral ve vitamince zengin yüksek protein içeren bir yemdir. Ayrıca C vitamini de içerir. Adından da anlaşılabildiği gibi yavrular için uygundur.

Reptomin Sticks
İçeriği: Vitaminler, mineraller, bitkisel besinler, balık ürünleri, yumuşak ve sert kabuklu su ürünleri ve yosundan oluşur. Proteince zengin sayılabilir. Yavrular ve yetişkinler için uygundur dengeli bir içeriğe sahip olduğu için.



SANYU

Turtle Sticks
İçeriği: Yüksek oranda protein içerir ayrıca vitamin ve mineral bakımından da zengin sayılır. Ufak ufak olması kaplumbağanızın bir kerede yiyebilmesine imkan verir ve suyun temiz kalmasını sağlar böylece.

Tubifex Worms
İçeriği: Kurutulmuş kan kurdundan oluşur. Yüksek protein içerir bu yüzden ek yem olarak verilmeli, tek başına kullanılmamalıdır. Yetişkinlere nadiren az miktarda verilebilir.

Shrimp Kurutulmuş Karides
İçeriği: Sera raffy-I ve Ttera Gammarus ile içeriği aynıdır. Yüksek protein içerir.

Beslenme konusundaki Standart bilgi bu kadardır. Belli bir yem ve ek yem olarak normalde kullandığınız yemin protein oranından fazla protein içeren bir yem kullanırsanız iyi olur.

Size düşen görevler
Öncelikle mutlaka günde en az bir saat güneşlendirmelisiniz. (uv lambası güneşlendirmenin yerini tutmaz güneşlendirmek daha sağlıklıdır)

Güneşlendirirken…

Kaplumbağanız ı bir plastik kaba alınız dikkat edin çıkmaya çalışacaktır!
Eğer kaplumbağanız büyük ise leğene koymanızı tavsiye ederim
Rüzgâr almayacak bir yerde leğenin bir kısmında mutlaka gölge yapmalısınız.
Ve kuru alan yapmanızda fayda var su seviyesini fazla yapmayın güneşlendirken sadece kabuğunun yarısından biraz aşağıya kadar yeterlidir.


İkinci olarak Kabuk problemi
Petshopcularda satılan saçma kabuk sertleştiricilerden almayınız
Limon vb. şeyler kullanmayınız 3 günde Ilık su altında bir diş fırçası ile kaplumbağanızın kabuğunu fırçalayınız.
Ve mavi damla adında satılan damlarlardan alınız akvaryum suyuna damlatınız. Fazla damlatmanız zararlı olabilir.
Suyun temizliğine dikkat ederseniz zaten mantar vb. problemler oluşmaz kaplumbağanızda.

Isıtma lambası
Masa lambası vb. şeyler olabilir kuru alanı günde 12 saat ısıtmalısınız geceleri mutlaka kapatın kaplumbağalarınızın uyuması için.

Şimdilik bu kadar devamı gelecek :)
 
Teşekkürler özellikle yeni başlayanlar için faydalı genel bir bilgilendirme olmuş.
 
Metilen mavisi su için değilmiydi yemine damlattığımızı bilmiyordum ??
 
Tam nerde geçiyor onu bilmiyorum ama mavi damlayı sadece suya damlatmak gerek yemle beraber vitamin gibi verilmez. Zaten bir damlası bile 10-20 litre su için yeterli, direkt kaplumbağaya yemle birlikte vermeniz zararlı olacaktır, yeri gelmişken düzeltelim o konuyu da.
 
Geri
Üst