Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Bunalırlar Mı?

charlsteve

Bronz 5 Üye
Katılım
5 Nis 2015
Mesajlar
35
İyi geceler, iyi günler. Öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam özür dilerim. Bazı sorularım olacak; kaplumbağalar yazın sıcak havadan bunalırlar mı? Birkaç gündür sürekli suyun dibinde, mangonun yanında duruyor birisi. Diğeri de kuru alanın rampasında pek hareket etmeden duruyor. Yem için istekliler ama attığımda çok da yemek istemiyorlar, genelde hepsini yemeden bırakıyorlar. Eğer sıcaktan dolayıysa (ki burası bayağı sıcak oluyor) yazın ciddi anlamda sıcak olduğunda ısıtıcı ve ısıtma lambasından birini kapatmalı mıyım? Yem konusunu nasıl çözerim? Odada pencere açıkkan esinti olursa hasta olurlar mı? Teşekkürler şimdiden.
 
Cvp: Bunalırlar Mı?

Suyun dibinde bulunması ve yem yememesi kabızlık belirtisi olabilir.Tek tip beslenme bunda etkilidir.Yem çeşitliliği ve bu çeşitlilik arasında lif yönünden bol olan yemlere yer verilmeli.Diğer kaplumbağanın da davranışları gözlemlenmeli.Anormal davranışlar not edilip hastalık belirtileri ile karşılaştırılmalı.


Oda sadece durgun ve kuru alan sıcaklığına yakın zamanlarda pencere açılarak havalandırılmalı.Aksi hava akımına neden olur.Bu akıma maruz kalan kaplumbağalar yüksek oranda akciğer enfeksiyonu geçirmektedir.Kaplumbağa büyüdükçe vücut direnci artsa da hava akımına dikkat etmekte fayda var.Mümkün olduğunca odayı oda kapısı açarak havalandırmakta fayda var.Ek olarak kaplumbağalar oksijen ihtiyaçlarının tamamına yakınını akciğer solunumu yaparak karşıladıkları için akvaryumun bulunduğu odada sigara içilmemeli.


Sıcaklıktan etkilenme durumu her canlıda görülebilir ancak oda içerisinde bulunan akvaryum suyunun sıcaklığının henüz etkilenebilecekleri seviyede olduğunu söylemek yanlış olur zira Türkiye'deki sıcaklık değerleri o kadar yükselmedi henüz.Bu yüzden rampada duran kaplumbağanın farklı bir problemi olabileceği üzerinde durmakta fayda var.


Su sıcaklığı kaplumbağa 5 cm olana kadar 28°C,8 cm olana kadar 27°C'de tutmakta fayda var.Bu boydan sonra sabit 26°C'de tutmak yeterlidir.Yazları su sıcaklığı artacağından ötürü ısıtıcı 28°C'ye ayarlanabilir.Bu ayarlama gündüz-gece sıcaklık farklılıklarını minimalize eder.Yaz ayları bitince kaplumbağanın kabuk boyuna göre tekrar ayarlama yapılır.Akvaryum suyunun değişen sıcaklığına göre kuru alan da paralel olarak ayarlanmalı.
 
Cvp: Bunalırlar Mı?

ayrıca furkanın birinci paragrafına ek olarak silis kumda olmalı. hazım güçlüğü çekiyorsa kum yiyerek midesindeki katı yiyecekleri parçalar. dışkılaması kolay olur.

ikinci paragrafa ek olarak bu hayvanların akciğere yakalanma noktası rampa üstünde lambadan uzakken oluyor. eğer pencere açılacaksa hayvanların su içinde olduğuna dikkat edilmeli. her ne kadar su içinde yaşasalarda nefes alma anlamında nemli ortamı fazla sevmiyorlar. ben pencere açıp havalandırdığım dönemlerde dikkat ediyorum hayvanlar su içinde burunlarını dışarı çıkarıp pencere tarafındaki köşeye doğru durarak nefes alıyorlar.

su sıcaklığı yazın 30 derecelerin üzerine çıkar. dolayısıyla ısıtıcı devreye girmez. ısıtıcı yazın sudan çıkarılabilir veya suda durabilir. yapılması gereken akvaryumun direk güneş görmemesi için tertibat almak. diğer odalar serinse kapıları açık tutmak; bu aynı zamanda akvaryumun bulunduğu ortamdaki nemin dağılmasını sağlar. esinti yoksa ve pencereden sıcak gelmiyor ise hayvanlar su içinde olmak kaydıyla pencere açmak. bunda da akvaryumun bulunduğu odanın penceresindense gölgede olan bir odanın penceresini açmak daha iyi olur. böylece esinti olsa dahi akvaryumun bulunduğu odaya etkisi olmayacaktır.

35 derece filtrelerin motorlarının soğumasındaki son noktadır. 35 derece ve yukarısında motoru yanar. su 34 derecelere yaklaştığında pet şişeye su konup buzlukta dondurulduktan sonra filtre su çıkış borusu önüne konumlandırılıp dik konur, eğer su içinde durmuyor ise yüzeyde bırakılır. bu sirkülasyonla suyu serin tutmaya çalışır. suya konulacak petşişenin dışı temiz ve kağıtları çıkarılmış kapağı kapalı olmalı. bu işlem kısa sürelidir. buz yarım saat geçmeden erir. gündüzleri birkaç defa yapılması gerekebilir. yalnız yavru kaplumbağalarda ve küçük akvaryumlarda bu işlem yapılmamalıdır. hayvanları sersemletip hasta edebilir. aynı şekilde soğuk su takviyesi de hayvanlara iyi gelmez. bu tip akvaryumlar gölge ve serin bir yere alınmalıdır.
 
Cvp: Bunalırlar Mı?

Tek tip yemle beslemiyorum, raffy p raffy I jbl agil ve arada kıvırcık marulla besliyorum, silis kum var akvaryumda. Isıtıcı lamba biraz güçlü olduğu için uzakta tutuyoruz, o da rampaya kadar ulaşabiliyor ışığı ama ısıtabiliyor mu bilmiyorum. Diğer bilgiler için teşekkür ederim.
 
Cvp: Bunalırlar Mı?

kuru alan ısısını şöyle ölçeceksin ya sudaki cam derece ya da evde kullanılan derece olur. önce kuru alana hayvanın eni oranında bir veya iki kibrit kutusunu hayvanı ikame edecek şekilde lamba altına doğru koyup üstüne dereceyi yatıracaksın. 20-30 dakika duracak sonra bakacaksın. 31 ila 32 derece olacak şekilde lambayı uzaklaştırıp yakınlaştıracaksın. hatta tam 32 derece olmaz ise iyi olur. hayvan kafasını yukarı doğru kaldırır bu da kabuğu geçer ve lambaya daha yakın olur. yüksek ısının beynini uyuşturmasını istemeyiz.
 
Cvp: Bunalırlar Mı?

Onu şöyle 30-31 derece olacak şekilde ayarladım zaten de rampadaki sıcaklık hakkında kesin bir şey söyleyemiyorum. Bir de evin içi 30 dereceyi geçtiğinde lambayı açık tutsam olur değil mi?
 
Cvp: Bunalırlar Mı?

ısıtma lambası her daim yazın 12 saat kışın 10 saat yansın. lamba hayvanın ısınması yanında aynı zamanda kabuklarını kurutup mantar ve yosun oluşumunu engelleyeceği gibi eski plakaların atılması içinde gereklidir. akşamdan sonra kapıyoruz. ortam sıcaklığı dediğin gibi sıcaksa kuru alanda uyusa dahi üşümez. 07:00-19:00 uygundur.
 
Geri
Üst