Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Camdaki beyaz yaratıklar

Smyrna35

Gümüş 3 Üye
Katılım
15 Şub 2009
Mesajlar
160
Arkadaşlar son 2 gündür akvaryumun içinde, cama yapışmış ve hareket eden çok küçük beyaz renkli yaratıklar ortaya çıktı. Bunlar ne olabilir, ne yapmam gerekir? Tüm akvaryumu baştan sona yıkayayım mı? Şelale filtrem olduğu için kapak hep açık ama evde uçan bir canlı yok ve taşındığım günden beri tek böcek bile görmedim. Acele cevap verirseniz sevinirim çünkü çok rahatsız oldum akvaryumdaki bu garip yaratıklardan.
 
Sorunun ne olduğunu anlayamadım. Yosunlaşma diyeceğim ama anlattıkların yosunlaşmaya benzemiyor. Fotoğraf koyabilirsen belki yorum yapabiliriz.
 
Sonunda buldum bu yaratıkların ne olduğunu. Bu cama yapışan küçük beyaz yaratık "planarya" adı verilen yaratıklarmış. Genelde dip çekiminin yapılmadığı zamanlarda ortaya çıkan, -en azından- balıklara zararsız hatta yavru balıkların yemesi faydalı solucanımsı bir tür olarak belirtilmiş.

Acil bir dip süpürgesi almak zorundayım sanırım.
 
Eğer dipten çektiğin suyu büyük parça pislikleri süzüp tekrar akvaryuma vermeyi düşünmüyorsan, hortum veya gaz pompası da kullanabilirsin.
 
mailto:/drosera1/fish/worm.jpg

mailto:/drosera1/fish/planaria.jpg

fotoğraflar sizin de dediğiniz canlı olan planaria.. sanırım burda görüldüğü gibi sizin akvaryumunuzdaki durum da.. genelde tatlı ve tuzlu su havuzlarında ürerler. temizliğe dikkat etmeniz gerek anlamına gelmekte bu.. imkanınız varsa dış filtre de öneririm.. haftada ya da 10 günde bir dip çekimi yaparak 1/4, ya da buna yakın oranlarda da su değişimleriyle sorun çözülcektir.. dezenfektan kullanmıyorsanız ona da dikkat etmenizi tavsiye ederim.. sürekli cama yapışık başka canlılar görmek insanın sinirini bozabilir zamanla :) ve görünüş olarak da nahoş bir görüntü sergiliyor..
 
Hoş bir görüntü değil olmaması için temizliğe dikkat edilmesi yeterlimi her hafta akvaryumlarını temizliyorum ama endişelendim görünce??
 
evet özellikle dip çekimi yaparak kalan kaba pislikleri, artıkları ve yem parçalarını temizlediğinizde sorun olmayacaktır..
 
Yarın bu yaratıkları geçici olarak akvaryumdan temizlemek için okuduğum bir yöntemi deneyeceğim. Kadın çorabının içine bir parça salatalığı gece akvaryumun dibine koyacağım. Işıksız ortamda beslenecekleri maddelere daha çabuk ulaşıyorlarmış. Sabah da salatalığı yavaşça akvaryumdan çıkarınca bu yaratıkları çoğu akvaryumdan taşınmış oluyormuş. Dip süpürgesi alana kadar haftaya bu yola başvurayım en azından.
 
Sorunu çözene kadar kaplumbağaları o akvaryumdan alıp başka bir yerde besleseniz olmazmı sadece bir fikir tabiki ne kadar doğru olur bilemiyorum..
 
İsterseniz akvaryumu boşaltın bir güzel tuzlu su ile yıkayın kesin çözüm olacaktır. Şu andaki akvaryum suyundan içinde kalacak olursa onları bitirmeniz imkansız gibi.
 
Allah'ım çıldıracağım, dün akvaryumu ve içindeki herşeyi kaynar suyla yıkadım, 40 litre damacana su koydum akvaryuma temizlik bittikten sonra yine camdalar yine camdalar. DDT kullanacağım artık gitmezlerse!
 
Temizlik sorununu halletmedikçe su değişimiyle yok edemeyeceğiniz kadar ufak canlılardır. suyu alsanız bile cama yapışıp kalırlar, tabandaki taşlara, filtrenize bile tutunup yine kısa sürede ürerler. Filtrasyon konusunda daha iyi bir filtre kullanıp, düzenli dip çekimi ve kısmi su değişimleriyle zamanla son bulacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca dezenfektanda kullanmanızın faydası olabilir.
 
Filtrelerin, kayaların, kumların her yerini yıkadım. Hatta hepsini kaynar suda beklettim. Şu anda suyun dibinde yem olmasına da pek imkan yok. Zaten kurutulmuş karides, gammarus vs. gibi yemleri hiç dağıtmadan yiyorlar, ancak raffy p gibi yemlerde bazen ağızlarından dökülen parçalar oluyor.

Vatozla ve çöpçüyle anlaşabilseydi keşke kapluşlar. Hiç mi imkanı yok bu balıklarla geçinebilmelerinin?
 
Bazı sitelerde terapi fln uygulanarak balıklarla kaplumbağaların yaşatıldığına dair teoriler var ama şahsen uygulamadım ve pek de başarılı olacağını sanmıyorum. bir süre bence temizlik konusuna dikkat edin zaten akvaryumu da yeni temizlemişsiniz bir anda üremeleri kesilmeyecektir ama zamanla yok olcaklarını düşünüyorum temizliğe dikkat edildiği sürece.
 
Planaryalar akvaryumda genelde organik besin atıkları sonucu görülür. Kullandığınız yemler yüksek miktar protein içerirler ve bu da etçil beslenen planaryalara iyi bir ortam hazırlar. İyi ve düzenli dip çekimi yapılmıyorsa üremeleri muhtemeldir.Aslında zararlı değillerdir. Ama suyu deforme ederler ve biyolojik olarak kirli bir akvaryum suyu oluşmasına sebep olurlar. Temizlemekte fayda vardır.

Planaryalardan kurtulmak öyle zor bir şey değil. Bilinen yöntemler var. Suyu değiştirmeden kurtulmak istiyorsanız delikli bir kumaşa(tül bunun için biçilmiş kaftan) et parçası altına bir kap koyarak akvaryumun dibine yerleştirip planaryaları buraya çekebilirsiniz.Sonra da dağıtmadan akvaryumdan çıkarabilirsiniz 1 gün sonra. Akşam koyarsanız sabaha çıkartabilirsiniz. Etçil planaryalar bu etin üzerinde toplanacaktır.İkinci bir yöntemde ısıyı artırmak. Planaryalar yüksek sıcaklıkta(30 C ve üzeri) yaşayamazlar.Akvaryum 3-5 gün bu sıcaklıkta tutularak ölmeleri sağlanabilir. Bunlar kısa zamandaki çözümlerin en bilinen ve etkilileri. Tabi akvaryumun suyunu boşaltıp sonra da potasyum permanganat ve kaya tuzu ile yıkayarak bekletmek en kesin çözümdür.1gün bekletip sonra tekrar akvaryumu kurun ve biyolojik filtrasyona dikkat edin tekrar ürememeleri için. Forumda filtrasyon hakkında birçok başlık mevcut.Bunları inceleyerek kendinize uygun filtreyi seçebilirsiniz.
 
bunu temizlenin en iyi yolunu söyleyim ben akvaryumu temizlerken kullaniyorum camda hic bir sey kalmiyor tabi bunu bulabilirmisin yasadigin yerde bilemiyorum
mailto:/bilder/art/jpg/1/17253.jpg

Almancasi Fenster-Schaber Türkcesini tam bilmiyorum

Caminizi ucundaki jilet ile temizleyebilirsiniz cami cizmez zarar vermez
 
Geri
Üst