Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Caretta caretta genel bilgi

Akarakurt

Admin
Yönetici
Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
1,932
mailto:/img14/2313/kaplumbagaeq2.jpg
DENİZ KAPLUMBAĞASI

Sini kaplumbağası (Caretta caretta), denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmaz. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimi almıştır ve dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunur. Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Bir defasında 100 yumurta bırakabilir (162'ye kadar tespit edilmiştir). Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler.

Akdeniz sahillerine yayılmıştır. En önemli yumurtlama bölgeleri Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahilleridir. Belek kıyıları, Caretta caretta'ların Akdeniz'deki ikinci (Yunanistan'ın Zakintos adasının ardından) ve Türkiye'nin en büyük yumurtlama alanıdır. 2006 yılı içinde Belek'te ise 1000 civarında, Anamur'da 2007 yılında 1040 adet yuva tespit edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Kabuk boyları 1 metre kadar büyüyebilir. Balıklar, kabuklular ve su canlıları (özellikle deniz anaları) ile beslenir.

Yaklaşık 106 milyon yıldır yeryüzünde olduklarını düşünülmektedir. İnsanoğlunun yerleşme ve çoğalma kapasitesi sayesinde bugün sayıları giderek azalmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altındadır.

ÜREME:
Su kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için sahile çıktıklarında, tuzlu gözyaşı dökerler. Bunun sebebi, gözlerinin kenarındaki bezlerden vücutlarındaki fazla tuzun atılmasını sağlamaktır. Kaplumbağalar denizde yüzerlerken tuzlu su içerler ve vücutlarındaki fazla tuzdan kurtulmaları gerekmektedir.

Bir dişi kaplumbağa bir seferde 100 veya daha fazla yumurta yumurtlar. Bunlardan küçük olanları gelişmeden ölür. 2 ay sonra yumurtadan çıkan yavruların bulundukları çukurdan yeryüzüne çıkmaları için 80 cm. gibi bir yokuşu tırmanmaları gerekmektedir. Bu 80 cm.'i tırmanmak yavruların 4 gününü alır.

mailto:/img15/6357/celoniagg4.jpg
mailto:/img6/1412/resimrsmzv7.jpg
mailto:/img22/4927/18denizkaplums21zt5.jpg
mailto:/img16/7190/72783dfe0e1a4157a3dfd7ezq1.jpg
 
ilk resimdeki kapluşun kabuğunda bişiler var onlarne acaba?
 
Çok çok çok büyükler... Bu kadar büyük olduklarını tahmin edemedim hiç bir zaman... En fazla 50 cm falandır çapları die düşünüyordum... Zamanında derdim keşke evde onlardan besleseydim diye ama artık istemiyorum. :D Kocaman ev yetmez... Bir odayı akvaryum yapsam o bile yetmez... Hem doğal ortamlarında çok çok daha güzeller... Ens evdiğim en şirin bulduğum türlerdendir Carettalar...
 
Türk34' Alıntı:
ilk resimdeki kapluşun kabuğunda bişiler var onlarne acaba?

Mercan, su yosunu belki biraz midye. O kadar suyun içinde kalınca üzerinde yosunlaşma ve bazı canlı türleri carettaların kabuklarını mesken tutuyorlar. Su dışına çıktıklarında kuruyup düşüyorlar.
 
Cvp: Caretta caretta genel bilgi

Geçen yaz denizde yüzerken beni bişey ısırdı.Kuzenimide ısırdı benden sonra ayağı kabuğuna carpmış.Karetta karetta yani.Yara izii halen duryor yani.Ama gerçekten çok şirinler
LANET OLSUN İÇİMDEKİ KAPLUMBAĞA SEVGİSİNE :)
 
Geri
Üst