Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Çin'in kaplumbağası da dert

gonzimmm

As 2 Üye
Katılım
30 Eyl 2008
Mesajlar
696
Uzakdoğu'dan ithal edilen edilen su kaplumbağaları meğer çevre için tehdit unsuruymuş.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, Uzak Doğu'dan ithal edilen egzotik türdeki su kaplumbağalarının biyolojik kirliliğe yol açabileceğini bildirdi.

ÇOMÜ Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri Gülşah Çakır, Burcu Akdeniz ve Özlem Toprak, "Egzotik Bir Su Kaplumbağası ile Doğal Su Kaplumbağasının Beslenme Davranışları" konulu araştırma yaptı.

Araştırmada, egzotik kaplumbağa olarak bilinen kırmızı yanaklı su kaplumbağasının her tür et ve otu tükettiği, ülke kara sularında yaşayan doğal su kaplumbağasının bu tür besinlerden pek faydalanamadığı tespit edildi.

ÇOMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, öğrencilerin proje araştırmasıyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu çalışmanın yerli tür ile Uzak Doğu'dan ithal edilen, egzotik olarak bilinen ve pet shoplarda satılan kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının beslenme alışkanlıklarının tespitini sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının doğal yaşam alanının tropik bölgeler olduğunu ve Türkiye sularında yaşamadığını belirten Özdilek, "Bu iki tür su kaplumbağasının acaba beslenmeleri aynı mıdır, birlikte yaşadıkları ortamda hangisi besini tercih ediyor?" yönündeki sorulara öğrencilerimiz yanıt aradı" dedi.

Özdilek, ithal kaplumbağanın birçok çeşitle beslenebildiği, aynı ortamdaysalar yerli kaplumbağaya göre daha çabuk beslenebilme avantajına sahip olduğunun gözlemlendiğini bildirdi.

Pet shoplarda satılan ithal kaplumbağaların vatandaşlar tarafından alınıp büyütüldükten sonra bir dereye salınması ve bunun sonucu doğal ortamda çoğalması halinde yerli kaplumbağaların neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine işaret eden Yalçın, "O yüzden böyle bir durum doğal yaşam için tehlike oluşturur. Buna biyolojik kirlenme adını veriyoruz" diye konuştu.

Vatandaşlara evlerinde besledikleri ithal kaplumbağaları doğal ortama bırakmamaları çağrısında bulunan Yalçın, "Hatta bu tür kaplumbağaların hiç alınmamasını tavsiye ediyoruz. Evde kaplumbağa beslenecekse ülke sularında yaşayan kaplumbağalardan edinilmeli" dedi.


Önbellek,!YoShYm!
 
Tamam da sonuçta Allah onları yaratırken çevreyi tüketsin diye yaratmamış, yani onların da doğada dengezi var ve bence doğayı tüketemez. Çinliler önce kendilerine baksın. Zavallaı kapluşlara zararlı diyor ama asıl Çin'in insanları falan daha zararlı. Yani her tür hayvanı yiyorlar daha doğmamış cenin insan bebekler bile orada en pahalı en sevilen yemek. Düşünmek lazım bence. Doğayı tüketenler bu kimseye hiç bir varlığa zararı olmayan sevimli kapluşlar mı yoksa doğadaki her şeyi tüketme hırsıyla kaplı olan biz insanlar mı?
 
Geri
Üst