Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Çırpınma

peperuda

Yeni Üye
Katılım
24 Ara 2020
Mesajlar
18
Arkadaşlar merhaba
2 tane yetişkin su kaplumbağam var yıllardır beraberiz
Yaklaşık 2 haftadır inanılmaz bir huzursuzlukları var
sularının içinde durmadan çırpınıyorlar yuvalarına çarpıyorlar sudan çıkmak istercesine ikisi de ama erkek daha hırçın
Çıkınca da bitmiyor bu davranışlar
elimde bile durmuyorlar itiyorlar
Dişi yumurtlayacak mı acaba dedim gerekli koşulları sağladım ama orada hiç durmak istemedi
erkek olan dişinin ayağını ısırdı zor ayırdık şimdi ayrı yerlerde duruyorlar
Beraber başka ayrı iken başka deliriyorlar
Ben ne yapacağımı şaşırdım
normalde bu aylarda uyku da olurlardı
Evet akvaryumları yok çokça geniş bir kaptalar ve mutlulardı 13 sene oldu nerdeyse hiç böyle bişey yaşamamıştık
Bilgisi olan varsa yazabilir mi
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kabuk boyları ne kadar? Kapta ekipman var mı? Isıtıcı, ısıtma lambası vs.
 
Açıkcası yok
Alınıp sonra pişman olan ve bırakacak olan birinden almıştım öylece bırakılmalarına gönlüm razı olmamıştı
Akvaryum ortamı yapamadım onlara ama gayet sağlıklılar ve 13 yıldır benleler
 

Ekli dosyalar

  • CFC52C51-D223-4939-8B40-A2A0193FF472.jpeg
    CFC52C51-D223-4939-8B40-A2A0193FF472.jpeg
    302.5 KB · Görüntüleme: 22
Uygun bir sistemde yaşamamaları sebebiyle boyları kısa kalmış. Normal yetişselerdi erkek 22 cm civarı dişi 25-26 cm civarı yani iki katı boyda olmalılardı.

Erkek cinsel gelişimi tamamladıktan sonra bir süre vücudunu tanımaya çalışır. Sonrasında dişiye musallat olmaya başlar. El titretmeler sürekli devam eder.

Dişi normal boyda yetişseydi 16 cm kabuk boyu itibariyle yumurta atmaya başlardı. Ama hayvan yaşça büyük olduğu için bu boyda da yumurta atması olası. Dişi çiftleşmese de boş yumurta atar. Erkeği beğenmez ise asla çiftleşmez. Bu da hormonları tavan yapmış erkeği daha agresif hale getirir ve dişiye saldırıp darp etmeye başlar. Saldırılar dişi boş bulunduğu anda tepeden başına, boynuna yada arka ayaklarına olur. Nadirende ön ayakların dışa bakan tarafına. Dişinin başı büyük çenesi kuvvetli olduğu için önden saldırıyı göze alamaz. Hele ki dişinin özgüveni yerinde ise önden yakınlaşmada erkeğin burun ve ön bacaklarına hamle yapar. Bu dersi aldığında yüzyüze yakınlaşmaz dişi üzerine geldiğinde geri geri kaçar. Araya mesafe koyarak uzaktan el titretir.

Dişi yumurtlama dönemine ilk defa giriyor ise zaman zaman durağanlık hali su içinde tabanda durma ve geçici iştahsızlık halleri gösterir. Yumurtlamaya yakın, yer bulma amacıyla kaçma girişimleri olur.

O kıpırdanmalardan kastın seni gördüklerinde yerlerinde duramamalarıysa bu yem vereceğin hissiyatından kaynaklı.

Kış uykusu kademeli ısı düşmesi ile hayvanın yağ depolama eğilimine girmesiyle, hayvanda daha fazla gıda alma isteği doğurur. Yine bu kıpırdanmaların sebebi bu olabilir olduğundan daha fazla yeme isteği.

Kış uykusu süreci belirtileri ısının 22 dereceye düşmesi ile başlar hayvan yağ depolayıp hazırlanır ve 15 derece itibariyle kış uykusu sürecine girer. Kuru bir yerde ısının 10 derece civarında sabit olduğu bir yerde uyur. Isı bu değerlere gelmediyse hayvanlar kış uykusuna yatmaz.

Biz sabit 28 derece ısıda tuttuğumuz için kış uykusuna yatırmıyoruz. Yetişkinlerde kış ayları ısıyı 26 dereceye indirebiliyoruz. Yavrularda sene boyu 28 derece devam ediyor. Yetişkinlerde de 28 derece devam edebilir.

Hayvanlar büyüdükçe ısıya dirençleri de artar. Bünyeleri ufak hayvanlara göre daha güçlüdür. Vücutlarını kullanmayı bilirler. Yine de bu hastalanmazlar anlamına gelmez. Hastalanabilirler.

Yemi 8 cm kabuk boyu sonrası günde bir öğün veriyoruz. Yem olarak neler kullanıyorsun?

Ekipmanda su ısıtıcı, kuru alan ve ısıtma lambası elzem malzemeler. Uygun bir sisteme geçmen daha sağlıklı büyümelerini sağlar.

Hayvanları akşam ne kadar erken yatırırsan o kadar iyi olur. Uykusunu iyi almayan hayvan hırçın olur. Sebepsiz saldırma eğilimi gösterir.
 
Anlıyorum erkekde çiftleşme isteği var sanıyorum ama dişi de istemiyor
Bunun için uygun alanları da yok
Şuan bir arada da duramıyorlar
Yem olarak yumurta beyazı, kurutulmuş karides yemi ve kutu içerisindeki sticklerden veriyorum değiştirerek
Peki ne yapmalıyım imkanlarımı zorlayıp akvaryum uygun koşulları sağlarsam sorunlarını çözer mi bir arada dururlar mı acaba
 
Yem ile ilgili değilde diğer sorunlar ile ilgili sanırım bu huzursuzlukları
Çok üzülüyorum bişeyde yapamıyorum
 
El titretme sebepleri şunlar;
-dişiye kur yapma,
-herhangi bir tehdit oluştuğunda savunma tepkisi,
-alfa olma sebebiyle sistemdeki diğer hayvanları sürekli sınama ve hizaya sokma,
-sistemi sahiplenmişse başka bir hayvan istememe.
Tüm bunların neticesinde istediği olmazsa saldırır.

Sendeki dişi herhangi bir sebeple kavga başlatmıyorsa sessiz duruyorsa saldırı sebebi erkeğin yaptığı kurun karşılığını bulmaması.

Bu sorun her dişi ve erkek hayvanı olanın karşılaştığı durum. Sadece dişide gensel kusur ve/veya kısırlık varsa erkek ilgi duymuyor.

Bu her daim olan hadisenin asgariye indirilmesi demeyelim ama dişinin biraz daha kendini güvende hissedebileceği bir savunma zemini oluşturabiliriz. Akvaryum alanı geniş olmak kaydıyla akvaryum ortasına yapay silikon yada ipek yapraklı bitki konularak çevresinde dairesel biçimde turlayacak alan yapılarak boş bir sisteme nazaran sürekli birbirleriyle karşılaşmaları azaltılabilir. Mango yada mopani kökü de kullanılabilir. Dişi erkeği gördüğünde yüzünü dönüp savunmaya geçebilir.

Oyalanıp vakit geçirerek bir süreliğine birbirlerini unutabilecekleri ortam oluşturulmalı bunun için vitasand marka silis kum kullanıyoruz. (bu markasızlardan temizdir yine de tozlu olduğu için yıkarız) Yem artıklarını bulmak için eşelenir vakit geçirirler.

Silis faydası olan bir kumdur. Yiyerek hazımsızlıklarını giderirler. Olası mide ve bağırsaklardaki iç parazitleri atarlar. Eşelenirken bacaklardaki eski derileri ve sürtünerek altbağalarındaki plakaları atarlar.

Akvaryum üstü kuru alan kaçabileceği bir noktadır. Rampa başında durursa erkek çıkamaz. Diğer taraftan ısıtma lambası altında ısınmak için erkek çıkınca dişi suda 1-2 saat rahat eder.

Dişi 10 cm kabuk boyu sonrası erkeğe nazaran daha hızlı büyür. Belli bir boya geldiğinde dişi erkeğe yüzünü dönüp tepki de vermeye başladığında erkek yakın durmaz. Onun için beslenme noktasında biraz takviye gerekiyor.

Açık yem kullanmıyoruz. Bu bayat yada parazit yumurtası taşıyabilir. Yemde kaliteli olan markalar jbl, sera, tetra, tropical ve prodac markaları.

Alacağın stick yemler şunlar;
-sera carnivor, (mineralli protein yem)
-tetra reptomin, (yosun ve ot türevli protein yem)
-jbl agil (bu kemikleri geliştiren lizin amino asidi içeren tek yemdir)

Kurutulmuş yemde gammarus artık ufak kalır. Yerine jbl energil, sera royal, tropical reptiles carnivore, tropical dried fish yemlerinden birini alabilirsin. Yalnız sera ve jbl sadece büyük kutuda satılıyor ve pahalı. Tropicallerin yarımlık kutusu var ve nispeten daha ucuz. Dried fish küçük boy balık; reptiles carnivore cırcırböceği ve kan kurdu karışımıdır.
 
Bana akvaryum için gerekli malzemeleri nerden temin edebilirim ve hangi markaları almalıyım yazabilir misiniz
Ve çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için
 
Bu boyuttaki kaplumbağalara ara geçişli akvaryum kurulmaz direkt ömürlük alınmalı.

Akvaryum boyutu en az 100x50x50h olmalı ve 10mm cam kalınlılığında olmalı. Bütçe dahilinde bu boyut artabilir. Cam üstü kuru alanlı bir akvaryum olmalı.

Alacağınız akvaryum ölçülerini belirlediğinizde ekipman ve kum miktarı hakkında bilgi verebiliriz.
 
Ömürlük akvaryum maliyetli gözükse de tek seferde tümü halledildiği için zun vadede hesaplıya çıkar.

Ama bu harcamaya şimdilik girmeyim dersen en az 7 mm'lik cam kalınlığı olması kaydıyla. 80*35*50h gibi bir hazır akvaryum alıp ekipmanı ömürlüğe göre alırsan. Ekipman yenileme derdi ve maliyeti olmaz. 2 seneye yakın idareten gider.

Akvaryum imalatçılarına da bakabilirsin ellerinde sipariş iptali akvaryumlar olabiliyor. Kalabalık etmemesi için biraz daha uygun fiyata verebiliyorlar.
 
Bilgiler için gerçekten çok teşekkür ederim
Akvaryum ölçülerini belirleyince size yazacağım
 
Rica etsem akvaryumun tamamının fotoğrafını paylaşabilir misiniz
Kuru alanı ne kadar güzel olmuş
O şekilde birine yaptırmak isterim sizinki örnek olur benim için
 
Daha önce başka bir konuda daha görmüştüm sizin yaptırdığınız kuru alanı gerçekten çok iyi duruyor önümüzdeki hafta bende yaptıracağım. Kuru alan içerisine suni çim tarzı bişey koymayı düşünüyorum rampa üzerine de akvaryum silikonu ile hindistan cevizi kabuk parçaları yapmayı düşünüyorum istediğim tarzda bulamazsam bambu keserek merdiven gibi çıkış sağlayacağım
 
Bu aldığım paspasın alternatif renkleri mevcut kaplumbağalar zorlanmadan çıkabiliyor. Yapay çimlerin altı. Kalitesiz petrol artığı salınım yaparlar. Bu paspasta salınım o kadar fazla değil bir süre sonra hafif sertleşip salınım duruyor. Basit düzende düşünürsen paspas uygun.

Hindistan cevizinin lifleri açılırsa hayvanlar koparıp yiyebilir. İyi temizlemek lazım. Yapabilirsen anlattığın güzel durur.
 
Geri
Üst