Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Çitlembiğim :)

Çitlembik0216

As 5 Üye
Katılım
15 Şub 2016
Mesajlar
631
Merhabalar, küçüklüğümden beri hep kaplumbağa bakmak büyütmek istemişimdir kız arkadaşımın bana hediye etmesiyle Çitlembik adlı minyon kaplumbağam bana katılmış bulundu şimdi bazı sorularım olucak :)

Öncelikle siteyi kuran emek veren herkesi tebrik ederim gerçekten harika bir site umarım bende çitlembigimi buyuturken ayni zamanda yeni sahipleride bilgilendirebilirim ileride tabi once bir biz bilgilenelim :)

Çitlembik 2 gün once geldi bana dediğim gibi 30 santim genişliğinde palmiyeli kaplumbağa hapishanesiyle geldi sizlerin yorumlarini okudukça her saniye dahada üzüldüm ne olucak benim ilk ve değerli kapluşuma diye.. Oncelikle yeni arkadaşım 3 hafta kadar bu kapta idare edebilir mi ? 3 hafta sonra donanımlı bir akvaryuma kavuşmuş olucak çunku

Ve surekli cikma istegi var marul verdim azcik yedi bugun tetra yem aldim kurutulmus karidesini aldim vitamininide yarin alicam fakat tetra yemi ve karidesi yemiyor sebebi nedir çok cana yakın şansima beni gorunce sarilmak istiyormuscasina ustume dogru geliyor veya beni bu lanet seyden kurtar diyor cozemedim tam olarak :) dedigim gibi su 3 hafta yemlerini yemesi için ne yapmam lazim ? Sadece 3 hafta idare etsin kapta yeterli, yemini yemezse kahrımdan ölürüm attığım gibi yesin istiyorum ama yemiyor gunde 2 kez suyunu degistiriyorum birde mecburen kirleniyor bu dandik tas çünkü.. Şimdi iyimi ilerliyorum ne dersiniz ve lutfen şu yem olayina cozum soylermisiniz çok hareketli fakat yemiyor..


Arkadaşlar unutmadan her su değişiminde ketılda 24-25 dereceye getiriyorum suyu ve ben odadan çıktıktan sonra karidesi yedi ama yemi hala duruyor ikisini ayni anda koymuş olmam hatamıdır ? Yem markası tetra'nın ReptoMin markasi yeşil kutu sarı kapak 100 ml'lik


[url=mailto:/7MlMgL][img]mailto:/7MlMgL.jpg[/url]*


İşte çitlembik arkadaşlar kipirdarken çektim varmı birşeyi bir bakın lütfen rahatsızlığı varsa bir an önce müdahele etmek istiyorum
 
Cvp: Çitlembiğim :)

Herhangi bir ısı kaynağı bulunmadığı için kaplumbağa oda sıcaklığına maruz kalıyor.Üç haftalık sürede oda sıcaklığı 25-26°C civarında tutulursa sıkıntı olacağını zannetmiyorum.Hava akımına ve sık sıcaklık değişikliklerine maruz bırakılmamalı.Kaplumbağalar akciğer solunumu yaptığı için bulunduğu odada sigara içilmemeli.
Yemi reddetme nedeni ise ya adaptasyon/strestir ya da sıcaklığın düşük olmasıdır.
Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu
Su Kaplumbağalarında Beslenme
Bu dönemde tercih edebileceğin ana yemler Sera Raffy P,Tetra Reptomin ve JBL Rugil olabilir.Ek yem olarak Sera Raffy I,Tetra Gammarus,JBL Turtle Food ve JBL Gammarus kullanabilirsin.Vitamin olarak ise fazla bir seçeneğimiz yok,Sera Raffy Mineral veya Sera Reptilin kullanabilirsin.
 
Cvp: Çitlembiğim :)

Tamamdır çok teşekkür ederim :) yalnız tek hatam bulunduğu ortamda sigara içmek oldu sanırım sigara dumanının bulunmadığı bir ortama alacağim tekrar çok teşekkürler.. 

Peki akvaryumu aldiğimda 3'te 1'ini dolduriyimmi ? Boyutu uygunmu oyle birseye ? Canavar gibi cunku durdugu yerde durmuyor sirf gozlemlemek için sabahladım hava aydinlandigindan beri kipir kipir.
 
Foruma hoş geldin. Önce yemlerden başlayalım. 6 cm kabuk boyuna kadar sera raffy P ve aldığın karidesin tatlı su türevi olan gammarusu açık aldıysan bu bayat olabilir ve parazit yumurtası içerebilir. Eğer öyle ise onu atıp ya sera raffy I yada tetra, jbl marka gammarus al. Reptoyu yosun içerdiği için ilk başlarda pek sevmiyorlar ama ara ara deneme yaparsın.

8 cm kabuk boyuna kadar günde iki öğün ve toplamı kafa hacmi kadar vereceksin. Yemediği taktirde yemleri yarım saati geçirmeden sudan al.

Hayvanı yeni almışsın. İlk başlarda adaptasyon güçlüğü olacaktır. Bu dönem iştahsızlık görülebilir. Bu hayvanlar için güvenli olan derin sudur. O kapta kaçacağı yer olmaması da iştahsız ve tedirgin edecektir. Onun için hayvanın başında mümkün olduğunca durma.

Akvaryum işini olabildiğince yakın zamana çek. Ne kadar büyük alırsan o kadar iyi olur. Sürekli ara geçiş akvaryumu ve ekipman alma derdinden kurtulursun. İlk akvaryumun 50-80 litrelik birşey olsun. Su ısıtıcısını 100 W alırsın.

O kap yerine şimdilik daha derince ve biraz genişçe bir kap kullanman daha iyi. Renkli taş varsa onları çıkar salınım yapacak ürünleri içine koyma göz ve kulak enfeksiyonuna neden olur.

Su mutlaka kap veya akvaryumdaki su ile emsal sıcaklıkta olmalı. Farklı ısıdaki su hayvanın sürekli adapte olmada hastalanmasına neden olur. Mutlaka derece ile kontrol et. Evde bulunan derecede olur.

Akvaryumun suyu 25 cm yüksekliğinde yada o civarda olsun. Yalnız hayvanın yüzme sonrası tutunup dinleneceği birşey de olsun. Genelde yavrular iç filtre üstüne çıkıp uyurlar. Bunu sadece hayvanın suratı su dışında kalacak gövde su içinde duracak şekilde batır. Kuru alan ve ısıtma lambası da var tabiki. Furkanın verdiği linkleri mutlaka oku.

Takıldığın yerleri sorarsın.
 
Cvp: Çitlembiğim :)

Tamamdır çok teşekkür ederim karides dediğiniz gibiydi evet internetten onerdiginiz yemleri ve karidesi sipariş ettim..akvaryumu da dediğiniz şekilde bir akvaryum sipariş ettim fakat şuan memlekette değilim 3 hafta sebebi aslında memlekete 3 hafta sonra gidicek olmam yoksa 3-4 gün sonra kavuşturmuştum akvaryumuna elimden geldigince sicak ve temiz tutmaya calisiyorum akvaryuma koydugumda çok rahatliyacagim en fazla 3 hafta idare etsin tamamdır..

Isık alicagi yer olarak mıknatıslik kaplumbağa adası tercij ediceğim siz ne dersiniz altında boşluk oluyor hem saklanabilmesi hemde akvaryumda geniş alan bırakmış olacagim diger dekorlara gore.


Birde şu ısıtıcı lamba ile UV lamba'nın farkını anlayamadım yani birisi gerekli minerallar digeri ısı için evet, ısıtıcı lamba kuru alana yansıtılıyor ee UV lamba nereye yansıtılıcak nasıl takılıcak ?.. 

Ve birde alırken ısıtıcı lamba olarak ne UV lamba olarak ne almalıyım ?
 
Dediğin kuru alan turtle bank. Bunda exo terra marka alacaksın. Bir de NMC marka çin malı var o kalitesiz ve kullanışsız. Sakın onu alma. Nette exo terra resmi koyup NMC satan var markaya dikkat et. Ölçü uyumuna da bak. Akvaryuma göre hangisi uyarsa medium ya da large alırsın. Yalnız hayvan büyüdükçe mıknatıslar atar. Onun için çift vantuzlu ısıtıcı vantuzu alıp iki köşeden bununla sıkıştırırsan sabit olur. Juende vardı bundan. Tam hayırlamıyorum ama trixie markaydı galiba.

Veya turtle pier de alabilirsin. Medium ve large olanlar ek ayakla 30 cm yükseltilebiliyor.

Uvb içerikli ampuller ısı vermez. Onun için ısıtıcı lamba ile takviyeleriz. Yazdığım ürün uva ve uvb içerir. Uva metabolizmayı hareketlendirir. Uvb D3 sentezi yaptırıp kendi kendine üretmesini sağlar. Bu ampul güneşi simüle eder. Işınımı ile radyasyon yayar. Bu da kuru alana konacak. 13-25 ve 26 W olarak mevcuttur. Gücüne göre mesafesi değişir.
 
Cvp: Çitlembiğim :)

Anladım abim çok teşekkür ederim bu işten çok keyif aldım yıllarca kaliteli şekilde büyütmek istiyorum bunu benim için 13 yıllık goldenımdan hiçbir farkı yok çok değerli o yüzden herşeyinin dört dörtlük olması için elimden geleni yapıcam, 2.5-3 hafta sonra sizlerle akvaryumumu paylaşacağım parcalar elime ulaştiginda ayri ayri duzenli bir sekilde resimlerini atıp ne şekilde yerleştirmem gerektiğini sormam daha uygun olabilir sanırım.. Tekrar çok teşekkür ederim herhangi bir sorunum olursa sizlerdeyim sağolun :)
 
Bir hayvan için 150 litre su alan bir akvaryum ideal fakat hayvan büyüdüğünde kabuğuda sertleştiği için cama vurması durumunda çatlatma yada kırma riski var dolayısıyla ömürlükte hazır akvaryum değil özel yapım camı kalın akvaryum yaptırıyoruz. Bu ara geçişliyi bir seferlik uygun ölçüde alırsan sürekli değişim derdin olmaz akabinde direk ömürlüğe geçersin.

Ortam düzeni uygun biçimde olduğu taktirde ilk sene 8 cm civarı ikinci sene 12 cm civarı üçüncü sene 16 cm civarlarına ulaşır. Hayvan hasta olduğunda ve 10 cm kabuk boyu civarı cinsel gelişim esnasında boy uzaması durur. Özellikle hastalığa yakalanmadığında bu boylara gelirler.

Akvaryumun boyunun uzun olması bol yüzerek gelişmesine; eninin uzun olması manevra rahatlığına; derinlik ise akciğerlerinin gelişmesine faydalıdır. Büyüdükçe su içinde nefes almadan uzun süre su içinde durabilirler.
 
Cvp: Çitlembiğim :)

70x35x25 bir akvaryum alıcam ilk 1 sene idare ederse seneye dahada buyutmeyi hatta sizin gibi özel yapım yaptirmayi dusunuyorum omurluk bir akvaryum istiyorum yani
 
Cvp: Çitlembiğim :)

Abi birde son olarak geceleri uykuya yatıyorlar mı ? Butun gun kosusturuyor en sonunda yorulup mayisiyor geceleri isiklari kapattigimda uyudugunu farkediyorum suyunun sicakligi gayet guzel kombiyi fulledim oda sicakligida gayet iyi kis uykusuna yaticagini dusunmuyorum gunluk uyku sureleri nedir acaba ?
 
Kış uykusu (hibernasyon) farklı bir süreçtir. Aşamaları var. Biz doğal ortamındaki düzeni sağlayamadığımız için yatırmıyoruz.

Resler kaplumbağadır ama kaplumbağa gibi davranmazlar her boy ve yaşta kıpır kıpırdırlar. Yerlerinde durmuyorlar.

Kalorifere yakın bir mesafede durabilir ama üstüne koyma sakın. Pencereden hava akımı gelmesin. Pencereye yakında durmasın.

Bu hayvanlar ışık olduğu müddetçe uyumazlar. Onun için geceleri karanlık olmalı. Akvaryum içinde herhangi birşeye çarpma yani gözüne dalaşması ihtimaline karşı hafif bir loş ışık olmalı. Bu sokak lambası ışığı yada prize takılan çok düşük ışık veren renkli led gece lambası olabilir.

Hayvanlar yüzerken geliştiği gibi uyurkende büyürler. Normal uyku zamanları en geç 21:00 gibi başlar ama daha erkene de çekilebilir. Tan yerinin ağarmasıyla birlikte uyanırlar. Uykusunu iyi alamazsa gündüz ışığın az vurduğu bir köşede ya da orada bulunan bir bitki mango kökü altına kafayı sokup uyuyabilirler. Uykusunu almayan hayvan hırçın ve saldırgan davranış gösterebilir.

İlk dönemler sadece kafa dışarıda olacak şekilde bir yere tutunup uyurlar. Orta boylarda su yüzeyine yakın bitkilere basarak, birbirlerine yada bir yere tutunarak. 10 cm sonrası tabana inip arada nefes almak için yüzeye çıkıp inerler. 15-16 cm den sonra tabana inip sabaha kadar nefes almadan durabilirler.

Akvaryum ölçüleri iyi bu seni bir sene rahat götürür. yalnız yükseklikte 25 cm ters yazmadıysan az. Boy*en*yükseklik(h) 70*25*35h ise iyi. Yükseklik şu açıdan önemli içine kuru alan koyduğumuzda yukarıdan bir miktar kaçış boşluğu bırakırız. Buna tabana koyduğumuz silis kumu da ekleyince suya yeterli oranda yer kalabilmeli.
 
Geri
Üst