Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Çizgili Kaplumbağa(Mauremys caspica) Yerli

meritiko

As 3 Üye
Katılım
24 Şub 2011
Mesajlar
660
[font=Lucida Grande, Trebuchet MS, Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]Mauremys caspica (Gmelin 1774)
Çizgili Kaplumbağa


Genel Özellikler: Sırt bölgesinin rengi, gri, kahverengi ya da zeytin yeşili. Bunun üzerinde göz ya da ağ şeklinde desenler bulunur. Başın ve boynun yan taraflarında, sarımsı boyuna çizgiler bulunur. Karın bölgesinde koyu renkli benekler bulunur. Üst kabukla alt kabuğun birleştiği bölgeyle boynun alt tarafı genç bireylerde portakal kırmızısı, yaşlılardaysa krem rengi olur. Çiftleşme Nisan ve Mayıs'ta su içinde gerçekleşir. Dişiler kıyılarda açtığı çukurlara 6-12 tane yumurta bırakırlar. Kışı suyun altında geçirirler ve kış uykuları uzun değil. Genel olarak balık, kurbağa, böcek gibi sucul hayvanlarla beslenirler. Boyları 20 kadar olabilir.


Habitat: Göl, nehir, hendek gibi tatlı suyun bulunduğu her yerde bulunurlar. Çok kirli sularda dahil bir çok yerde yaşayabilirler. 500-1000 metre yükseklikler arasında bulunurlar.

Türkiye'deki Dağılım: Güneydoğu Anadolu, Trakya, Batı ve Güney Anadolu'da habitatın uygun olduğu yerlerde dağılım gösterirler.
Dünyadaki dağılımı ise:Yugoslavya ve Kuzey Bulgaristan, doğu Yunanistan, Kıbrıs, İsrail, Suriye, Sudi Arabistan, Irak, Iran.

Not: Türkiye'de ayrıca M. c. caspica ve M. c. rivulata olmak üzere iki tane alt türü bulunur.

mailto:/img260/3714/dalm.jpg

Tübitak

Cinsiyet: Erkekler, dişilere göre daha ufak olurlar. Kuyrukları ise kalık ve uzundur. Göğüsleri(plakston) içbükeydir.

Kaynak: empireoftheturtle.com

--------------------------------

Genel bilgiler :
Mauremys' ler genelde gösterişsiz sade görünüşlü kaplumbağalardır. Boyları 23-18 cm arasında değişebiliyor. Baş boyun ve bacak bölgelerinde sarımsı uzun çizgileri var bu yüzden Türkiye'de Çizgili kaplumbağa olarak anılıyor. Diğer bir tatlı su kaplumbağası olan Benekli kaplumbağa Emys orbicularis cinsi kaplumbağalardan bu çizgileri sayesinde kolayca ayırt edilir

Çok değişik özelliklere sahip sularda yaşayabiliyorlar mesela alkali sular olduğu kadar asidik sularda yada akıntılı derelerde olduğu kadar durgun göllerde ve temiz dağ akıntılarında olduğu kadar kirli açıktan akan lağımlarda yada tuzlu kıyı lagoonlarında bile populasyon kurabildikleri görülmüş. Kaynak aldığım yazıda Mauremys' lerin yazın tamamen kuruyan bazı ufak göletlerde bile devamlıklık sağlayan bir populasyon gerçekleştirdiği yazılıyordu ama bu kurak zamanları nereye kaçarak nasıl geçirdikleri hakkında detaylı bir açıklama verilmemiş. Kuzey bölgelerinde yaşayanlar ise kışı akarsuyun altında çamurda açtıkları yuvalarda hibernasyona ( kış uykusu) girerek geçiriyorlar. Soğuk suda fazla olan oksijeni deri yada ağız içi yolu ile kendilerine yetebilecek miktarda absorbe ederek kullanabildikleri için aylarca su yüzeyine çıkma ihtiyacı duymuyorlar.Yaşam süresi 20 yıl olarak belirtiliyor ama tespit edilmiş en uzun yaşam süresi sadece 17.6 yıl. 100 yıl yaşam süresi olan emys lere göre oldukça kısa bir süre.

Mauremys' lerin beslenme rejimlerini ipliksi yosunlar , su bitkileri , su böcekleri su yumuşakçaları ,ufak balıklar ,kurbağa yavruları oluşturuyor.
Yumurtlayarak çoğalıyorlar , yaklaşık olarak 25*38 mm boyutlarında olan yumurtalarını su kıyılarındaki kumluk bölgelere gömüyorlar kuluçka dönemi 65-75 gün sürüyor. Diğer tüm kaplumbağalar gibi dişilerde annelik güdüleri yok.

MAUREMYS TÜR ve ALT TÜR SIRLAMASI
Ağır ve karmaşık bir konu
mailto:/phpBB3/images/smilies/icon_e_smile.gif

Mauremys cinsi kaplumbağalar 4 türe ayrılırlar. Bunlardan ikisi Mauremys caspica ve Mauremys leprosa tüm Akdeniz kıyıları ve güney batı asya bölgelerinde geniş bir alanda yayılmıştır Diğer 2 Mauremys ise türü ise Akdeniz bölgesi dışında yaşayan ender raslanılan türlerdir Mauremys japonica (the japanese turtles ) ve Mauremys nigricans (Asian yellow pond turtles) , M. leprosa'nın belirlenmiş bir alt türü yok buna karşın M.caspica'nın tespit edilmiş 2 alt türü var M.caspica caspica ve M.caspica rivulata
Bu M.caspica'ya ait 2 alt türde Türkiye coğrafyasında bulunmaktadır.


* Mauremys (Gray, 1869)
** Mauremys caspica (Gmelin, 1774)
*** Mauremys caspica caspica
*** Mauremys caspica rivulata (Valenciennes, 1833)
** Mauremys leprosa ( Spanish turtles) (Schweigger, 1812)
** Mauremys japonica ( the Japanese turtles) (Temminck and Schlegel, 1835)
** Mauremys nigricans ( the Asian yellow pond turtles) (Cantor, 1842)

Yıldızların manası : * Cins ** Tür *** Alt tür

Yaşam Bölgeleri :
*M.caspica caspica Türkiyenin İç Anadolu , Doğu Anadolu bölgesinden İran Irak Suriye İsrail ve Suudi arabistana kadar yayılıyor.
*M.caspica rivulata ise Türkiyenin batı bölgeleri Trakya, Güneydoğu Avrupada Yunanistan Bulgaristan dan Lübnan ve İsraile kadar yayılıyor.
*M. leprosa İspanya Portekiz gibi avrupa ülkeleri ile Fas Cezayir Tunus Libya Senegal Niger gibi kuzey batı Afrika ülkelerinde görülebiliyor.
*Mauremys japonica adından da anlaşıldığı gibi japonyada görülüyor olsa gerek ama bilgi verilmemiş.
*Mauremys nigricans gene hangi ülkelerde yayıldığına dair bir bilgi verilmemiş Güney Doğu Asya denilmiş.


Kaynak:[/font]
[font=Lucida Grande, Trebuchet MS, Verdana, Helvetica, Arial, sans-serif]kaplumbaa.blogspot.com[/font]
 
Bilgiler için teşekkürler, yararlı bir paylaşım olmuş. :)
 
Cvp: Çizgili Kaplumbağa(Mauremys caspica) Yerli

Paylaşım için teşekkürler.
 
Cvp: Çizgili Kaplumbağa(Mauremys caspica) Yerli

Çizgili kaplumbağaların gözlerine bayılıyorum.
Çok büyüleyici gözleri var.
 
Geri
Üst