Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Çizgili ve Sliderlar'da Komünite Akvaryumları

BEC

Gümüş 5 Üye
Katılım
11 Ocak 2014
Mesajlar
130
Cumberlandler ile çizgililerin kendi akvaryumlarındaki birbirlerine davranışlarını yaklaşık 1 haftadır gözlemliyorum.

Cumberlandler yemek zamanı agresif, çoğu zaman da ayrı köşelerde duruyorlar. Genelde birbirleri ile karşılaşmak istemiyorlar. Yem yerken 1 cm daha büyük kabuk boyu olan yeme doyduktan sonra diğerleri daha aktif oluyor. Belli bir hiyerarşi söz konusu.

Çizgililer ise genelde beraber güneşleniyor, aynı köşelerde beraber yüzüyorlar ve birbirlerinden yem kaçırmıyorlar. Uyurken 1 haftadır her gece bir arada yan yana ipek bitkiye ve birbirlerine tutunuyorlar.

Benim buradan vardığım sonuç eğer yeterli büyüklükte bir tanka sahip değilseniz sliderlar alanlarını belli etme gibi içgüdülere sahipler. Ancak çizgililerde bu durum benim gözlemlerime dayanarak yok. Tavsiye edeceğim yaklaşım ise özellikle aradakikabuk boyu farkları 2 cm'den fazla ise sliderların ayrı akvaryumlarda bakılması gerektiğidir. Benim cumberland akvaryumumda bolca ipek bitki, kök ve geniş bir yüzme alanı var. Kuru alan da oldukça geniş. Böyle bir ortam olmadığı sürece forumda da bolca rastladığımız gibi ısırma ve baskınlık kurma olayları meydana gelebiliyor. Çizgililer için ise gönül rahatlığıyla bir toplu akvaryum kurabilirsiniz.

Tabii ki bu yazdıklarımın hepsi kendi gözlemimdir. Bir kaplumbağanın diğeriyle aynı davranışı göstereceğinin hiç bir zaman garantisi yoktur.

İyi sohbetler diliyorum herkese.
 
Cvp: Çizgili ve Sliderlar'da Komünite Akvaryumları

Bertan iyi gözlemlemişsin.
Cumberland veya res tüm slider türleri bayağı yırtıcı. Çizgililer bu türlere göre daha uysal. Hatta boy farkında sana bizzat gözlemimi anlatayım. 8 cm baskın res 12 cm çizgilimi aşırı taciz ediyordu. Birşey yapamadı ama çizgili bunalıp boyut üstünlüğünü kullanarak buna üstten kapanmaya başladı. Tabi bunlarda strese girdi. Isı değerlerini geç zaten seninde tahmin ettiğin gibi aynı akvaryumda anlaşma durumları pek mümkün değil.
Dediğin gibi kaplumbağa davranışları değişiklik gösterebiliyor.

Hazır karma ortamdan bahsetmişken bende slider alt türlerinin bende sorunsuz yaşadığına değinip ilavede bulunayım. Büyük tankta 2 res ve 1 cumberland birlikte sorunsuz yaşıyor. Cinsiyetler belirlenmesine rağmen farklı alt tür olarak birbirlerie yaklaşmıyorlar. RES lerin ikiside erkek ve birbirlerine dostane el titretme yapıyorlar. Cumberland da arada bunlara katılıyor ama diğerleri umursamıyor. Küçük tankta olan 2 yellow belly, 1 cumberland ve 1 cumberland-yellow belly mix olanda hiç sorun yaşamadılar. Sanki yellow belly olanlarla diğer ikisi biraz ayrı alemdeler, ama maşallah çok iyi geçiniyorlar. 1-2 senedir çeşitli zamanlarda sayıları arttı ama sorun yok.
 
Cumberlandlerim ve Çizgililerim ayrı akvaryumlarda. Emre Abi siz nasıl yem veriyorsunuz? Bir kaplumbağanın diğerinden daha fazla yemesini nasıl engelliyorsunuz? Ben hep tek olarak baktığım için şimdi toplu akvaryum olunca yem işinde biraz zorlandım açıkçası. Biraz fazla veriyorum ki herkes yesin diye ama cumberlandlerden daha önceden tek yaşayan biraz daha fazla yem yiyor diğerlerinden önce ulaşarak. Siz yemlerken nasıl bir yol izliyorsunuz?
 
Emre abide benim gibi serpistiriyor zaten ayni miktarlarda yiyorlar, ben kucukler icin takip ediyorum onlerine atiyorum ama kesin olsun diye
 
Cvp: Çizgili ve Sliderlar'da Komünite Akvaryumları

hepsine sırayla elden yem vereceksin. veya önden bir miktar atıp bakarsın az yiyene/yiyenlere ayrı köşede vermeye devam edersin. fazla yiyen gelmeye çalışırsa elinle set yaparak engellersin.
 
Cvp: Çizgili ve Sliderlar'da Komünite Akvaryumları

Bende büyük olanlarla küçükler ayrı akvaryumda olduğu için zorlanmıyorum. Boyfarkı sorun olmayacak kadar az. Kendi içlerinde genede fazla yemeye çalışan olursa kontrol ediyorum. Birkaç gün aynı az yiyen olursa cemin dediği yöntemle daha çok yemesini sağlıyorum ama bunu yaptığım çok azdır. Yemleri Ali Sarp ın dediği gibi serpiştiriyorum. Hatta geniş alana serpiştirdiğim için hepsi kendi halinde topluyor. Son kalanlar için ufak mücadeleler olabiliyor. Sadece daha önce büyüklerle bir küçük varken hayvanı uzaklaştırma tekniğini sürekli uyguluyordum. Zaten aynı yerde küçük çok darbe alınca bir süre ayrı kalmaları gerektiğini anladım. Vildan hanımında önerisiyle boy farkı önemsiz noktaa gelene kadar ayrı sistem kurdum.
 
Geri
Üst