Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Davranışları normal mi ?

Raphael-Michelangelo

Bronz 2 Üye
Katılım
7 Kas 2012
Mesajlar
81
Kaplumbağam 4 ayda 1,5 cm büyüdü. Son 2 haftadır kabuk değiştiriyor. Kabuklar daha kalkmadı , bugün yarın plakalar ayrılmaya başlar. Fakat son 3-4 gündür Ön bacaklardını kafasına sürtüyor sıklıkla , bazen de ön bacaklarını ısırır gibi yapıyor. Normal midir ?
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Deri değişiminden kaynaklanıyordur. Eski derileri dökülmeye kalktıkça onu kaşındırıp rahatsız eder.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Peki büyüme hızı normal mi ? Bana az imiş gibi geliyor :ff: Diğer kaplumbağam Temmuz ayından beri 3,5 cm. Hiç büyümedi. Yem yemesinde , güneşlenmesinde , yüzmesinde hiçbir sorun yok ama büyümüyor. Büyüyen kaplumbağam ise yavaş büyüyormuş gibi geliyor..
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

4 ayda 1,5 cm gayet iyi bence. Dönem dönem büyüme hızı artıp yavaşlayabilir. Hareketli olan kaplumbağalar daha hızlı gelişir yada dişi olanlar biraz daha hızlı büyür. Gerekli kalsiyum , mineral, uvb desteği veriyorsanız ve yüzme alanlarıda geniş ise fazla canınızı sıkmayın, büyüyeceklerdir :)
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Gemma turtles , Tetra reptomin , Raffy P ve ek yem olarak Raffy I kullanıyorum. Devit 3 kullanmaya başladım. Akvaryumum biraz küçük , daha büyük bir akvaryuma geçeceğiz bir hafta içinde. Filtre , ısıtıcı , kuru alan mevcut. Termometre ile sürekli takip ediyorum , 28 derece sabit sıcaklıkta akvaryum suyu. Kuru alan ısıtıcısı olarak daha UV-B edinemedim , ama 40 W soft ampul çalışıyor 12 saat gündüz. Bekliyorum büyümelerini... Son olarak size ilginiz ve yorumlarınız için teşekkür ederim..
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Gemma yemini boşverin, raffy p ve reptomin gayet iyi birer ana yem onları kullansanız yeterli, uvb lamba ısı için değil d vitamini sentezi için kullanılır, ısıtma lambasıyla beraber günde 6 saat civarı açık tutulacaktır. Birde kabuk değişim sürecini daha sağlam geçirmek adına kalsiyum takviyesi için mürekkep balığı kemiği edinebilirsiniz her hafta yemlerine serpiştirerek verirsiniz. Son olarak yardımcı olabildiysem ne mutlu bana sağlıklı kaplumbağalar dilerim :)
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Akvaryum büyüdüğünde daha hızlı gelişecektir. Tabi arkadaşların bahsettiği diğer yem, hareketlilik gibi konularda etkendir. D vitamini sentezi ve kalsiyum bu aşamada bencede atlanmamalı.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Her şey yazılmış ufak bir dip notta benden olsun.
Kabuk değişimi 1-2 haftada tamamlanan bir süreç değil.Çok uzun sürelerde tamamlıyor kapluşlar plakalarını dökme olayını.Bu konuda acele etmeyin.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Teşekkürler Arzu hanım. Kabuk değişimi ne kadar sürer ve bunun iin ayrıca yapmam gerekenler nelerdir ? Ne gibi önlemler almalıyım? Emre bey size de teşekkür ediyorum ,Devit-3 kabukta nasıl uygulanıyor ? Sizin uyguladığınızı okumuştum. Nasıl yapmam gerktiğini tarif ederseniz...
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Kabukta yumuşama yoksa ve uvb lamba varsa devit 3 uygulamaya gerek yok. Binim kaplumbağamın kabuğunda değişim esnasında yumuşama oldu. O zaman uvb floresanda tam etki edemedi sanırım. Veteriner tavsiyesi ile her gün kabuğu kurulayıp deriye temas ettirmeden sürdüm. 15 dk kuru bir kapta ısıtma lambası altında bekletip tekrar kabuğu kurulayarak suya bıraktım. Ağızdanda yem ile az miktarda verdim. Böylece etkili oldu. Ama yumuşama yoksa veya uvb lamba varsa kesinlikle kullanmanıza gerek yok.

Kabuk değişimi ortam şartları ve bünyeye bağlı olarak süreci tamamlar. Yaklaşık olarak bir ay kadar sürebilir.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Uv b lamba yok ve bir süre daha temin edemeyeceğim :-( kullanmalimiyim? Ben onlarin cok saglikli olmalarini istiyorum..
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Sağlıklı olmalarını istiyorsanız tabiki de uvb lamba kullanmalısınız. Baktığınız kaplumbağa tropikal bir tür. Yılın 4 mevsimi güneş almakta, bizim türkiye de böyle bi şansımız olmadığı için havalar soğumaya başladığında güneşlendiremiyoruz. Bu dönemde uvb lambalar devreye giriyo, güneşin yerini tutmasada d vitamini sentezi ihtiyacını uvb lamba karşılayacaktır. Unutmayın d vitaminin sentezlenmesi çok önemlidir, kalsiyum d vitamini sayesinde emilir yani dolaylı olarak d vitamini kemik gelişimini sağlar, uvb lamba belki hayati önem taşımaz ama kaplumbağanızın sağlıklı bir şekilde büyümesi için olmazsa olmazlardandır.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

D3 daha çok oral yolla etkili olmakta, emre beyinde dediği gibi kabukta yumuşama veya eski kabuklarını atamama durumu yoksa sürmenize pek gerek kalmıyor.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Ama uvb alamayacam bu aralar. Akvaryum yaptiriyorum , ekonomimi akvaryuma yönlendirdim tamamen. Kabukta kullanmama gerek yok ise haftada bir yemlerine damlatarak uygulayayım devit i.
 
Aynen o şekilde. Kabukta yumuşama yoksa esas etkili yol olan oral yoldan haftada bir berilir.
Ama uvb olsaydı daha iyi olurdu. Bunuda belirteyim. Tabi ekonominizi öncelikli olarak akvaryuma vermeniz iyi olmuş. Sistemi tamamlarken akvaryum, ısıtıcı, filtre, kuru alan ve lambası ilk gelir. Bunların hemen ardından da uvb lamba gelir.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim Emre bey , gercekten forumdaki herkese tek tek aciklamalarda bulunup yardimci oluyorsunuz. Takdir ettigim uyeler arasinda ilk siradasiniz.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Bende görüşleriniz için teşekkür ederim Barış bey.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

Herkese selamlar,

Sahip olduğum kaplumbağalarla ilgili şu sorularım olacak:

* Bir kaplumbağam 2,5 yaşında ama kabuk uzunluğu 21-22 cm civarı ve dişi. Normalin üzerinde bir durum gibi geliyor. Diğeri ise 2 yaşında, erkek ve kabuk uzunluğu 9-10 cm civarında. İlkinin bu kadar büyük olması normal mi yoksa fazla yemleme mi yaptım acaba?

* 1 yaşlarına gelmeden akvaryuma maydanoz attığımda yiyorlardı ama artık yemiyorlar. Şimdi marul vs. gibi farklı bitkileri denesem yerler mi sizce?

* Büyük kaplumbağa, yemlemenin hemen ardından kuru alana çıkıp ufak çakıl taşlarını ağzıyla tutarak akvaryuma getirip yemeye çalışıyor. Dün yerken fark ettim ama önleyemedim. Küçük de zemindeki kumun üzerinde ufak çakıllar görürse aynı davranışı yapıyor. Forumda başka bir başlıkta, bu hareketi D vit. eksikliğinde yaptıklarını belirtmiş. Haftada en az 1 kez devit veriyorum. UVB kullanmıyorum ancak kabukları gayet sağlam ve sert. Zemine de dün itibariyle silis kum aldım. Zamanla silis kumu yemeye başlarlar mı? Taş yeme hareketinin anlamı nedir?

Teşekkürler.
 
Cvp: Davranışları normal mi ?

kuru alanda taşları tutmayın. bunu genelde hazımsızlıktan dolayı yapıyor diye biliyoruz. aslında belgesellerde izlediğim kadarıyla hayvanlar mide rahatlaması için toprak yiyorlar, tabi bunlar ne bulursa. yemleri önceden ıslatıp yumuşatın ve öyle verin. maydonozu yedirmeyin fazlası zehirleme yapıyor, aynı insanlardaki gibi böbreğe zararı var. en ideali marulun orta kısımları.

uvb lambanız yoksa haftada bir 1 öğün yemine D3 damlatın kafidir. zaten yediği yemlerde de bu var, bunun da fazlası zararlıdır. beyinde kayış kopartıyor. nörolojik sisteme zararlı.

dişiler genelde erkeklere göre biraz daha hızlı gelişiyorlar. sizin dediğinize göre 6 ay gibi de bir fark var aralarında.
 
Geri
Üst