Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Deniz kaplumbağaları sahillerimizden uzaklaşıyor

filozof

Altın 2 Üye
Katılım
16 Şub 2009
Mesajlar
299
Kıyıya yakın yerlerde yapılan avcılık ve çevre kirliliği gibi insan kaynaklı faktörlerin caretta caretta ve chelonia mydas türü deniz kaplumbağalarının sahillerimizden uzaklaşmasına neden olduğu bildirildi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Ergene bilinçsiz faaliyetlerin sahile çıkan deniz kaplumbağası sayısının her geçen yıl azalmasına yol açtığını söyledi.

''Mersin-Alata Sahillerinde Yuvalama Yapan Deniz Kaplumbağaları caretta caretta ve chelonia mydas popülasyonlarının 2005 Üreme Sezonunda İncelenmesi ve Korunması'' projesi kapsamındaki araştırmada geçen yıl bir önceki döneme oranla daha az sayıda kaplumbağanın sahile çıkarak yuvalama yaptığının tespit edildiğini belirten Ergene bu sezon da sayının düşme olasılığı bulunduğunu ifade etti.

Ergene Mersin Alata sahillerinde 2002 yılında 132 2004 yılında 120 geçen yıl ise sadece 46 yuva tespit edildiğini belirterek rakamlardaki seyrin bu olasılığı güçlendirdiğini söyledi.

Kaplumbağaların yuva yaptıkları yerlerden uzaklaşmanın temel nedenlerinin balıkçıların kıyıya yakın yerlerde avlanması ve çevre kirliliği gibi insan kaynaklı faktörler olduğunu belirten Ergene ''Bu etkenler arasında turizm de önemli bir yer tutuyor. Işık ses insanların kuma gömülmesi ve yuva yakınlarına şemsiye yerleştirilmesikaplumbağaları sahillerimizden uzaklaştırıyor'' dedi.

Dünyada 60 bin tane olduğu tahmin edilen kaplumbağaların yaklaşık 2 bininin Akdeniz'de 450 ile 900'ünün de Türkiye'de bulunduğu bu sayıların yalnızca dişilere ait olduğu erkek carettaların sayısının ise kıyılara çıkmadığı için belirlenemediği ifade ediliyor.

ve arkadaşlar bu eski bir haber şuan da büyük ihtimalla durum daha kötü....
 
teşekkürler bilgiler için.. evet en büyük sorunun turizm olduğunu düşünüyorum bu konudaki.. antalyalı bir arkadaşımın dediğine göre yazları caretta carettaları alıp bakmak için götürenler, yumurtalarından çıkarmaya çalışanlar bile oluyormuş.. turizmden gelir sağlamak adına kapatılmayan plajların çoğundaki kaplumbağa yumurtalarının sonu böyle oluyor maalesef.. aslında çok önemli bir konu ama yetkililer duyarsız kalıyor ne yazık ki..
 
küçük kaplumbağalar hayvanlardan zor kaçıyorlar bir de insanlar bunu yapıyor ya..... Hiç mi izlememişler kaplumbağaların denize girmek için verdikleri mücadeleleri
 
insanlar ya bilgisiz ya da duyarsız.. yetkililer tarafından da bir önlem alınmayınca bu sonuç kaçınılmaz oluyor..
 
Bilgi edinmek o kadarda zor değil aslında....Ben insanların duyarsız olduklarını düşünüyorum.Bu yıllardır bilinen bir durum zaten.İlköğretimi bitirmiş bir insan bile hayvanlara böyle yapmanın zararlı olduğunu mutlaka bilir.
 
Yumurtadan gece çıkan deniz kaplumbağaları kentin ışıklarına aldanıp, deniz yerine kente yöneliyorlar. Turizmin yanı sıra, çarpık kentleşmenin de büyük etkisi var.
 
Cvp: Deniz kaplumbağaları sahillerimizden uzaklaşıyor

oldscout' Alıntı:
Yumurtadan gece çıkan deniz kaplumbağaları kentin ışıklarına aldanıp, deniz yerine kente yöneliyorlar. Turizmin yanı sıra, çarpık kentleşmenin de büyük etkisi var.

katılıyorum zekeriya. bu gidişle anadolu kaplanları gibi caretta carettalarda ülkemizde soyları tükenecek :(
 
Geri
Üst