Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Deri yenilemede kaşınma

SenaGoksu

Bronz 4 Üye
7-8 cm kabuk boyunda erkek kaplumbağam deri değiştiriyor, değiştirmeye başladığı günden beri ara sıra yüzünü kaşıyor normal midir? Bi de başka bir sorum; kabuğunun üzerinde beyazlıklar var bu uzun zamandır böyle ben sahipleneli birkaç ay oldu birine emanet ettiğim sürede arkadaşım güneş alsın diye balkona koymuş kuru alanın duvarından atlayıp balkondan düşmüş, toprağa düşmüş herhangi bi sıkıntı yok kabuğunda ya da kendisinde, iştahı çok yerinde suda hareketli kuru alanda bacaklarını gererek rahatca duruyor sağlıklı gözüküyor ama kaabuğundaki beyazlık geçmedi nedeni nedir?

Kaplumbağalar deri değiştirirken yüzlerini kaşırlar bu normal bir şey. Kuru alanda göz kapakları kuruduğunda da aynı kaşıma hareketini yaparlar.

Kabuktaki beyazlık kireç olabilir, mantar olabilir ya da düştükten sonra kabuğu aşınmış olabilir. Kaplumbağanın üst bağsını, alt bağsını ve önden bir resmini çekerseniz net bir şey söylemek mümkün olabilir.

Göz civarındaki deriler bacak boyun kadar sık değişmese de olduğunda çıkması biraz daha zordur ve özellikle kuru alana çıkıp kuruyup gerildiğinde o bölgedeki deri biraz daha ince olduğu için kaşındırıp huylandırır.

Belli bir noktaya kadar çıkmış ise hayvanı tutup kuru kulak pamuğu ile hafifçe bastırmadan çıkma açısının ters yönüne doğru sürt. Yalnız dikkat et hayvan savunmaya geçip ısırmasın. Yapamazsan bırak hayvan bir şekilde çıkarır.

Kuru alanda sürekli ayağını gözüne atıyorsa tepesinden 15-20 cm yukarından gözlerine doğru ıslatacak kadar bir iki damla su damlat. Bu rahatlatır.

Kabuğa bakalım.

Kabuğu bu şekilde, mantar ya da bi hastalık gibi durmuyor aslında çünkü şekil değiştirmiyor beyazlıklar genişlemiyor vs, ama yine de bi sıkıntı var mıdır bilmiyorum

Ekli dosyalar

• IMG-20210221-WA0001.jpg
    IMG-20210221-WA0001.jpg
    94.3 KB · Görüntüleme: 23
Kurutup bir resmini atar mısın yakından olsun ve varsa bir tane de devit sürüp at.

Ne kadar zamandır plaka atmıyor.?

Devit yok ne yazık bi de kamerada olduğundan daha parlak çıkmış beyazlıklar normalde gözle bakınca bu kadar belirgin değiller

Ekli dosyalar

• IMG-20210221-WA0006.jpg
    IMG-20210221-WA0006.jpg
    96.1 KB · Görüntüleme: 20
Yani şöyle birbucuk ay kadar arkadasimda kaldi geldigimde buyumustu o donemde plak degistirdigini zannediyorum çünkü benden önce küçük bi kapta az bir suyla bakiliyormus geldiğinde yüzmeye başladı rahatca ve büyüdü bu dedigimin uzerinden de 1 ay gecti.

Altını çekemiyorum çok rahat gözüküyor güneş tam kuru alana vurdu keyif halinde şu an kıyamadım altında bi sıkıntı yok kızarıklık beyazlık vs, aynı ilk günkü renginde ama yine de atarim resmini

Yok alt bağaya gerek yok bunlar plaka altı açılmaya bağlı matlaşma. Bir miktar kireçte var. Ortamın iyi olduğu sıcak zamanlarda haftada bir kabuğa devit sürüp 15 dakika kadar kuru yerde beklet. Kalanı silip akvaryuma koyarsın. Hayvan büyüdükçe alttan yeni plakalar gelip üsttekinin atılmasıyla bunlar gider.

Isıtma lambası yok mu?

Yok alt bağaya gerek yok bunlar plaka altı açılmaya bağlı matlaşma. Bir miktar kireçte var. Ortamın iyi olduğu sıcak zamanlarda haftada bir kabuğa devit sürüp 15 dakika kadar kuru yerde beklet. Kalanı silip akvaryuma koyarsın. Hayvan büyüdükçe alttan yeni plakalar gelip üsttekinin atılmasıyla bunlar gider.

Isıtma lambası yok mu?
Şu an maddi olarak alamadım henüz ne yazık ki ama ev zaten sıcak (28-30 derece) İzmirdeyim hava da sıcak ve şimdilik normal bi ampul koydum, etrafını ısıtması için de hafif bi fan çalıştırıyorum bulunduğu ortamda, suda ısıtıcı da var. Deviti nerden edinebilirim hangisi iyidir çok da pahalı olmayan bi marka var mıdır bilgi alabilir miyim?

Deviti eczaneden alacaksın. Devit marka olsun coledan vs. başka marka alma. Pahalı birşey değil 10-12 lira civarıdır herhalde.

Dediğin fan esintisi hayvana doğrudan gelmesin.

İzmirde neredesin?

Tamamdır hemen edineceğim. Yok yok doğrudan gelmiyor o yüzden bulunduğu ortama dedim biraz uzakta duruyor ama ısı da odaya dağılıp azalmayacak şekilde ona yakın. İzmir karşıyaka

Uzakmışsın. Ben şu an seferihisardayım. Ankaraya döneceğim. Narlıdere Güzelbahçe civarlarında olsaydın elimde birkaç ampul vardı verirdim sana.

Lambanın, ısıtma yanında artısı kabuğu kurutup plakaları gerdirerek açılmasını sağlaması. Biolojik (yosun, mantar vs.) oluşumlara karşı sıcak, yaşayacak ortam bırakmaz.

Gerçekten çoook iyi olurdu ???? doğru çok acil oldugunun farkindayim zaten onun disinda temel olan her sey var bi uvb (onu da 1 2 ay içinde halledicem) ve dış filte hariç genel olarak ortamı iyi ısıtıcı lambayi da en kisa surede ayarlayacagim neyse ki havalar iyilesiyor yoksa cidden sürekli aklımda ama her şey ateş pahası. Teşekkür ederim yardımlarınız için

Elektrikçilerde halojen soft 40-60w ampul arayabilirsiniz. Soft yoksa direk halojen tip alabilirsiniz. Ben genelde elektrikçilerde 70w halojen ampul satıldığını gördüm. İnternette horoz mantar soft 60w ampul 6 liraya satılıyor. Kargoyla beraber fiyatı ne olur bilemiyorum. Çok dayanıklı bir ürün değil bu yüzden 10'lu paketini almanızı öneririm.

Isıtıcı ampul çeşitleri bunlar. Isıtıcı ampul gerekli.

Geri