Güneşten yayılan 3 dalgaboyu ışınım vardır. Uva, uvb ve uvc'dir. Uva metabolizmayı harekete geçirip canlandırıcı etki verir. Uvb vücutta D vitamini sentezini doğal yolla yapmasını sağlar. Uvc gamma ışınıdır. Büyük oranda atmosferden yansır. Bu ışına maruz kalma tehlikeli ve öldürücüdür. Bunu kapalı tüpte arıtma sistemlerinde kuyu suyu gibi arıtılmamış biolojik canlı içeren suları arıtmada kullanırlar. İçinden geçen her canlı aktivite ölür.
Uvb camdan geçmez. Uva geçer. Bu sebeple uvb içeren ampulü güneşe simüle olarak kullanırız. Radyasyon oranı uva'ya göre fazla olup kabuk ve deri içine işler. Üstteki deri zaman içinde deforme olup alttan yeni deri gelir. Uzun süre maruz kalırsa bu deri değişimleri yoğun olup son noktada lezyon oluşur. Bu sebeple yazın 4; kışın 3 saat kadar hayvanların kuru alana en çok çıktığı zamana denk getirerek yakarız.
Deri değişimi büyümeye bağlı ve ısıtma lambası altında kuruduğunda da oluşur. Uv'ye has bir sonuç çıkmasın. Sadece uvb'de biraz daha sıklığı artar.
Uvb içerikli ampule geçici alternatif devittir. Devit D3 vitaminidir. Eczanede cam şişede damla olarak satılır. 6 cm kabuk boyunu geçince vermeye başlarız. Evvelinde kabuk esnek yapıda olmalıdır. Kabuk sertleşirse organlar büyürken basınç altında kalır.
Bu vitamin vücutta kalsiyuma bağlanıp atılmasını önler. D vitamini vücuttan idrar yada dışkı yoluyla atılmaz kalsiyuma bağlanarak harcanır, fazlası karaciğer ve yağ dokuda birikir. Devit aşırı kullanılırsa böbreklerde taş oluşumu, damar sertleşmesine bağlı kanamalar görülür. Bu sebeple senede 3 aylık bir süreçte 10 cm altı için haftada bir damla; 10 cm üstü için haftada iki damla; 20 cm üstü için haftada 3 damla veririz.
D vitamini aldığı yemler içinde de eser miktarda mevcuttur.