Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Dikkatsizlik ile imtihan

muhittin

Bronz 3 Üye
Katılım
3 Ara 2014
Mesajlar
64
Başıma gelen ve çok korktuğum bir olayı sizlerede örnek olması amacı ile anlatmak istiyorum.

Geçen pazar sabah uykudan uyandığımda korku dolu anlar yaşadım. Önce akvaryuma baktım bir sorun varmış gibi görünmüyordu. DAha sonra yem vermek için tekrar geldim. Dişi olan makbuş yemlere saldırırken muhittin oralı bile olmayıp dipte dolanıyordu. Biraz daha dikkatli bakınca muhittinin sağ ön ayağının dış filtrenin çekiiş borusuna sıkıştığını gördüm. Bunu görmem ile onu ordan nasıl çıkattığımı hatırlamıyorum bile. Muhittini çıkarttığımda bacakları kafası hiç bir canlılık bleirtisi yoktu.Nefeste almıyordu. Dedim artık öldü. onu kaybettim. Artık yapacak bişi yoktu. İlk yardım bilgimi kullanarak elimden geleni yapayım bari dedim. Boynunna dikkat ederek alt kabuktan kalp masajı benzeri bişiler yaptım kabuğuda kırmamaya bişilşer yaptım kabuğada dikkat ederek. Daha sonra kuru alana bıraktım. Sıcaklık işe yarar belki diye. SOnrada beklemeye başladım. Bu olay sabah uyandığımda gerçekleştiği için kaç saattir orada nefessiz kaldığını bilmiyorum tabi. sanırım çok uzun olmalı. Bir süre sonra küçük bir kıpırtı gördüm ayağında ardındanda küçük bir nefes alış. ilk bir kaç dakika çok zor geçti tabi. daha sonrada nefes almalar sıklaştı. Ardından altı saat boyunca kuru alanda halsiz bir şekilde bekledik beraber. Bu süre sonundasuya inmek istedi karışmadım. Dalışa geçmeden dönüp kuru alana tutunarak suda beklemeye başladık. bu arada kafasını suya sokmadı tabi.Artık ümitliydim. kurtulduğundan emindim. Kuru alanın ışığını kapatmadım iki gün boyunca. ertesi günü suda dolaşmaya başladı ama yemek yemedi. halsizlik hala vardı. üçüncü gün ise tamamen normale döndü ve yemine vitamin koyarak besledim. bugün dördüncü gün ve bir sıkıntı yok. umarımda sonrasında çıkmaz.

Olayın gerçekleşme sebebi ise benim dikkatsizliğim. DIş filtreyi temizledikten sonra çekiş hortumunun ucuna koruma olan IZGARAYI takmayı unutmuş olmam.Canım sıkıldı yine yazamıcam daha fazla eksik hissettiğinizz yerleri siz sorabilirsiniz.
 
Cvp: Dikkatsizlik ile imtihan

Geçmiş olsun.
Anlattığınız kadarıyla canlı oksijensiz kaldığı için baygınlık geçirdi.
Kendine geldiği sırada gözlemlediğiniz kadarıyla ağzından su geldi mi ?
 
Cvp: Dikkatsizlik ile imtihan

su geldiğini görmedim sanırım su yutmamış olabilir. baygınlıktan ziyade hayvancağız bitmişti . belki bir kaç dakika daha geç kalsam tamamen kaybedebilirdim.
 
Cvp: Dikkatsizlik ile imtihan

Bu olay kaplumbağa değilde diğer minyon canlıların başına çok geliyor.Ayrıca kalp masajı o boyda bir hayvan için çok tehlikeli aslında.Bu durumda kafayı yavaş ve ritmik şekilde içeri ittirip geri çekilmesi hayvanın solunumuna destek olur.Onun dışında kalp masajı diğer organlara zarar verip ölmesine sebep olabilir.Tabi uzman değilim kendi bilgimi söylüyorum.
 
Cvp: Dikkatsizlik ile imtihan

Durumdan etkilenme oranı canlının boyu ve suyun derinliğine göre farklılık gösterir.Söylediğinize göre;tahminen siz hadisenin hemen akabinde müdahale ettiniz.Ancak canlının bir kaç gün boyunca bitkin kalması da su yutmuş olabileceği yönünde bir belirti.
Bu süreç içerisinde iyi bir gözlem yapmalısınız.Şayet farklılık gösterirse veterinere başvurmanız gerekebilir.
Tekrar geçmiş olsun.


Konu ile ilgili olarak;
Çevre Bilimci David Steen'in bir tuzağa yakalanmış şekilde bulduğu Pseudemys concinna floridana(Florida Cooter) türündeki kaplumbağaya suni teneffüs yapıp kurtarmasını paylaşayım

[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ehq2dvPctNY[/video]
 
Cvp: Dikkatsizlik ile imtihan

geçmiş olsun. bu dış filtre ucu unutulmasına veya el yapımı filtrelerde çekiş borusuna tül takılmamasına bağlı bir iki defa bu tip hadiseler oldu. seninki şanslı olanlardan. kafası girseydi giderdi.

böyle bir durum olursa yapılması gereken şudur. hayvan baş aşağı tutulup alt bağaya işaret parmağı ile hafifçe bir kaç defa tıklatılmalı. bu ağız ve burunda su varsa boşalmasını sağlar. kaplumbağaların nefeslerini tutarken su girmemesi için boğazlarında nefes borusunu kapatan bir parça vardır. bilinç kaybına bağlı kilitlendiyse boyun altı okşanarak gevşemesi sağlanır. bu videodaki üfleme olayı da güzel bir işlem arkasından bu yapılabilir sonra yaptığın gibi kuru alana konur. yalnız ilk başta halsiz olacağı için derin suda durmamalı ama susuzda kalmamalı kuru alanda lamba altında kaldığı müddette su kaybı yaşayacaktır.

kadirin (annie) dediği gibi başı yavaşça içeri dışarı oynatmak kalp masajı olarakta fayda sağlar. ama bu çok dikkatli yapılmalıdır. hayvanın başı elde kalır. boyun oynatma boyun gevşekken yapılmalı eğer direnme gibi bir durum varsa yani kendi karşı güç uyguluyorsa hayvan canlıdır dokunulmamalıdır.

hayvanın kabuk boyu ne kadardı ?
 
Cvp: Dikkatsizlik ile imtihan

on yedi cm ye ulasti. ben boyun ve bas kismina bilerek dokunmadim kirabilirim diye. kafasi asagi gelecek sekilde kuru alana yatirdim. ara ara da kabuga tikladim ufak ufak. kalp masaji dedigimde odur.
 
Cvp: Dikkatsizlik ile imtihan

17 cm bayağı büyükmüş. Hayvan bu hale geldiyse en uzun tan yeri ağarmasıyla yakalanmış demektir. Bu o panikle hava kabarcığı vermiş olma ihtimali ile birlikte metabolizmayı da yavaşlatma olanağı olmadığını göz önüne alırsak yani kurtulmak için güç harcadığını farzedersek olabilecek süre. Daha kısa bir zamanda olabilir. Uyandıkları gibi kumu karıştırıp yiyecek arıyorlar. O sıralarda yakalanmış olmalı.
 
Cvp: Dikkatsizlik ile imtihan

cok ugrasmis kendini kurtarmak icin ayaklarinda su toplanmis yara olmustu cok sukur simdi hic birseyi kalmadi ayrica disi olanda erkek olanin boyunu gecti dogal olarak bir iki seneye birseyler bekliyorum artik onlardan :)
 
Cvp: Dikkatsizlik ile imtihan

Geçmiş olsun hayvan ucuz kurtulmuş.
 
Geri
Üst