Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

dış filtre seçimi

mononok

Bronz 4 Üye
Katılım
1 Ağu 2023
Mesajlar
45
merhaba
4 aydır Pakize bu akvaryumda bu dış filtreyle yaşıyor. 0.5x0.6x0.4 yaklaşık 120 L su var. filtrenin motor gücü iyi demiştiniz ama içinde yeterli filtre malzemesi yok ve malzemeler üst üste durmuyor. ben de bu motoru kullanarak kendim filtre yapmayı düşündüm gerekli malzemelerle ama suyun akış hızını vs ayarlayabilir miyim emin değilim. bütçemi çok aşmayacak bir tane bulursam dış filtre almak istiyorum direkt.
* Image 2023-11-27 at 09.49.04.jpeg_ Image 2023-08-04 at 16.29.58 (1).jpeg_ Image 2023-08-04 at 16.37.09.jpeg_ Image 2023-08-04 at 16.29.57.jpeg_ Image 2023-08-02 at 18.14.13 (2) (1).jpeg

hangi marka ve model önerirsiniz bu boyuttaki akvaryuma spesifik olarak? baktığım kadarıyla kaç litre su varsa 4 katı olan bir dış filtre tercih etmemiz gerekiyor ama mesela Dophin modellere baktığımda C-500 50-150L saatte 500L su çıkışı olan model mi C-1600 250-500L saatte 1050L su çıkışı olan model mi bu akvaryuma uygun? bu arada bu markanın aynı modeli arasında farklı sitelerde ve başka markalarla arasında baya fiyat farkı var. siz nereden alıyorsunuz veya alınmasını tavsiye edersiniz dış filtrenin? ne gibi farklar olabilir?
son olarak sanırım dış filtreyi hazır alırsam da içine eklemem gereken malzemeler olacak. tek başına bir su kaplumbağası için (13.5cm boyunda) ne kadar ne malzemesi önerirsiniz? biraz araştırdım ama genelde balıklı akvaryumlar için tavsiyeler vardı internette. ve tabi sıralama nasıl olmalı?
teşekkürler şimdiden :D
 
Dış filtre alırsanız sepeti 4 tane olanlar daha fazla malzeme alır. İleri dönük olarak, hayvanda tek olduğuna göre tetra ex 700 plus uygun olur. Bu ayarda bir filtre bakın. 300 litrelik akvaryuma geçerseniz tetra ex 1000 plus alın.

Alt kalitede lifetech 835 olur. 3 sepetlidir ama iş görür.

Yeni nesil filtrelerde watt gücü düşüktür. Eskilerde yüksek ve motor sesli çalışır. Çok elektrik yakar.

Elinizdeki tarz birşey yapayım derseniz 5 litrelik turşu bidonundan yapanlar var. Youtube da videosu vardır.
 
tetra ex700 plus alıyorum o zaman cem bey çok teşekkürler. bu yeni nesil filtre mi oluyor yani sessiz mi olacak acaba? şu anki çok ses çıkarıyor tepe filtre.
içindeki suyu tamamen değiştireceğim ama yine musluk suyu kullanacağım. düzgün çalışan bir filtreyle bu durumda ne kadar sürede bir su değişimi yapmam gerekir?
 
Evet yeni nesil düşük watt. Normalde 800 modeliydi. Bu biçime dönüştürdüler. 1200 modelleri de 1000 plus oldu.

Akvaryum altı dolabınız varsa sesini gece bile duymazsınız.

Pahalı gözükse de elektrik harcaması düşük olduğu için ucuz filtreleri yakalıyor.

Kaç sepetli idi bilmiyorum. Alınca haber verin ona göre filtre malzemesi de yazayım.
 
tetra ex700 plus aldım gelince fotolarını atarım tekrar. 4 sepetli dediniz yukarıda sanırım 4 sepetli. içinde malzemeleriyle geleceği yazıyor ama malzemeleri ne kadar sürede bir değiştirmem lazım ve içinde gelmeyecek olan ama koymam gereken bir malzeme var mı acaba?
 
800 modeli 4 sepetliydi bunun kaç sepetli olduğuna dair bilgi bulamadım. 4 sepetli ise güzel.

Gelen malzemelerde bir tek seramik ve bir adet süngeri kullanıyoruz. Gerisi yedekte dursun.

Ek olarak alınacaklar; zeolit, eurostar aquaclay ve carbon. Bir de elyaf 250 gr yada 500 gramlık.

Fiyatları yükseldi. Onun için ucuz markalara bakın. Eurostar genelde ucuzdur. Bunları alın kurulumu birlikte yaparız. Bir de filtre torbası iyi olur bazı malzemeler torbasız geliyor. Bunda da ti-sert markanın torbası güzel.

Aquaclay döngü bakterileri için koloni yüzeyi oluşturuyor. Randıman alınmazsa destek olarak lavtaşı yada Substrat alırsınız. Şimdi acelesi yok.

İlerde yosun yada kahverengi alg oluşumu olursa jbl silicate ex yada seachem phosguard alabilirsiniz.

Gidişata bakalım önce.
 
tamamdır filtre gelsin sepet sayısına bakıp alayım bunları da. sepet sayısı az olsa da aynı sepete üst üste falan kullanabiliyor muyuz mesela hepsinin olması gerekiyorsa bu malzemelerin?
daha önce kahverengi yosun sorunu olmuştu temizleyip doğrudan güneş almayan yere almıştım şimdi tekrar olmaya başladı. daha az güneş alan yerim de yok evde, şu an doğrudan güneş almıyor. acaba kumu falan iyi temizleyemediğim için mi tekrar olmuştur? yeni filtreye geçerken kumu yenilemeli miyim bu durumda? nasıl kurtulucam bu yosundan?
* Image 2023-12-03 at 12.15.50 (1).jpeg* Image 2023-12-03 at 12.15.50.jpeg* Image 2023-12-03 at 12.15.49.jpeg
jbl silicatex stoklarda yok gibi görünüyor. phosguard seachem 100 ml satılıyor. yosun olduğu için direkt bunlarla beraber mi yeni filtreye başlayayım?
eurostar aquaclay 500 ml bana yeter mi? carbon ve zeolit de 500 ml ve 1kg olarak satılıyorlar bunlar bana yeter mi?
bir de genel olarak temizliği nasıl yapıyoruz suyum çok çabuk bulanmaya başlıyor gerçi filtrem yetersiz onun da etkisi vardır muhtemelen ama mesela dip çekim yaptım bütün pislikleri çekemedim biraz süzgeçlerle almaya çalıştım yine de hepsi temizlenmedi şu an. dinlendirilmiş musluk suyu kullanıyorum. ne kadar sürede bir suyun ne kadarını değiştirmeliyiz genel olarak iyi bir filtre varken mesela? teşekkürler şimdiden..
 
Bazı malzemeler aynı sepete konabilir. Yine de 3 sepetten az filtrelerde tam bir randıman alınmaz.

Silicate ex bu konuda en iyi ürün ama piyasada zor bulunuyor. Belki fiyatı yüksek alan olmaz diye de getirmiyor olabilirler. Yada sene sonu hesap kapatma sebebiyle de seneye bırakmış olabilirler. Şubat marttan sonra belli olur.

Phosguardı bir çorba kaşığı dolusu kadar kullanacaksınız. Bu ürün az oranda kullanılıyor.

Bu müjdenin dandik diz altı naylon kadın çorapları var. Ona konulup sepette diğer malzeme üstüne konuyor. Benim zamanımda 5-10 lira birşeydi. İşi bitince olduğu gibi atıp diğer çoraba yenisini koyuyordum.

Malzemelerde fiyat uygunsa kiloluk alın. Her gün zam geliyor. Normalde sepete yarım kilo kadar koyuyoruz.

Şu aşamada su bulanıklaşıyorsa belli bir miktar su alıp temiz su ekleyerek kalitesini uzatırsınız. Normalde oran olarak 1/3 oran deriz ama bu suyun kirlilik derecesine bağlıdır.

Dış filtreye geçtiğinizde varsa metilen mavisi kullanmayacaksınız. Döngü bakterilerini öldürür.

120 litre su için ne kadar süre kirlenmeden durabilir emin değilim ama 1 ayı geçer. Ama 300 litrelik ömürlük bir akvaryumda 6 aya kadar genel temizlik yapmaz ve filtreyi açmazdınız. Sadece kısmi değişimlerle suyu tazelerdiniz.

Dış filtreyi kullanmaya başlayınca bu sorun ortadan kalkar. Gözle görülür derece de uzun süre temiz durur.

Kumu yenilemeye gerek yok. Kum üstündeki kiri aldıktan sonra kumu iyice karıştırıp gömülü kirleri çıkarıp temizleyin. Sonra bulaşık süngerinin yeşil kısmı ile tüm camlarda ve silikon köşelerden geçip suyu komple alın. Maşrapa ile bütün camların üst kısmından temiz su döküp yıkayın. Bu suyuda alın. Gerekirse bir kez daha yapar sonra temiz suyu koyarsınız. İlk aşamada suyu akvaryum ağzına yakın doldurun. Filtre kurulumundan sonra su çıkışı büyük kovaya tutun. Başta bir miktar pis su akacak. Bu carbon kaynaklı su şeffaflaşınca durdurup akvaryuma monte edin. Eksilen suyu tamamlayıp çalıştırın. Su çıkışın ön ucundaki tapayı çıkarın. Su önden aksın ve su yüzeyinden yukarıda konumlandırın. Akan su akvaryuma çarptıkça hava kabarcığı yapıp suya oksijen verir. Gece rahatsız olursanız su içine alır sabah yukarı çıkarırsınız.

Bu boruyu 2 yada 3 adet vantuzla tutturun camdan kurtulup akvaryum dışına uçmasın tüm suyu odaya boşaltır.
 
merhabalar ancak fırsat bulabildim şimdi ek malzemeleri alıyorum.
bir kaç çeşit karbon var da active carbon mu zeo karbon mu almalıyım? active daha büyük parçalı sanki.
 
Aktif karbon filtrasyon etkinliği yüksek ama tozu boldur. Yıkarken ortalığı kirletir.

Stick şeklinde olan bunun kadar performanslı olmasa da pisi kirliği yoktur, temizliği kolaydır.

Coconattan yani hindistan cevizinden yapılanlar suya tat verir. Diğer tip başlarda biraz acılık verebilir. Hayvanların ağız tadını bozabilir. Kısa süreli iştah kaybı olabilir. 1 hafta 10 güne düzelir.

Carbon-zeo karbon zeolit karışımıdır. Bunu uygun hazneli iç filtrelerde yada sepeti az olan filtrelerde öneriyorum.
 
20240120_102311.jpg
20240120_102311.jpgBu kartonu suya tuttukça siyah akmaya devam ediyor ama bu şekilde mi koyacağım filtrenin içine?
Bu filtrenin içinden çıkan karbon ben yanlış almışım sanırım20240120_102253.jpg benim aldıklarımın ikisi de zeolit gibi duruyor
 
bir de sıralama alttan üste nasıl olacak acaba onu da yazabilir misiniz?
3 sepet var en alt sepete seramik halkalar üstüne sünger, bir üsttekine eurostar aquaclay en üsttekine zeolit karbon ve elyaf mı bu durumda?
 
bir de şimdi fark ettim cem bey ben substrat almadım bunu sonradan eklemeli miyim?
 
Siyahlık karbonda bitmez. Sadece yoğun tozu alacak kadar yıkayacaksınız altlı üstlü elyaf arasına koyacaksınız.

Filtreyi ilk çalıştırdığınızda siyah su gelip sonra şeffaflaşacaktır. Onun için ilk çalıştırmada büyük kova içine hortumu alıp öyle çalıştırın su şeffaflaşınca fişi çekip akvaryum içine konumlandırın ve çalıştırın.

Carbon olduğuna göre carbon-zeo yedekte dursun. Aquaclay ve zeoliti bir sepete koyun. Yarı ondan yarı ondan. Kalanı bir sonraki zaman kullanırsınız. Carbon tek olsun. Bunların aralarına elyaf koyun.

Aquaclay ve zeolit üzerinde de döngü bakterileri oluşuyor. Boşuna masraf yapmayın. Döngü bakterileri 28 günde aktif hale gelir. Siz şimdi filtrenin kirlenme süresini kontrol edin. Ne kadar zaman alacak görelim. Su sararmaya başladığı anda filtreyi temizleyin.
 
cem bey bu filtrenin pompası çalışmıyor basılmuyor yani ama daha içine su doldurmadım. kaldım böyle ne yapacağım şimdi
 
asla basılmıyor bu kısma içi de açılabilir değil. buna basmadan çalıştırabilir miyim acaba
 
tamam onu hallettim üstteki mandalla ilgiliymiş ama şimdi şöyle bişey var kullanım klavuzunda iki hafta hayvanı koymadan çalıştırın filtreyi yazıyor o sırada hayvanı başka yere koyma imkanım yok sizce sorun olur mu direkt çalıştırsam hayvanla beraber bu ilk siyah suyu akıttıktan sonra?
 
Pompalar hiçbir zaman çalışmaz. Şöyle yapacaksınız. Kurulumu yapın. Filtre yerde duracak. Su çıkıştan hortumu emerek suyun filtreye doğru akışını sağlayın ve bırakın. Su kendi kendine dolar. Su çıkış hortumunda gördüğünüzde fişi takarsınız çalışır. Yalnız muslukların açık olduğuna emin olun. Sonraki çalıştırmalarda hortumu ağzınıza temas ettirmeyin. Sonuç itibariyle salmonella bulaşabilir. Elinizi sabunlayıp hortum ucunda yumruk gibi sıkarak onun üstünden yapın.

Filtreyi iyi sterilize ettiyseniz kurulumu yapıp çalıştırın. Beklemeye gerek yok. Dediğiniz gibi çalıştırın pisliği atsın ve akvaryuma takın.
 
çalıştırdım bu şekilde şimdi iyi gibi yalnız çok fazla akış var gibi geliyor bana yani muslukları hafif kısarak akış hızını ayarlamalı mıyım sizce? galiba bu filtre için suyum az yani. gelen su direkt altındaki kumları itti mesela bu şekilde. fazla akım da hayvana zarar vermesin?

şu an 120 litre falan su var içinde
* Image 2024-01-21 at 19.51.28.jpeg
* Image 2024-01-21 at 19.51.37.jpeg

* Image 2024-01-21 at 18.28.14.jpeg
 
Geri
Üst