Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

dış filtreler

aragorn

Bordo Bereli
Katılım
30 Eyl 2008
Mesajlar
2,176
iç filtrelerin aksine akvaryum dışında duran ve suyu çok daha iyi bir şekilde temizleyen, kovadan oluşan bir malzeme sepeti, su giriş ve çıkışı için 2 tane hortum yuvası bulunan geliştirilmiş bir filtre tipidir dış filtreler. etkili mekanik ve biyolojik filtrasyon sağladıkları gibi sudaki kloru ve akvaryum suyunda kötü kokuya, renk değişimine neden olan diğer elementleri de tutar. özellikle kaplumbağa gibi suyu balıklara oranla çok daha fazla kirleten canlılar söz konusu olduğunda temizlik daha da önem kazanmakta ve eğer akvaryumunuz da büyükse dış filtre kullanımı mecbur hale gelmektedir. dış filtre seçerken tıpkı iç filtrelerdeki gibi yine akvaryumdaki su miktarınızın 4-5katı kapasiteli bir dış filtre almanız iyi olacaktır. dış filtreler çok etkin bir temizlik, berrak bir su sağlasalar da yine de belli bir süre sonra dipte çeşitli artıklar birikecektir. bu yüzden dış filtreniz olsa bile yine de periyodik olarak dip çekimi yapmanız gerekir. dış filtre iç filtreye oranla suyu çok daha fazla oranda temizler ve özellikle kaplumbağa akvaryumlarında kesinlikle kullanılması gereken bir ekipman diye düşünüyorum büyük akvaryumlarda.

dis-filtre-0.jpg


dış filtrede kullanılan malzemelerden de bahsetmek istedim biraz. seramik, elyaf, sünger, aktif karbon, biyoballdan oluşmakta bu malzemeler. bunları bazı dış filtrelerde ayrı ayrı sepetlere de koyabileceğiniz gibi sepetsiz modellerde belli bir sıra ile yerleştirmek de mümkün. etkin bir temizlik için önce mekanik temizlik ardından da kimyasal temizlik sağlanması fikrinde çoğu kişi hemfikirdir.. bu nedenle kirli suyu alttan alıp üstten veren dış filtrelerde malzemeleri yerleştiriken önce mekanik ve kaba temizliği sağlayacak malzemeler, ardından da kimyasal temizliği sağlayacak malzemeler yerleştirilmeli. tabi bu yerleştirme sırası hakkında çeşitli teoriler mevcut ben kendime en mantıklı gelenden bahsediyorum ve çoğunluk tarafından da kabul görmüş fikir bu. her katmanın arasına da ince bir tabaka elyaf koymak yararlı olacaktır. genel bir sıralamadan bahsetcek olursak en altta seramik, ince bir tabaka elyaf, sünger, ince bir tabaka elyaf, bioball ya da ufak küp parçalar şeklinde kesilmiş süngerler de kullanılabilir, yine ince bir tabaka elyaf, aktif karbon, ve en son katmanda da kalın bir elyaf tabakası kullanımı bence gayet uygun bir dizilim.şimdi bu malzemeler hakkında biraz bilgi verelim

seramik:
seramikler yapısı ve şeklilleri gereği suyu homojen olarak dağıtıp kaba pislikleri tutmaya yardımcı olacaktır. asıl görevi su dağılımını sağlayarak üstteki katmanda etkin bir temizlik olmasını sağlamak. ayrıca bazı seramiklerde mikro çentikler de bulunmakta ve buralara yararlı bakteriler zamanla tutunarak biyolojik filtrasyona da katkı sağlamış olurlar.
5034059002680.jpg


sünger:
filtrasyonda mekanik temizliğin önemli kısmını oluşturur. kaba pislikleri tutar ve suyu arındırır. dış filtre temizlenirken bu sünger ve diğer malzemelerinde çeşme suyu ile değil akvaryum suyu ile yıkanmasına dikkat etmek gerek. çeşme suyu süngere ya da diğer mazlemelere tutunan filtrasyon için yararlı (özellikle azot döngüsünü sağlayan) bakterileri yok eder. belli bir kullanımdan sonra yenilenmesi iyi olur. ufak bir de not yeri gelmişken, akvaryum su değişimi le filtre temizliğini aynı gün yapmamak gerek bu bakterilerin ölmemesi için.
orijin_595.jpg


bioball: (ufak sünger parçaları da kullanılabilir)
biyolojik temizliği sağlayan ekipmanlardır. girintili çıkıntılı yapısı sayesinde bakteriler için tutunma yüzeyi oluşturular zaten amaç da bakterilerin oraya tutunarak biyolojik temizliği sağlamalarıdır.
orijin_597.jpg


aktif karbon:
aktif karbon karbon elementinin kimyasal özellikleri nedeniyle klor ve benzeri elementleri tutar. Suda kötü koku oluşumuna neden olan, renk bozulmasına yol açan elementleri tutarak özellikle su değişimlerinden sonraki kullanımlarda suyun uzun süre temiz kalmasını sağlar. böylece kimyasal temizliği sağlar. Burda dikkat edilmesi gereken bir konu vardır belli bir süre sonra karbon doymuş hale gelecektir ve artık klor ya da diğer elementleri tutamaz hale döner hatta tutmuş olduğu elemntleri de suya geri verebilir. bu nedenle su değişimlerinden sonra yaklaşık 1 ay kullanılması yeterli gelecektir daha sonra filtreden çıkarmanız daha iyi olur.
mailto:/img6/6319/20070705211508564bz0.jpg

elyaf:
elyaf suyu süzerek en son akvaryuma vermeden önce süngerin tutamadığı suda kalan diğer daha ufak pislikleri de alır. yapısı sayesinde çok ince kirleri artıkları bile tutabilir. petshoplarda sera gibi markaların da olabileceği gibi dışardan yorgancılardan falan da temin etmeniz mümkün.
elyaf_.jpg



şimdilik aklıma gelenler bunlar dış filtreler hakkında. umarım yararı olur.
 
Selamlar Cihan, öncelikle teşekkürler bilgilendirme için. Ancak benim bildiğim kadarıyla sudaki klor havalanma ile birlikte uçar ve yok olur. Aktif karbonun parçaladığı amonyak ve diğer ağır metallerdir. Zaten sudaki renk ve koku kirliliğinide yaratan amonyaktır.
 
rica ederim. sudaki klorun havaya karışması için belli bir süre dinlenmiş su olması gerek. eğer dinlenmş su değilse kullandığınız özellikle yeni su değişimlerinde aktif karbondaki boş bağlar klorla doyurularak klorun tutulması sağlanacaktır. amonyağı parçalamada ise daha çok bakterilerin metabolik aktivitelerinin rol oynadığını biliyorum. özellikle biyoballar bu biyolojik temizliği sağlamak için kullanılıyor. suyun içinde bildiğiniz gibi pek çok mineral bulunur kalsiyum, magnezyum, demir, flor, çinko, sodyum gibi.. klor da yapısı gereği hemen hemen tüm metallerle etkileşime girebilir ve bunun sonucunda oluşan ürünler de akvaryum suyunda bozulmaya, koku oluşumuna neden olur. tabi ki amonyak da suda bariz bir sararmaya sebep olur, amonyak konusunda haklısınız ancak koku ve bozulmalardaki tek etken amonyak değildir.
 
Zaten arkadaşların dinlenmemiş su kullanmalarını kimse tavsiye etmez sanırım. Bu arada herkese küçük bir uyarım olsun, akvaryumda bitki besliyorsanız aktif karbon kullanmayın, çünkü karbon bitkilerin ihtiyaç duyduğu bazı elementleri bünyesinde toplayarak yok ediyor.

Saygılar...
 
kaplumbağa akvaryumunda canlı bitki zaten beslenmez ancak ayrıca besleyenler varsa onlar için ufak bir uyarı olsun.

tabi ki dinlenmiş su ya da içme suyu tavsiye etmek en iyisi fakat özellikle büyük akvaryumları olanlar için (100 litre ve üzeri) o kadar suyu dinlendirmek ya da 100 litre içme suyu satın almak gibi bir imkan hemen hemen hiç olmuyor ve su düzenleyicileri kullanıyor çoğu kişi. bu açıdan da özellikle su değişimini izleyen ilk ay boyunca aktif karbon kullanılması yararlı olur.

canlı bitki konusundaki tavsiyeniz için teşekkür ederiz. iyi paylaşımlar.
 
Su dinlendirme yönünden bir problemim yok. Bizim çesme sulari klorsuz oldugu için ilik suyu dolduruyorum birkaçta bitki atiyorum içine isim bitiyor.
 
Güzel bir paylaşım bilgilendirici bir tartışma olmuş katkısı olanlara teşekkür ederim.
 
ikinci el dış filitre bulma şansım ne kadardır acaba? varmıdır?
 
Geri
Üst