Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Doğaya Bırakma Hk.

cenkyenmez

Gümüş 3 Üye
Katılım
24 Şub 2016
Mesajlar
173
Selamlar,
Çizgili kaplumbağalarımı İzmir Seferihisar civarında doğaya bırakmayı planlıyorum. Bölgedeki baraj veya dereler uygun mudur? Önerisi olan var mıdır?
 
Selamlar, daha önceki sahiplendirme konuma da bu doğaya bırakma konumada cevap alamadım.

Hoş olmayan bir konu olsa da, mecbur olduğum için bunu yapmam gerekiyor ve kırmızı yanaklı su kaplumbağaları ile çizgili dere kaplumbağalarının aynı ortamda yaşayamadığını biliyorum.

Bu nedenle çizgililerimi de yanlış bir yere bırakmak istemiyorum. Konuyu gündeme getirmek için tekrar sormak istedim. Önerisi olan var mıdır?
 
Çizgili dere kaplumbağaları seferhisardaki göletlerde var.

Ürkmez civarında özdereye gelmeden bir gölet olacaktı oraya bırakılabilir. Özdereye doğru giderken sol tarafta bir yerde.

Seferihisar baraj gölünde varlar mı bilmiyorum ama orası bayağı büyük.
 
Hocam cevap için çok teşekkür ederim. Bu işi emekli anne/babama yaptıracağım. Kendim uzaktayım. Tam Ürkmez'de yaşıyorlar. Seferihisara da Özdereye de gidebilirler, araç kullanıyorlar. Onlara bir konum göndermem lazım ancak İnternet üzerinden bu kadar ciddi bir şeye karar vermekte zorlanıyorum.

Ürkmez ile Özdere arasındaki göletide Seferihisar gölet dediğiniz yeri de bulamadım harita üzerinde. Aşağıdaki alanları bulabildim. Bu alanlardan hangisini önerirsiniz acaba?

Çamalan Deresi konum
Ürkmez Barajı konum
Karakoç Deresi konum (bu dere üzerinde kaplıcalar mevcut)
Tahtalı Barajı konum (bu baraja yaklaşamıyoruz diye biliyorum)
Kavak Dere Deresi konum
Kavak Dere Barajı konum
Tarlak Deresi konum
 
Ürkmez barajı uygun duruyor. Orayı gölet diye demiştim. Hem yaz kış hava güzel seyrediyor hemde tarım bakanlığı balık üretimi yapıyormuş. Yiyecek bulabilirler.

Barajın sazlıklar olduğu tarafı varsa oraya bir yere bırakabilirler. Hiç yoksa böcek sinek yerler. Civarda yaban çileği böğürtlen vs. topluyorlarmış. Çaktırmadan bıraksınlar. Su kenarına bıraksınlar hayvanlar kendileri gider.
 
Bende şu an seferhisardayım. Yapamazlarsa müsait bir zamanda gidip yardım edebilirim. İnternet bağlatacağım elemanlar gelmedi daha eve hapsettiler beni bir yere ayrılamıyorum.
 
Vallaha yardım edebilirsen inanılmaz mutlu olurum hocam. 0507 xxx xx xx benim Türk hattım. Ne zaman uygun olursan * üzerinden yazabilir arayabilirsin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tamam not ettim. Siz haber verin 1 hafta 10 gün içinde giderim.
 
Son düzenleme:
Şimdiden çok çok teşekkür ediyorum. Emekli oldukları için hergün evdeler. Müsait olunca bana yazarsanız, bir sonraki gün için randevulaşabiliriz. Her tarih uygundur.
 
Geçtiğimiz hafta (tesadüf olarak) süper moderatör Cem Bey'in de yakın bölgede olması sayesinde çizgili dere kaplumbağalarım doğaya salındı.

Hem bu ortamda Cem Bey'e bir kez daha teşekkür etmek istedim. (yıllardır forumda yardım ediyor, imkanı olduğunda fiziki olarak da yardım etti)

Hem de eğer yakındaysanız İzmir Seferihisar'da doğaya bırakmak için uygun bir yer bulunduğunu paylaşmak istedim.

Çizgililer için uygun görünüyordu. Kırmızı yanaklar için uygun mudur bilmiyorum. Cem hocam daha açıklayıcı yorum yapabilir.

NOT: Eğer bakamayacaksanız sahiplenmeyin bu hayvanları. Uzun süre bizle birlikte yaşıyorlar. Hayatın ne göstereceği belli olmuyor ve sonra doğaya salmak da sahiplendirmek de çok zor oluyor. Eğer bakacaksanız da çiftlik üretimi, sertifikalı vs. bir hayvan sahiplenin ki belgeleriniz olsun. Hiç bir belge, sertifika vb. dokümanım olmadığı için yurtdışına getiremedim hayvanları.
 
  • Beğen
Tepkiler: cem
Çizgililer için güzel bir ortam. Çizgililer doğada çeşitli sulak bölgelerde yaşıyorlar. Burada avantaj evde uygun şartlarda baktığımız için hayvanların bünyesi doğada yaşayan hayvanlara nazaran zayıf oluyor. Burada kış hafif bir havada geçtiği için hayvanların ortama adapte olup yaşama potansiyelleri yüksek. Yine de mayıs sonu eylül başı aralığında bırakılmaları ortama adapte olmaları için uygun zaman. Çizgili gibi sarı benekli türü de buraya bırakılabilir.

Yalnız res konusunda çekincem var. Reslerin avcılık ve saldırganlık dürtüsü yüksek. Bunlar ortama adapte olup çoğalmaya başlarsa diğer hayvanlar için risk oluşturur.

Gelelim ortama denize doğru akan bir dere, çevresinde sazlıklar var. Bu kışı geçirmeleri yanında o civardaki böcekler ile beslenme imkanı sağlıyor. Yosun ve su mercimeği de gördüm. Denize yakın tarafta balık temizliyorlar bunların iç organları da bulduklarında menülerine çeşit olacaktır.

Yeterli derinlikte su var. Kış ayları daha da artacaktır. Ürkmez barajından gelen su ile besleniyor. Deniz tarafında plaj kumu belli bir yükseklik vermiş bu da deniz suyunun içeri yürümesini engelliyor. Baraj tarafı beton yapılmış. Bu tarafta su yüzeyine çıkacak yer yok. Ve yoğun yosun var.
 
Cem bey merhaba,

Forumda çok yeni olduğum için buradan yazabildim. 2 adet kırmızı yanaklı su kaplumbağam var. 2008 den bu yana özenle baktım fakat bazı nedenlerden 16 yaşındaki kaplumbağalarımı doğaya bırakmayı düşünüyorum. İlan da açtım fakat ümidim yok. Ankara da yaşıyorum fakat kaplumbağaların mutluluğu için seferihisardaki lokasyona götürüp bırakabilirim. Benmkiler seferihisardaki lokasyonda yaşama tutunurlar mı veya bana önerebileceğiniz daha iyi bir yer varsa oraya da götürebilirim. Desteklerinizi rica ediyorum. Ahmet.
 

Ekli dosyalar

  • KAPLUMBAĞALAR.jpg
    KAPLUMBAĞALAR.jpg
    2.2 MB · Görüntüleme: 17
Foruma hoşgeldiniz.

O bölgede olmaz bu hayvanlar yırtıcı yani beslenme zincirinin üst halkası. O bölgedeki habitat için tehdit oluşturur.

Bu hayvanlara uygun olarak izmir hayvanat bahçesinde gölet yapmışlar bir sürü res mevcut.

Sistem uygun değil. Isıtma, su ısıtıcı ve güzel bir kuru alan lazım. Derin suda ve boyca uzun daha doğrusu ömürlük akvaryum gerekiyor. Bunlarda yüksek maliyet ister.

Yine de sahiplendirme bölümünde ve Facebook üstünde kaplumbağa hesaplarında konu açın.
 
Cem bey desteğiniz için teşekkür ederim, İzmir hayvanat bahçesi ile görüşeyim, sonrasında durumu bildiririm. Yaşam koşullarının iyi olmadığının farkındayım, Türkiye içi nerede mutlu olacaklarsa götürebilirim.
 
Geri
Üst