Bazı filtreler boş bazıları dolu gelir. Dolu olanlar içeriğinde yazar. Dolularda seramik malzeme ve sünger mutlaka vardır.
Biz zeolite ve döngü yapan bakteriler için koloni oluşturan lavtaşı veya substrat başta olmak üzere duruma göre carbon, su berraklaştırıcı, yosun ve alg giderici takviyeleri yaparız. Ayrıca seramik malzeme üstü hariç diğer sepetlerde daha randımanlı süzme yapan elyafı sünger yerine kullanırız. Elyaflar emsal olsa da jbl symec biraz daha kalın liflidir.
E1502'deki micromec sinterlenmiş zeolite görevi görür. Bu sebeple buna seramik alacaksın. Seramik iki çeşittir. Biri bildiğimiz seramikten bu evladiyeliktir. Temizlenemeyecek kadar kirlenirse kaynatılıp yıkanır. Tetra seramik buna örnek.
Birde sinterli olanı var. Fluval gibi bunların emici özelliği de olduğunda daha randımanlı ama ömrü 6 ay civarıdır çok kirlenmez ise yıkayarak bir sene kadar gidebilir. Kahverengi renk yoğunluğu çoğalırsa atılır, değiştirilir.
Bunu alırsan micromec zeolite dedik. Başka filtre alırsa prodac, hydor'un zeoliteleri var. Türkiyede artık yok ama jbl ammo zeolitelerin şahı. Seachem denitrate var ama ben pek bir randıman almadım.
Lavtaşı ve substratta en iyisi eheim substrat pro olanı. Bu biraz pahalı ama lavtaşı ve eheim substrattan daha verimli ve uzun ömürlü. Substrat bir tek eheimda var zaten. Yıkama yoluyla 4 sene kadar gidiyor.
Carbon sudaki ağır metal biolojik ve ölü partikülleri tutar. Sudaki carbonu tutup oksijenden yana zenginleştirir. Ömrü 1-1.5 ay kadar. Temizlemesi biraz pistir. Sonuçta kömür.
Bu ve zeolite alternatif ikisi bir arada carbon-zeo karışımı var. Fluval marka.
Su berraklaştırıcı jbl clearmec var. Bu iki poşettir tek poşet yeterli olur ama hayvan tek olduğu için fazla bir kir olacağını düşünmüyorum. Almasanda olur.
Yosun ve alg oluşumlarına karşı iki ürün var biri seachem phosguard diğeri jbl silicate ex. Phosguard bir çorba kaşığı dolusu yeterli. Fazlası zararlı.
Jbl silicate ex ise en sevdiğim malzemedir. Bu hali hazırda akvaryumda ve filtre borularında birikmiş olan alg ve yosunların üzerini kaplayıp izole ederek üreyip yayılmasını ve yeni oluşumları önler.
Birde percell water resin var. Bunun linkini incele orada yazmıştım.
Percell Soft Water Resin Reçine Filtre Malzemesindeki ürün, ilk içme suyunda arıtma malzemesi olarak kullanılan bir ürün. Dış filtre malzemesi olarak satılmaya başladığını görünce denemek için aldım. Kendi torbası içinde hazır geliyor, ek filtre torbası almaya gerek yok. Yıkayıp sepete...
sukaplumbagasi.com
Son olarak bazı malzemeler torbasız gelir. Bunlar için ti-sert marka filtre torbası uygun.
Bir de jbl marka dış filtre hortum temizleyicisi al. Bu hortumların içindeki alg ve kirleri temizlemede kolaylık sağlıyor.
Malzemeleri aldığında yıkama usulünü anlatırım.