Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Ekipman Yeterli mi? Uzmanlığınıza İhtiyacım Var

cayote

Bronz 5 Üye
Herkese Merhaba,

Kısaca durumdan bahsetmek isterim. Eşim pazar günü kızıma (8 yaşında) iki tane su kaplumbağası almış kızımın ısrarlarına dayanamayıp. İşten geldiğimde bana sürpriz yaptılar ki maalesef bana pek sürpriz değil ancak üzüntü oldu zira kaplumbağalar plastik saçma sapan bir kabın içinde en fazla 2 litre suda duruyorlardı. Kaplumbağalar 1 lira boyutlarında yaklaşık. Suları daha 3 saat geçmeden leş gibiydi ve açıkçası asla bir cana eziyet etmek istemem. İlk tepkim iade etmeliyiz oldu ancak bir babanın en zayıf olduğu zaman kızının gözyaşları karşısındadır maalesef. Dolayısıyla forumları okumaya başladım ve anladım ki kaplumbağa bakımı iyi bilgi ve özveri istiyor elbette ekipman. Bütçem kısıtlı o yüzden şu şekilde bir ekipman topladım. Sizden ricam bu yeterlimidir şunu ekle diyeceğiniz ekipman varmıdır. Yardımlarınız için çok teşekkürler.

- 70*26,5*34 boyutlarında akvaryum

- Asian Star iç filtre FG-1203 880 lt/saat kapasiteli

- RS 100 Watt ısıtıcı

- Silisli akvaryum kumu 10 kg.

- Dip Temizleme Sifonu

- Yapay bitki dekoru iki adet -30 ve 35 cm. boyunda

- Turtle Pier kaplumbağa Adası dinlenme yeri

- 2 kg. 9-12 mm akvaryum için çakıl

- Yakalama Kepçesi (balık için olanlardan yenmeyen yemleri ortamdan uzaklaştırmak maksatlı

Direkt güeşlenme imkanı yok bahçe katında oturuyorum bahçeye çıkartılacak kaplumbağada iki dakikalık dikkat eksikliği kedilere oyuncak olmalarına sebep olabilir. O yüzden akvaryum geldiğinde floresant takılacak yerine göre UV floresantmı almalıyım bilemiyorum. Dinlenme yeri için normal bir masa lambasına ampul takmayı planlıyorum yoksa direkt duya takılan UV lamba hem ısıtma hemde güneşlenme ihtiyacını giderir mi?

Akvaryuma ne kadar su koymalıyım, kimi forumlarda kabuğu örtecek kadar su ayakları yere basmalı diyorlar kimi de saçmalamayın bu hayvanlar suda yaşar ne kadar derin o kadar iyi diyorlar. Gerçekten ne yapmalıyım bilemiyorum

Yardımlarınızı bekliyorum. Gönüllü soyunmadım bu işe ama madem soyundum elimden geldiğince iyi bakmak isterim. Teşekkürler.

Cvp: Ekipman Yeterli mi? Uzmanlığınıza İhtiyacım Var

Merhabalar :)

Diğer forumda yazmıştınız bende elimden geldiği kadar yardımcı olmuştum.
Buradaki arkadaşlarımız kaplumbağa konusunda daha tecrübeli olduklarından size tatmin edici cevaplar vereceklerdir.

zencefil' Alıntı:
Merhabalar :)

Diğer forumda yazmıştınız bende elimden geldiği kadar yardımcı olmuştum.
Buradaki arkadaşlarımız kaplumbağa konusunda daha tecrübeli olduklarından size tatmin edici cevaplar vereceklerdir.

Evet ama ekipmanım geldi ama ben diğer forumda 3. mesajımı yazamıyorum maalesef 24 saat kuralı o yüzden buraya da yazdım hem başka fikirler almak herzaman iyidir benim için. Size çok teşekkürler bu ekipmanları zaten sizin yazdıklarınızdan sonra aldım. Aslında size sormayı istedim ama işte forum kuralları maalesef.

Forumumuzda ki akvaryum örneklerini incelerseniz ve konulara bir göz atarsanız bir çok konuda bilgi sahibi olacaksınız :)

zencefil' Alıntı:
Forumumuzda ki akvaryum örneklerini incelerseniz ve konulara bir göz atarsanız bir çok konuda bilgi sahibi olacaksınız :)

Teşekkür ederim. Okuduğum kadarı ile genelde kaplumbağa ile birlikte balık beslenmesi pek doğru değil. Açıkçası beslediğim bir canlının diğerini kendine yem yapmasınıda istemem. Ancak kaplumbağalar ile birlikte tatlı su midyesi besleyebilirmiyim? 1 tanesinin saatte 30 litre suyu filtre ettiği yazılmış ki bahsettiğim akvaryuma iki veya üç tane almayı planlıyorum. Kaplumbağalar midyeye zarar verir mi veya tam tersi olur mu acaba

Benim akvaryumumda ki yetişkin kaplumbağa koyduğum midyeleri tabanda kum olmasına rağmen teker teker avladı :)
Midye bile yem olmaktan kurtulamıyor :)

zencefil' Alıntı:
Benim akvaryumumda ki yetişkin kaplumbağa koyduğum midyeleri tabanda kum olmasına rağmen teker teker avladı :)
Midye bile yem olmaktan kurtulamıyor :)

Çok teşekkür ederim, insan bu kadar sempatik hayvanların yırtıcı olabileceğini düşünmüyor doğrusu. Peki Bizimkiler daha para boyundalar 1-2 sene yani büyüyene kadar zarar verebilirler mi sizce? Belki o zamana kadar akvaryum süsü gibi alışırlar?

Dün akşam akvaryumu hazırlamaya çalıştım;

mailto:/240xk49.jpg

mailto:/2lulp5.jpg

Akvaryum maalesef söylenen gibi gelmedi, yurdum satıcıları diyorum susuyorum açıkçası akvaryum ölçüleri;

70*25*30 yani 52 litrelik, içerisine ısıtıcısını ve filtresini koydum, iki yapay bitki ekledim ve eve aldığımız 19 litrelik içme suyundan iki şişe doldurdum yani akvaryumda 38 litre su var şu anda. Filtre ve ısıtıcıyı açıp çalıştırdım henüz kaplumbağaları içine almadım. Burda görünen dışında bugün elime dinlenme alanları gelecek onu koymadan kaplumbağaları içine almiycam akvaryumun. İçine silis kum koymaktan vazgeçtim onun yerine ya çakıl taşı benzeri taş koyucam (renksiz, boyasız) ya da bu şekilde bırakıcam. Akvaryuma midye koymak istediğim için taş koyabilirim sanıyorum.

Sizce su fazla mı?

Sizce suyu ne kadar daha bekletmeliyim,

Suya 2 şişe kadar soda koymamın faydası olur mu?

Kaplumbağaları suya koymadan önce yapmam gereken birşey varmıdır?

Bu arada aydınlatma ciddi sıkıntı üst kapak şu şekilde;

mailto:/1e3vqv.jpg

bu kapağa hem ısı hem UV verebilecek bir lamba takabilirmiyim sizce.

Çok soru biliyorum kusuruma bakmayın lütfen. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Ben kapluşlarımın suyuna hiç soda dökmedim bilemiyorum. Suyunuz hazır suymuş zaten bekletmenize gerek yok. Çeşme suyu kullandığınızda bu 19 litrelik damacanalara koyup 3-4 gün bekletip kullanabilirsiniz ağzı açık bekleyecek tabii ki. Midye konusunda hiç deneyimim olmadı ancak kapluşlar bunları yiyor diye biliyorum. Midyelerin kendilerini saklayabilecekleri kum ya da mağara gibi yerlerin olması gerekiyor. Kapluşlarınız küçükse akvaryum suyu öyle hemen kirlenmez zaten, bence midye almayın sonra ölünce üzülürsünüz hepimiz üzülürüz. Akvaryum güzel olmuş. Ampul şeklinde uvbler var hatta ısı veren de. İnternetten satış yapan sitelerden araştırmak gerekiyor her zaman bulunmayabiliyor. Ancak bu lambanın direk kuru alana vurması lazım. Eğer masa lambalarının mandallı tiplerinden alırsanız akvaryumun kenarına mandallayıp kuru alan üzerine tutturabilirsiniz. Kapluşları kuru alan yaptıktan sonra koyabilirsiniz akvaryuma. Hayırlı olsun :)

Akvaryum çok güzel olmuş :)

Güzel bir kuru alan eklendiğinde daha da güzel olacak.Kapağa şimdilik soft ampullerden takıp ısıtma amaçlı kullanabilirsiniz.
uvb yi de florasan ya da ampul tarzında almanıza bağlı olarak ister kapağa ister klipsli bir masa lambasına takarak kullanırsınız.

Su seviyesini biraz daha yükseltebilirsiniz bile :D
Filtre ve ısıtıcıyı dik koyma şansınız varsa dik olarak yerleştirirseniz kullanım açısından daha doğru olur.Çünkü su seviyeniz buna müsait gibi görünüyor.

Tabana malzeme olarak ben kuvars ya da silis kum öneririm.
mailto:/forum/Konu-taban-malzemesi-secimi.html bu linkte taş ve kumun artı ve eksileri mevcut :)

Akvaryuma benimde alışkanlığımdır her ay 1 şise soda koyarım :)Sizde 1 şişe ekleyebilirsiniz.

Kuru alan geldiğinde kapluşu içine koyduğunuzda da fotoğrafları bekleriz :)

tubidik' Alıntı:
Ben kapluşlarımın suyuna hiç soda dökmedim bilemiyorum. Suyunuz hazır suymuş zaten bekletmenize gerek yok. Çeşme suyu kullandığınızda bu 19 litrelik damacanalara koyup 3-4 gün bekletip kullanabilirsiniz ağzı açık bekleyecek tabii ki. Midye konusunda hiç deneyimim olmadı ancak kapluşlar bunları yiyor diye biliyorum. Midyelerin kendilerini saklayabilecekleri kum ya da mağara gibi yerlerin olması gerekiyor. Kapluşlarınız küçükse akvaryum suyu öyle hemen kirlenmez zaten, bence midye almayın sonra ölünce üzülürsünüz hepimiz üzülürüz. Akvaryum güzel olmuş. Ampul şeklinde uvbler var hatta ısı veren de. İnternetten satış yapan sitelerden araştırmak gerekiyor her zaman bulunmayabiliyor. Ancak bu lambanın direk kuru alana vurması lazım. Eğer masa lambalarının mandallı tiplerinden alırsanız akvaryumun kenarına mandallayıp kuru alan üzerine tutturabilirsiniz. Kapluşları kuru alan yaptıktan sonra koyabilirsiniz akvaryuma. Hayırlı olsun :)

Cevabınız için teşekkürler,

Kuru alan olarak turtle pier gelecek bugun onu da kenarlara değil ortaya ampul yerine yakın bir yere koymayı planlıyorum. Lamba bulamazsam d3 vitaminleri işe yarar mı? Açıkçası bu lambalar çok pahalılar, birde kaplumbağalar filtre olsun ısıtıcı olsun çok didiklerler mi? Açıkçası ısıtıcıdan çarpılmalarından korkuyorum eğer kırarlarsa vs.

Suyu bekletmeye gerek yoksa eğer kuru alan geldikten sonra suya bırakıcam kaplumbağaları. Umarım yerlerini severler de biraz layığı ile bakabilirim bu mecburi yeni dostlarıma

zencefil' Alıntı:
Akvaryum çok güzel olmuş :)

Güzel bir kuru alan eklendiğinde daha da güzel olacak.Kapağa şimdilik soft ampullerden takıp ısıtma amaçlı kullanabilirsiniz.
uvb yi de florasan ya da ampul tarzında almanıza bağlı olarak ister kapağa ister klipsli bir masa lambasına takarak kullanırsınız.

Su seviyesini biraz daha yükseltebilirsiniz bile :D
Filtre ve ısıtıcıyı dik koyma şansınız varsa dik olarak yerleştirirseniz kullanım açısından daha doğru olur.Çünkü su seviyeniz buna müsait gibi görünüyor.

Tabana malzeme olarak ben kuvars ya da silis kum öneririm.
mailto:/forum/Konu-taban-malzemesi-secimi.html bu linkte taş ve kumun artı ve eksileri mevcut :)

Akvaryuma benimde alışkanlığımdır her ay 1 şise soda koyarım :)Sizde 1 şişe ekleyebilirsiniz.

Kuru alan geldiğinde kapluşu içine koyduğunuzda da fotoğrafları bekleriz :)

Elbette eklerim özellikle sizin yardımınızı çok gördüm. Filtre maalesef dik oturmuyor boyu çok uzun tamamen suya batmıyor (filtre 35 cm. gibi bir boya sahip) o yüzden mecbur yan koyarak batırdım. Belki bir hava taşı alıp hortumla ona bağlarım hani şu süslü suyla hareket edenlerden kızım içinde güzel olur.

Kapağa dediğiniz gibi bir soft ışık lamba takıcam UV için henüz bilemiyorum açıkçası hiç planımda olmayan bir masraftı, okuldu evin kredisiydi derken her adımı planlamak gerekiyor maalesef. Yurtdışı sayfalarda pek çok kullanıcının tabana hiçbirşey koymayın temizlemesi çok daha kolay dediklerini okudum ama yine de çok çıplak geliyor gözüme

Bir şişe maden suyu ve kaplumbağalar içerisindeyken resim anlaşıldı :)

Yardımlarınız için çok teşekkürler.

Isıtıcı çalışır şekilde sudan çıkmazsa ya da fişini çeker çekmez sudan çıkarmaya çalışmazsanız patlamaz kolay kolay. Kapluşlar ısıtıcı ve filtreye tutunabilir bunun bir zararı olmaz. Güneş gören bir yer varsa günde yarım saat bir saat güneşlendirebilirsiniz. Kapluş vitamininde de d3 vardır. Buna rağmen kabuğunda bariz yumuşama oluşursa devit3 de kullanırsınız. UVb yi kendinizi ayarladığınız bir zaman özellikle sonbahar kış gibi alabilirsiniz.

tubidik' Alıntı:
Isıtıcı çalışır şekilde sudan çıkmazsa ya da fişini çeker çekmez sudan çıkarmaya çalışmazsanız patlamaz kolay kolay. Kapluşlar ısıtıcı ve filtreye tutunabilir bunun bir zararı olmaz. Güneş gören bir yer varsa günde yarım saat bir saat güneşlendirebilirsiniz. Kapluş vitamininde de d3 vardır. Buna rağmen kabuğunda bariz yumuşama oluşursa devit3 de kullanırsınız. UVb yi kendinizi ayarladığınız bir zaman özellikle sonbahar kış gibi alabilirsiniz.

Teşekkür ederim. Bu eczanelerde satılan devit 3'den mi bahsediyoruz acaba. Yemine mi yoksa kabuğuna mı uygulamalıyım? Teşekkür ederim.

Devit 3 eczanelerde satılan vitamin.Yemine damlatarak kullanın.
Bazı arkadaşlar kabuğa uyguluyor ama dışarıdan alınan vitaminin bir anlamı yok.

Eczanelerde satılan damla şeklindeki Devit-3'ü yemine iyice emdirip. Haftada bir kere verin.

Jadeite' Alıntı:
Eczanelerde satılan damla şeklindeki Devit-3'ü yemine iyice emdirip. Haftada bir kere verin.

Tamamdır dediğiniz gibi yapıcam, kaç damla atmalıyım yemine (zaten ufacık çünkü) bu arada yine bu forumda ;

mailto:/forum/Konu-kabuk-sertlastiricilerinde-yeni-bir-bakis-ve-kabuk-solusyonu.html

kabuğuna sürün de demişler o yüzden sormak istedim. Teşekkür ederim çok ilgili çok yardımcısınız hepiniz.

Yemine 1 damla damlatsanız yeterli :) Bazı kapluşlar devit-3'lü yemi yemeyebiliyorlar :) Eğer böyle birşey yaşarsanız kabuğuna sürüp 1 saat kuru alanda bekletin. Suyun içine koyarken de kabuğunu incitmeden silin ve temizleyin. Devit-3 yağ kıvamında olduğu için suya bulaşmasın.

Çok sordum farkındayım ama bir sorum daha var :$

1 - 1,5 cm. kabuk çapına sahip bizim kaplumbağalar. Günde ne kadar yem vermeliyim. Bir kurutulmuş karides bir de afedersiniz hayvan pisliği gibi görünen boru şeklinde yem var. Karidesleri daha çok seviyorlar orası kesin. Şu anda kaplumbağa başına ikişer adet yem veriyorum sabah ve akşam. Sabah boru şeklinde olan akşam karides gibi. Bu miktar doğrumudur? Bir de ufacık kapta yemi hemen buluyorlar, 70 cm. lik bir akvaryumda bu kadar az miktarı bulabilirler mi?

Teşekkür ederim.

Sabah 1 tane akşam 1 tane yem vermeniz normal. Lakin karidesi hergün vermeyin. Karidesi haftada 2-3 kere verin. Günlük yem miktarını siz kafatası hacmine göre ayarlayabilirsiniz zaten. Kapluşlar çok iyi avcıdır ve gözleri de çok kesikindir. 70 cmlik akvaryumda da yemleri rahatlıkla bulup yiyeceklerdir. Kapluşun görebileceği yakın bir mesaye de koyarsanız yemi zaten hiçbir sorun olmaz :)

Bir türlü soft beyaz hani önü beyaz boyalı olan ampullerden bulamıyorum. Acaba normal akkor ampul kullansam ışık rahatsız eder mi kaplumbağaları ısı vereceği kesin de ışık rahatsız eder zarar verir mi diye çekiniyorum. Teşekkür ederim.

Geri