Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Enfeksiyon mu?

toprak2817

Bronz 3 Üye
Katılım
2 Eyl 2019
Mesajlar
66
Merhaba Kaplumbagam son bi kaç gündür kuru alanda tek gözünü kapatmaya başladı ilk önce yüzdüğü için yorgunluktan ve uvb nin etkisidir diye fazla önemsemedim ama durum sıklaşınca biraz takıldım açıkcası.Yani mesela ben yanındayken tek gözü kapalı diğer gözü hep açık oluyo ama kapattığı gözü hep aynı ben yanından gittigimde iki gözünü kapattığı hatta uyudugunu da görebiliyorm sanki yorgunluktan uyku moduna geçeceği içinmiş gibi geliyo zaten uzaklaşınca uyuyo bazen ama hiç emin değilim.gözünde sulanma falan yok acı hissettiğini pek sanmıyorm.Suyun içinde hiç bi belirti yok zaten iki gözü de açık elimi takip ediyo yemede hareketler de hiç sıkıntı yok. sadece bazen hafif kırpıyo ama oda dikkat çekmiyo. bu arada tabanda 2 aydır vitasand marka silis kum kullanıyorum ama daha ilk kez kum kullandığım için hiç dip çekimi yapmadım (en kısa sürede yapıcam)kumların üstünde yem ve dışkı kırıntıları mevcut olabiliyo akvaryumda da iç ve mini bir dış filtre mevcut. Şuan da bende hiç açılmamış genta damla var kullanıcaktım ama enfeksiyonal bir durumdan emin olmadığım için kullanmak istemedim.Yakından çekilmiş fotoğrafını da ekledim fotoğraflarda diğer gözü açıktı.


fotograflar


fotograflar
 

Ekli dosyalar

  • 53DFD5D4-7A08-4D1C-B408-A10279F9205F.jpeg
    53DFD5D4-7A08-4D1C-B408-A10279F9205F.jpeg
    261.5 KB · Görüntüleme: 75
  • A0296081-3592-48AD-923D-298FD909E233.jpeg
    A0296081-3592-48AD-923D-298FD909E233.jpeg
    94.4 KB · Görüntüleme: 59
  • 2B94CDF5-11D4-425C-A73E-58BB1D473C70.jpeg
    2B94CDF5-11D4-425C-A73E-58BB1D473C70.jpeg
    179.6 KB · Görüntüleme: 57
Gözünde iltihap var. Göz kapağı altında ama taşlaşmamış. Hayvanın kuru alanda gözü kuruduğu için iltihap açmasını engelliyor suya indiğinde ise ıslanıp yumuşadığı için açması kolay oluyor.

Gentayı kullanabilirsin. Sabah akşam bu gözüne hayvanı yan tutarak 10 saniye ara ile dörder damla damlatırsın. Diğer göze de iki damla damlatırsın. Sağlam olsa da o gözde de enfeksiyon başlangıcı olabilir. 10 dakika kadar kuru yerde beklesin.

Kuru alanda normal zamanda durduğunda da haricen bu iltihaplı gözü kapalı görürsen tepeden o gözü hizalayarak hayvana dokunmadan bir damla damlatabilirsin. Yapay gözyaşı olarak gözü nemlendirip rahatlatır.

Kuru alanda ısıtma lambası altında durduklarında ilk kuruyan göz kapaklarıdır. Ben enfeksiyon olmasa da kuru alanda fazla durduklarında bu amaçla damlatırdım.

Suda ve tabandaki kirlere bağlı olarak göz ve kulak enfeksiyonu geçirirler. Onun için mümkün olduğunca akvaryumu temiz tutmaya çalış.

Döngü yapan bakteri kolonisi oluşturan lavtaşı ve\veya substrat kullanmıyorsan suya haftada bir metilen mavisi damlatırsın. Göz enfeksiyonu düzelene kadar haftada iki kez damlatmak iyi olur. Bu enfeksiyona neden olan bakterileri öldürür.

Takriben kaç litre su var ona göre damla sayısını yazayım.

Geçmiş olsun.
 
Cvp: Enfeksiyon mu?

Teşekkür ederim Cem bey senelerce hiç hastalık geçirmeden geldiğimiz halde bu sene bi uğursuzluk var sanırım arka arkaya hastalıkların kıyısından dönüyoruz.
Su 110 litre civarı ama mini dış filtrede bi kaç malzeme var şuan adını hatırlayamdığım bakteri tutucu dediğimiz türlerden.Bakteri kültürü için damlamda vardı su değişimlerinde kullandığım ama filtre işlemi yeterli olmuyo sanırım hayvan gece filtreden uzak köşede uyuyo bazen o bölge de kirlenmeler olabiliyo ben de tam müdahale edemiyorum kuru alanın altında kaldığı için filtre de ulaşamıyo orada bir düzensizlik oluyo sanırım.
Suda asla bulanma vs olmuyo ama kumun üstünde yem ve dışkı kırıntıları görüyorum çoğu zaman.Dip çekimi işlemini de daha önce kum kullanmadığım için biraz geciktirdim sanırım yarın tam anlamıyla yapıcam hemen.Suyu tamamen değiştimeme gerek yok galiba.
Bu arada atladığım bi detay da ne kadar önemli bilmiyorm ama bazen kuru alana ilk çıktığında ağzıyla esneme hareketi yapıyo ağzını açıyo baya ama daha sonra hiç olmuyo alandayken suya inince de nadiren yaptığı oluyo bunu sadece ilk iniş ve çıkışında görmüştüm bi kaç defa.
 
Suyu komple değişmeye gerek yok. Kısmi temizlik ile eksileni tamamlarsınız. İki damla metilen mavisi yeterli olur. Bakteri ve ağır metalleri carbon malzeme tutar karbon dioksitten carbonu tutup suya oksijeni verir.

Mevsimlerin düzeni iyice bozuldu benim korktuğum akciğer enfeksiyonunun yaygınlaşması. Daha yeni bir arkadaşımızın yetişkin kaplumbasını bu sebeple kaybettik. Ki yetişkin kaplumbağalar için ölüm riski yok gibi birşey.

Dip çekiminde kum ince olduğu için bir miktar çekilir. Kumu kurtarmak için kimyasal değlemiş kovaya akvaryuma ait olursa iyi olur. Çekimi kuma 1 cm mesafeden tutarak yapıp, kovaya giden kumu pis suyu döktükten sonra temiz su ile çalkalayıp temizleyerek akvaryuma tekrar dökeriz.

Dip sifonu yada dip süpürgesinde en kullanışlısı resun marka. Bunun 1.80 mt. ve 2.10 mt. olanı var. 2.10 mt. olanını alın. Bu uzun olduğu için pompa tarafı ucu kovaya bırakıyoruz elimiz boşa çıkıyor. Hemde büyük akvaryuma geçme durumunda kullanışlı oluyor. Elimizde suya fazla girmeden her yere ulaşıyoruz.

Ucundaki yeşil aparatı çıkarınca çekim daha kuvvetli oluyor.

https://m.n11.com/resun-akvaryum-dip-sifonu-P262026845?gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAiAh5_uBRA5EiwASW3IagEDpIEOOuv8M8Zw0zd59Y4wDv1PzYnv51yOOlDem56Tu7Rk8UxmQRoCj0YQAvD_BwE

Hayvan hastalık harici iki sebeple ağzını açar biri uykuya bağlı esnediğinde diğeri ise çene kaslarını esnetmek için. Bu esnetme hareketi kuru alanda çene kasları kuruduğunda gevşetmek. Suda ise gevşetme veya yem yeme öncesi hazırlık yada ağzında damağında yada boğazında birşey takılmışsa ondan kurtulmak için yapar.

Çok yemeye bağlı hazımsızlık çeker mide şişerse başını öne atarak öğürür gibi ağzını açar ve kusar. Onun için fazla yem vermiyoruz. Yem tam yumuşamadan yalayıp yuttukları için midelerinde şiştiğini idrak edemiyorlar. Göz açlığı mide açlığına baskın geliyor. Yağ depolama eğimleri olduğu için doyma eşikleri de yüksek. Sonuç kusma oluyor, kustuklarını tutup bir daha yiyorlar.

Kuru alanda lamba altında ağzı açık vaziyette duruyor ise bu kendini serinletmek için aynı timsahlar gibi. Rehavet basınca suya inmeye üşeniyorlar. Yetişkinler ya kafalarını kabuk içine sokuyor yada yer değişiyor. Yavrular bunu idrak edemiyor kabuk ve derileri ince olduğu için ısıdan fazla etkileniyorlar, aşırı su kaybına bağlı mayışıp ölebiliyorlar.

Biraz ek bilgiye bağlı konuyu uzattım kusura bakmayın.
 
Cvp: Enfeksiyon mu?

Ağız açma hareketi esnemek için yapıldı sanırım bi kaç defa görmüştüm zaten
Ben normalde hiç akvaryum dışına çıkartmıyorum diyebilirim hava dengesi de ev içi olduğu için ideal düzeyde oluyo mineral vitamin yemleri de hafta da bir veriliyo ama olası bir durumda Akciğer enfeksiyonu belirti vermeden ilerler mi?kaybetme durumu söz konusu olduguna göre baya ilerlemiş olmalı.
Bi de daha önce arka bacak boşluklarda yağlanma olduğunu yazmıştım belki hatırlarsınız o konuda pek bi değişiklik yaşanmadı hala sorunu detaylı bi şekilde açıklamıştınız bana aynı uygulamalara devam ediyorum. o yağlanmaların uzun süre devam etmesinin zararı veya yararı olur mu çünkü kabuk yapısı değişene kadar bi süre daha o şekilde devam edicek gibi duruyo .her gördüğümde tedirgin oluyorum hala alışamadım o görüntüye.
 
Hayvanda göz enfeksiyonu vardı. O akciğer enfeksiyonunu gölgeledi. Hayvan bir ay iştahsız kaldıktan sonra haber verdi. Göz enfeksiyonunu da gönderdiği resimden farkettim. Akciğer enfeksiyonu daha evvel başlamış bünye zayıflayınca göze sirayet etmiş. Ben gözleri görünce sorun bu dedim hayvanın gözleri görmediğinde de yem yemez.

Akciğer enfeksiyonunda halsizlik ve nefes alış verişte hırıltı oluyor. Akabinde iştahsızlık ve kuru alanda kalma süresi artıyor. Boy uzaması duruyor.

Yağ depolama eğilimi olduğu için ağırlıklı vücudun belli bölgelerinde depolanır. Çok aşırısında hımbıllaşır, hareketleri yavaşlar, çabuk yorulur, kafası tam içeri çekilemez. Karaciğerde yağ birikimi olur. Yani biraz bize benzer durumlar.
 
Cvp: Enfeksiyon mu?

Cem Bey Merhaba gözde iltihapta önerdiğiniz gibi sabah ve akşam olmak üzere bir göze 4 diğer göze 2 damla olarak uygulama yaptım hiç aksatmadan bugün tam bir hafta doldu sadece bu sabah damlatmadım.Gözde şuan için belirgin bi sorun yok gibi beyaz şişlikte indi sanki ,sadece kuru alanda dinlenirken aynı gözü kapalı oluyo ama alana ilk çıktığı zaman gözünü kırpıştırmıyo rahatsız olmuyo .Genta damla da bitti sayılır şuan için öneriniz nedir?damla uygulamasına devam edelim mi?
 
Bitirene kadar devam edelim. Hem ufak bir kırıntı kalmışsa çıksın hemde ilaç ziyan olmasın, açıldıktan sonra 15 gün içinde bitmesi lazım.

Beyazlık olan iltihap kalıntısıdır o tamamen temizlenmeli yoksa gene nükseder. Sağlam gözde birşey yok ise ona damlatmayı bırakıp sadece enfeksiyonlu olan göze devam edersiniz.
 
Cvp: Enfeksiyon mu?

Bugün de 3 damla damlattım ama damla bitti yeni edinmem gerekicek sanırım iltihaplı gözden emin olmak için.Bi hafta daha az miktarda uygulamak yeterli olur mu?
 
Eğer o beyazlık ve\veya şişlik az da olsa varsa ki gözü de kapalı duruyor diyorsun devam et. Fazla pahalı birşey değil zaten bir tane daha alıp aynı şekilde dörder damla enfeksiyonlu göze damlatırsın.

Gözü kuru alandayken kapalı gördüğünde de tepeden ortalayıp hayvana dokunmadan göze damlatırsın bunun göz içine girmesine gerek yok. Göz kapağını ıslatıp rahatlatsın diye. O vakit gözünü de açabilir. Isıtma lambası göz kapağını kurutur. Açmasını zorlaştırır. Burada yapay gözyaşını niyetine uygularız.
 
Geri
Üst