Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Arkadaslar benim 2 Adet Kaplumbagam var Ben askerden yeni döndüm 2 Gün önce neyse Kaplumbagalari eve emanet edip gitmiştim onlara yapilmasi gerekeni gosterdim yemlerini gösterdim gittim onlarda bakiyordu her neyse bugün kaplumbagalara bakarken kavga ettiklerini gördüm erkek olan disi olanin boynundan Isırmis ve resmen koparmis orayi bir yara var yarılmış resmen neyse alıp hemen vetenerinere götürdüm bana dediği şey bunların ilaçları bende yok dedi ilgilenmedi gönderdi resmen bende kendi imkanmca hen eve gelip kuru bi kap koydm onun icinde bekletiyorm ama ne yapmam gerekiyor hic bir bilgim yok ve o hayvani oyle gordukce yatamiyorum kendi yara ilaclarimizdan kullansam mi dedim ama yan etkileri olabilir diye dokunmadim bana birisi ne yapmam gerektigini soyleyebilir mi? Resmini de atiyorum simdiden ilginiz icin tesekkurler
Tedavi sırasında kaplumbağa hareket edeceği için uygulama zor olacaktır.Yaranın derinliğini de anlamak güç.Cerrahi bir müdahale gerektirecek durumdaysa;ikamet edilen ile göre veteriner önerilebilir.
Önce antiseptik solüsyon ile yaranın bulunduğu alan geniş çapta temizlenmeli.Ardından Terramycin Deri Merhemini yarayı kaplayacak şekilde uygulamak gerek.Günde 2-3 kez uygulanabilir.Tedaviye hızlı yanıt vermesi için yaranın mümkün olduğunca korunması gerekmektedir.Tercihen kaplumbağa su içebileceği kap bulunan kuru bir yerde bir kaç gün dinlendirilebilir ya da yara kısmını aşmayacak bir su seviyesinde tutulabilir.Suyun hijyenini sağlamak da önemli.Bunun için metilen mavisi kullanılabilir.Yara seviyesi ısıtıcının çalışmasına imkan tanımıyorsa kuru bir yerde bekletmek iyi bir seçenek olabilir.
Bundan sonraki süreçte kavga ve yaralanmanın nedenine göre kaplumbağaların ayrılması gerekebilir.Kaplumbağalar yemleme sırasında,çiftleşme dönemlerinde,yeterli alana sahip olmadıklarında ya da cinsiyet nedenli agresiflik sebebiyle kavga edebilirler.Bunun önüne geçmek için gözlem yapılmalı.Devam eden bir tehdit unsuru varsa;kaplumbağalar ayrı bakılmalı.Ayrı bakma imkanı yoksa sahiplendirilmeli.
geçmiş olsun bu yara yeni olmuş gibi durmuyor. kenarlardan yapılanma başlamış. o kısma baticon sür. kulak pamuğu kullanabilirsin. yaranın yeri çok kötü göze yakın noktada onu için dikkatli ol. ilk gün sabah ve akşam olmak üzere iki defa bolca yedir. hatta vaktin varsa öğlende uygulayabilirsin. bu olası mantar ve bakteriyel bir enfeksiyon varsa onu yok eder. ertesi gün teramisin veya medacassol deri pomadı alıp aynı şekilde ve dikkatlice kulak pamuğu ile yaraya pomadı sür. gözlere yine dikkat et. kuru bir kapta 1 saat kadar beklet. ortam soğuksa 25 derece altında ise üstüne lamba koyabilirsin ama kuru alandaki gibi sıcak olmasın. 28-29'u aşmasın. güneş önüne koyma. esinti cereyan olmasın. kaba su koyma işi riskli olabilir kafasını eğdiğinde ilaç su ile temas edebilir. ama hayvan susuz kalmasın dersen ki gerekte yok hayvan büyük bir saat susuz kalır. eğer su içirmek istersen elinde dik vaziyette tutup yarım bardak içme suyunu yavaşça ağzına doğru dök. içeceğini içer. boyun bölgesinde biriken suyu da hayvanı yan çevirip dök onu içmesin. bu bir saat süre sonunda havlu peçete ile kalan pomadı silip akvaryuma alırsın.
dış filtre kullanmıyorsan metilen mavisinden suya damlatablirsin. iki damla yeter. akvaryum 100 lt. den küçükse.
saldırı konusuna gelirsek akvaryum kaç litre ?
hayvanların kabuk boyu ne kadar ?
verilen yemler neler ? et ya da işlenmiş et verilmiş mi ? yem az mı verilmiş ?
Bugun gittim eczaneden teramisin istedim bir kac yere sordum depolarda olmadigindan dolayi ellerinde yokmus başka bir merhem verdi batikonu sürdüm pamukla bölgeye sonra merhemide pamukla yavasca sürdüm ve kuru bi kabin icinr koydum kaplumbagayi icine cok az bi su koydum boynuna temas etmicek seviyede simdi icinde bekletiyorum akvaryuma almadim tekrar saldirir felan diye.Cem bey askerden yeni geldim ben eve birakmistim ailem bakiyodu yemlerini duzenli attiklarini soylediler neden boylr oldu bilmiyorum 2 gun once geldim askerdn kaplumbagalara bakarken erkegin saldirdigini gördm boynuna hamle yapiyodu hemen ayirdim 2 sini.besledigim yerler reptomin rafyp ve karidesdi.akvaryumum 60 lt olmasi lazm herhalde.kabuk boylarida tahminimce 15 cm erkek 13 12 cm disi galiba.olcmedim yeni geldigim icin.simdilik kabuk tutmasini bekliyorum akvaryumdaki suyun icine koymadim sizce koymalimiyim?
akvaryum ufak ve erkek olan dişiden bayağı büyük. bu çiftleşme dürtüsünden kaynaklı erkek dişiyi yukardan yakalamış ve yaralamış. ense bölgesi yaralanmalarının sebebi %90 budur. erkek çiftleşme aktifliğine ermiş. çiftleşirken dişiyi sabit tutmak için enseden ısırık atma söz konusu. diğer bir sebep akvaryumun ufak olması. bu da sürekli birbirlerini karşı karşıya getiriyor. yani dişinin kaçabileceği geniş alan yok bu da hayvanı tedirgin edip strese sokar. akvaryumun ortasına kaya bitki vb koyarak dairesel biçimde dolanmalarını sağlayabilirsin. tabi bu kısmi çare olur. ama akvaryumu büyütmek gerek.
hayvanı su içebileceği biçimde kapta tutabilirsen kapta dursun. aynı yerden bir daha ısırma ihtimali yüksek. yara biraz daha kapanana kadar kapta dursun.
Fucitec merhemin adi ama boynu kötü durumda koparmis atmis resmen suan ayri bi kapta tutuyorum su koymadim icine ilac suya temas edipse sknti yaratmasin diye.kapanacakmi sizce o yara ? Gercekten moralim cok bozuk.Kardesim boynundan isirirken gormus ve ayirmya calismis ilk defasinda o yuzden ayirmaya calisirken kopmus olabilirmiki ? Pazartesiye kadar bu tedaviyi uygulayacagim pazartesi buyuk ihtimal sağlam bi vetenerinere götütmeyi dusunuyorum.
Ve o yara mantar kapmiş olabilirmi ?
Hadiseden ne kadar sonra tedavi uygulandığı önemli.Bu süreçte enfeksiyon kapmış olma ihtimali olsa da paylaşılan fotoğrafta buna dair belirgin bir bulgu yok.Ayrıntılı incelemek gerek.Enfeksiyon kapmaması için antiseptik solüsyon ile yara temizliği yapılıyor.Ardından da antibiyotik krem.
Tedavi sürecinde kaplumbağanın tutulduğu oda yeterli sıcaklığa sahip değilse belirli bir bölgeye soft akkor ampul konumlandırmak uygun sıcaklığı elde etmek için yeterli olacaktır.Hava karardıktan sonra da infrared ampul kullanılabilir.
İkamet edilen il belirtilirse;uygun bir veteriner tavsiye edilebilir.Veyahut Kaplumbağa Hastalıkları Hakkında Genel Bilgiler isimli konunun sonunda bulunan listede yer alan illerden birinde ikamet ediliyorsa veteriner konusunda bu konudan faydalanılabilir.
kemal o ilacı kullanma açık yara için uygun değil. sürdüğün yeri peçete ile silip al. eczacı hangi akla hizmet vermiş anlamadım. teramisin deri pomadı bulamazsan. madecassol bunu da bulamazsan bepanthene merheminden al. kremi de var ondan almayacaksın. bunları bulamazsan çinko-oksit krem al.
ayırmasından değil o kısım zaten parçalanıp kopmuş. çekerken kalanı çıkmıştır. deri parçasının sallanmasındansa komple çıkmış olması daha iyi olmuş. hayvanın şansına o bölge yağ bağlamış.
Cem bey bi kere kullanmistim birdaha asla kullanmam yarin sabah ilk isim acik bir eczane bulyp dediklerinden birini almak olacak peceteyle kremi biraz sildim ama buyuk miktarda krem kurumus zaten.Suan bi kapta bekletiliyor birazdan resimde atacagim.Bulundugum il Kırıkkale furkam bry.
suanki durumu budur günde 3 Ögün suyunu Kendim içiriyorum Yem yedirecegim Esnada kaba az birsey su koyup icine atip yedirip suyu geri döküyorum.yarin dedigin o 3 Merhemden birini alacagim.
resimi buraya yapıştırıken forumlar yazan linki kopyalayıp yapıştırırsan resim çıkar. hayvanın boyun derisi bayağı havaya kalkmış diğeri iyi asılmış hayvana. şekle girmesi bayağı zaman alacak.
kaplumbağalar arasında bu tip şeyler her daim olur. ama genelde hafif ısırıklar hafif yaralanmalar doğaldır. erişkin hayvanlarda çene kasları güçlü olduğu için iyi yakalarsa yaralanma olayları yüksektir. ama emsal boydakiler birbirlerine karşılık verebilecek karakterde olduklarında daha temkinli hareket edip ciddi yaralanmaların önüne geçebilirler. genelde kuyruk koparma daha fazla görülüyor onun için biri diğerinin yaklaştığını görürse kuyruğunu içeri alır. küçüklerde akıl ermediği için bu yaralanmalara olanak verir.
Yarın dediklerinizi yapacagım tekrardan simdilik akvaryuma almayacağım yara iyilesene kadat ve bu aksamlık sadece batikon kullanacağım yarın dediginiz deri merhemlerinden birini alacagim ve uygulama yapacağım.3 saatte bir Su icirme islemi yapiyorum ama tepesindeki lambayi gece acik birakip mi yatsam hayvan hararet yapmasin.birde yardinlariniz icin cok cok tesekkur ediyorum bana geleli 2 sene oluyor kapluşun ilk baslarda kaplumbaga diye önemsememistim ama suan onlar icin elimden felen her seyi yapiyorum akvaryumum bitaz kucuk ama maddi durumlardan dolayi simdilik boyle idare edecegim ilerde daha genis bir akvaryuma koyacagim tek sıkntm suan yarasnn iyilesmesi
ortam sıcaklığı 25-26 derece gibiyse lambaya gerek yok. fakat kapta su tutma. ama daha soğuk ise lamba mesafesini yükseltip hayvana vuran sıcaklığı 28 dereceyi aşırma. lamba kabın bir kenarında dursun bunalırsa diğer tarafa geçsin. yarada kurumamış olur. kurusa kaşınmaya başlar bu da hayvanı huylandırır. lamba varken altında su olabilir.
Suan tahminimce ortam scaklgi 26 derece felan.lambayi kapatayim ben o zaman.az once bi 5 dk ligina akvaryumuna koyup yuzdurdum simdi tekrar kaba koydum.yara hafiften kuruyacak gibi duruyor.yarasinin iyilesme asamasinda oldugunu nasil anlayacagim?
Bugun aldim teramisin batikon la temizleyip teramisini sürdum bi 1 saat beklettim kapta sonra guzelcr peceteyle silip yikayip akvaryuma koydum bi 2 saat felan yüzdürdüm sonrw tekrar kaba alacagim yatmadan tekrar merhemi sürecegim yarasinin etrafi iyilesir gibi cok hafiften sarariyor cem bey dogru yoldamiyiz.
kenarlardan kapanmaya başlayacak. yalnız batikonu daha sürme. o onarıcı hücreleri öldürüp kapanmasını geciktirir. yarayı komple kapayacak biçimde merhemi sür.