Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Konuyu umarım doğru yere açmışımdır.Dün İzmir Saslıda açlılan hayvanat bahçesine gittim.Su kaplumbağalarının olduğu yeri görünce çok etkilendim ve akvaryumum çok basit gelmeye başladı gözüme ve evin bir odasını kaplumbağalara ayırmaya karar verdim.Tabi bu konuda çok fazla yardımınıza ihtiyacım var.Odanın yarısından daha büyük bir kısmını yerden yükseltmeyi bunuda 2 kat tuğla döşeyerek yapmayı düşünüyorum.ortada havuz olacak büyüklükte bir boşluk bırakıcam.tuğlaları döşerken dış motorun borularının geçebileceği boşluklarıda bırakıcam ama havuzu hangi malzemeyle yapıcam bilmiyorum.Ayrıca tuğlaları sıvadıktan sonra üzerlerine normal toprak koyarsam bir zararı olur mu ? sonuçta canlı bitkilerde olucak ve toprak lazım.Şimdilik aklıma bu kadarı geliyor fikirlerinizi paylaşıp yardımcı olabilirseniz sevinirim.Zaten hemen yapabileceğim bir şey değil 6 ay içinde ancak olur.belki başkalarıda örnek alıp benden önce yapıp resimlerini paylaşır.
önecelikle çok güzel bir düşünce ve kaplumbağalarınız için bu kadar duyarlı olmanız sevindirici.. fakat gerçekten çok uğraş zaman ve masraf gerektirecek bir durum öncelikle bunu iyi belirtmek lazım.. daha önceden bir proje görmüştüm 200x200x160cm ölçülerinde akvaryum yapımıyla ilgili.. ve her aşaması gerçekten çok emek masraf gerektiriyor.. havuz biraz daha kolaydır tabi ki ama yine de oldukça uğraşmanız gerekecek.. filtrasyon olsun ısıtma sorunu olsun aydınlatma olsun kapsamlı bir proje gerektirir.. tuğla fikri güzel ya da demir bir platform da yaptırabilirsiniz.. havuzun tabanına da büyük bir naylonla izalosyon sağlarsanız suyu rahatlıkla herhangi bir sorunla karşılaşmadan orda tutabilirsiniz.. naylonun üstüne de çakıl ve isterseniz kaplumbağaların yemesi durumunda zarar görmeyeceği doğal bitkiler koyarsınız.. bir de kuru alan var tabi onu da havuzun eğimini yavaş yavaş azaltarak havuzun dışında bir yere tabi etrafı bir şekilde çevrili olmak şartıyla yapabilirsiniz.. havuzunda etrafında bir çeşit kaçmalarını engelleyecek şekilde bir yükseklik fln oluşturmalısınız.. kuru alanı da 3 tarafı camla çevrili açık olan tek tarafı da havuza bakacak şekilde oluşturabilirsiniz.. ancak havuz yeterince derin olmalı filtrasyon ve ısıtma için sorun teşkil etmemeli.. normal toprak fikri bence kötü olabilir suyunuz çok çabuk ve kolay kirlenecektir onun yerine bütük çakıl ve taşlar tercih edebilirsiniz.. şimdilik aklıma gelenler bunlar daha yeni şeyler olursa yine eklerim gerçekten çok güzel bir proje eğer maddi anlamda durumunuz uygunsa zamanınız da varsa gerçekleştirebilirsiniz.. sadece biraz emek istiyor.. burda da aşama aşama paylaşırsınız çok güzel bir çalışma olur..
odanın büyük bir kısmını yapıcam sadece giriş kısmı boş kalıcak ve havuzu kuru alanın tam ortasına yapmayı düşünüyorum.havuza giriş çıkış için tek bir yer düşünmüyorum.havuzun çevresini belli bir derinliğe kadar taşla döşemeyi düşündüm.istedikleri yerden girip çıkabilsinler.2 tuğla ve üstünde kuru alan yaratmak için çakıl taşı koyarsam yükseklik 50 cm civarında olur ve bu da bana yeterli geliyor tabi siz daha iyi bilirsiniz.yapıldıktan sonra üzerinde değişiklik yapmak çok zor olduğu için büyüdükleride de sorun çıkmıcak derinlikte bir havuz yapmam şart.genişlik zaten hiç sorun olmucak uzunluğu ve genişliği 1.5 metre civarında olur.
evet uzunluk ve genişlik sorun olmayacaktır ama derinliği iyi hesaplamak lazım en azından bi 60-70 cm düşünürseniz iyi olur bence tabana çakıl taş fln da koyunca azalacaktır.. eğer bir çizim fln hazırladıysanız görmek isterim.. evet proje olarak oldukça iyi düşünmek lazım sonradan değişiklik yapması sorun olacaktır..
şimdilik çizim yok dün akşam düşündüm zaten.eğer yapabilirsem çizip gösteririm en kısa zamanda.havuz konusunda haklısın taşları koyunca alan daha da azalıcak.1 kat fazla yani 3 tuğla ile yaparsam bu sorunu çözerim.ışık konusuna gelince sunta yada daha sağlam bir malzemeyle odayı ortadan ikiye bölebilirim.2 katlı gibi olur yani ve aydınlatma sistemini buraya monte edebilirim.hatta üst kısımda başka hayvanda besleyebilirim.
fikir çok hoşuma gitti gerçekten ve bir çizim düşünüyorum belki fikir verir size de.. tamamlayınca eklycem buraya da..
kendi yaptığım bir çizim fikir vermesi açısından koyuyorum.. şekil kötü olduğu için kusura bakmayın hem yapılış aşamasında olsun hem de şekil itibari ile olsun çok zor olmadğını sanıyorum kabaca böyle bir projenin.. kuru alan ve tam ortada da havuz yani ölçekli küçültülmüş bir göl gibi aynı.. geniş kuru alan derin ve büyük bir havuz güzel bir de filtrasyon ısıtma ve aydınlatma ile başarılı sonuç verebileceğini düşündüğüm bir proje.. naçizane çizimim
Eğer bir havuz yapmayı planlıyorsanız size akrilik küvetleri önerebilirim. Etrafına kuru alan ve gezinti alanı yapmanız kolay olur. Temizliğide rahattır. Ayrıca toprak koymaktan bahsetmişsiniz. Paludaryumuzda bulunmasını istediğiniz çiçekleri saksı ile kullanıbilirsiniz bunların görünmesini istemiyorsanız üzerlerini iri çakıl taşı ile kaplayabilirsiniz. Aslında yüz yüze görüşme imkanımız olsa inanın iyi fikirler verebileceğimi düşünüyorum. Çünkü bende bu konuda uzun zaman düşündüm ve kağıda aktarma sorunum olduğu için düşünce olarak duruyor.
bahçelere çocuklar için konulan şişme havuzların en kalitelisinden alıp, dip yüzeyine sert bir sunta veya zodyak botların içinde kullanılan fiberglas maddeden koymak daha pratik ve sağlam olur bence, su sızdırma ihtimalide olmaz ve istenildiği zaman kolayca kaldırılabilir..
fikirleriniz güzel ancak aklıma bişey daha geldi.alt kısımda tuğla yerine bir şekilde iskelet kursak ve üzerini uygun bir malzemeyle kapatsak daha kolay olur gibi geldi.hemde havuz kısmını küvet bot gibi malzemelerden yapmayıp oval bir camdan yapsak nasıl olur ? hem iskeletin içinden kapluşların yüzüşü gözükür.oval dediğim aragorn un 2. resmindeki gibi ve alt kısmı da (derinliği) geminin altı gibi olacak. tabi böyle bir camı bulabilirsek.
Bir çok yöntem bulunur. Hepsi maliyetle ilgili sonuçta. 3 tarafı tuğla 1 tarafı cam olabilir. Sızdırmazlık sorununu halletmek lazım. Yüze konuşmak birde o sırada yapı marketi gezmek harika yöntemleri çıkartır ortaya.
izmirde olan varsa beklerim aklıma bişey daha geldi. hiç tuğla iskeletle uğraşmadan büyük bir cam havuz yapsam 1 - 1.5 metre yüksekliğinde ve yarısını suyla doldursam ? kuru alan içinde çakıl ve benzeri taşlar kullansam çok daha kolay ve masrafsız olmaz mı ? hem kapluşları her an görme imkanım olur. eni ve uzunluğuda 1.5 metre olur.
150 cm lik yüksekliği olan bir cam havuz size çok pahalıya mal olur. Cam kalınlığı epey olmalı 2 cm lik kalınlık bile az gelebilir. İyi hesaplamak lazım.
böyle yapılmış proje var 200x200x160 cm lik.. yani 6400litre.. tamamlamaları yaklaşık 2 yıl sürdü ve hala filtrasyon aydınlatma gibi konularda sorun yaşandığı halde bu kadar zaman sürdü.. ve öyle bir akvaryumu hazırlamak kaplumbağalar için daha da zor alacaktır o büyüklükte bir akvaryumun içinde çalışmak kuru alan filtrasyon gibi sorunları halletmek oldukça zor olcaktır.. dışarda yapıp evinize koyma şansınız olmadığı için evin içinde yapmanız gerekmekte öyle bir akvaryumu bu yüzden çalışma zorluğu da ayrı bir konu.. ve de o büyüklükte bir akvaryum tecrübeli eller tarafından yapılmalı az değil yaklaşık 5000litre su yani 5 tonluk basınca karşı koyabilcek sağlamlıkta olmalı yoksa patlaması durumunda evinizin alacağı hal korkutucu olacaktır.. bu yüzden tüm bunları yeniden düşünseniz iyi olur bence.. masraf da az olmayacaktır emin olun özellikle filtrasyon, aydınlatma ve camlar için kayda değer masraf yapmak zorunda kalabilirsiniz..
Kaplumbağalar güneşlenirken falan suyun içine girer yüzersiniz ya spor olur =))
Yaşadılar kapluşlar...
Aslında sizlerinde dedikleriyle belki biraz alakasız ama yinede örnek olsun diye göstereyim ;
http://postalar.blogspot.com/2008/05/evde-havuz-yapmak.html =)) Sizin dediğinizle alakasız aslında ama fena görünmüyor.Patlamazsa güzel gerçekten hem camdan ucuzdur elbet.
http://arsiv.sabah.com.tr/2004/10/16/cpsabah/hob105-20041010-102.html maalesef çok pahalı =((
Eğer bir odayı düşünüyorsanız.İyi yalıtılmış
inşaat malzemeleri kullanarak 1-1,5 metre yükseklikte odanın 4/3 kaplayacak şekilde engebeler yaparak (karasal alnda yükseklikler mağara vari girintiler vb.) 2 ayrı havuz büyük ve küçük büyük olanı daha derin.havuzların ön kısımları odanın girişinden görünecek şekilde kısmi cam ile (tam sızdırmazlık yaparak) baraj gibi set çektiğinizde hem görsel görüntü hemde kaplumbağaları dipte izleme açısından çok güzel olur diye düşünüyorum odanın güneş ışığını en çok alan kısmına yönelik yaparsanız ve cam da geniş ise kaplumbağalarınıza olabildiğince doğal bir ortam yaratmış olursunuz.Bu proje gerçekten ufku çok geniş ve dahada geliştirilebilir. benimde hayalimde kaplumbağalarımı olabildiğince doğal bir ortamı nasıl yaratabilirim düşüncesi bir kenarda duruyor.şimdilik 9 metrekarelik balkonumu (tamamen kapalı durumda) kaplumbağalarıma ayırdım şimdilik toplam 325 litrelik paludaryum da yaşıyorlar.Size başarılar diliyorum umarım hayalleriniz gerçekleşir.İyi akşamlar.
ilgilenen herkese teşekkürler ama bu düşünceyi bir süre için rafa kaldırmam gerekiyor.4 aydır iş bulamıyorum ve artık bulamıcam gibi geliyo :S Odanın tamamından vazgeçtim. temizlemesi çok zor olucak onun yerine tek kişilik yatak büyüklüğünde ve yüksekliğinde yapmak daha uygun geldi. oda banyonun yanında olması bence çok büyük avantaj.odadan banyoya delik açıp yapacağım havuzun en altınada suyu boşaltmak ve yeni su doldurmak için bir vana koysam temizlemelerde işimi oldukça kolaylaştırır..
Arabamın arka camında bir sorun olunca araba camı yapan bir yere gittim. Orada darbelere dayanıklı oto camları gördüm. Su basıncına olan dayanıklığını sorduğumda diğer camlara göre çok daha dayanıklı ve kırıldığında dağılmayan modellerinin olduğunu söylediler. Aklıma gelen ilk siz oldunuz.
İnşaat mühendisi arkadaşlar ile arada konuşuyoruz. Söylediğiniz gibi bir ortamı hazırlamak çok zor değilmiş. Masrafı düşürmekte mümkün hatta onlardan edindiğim izlenime göre söylediğiniz ebatlarda bir cam akvaryum yapmaktan daha ucuza mal olacağını düşünmekteyim. Temizlik ve içindeki suyun tahliyesi içinde güzel önerileri oldu.
Kısaca anlatmak gerekirse yutong tabir edilen tuğlaları 3 kenarı duvara temas etmek kaydı ile tek sıra halinde istediğiniz yükseklikte döşeyeceksiniz. Yutong olmasının sebebi ise ısı yalıtımının iyi olması. Küvetlerde bulunan suyu tahliye etmek için kullanılan giderlerden bir tanesinin yüksekliğinde olmak üzere zemini yükselteceksiniz. Bu gideri havuzunuzun orta kısmına yerleştireceksiniz. Dip meyilini bütün yönlerden bu giderin olduğu noktaya doğru ayarlayacaksınız. Kısaca zemini bir çanak gibi yapıp ortasına küvet giderini yerleştireceksiniz. Bunun sebebi zeminde biriken pisliklerin bu meyil sayesinde giderin üzerinde toplanmasını sağlamanız. Böylelikle dip temizliği çok kolay bir hale gelecek.
Geldik ön tarafa ön tarafa 2 sıra yutong döşenecek. Yutongların su basıncı ile olası kaymalarını önlemek maksadı ile duvarı öreceğiniz zemine dübeller marifetiyle bir korkuluk gibi demir bir parmaklık yapıp duvarın dış yüzünün bu parmaklığa tam dayanmasını sağlamak lazım. Ön tarafa konulacak olan cam kenarlarından 25 cm den az olmamak kaydı ile iki sıra yutongun arasına yerleştirilecek. Yutongların arasında kalan boşluk havuzlarda su sızdırmazlık için kullanılan çimento benzeri malzeme ile doldurulacak. Camların kenarları tedbiren silikon ile yutonga tutturulacak.
Yutongların ve dip zeminin üzerine su yalıtımında kullanılan ve ısı yalıtımında da çok başarı sonuç veren mavi ve turuncu renkli straforlar ile yüzeyleri kaplayacaksınız ve o straforun üzerine özel bir tel kafes var onu döşeyeceksiniz ve üzerini havuzlarda kullanılan su geçirmez nitelikte çimento benzeri malzeme ile cam hariç her tarafı sıvayacaksınız. Sonra çekinmeden içine suyu doldurup kapluşlarınızı salacaksınız.
Filitrasyon olarak çok kuvvetli bir dış filitre kullanmanız gerekmekte o filitreyi iyi belirlemek gerekli. Isınmayı sağlamakta bir sorun. Ancak söylediğim gibi yapılacak olan duvarlardan ısının kaybının çok az olacağını düşündüğünüzde akvaryumlarımızda olan ısı kaybından çok daha düşük bir ısı kaybınız olacağı kesin.
güzel bilgiler vermişsin saol.evet ısıtma biraz zor olacak gibi gözüküyor.akvaryumda kullanılan ısıtıcılardan kullansak tek kişilik yatak büyüklüğündeki bir yer için 4-5 tane koymak lazım.ısıtıcının maliyeti bile 150 ytl veya üzerinde olucak.bu sistemi kurmanın komple maliyetiyse 2-3 bin ytl den az olmaz herhalde.
Aslında çokta pahalı değil.Yani bir anda 2000-3000 Tl çok geliyor göze ama eğer gelecek yılları düşünürsek bence gayette karlı.
Nasıl olsa akvaryumda iyi bakılıyor olabildiğince e bu yüzden çabucacıkta büyüyecekler,her sene akvaryum değiştirmek yerine bir kere koskoca bir alan hazırlanır yıllarca boşu boşuna akvaryum değiştirilmez üstelik her akvaryum değiştiğinde ısıtıcı yetmeyeceğine göre alınacak onun yerine bir kere güzel,büyük bir ısıtıcı alınır yıllarca o suyu rahatlıkla ısıtır.Hem temizlikte kolay olur.Üstelikte kaplumbağalar güzel güzel büyürler