Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Ezme sorunu

Alp1907

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar 2 su kaplumbağası sahibiyim.Onları alalı 5 6 ay kadar oldu herhalde.Aldıgımda cüsseleri boyları aynıydı fakat gün gectikce biri daha fazla yem yemeye başladı haliyle de digerinin cüssesini su anda gecmis durumda.Bir bakıma digerini domine edecek güçte.İkisi arasında bir sıkıntı cıkmıyor fakat kücük olan biraz korkak pısırık.Büyük olan cengaver gibi parmagımı uzatsam havada kapıyor.Büyük olan hareketlerine falan hiç dikkat etmeden tek basına yaşarmış gibi takılıyor akvaryumda.Diğerinin üstüne cıkıyor,sıkıştırıyor bazem yem bile bırakmıyo nerdeyse ki kücüge kalsın diye bol bol vermek zorunda kalıyorum.E tabi hal böyle olunca kücük olanı gordugumde de epey üzülüyorum.Acaba ne yapmalıyım arkadaşlar bilgilendirirseniz sevinirim lütfen.

Cvp: Ezme sorunu

hayvanları elden teker teker yemleyeceksin. diğeri yeme atlarsa ayrı köşelerde yemle. küçük olanın önden ve tepeden kafa dışardayken resmini çekip at. boy kısalığı hastalık yüzünden mi bakalım.

Eşit miktarda yemleme yapılıyor ve biri diğerinden daha iştahlı ise;bir hastalık durumu söz konusu olabilir.Kaplumbağaların,sağlıklı olup olmadıklarının kontrol edilebileceği şekilde farklı açılardan fotoğrafları paylaşılırsa bu konuda yorum yapılabilir.

Yemleme konusunda biri diğerine üstünlük sağlayıp günlük kafa hacmindeki yemden daha fazlasını tükettiğine göre yemleme sırasında kaplumbağalardan biri ayrı bir kaba alınabilir ya da akvaryumun ayrı köşelerinde aynı anda yemleme yapılabilir.

cem abi haklı bencede elden ver benimkiler kocaman olmasına rağmen hala aynı sorunu yaşıyorum bende bebekliklerinden beridir elden veriyorum o zaman sıkıntı olmuyor :)

Yaklaşık bşr yıl önce iki kaplumbağam da aynı büyüklükteydi, zamanla biri diğerinden daha fazla yemeye başladı hatta diğerinin yiyeceklerini de yemeye başladı. Ben de ayrı ayrı elimle besledim. zaten daha hareketliydi cengaver çıktı. Diğeri daha küçük kaldı, kabuğu da diğerinden daha yumuşaktı , bana geldiğinde de kabuk sorunu vardı. Citamin d3 vs takviyeler yaptım ama hiç ile yaramadı.
İki üç gündür yoğunluktan sadece yem verip çok fazla ilgilenemedim. Bugun gördüğümle şok oldum. Küçüğünün kabuğunun arka tarafının yarısı yoktu . Muhtemelen koparılmış diğeri tarafından. Büyük olan genellikle suda duruyor diğeri de her zamanki gibi kuru alanda duruyor. Davranışlarında bir gariplik yok gibi görünüyor, her zamanki gibiler. Suyun içinde kabuk parçaları vardı ama etli kısmı yok. Kısaca büyük kaplumbağa hannibal olmuş. Sebebi açlık mı, yerkavgası mı, çiftleşme mi, başka bir şey mi bilemedim. Nasıl bir önlem almam gerekiyor?bir de Yaralı olan için tedavi nasıl olmalı?

geçmiş olsun. kaplumbağalar hastalık, bulunduğu ortam ve ekipmanların yeterlilik durumuna veya beslenme durumuna göre farklı boylarda olabilir. hastalık evresinde boy uzaması durur. enerjisini hastalığa yönlendirir aynı şekilde 10 cm kabuk boyu civarı cinsel gelişim sürecine girdikleri süre zarfında da boy uzaması durur.

saldırı eğilimi bu hayvanlarda vardır. biri her zaman alfa olur. bu hiyeraşik düzen, bulundukları ortamın ufak olması veya birinin akvaryumu sahiplenmek istemesi ya da cinsel dürtü kaynaklı olabilir. ikisi de erkekse bu da diğer bir sebeptir.

cinsel eğilim her ikiside 10 cm kabuk boyu üstüne gelmeden olmaz.

akvaryum kaç litre ? hareket alanı dar ise akvaryumu büyütmek gerek.

hayvanları saat 19:00 gibi yatır yani akvaryum karanlıkta kalsın. uyku düzensizliğine bağlı hırçınlıkta saldırı sebebi olabilir. akvaryumun bulunduğu yer aydınlık ise büyük bir havlu ile kapamalısın. ama tam karanlık olması daha iyi olur.

yemlemeyi ayrı köşelerde yap bir iki stick yem fazla ver. dışardan marul kıvırcık veya salatalık harici birşey verme özellikle et ve işlenmiş et.

akvaryumda ilgilenecekleri malzemeler olmalı mesela silis kum. bu vakit geçirmelerini sağlar içinde yem ararken kumu eşelerler. ayrıca yemeleri de faydalıdır. ayrıca akvaryumu boylamasına ikiye bölecek gibi büyük camlarla paralel ipek yapraklı bitki koyman akvaryumda dairesel olarak dolaşmalarını ve küçüğün diğerinden kaçma alanı olmasını da sağlar. mango kökü alman da iyi olur. mango kökü kaşınıp kabuk üstü eski plakalarını atmalarını da sağlar. atılamayan plakalar kaşıntı yapar bu da hayvanları huzursuz eder.

zarar görmüş hayvanın kafa dışardayken tepeden bir resmini ve hasarlı bölgenin bir resmini atman neticeyi anlamamızı sağlar. deri bölgesinde açık yara ya da kanama oluştu mu ?

cem' Alıntı:
geçmiş olsun. kaplumbağalar hastalık, bulunduğu ortam ve ekipmanların yeterlilik durumuna veya beslenme durumuna göre farklı boylarda olabilir. hastalık evresinde boy uzaması durur. enerjisini hastalığa yönlendirir aynı şekilde 10 cm kabuk boyu civarı cinsel gelişim sürecine girdikleri süre zarfında da boy uzaması durur.

saldırı eğilimi bu hayvanlarda vardır. biri her zaman alfa olur. bu hiyeraşik düzen, bulundukları ortamın ufak olması veya birinin akvaryumu sahiplenmek istemesi ya da cinsel dürtü kaynaklı olabilir. ikisi de erkekse bu da diğer bir sebeptir.

cinsel eğilim her ikiside 10 cm kabuk boyu üstüne gelmeden olmaz.

akvaryum kaç litre ? hareket alanı dar ise akvaryumu büyütmek gerek.

hayvanları saat 19:00 gibi yatır yani akvaryum karanlıkta kalsın. uyku düzensizliğine bağlı hırçınlıkta saldırı sebebi olabilir. akvaryumun bulunduğu yer aydınlık ise büyük bir havlu ile kapamalısın. ama tam karanlık olması daha iyi olur.

yemlemeyi ayrı köşelerde yap bir iki stick yem fazla ver. dışardan marul kıvırcık veya salatalık harici birşey verme özellikle et ve işlenmiş et.

akvaryumda ilgilenecekleri malzemeler olmalı mesela silis kum. bu vakit geçirmelerini sağlar içinde yem ararken kumu eşelerler. ayrıca yemeleri de faydalıdır. ayrıca akvaryumu boylamasına ikiye bölecek gibi büyük camlarla paralel ipek yapraklı bitki koyman akvaryumda dairesel olarak dolaşmalarını ve küçüğün diğerinden kaçma alanı olmasını da sağlar. mango kökü alman da iyi olur. mango kökü kaşınıp kabuk üstü eski plakalarını atmalarını da sağlar. atılamayan plakalar kaşıntı yapar bu da hayvanları huzursuz eder.

zarar görmüş hayvanın kafa dışardayken tepeden bir resmini ve hasarlı bölgenin bir resmini atman neticeyi anlamamızı sağlar. deri bölgesinde açık yara ya da kanama oluştu mu ?

Teşeklür ederim. Akvsryum 50lt. Kaplumbağaların boyları büyük 5,5cm, küçük 4,0cm. Tavsiyelerinizi derhal uygulamaya alıcam.

Fotoğrafı

İkinci fotoğraf

Çok geçmiş olsun .Bu konuda çok bilgili değilim ancak forum moderatorleri de uygun görörse ayırman iyi olabilir diye düşünüyorum tabii imkanın varsa

ben ucundan bir iki parça zannetmiştim komple söküp atmış. bu kabuklar bir daha gelmez. hayvanları ayırman gerek iş bayağı ciddi. boyları fazla da büyük değil buna rağmen diğerinin bu kadar hasar vermesi enteresan. hayvan boyuna göre yaş olarak büyük olmalı. başka türlü çenesi bu kadar güçlü olamaz. hatta saldırgan davranışlar için bile ufak. büyük olanı bir müddet ayrı bir kaba al sonra tekrar koy aynı şeylere devam ederse sahiplendir. bu yaralı hayvanı kimse almaz. ayakları gibi hayati organlara da zarar verebilir. kabuktaki hasar yaşantısı için önemli değil. uzuvlara birşey olmasın. hayatını idame ettirmesi zor olur.

yem olarak sera veya tetra gammarus ile sera raffy P kullan. 6 cm kabuk boyuna gelince tetra reptomin ve jbl agil alırsın.

bu hayvanın o bölgelerine baticon sürüp 10-15 dakika kadar kuru ve soğuk olmayan bir yerde beklet. sonra peçeteye sulu kısmı bastırmadan emdir ve akvaryuma al. sakın deri pomadları kullanma ya da sürme yaralar açık yara. baticonu bir hafta her gün yap. metilen mavisi al. deep fix dezopur veya bio-ichthyo ya da contra-ichthyo alıp 2 günde bir iki damla suya damlat.

Merhaban Cem bey, yazdıklarınızı aynen uyguladım. Zaten yemlerin aynısından vardı , batticonla hergün pansuman yaptım dediğiniz gibi. İştahı da eskisi gibi değildi ama yine de küçük taneli yemeri yemeye çalşıyordu. Bu sabah kaplumbağayı (sakarı) su yüzeyinde buldum. Arka bacaklrı dışarıda, ön kolları içeride, başı sert katı bir şekilde duruyor ve gözleri kapalı buldum. Kuru alana aldım 3-4 saattir gözlemiyorum bir değişiklik yok . Hiç tepki vermiyor. Acaba ölmiüş müdür? Emin olamadım yanı ölmesini istemediğim için başka ne yapmam gerekiyor? Ya da öldüğünden emin olmam için ne yapmam gerekiyor?

Hayvan katılaştıysa ölmüştür. Kuru bir yere alıp göz kapaklarını aralayıp açık vaziyette sabit durmasını sağla kapaklar yarım saat süresince aynı biçimde duruyor ise ölmüştür.

Suda uzun süre kaldı ise suyu yenilemen ve metilen mavisinden 3 damla damlatman iyi olur. Diğeri bakteriyel durumdan etkilenmesin

Maalesef gözlerde bir değişiklik yok. Sakar ölmüş malesef. Herşey için teşekkürler Cem bey

Başın sağolsun. Diğer hayvanın yanına başka hayvan alma genel karakteri belli ortamı sahiplenme ve alfa olma isteği had safhada karakterleri kolay kolay düzelmez. yeni bir hayvan gelmesi durumunda aynı şeyler yine olacaktır diye düşünüyorum.

Teşekkür ederim. Akvaryumu temizledim suyunu ve içindeki eşyaları da temizledim, yazdıklarınız doğrultusunda. Diğerinin tek başına kalması dediğiniz gibi en doğrusu.

Geri