Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Filtre çeşitleri hakkında bilgi..

bumble bee

Bordo Bereli
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
1,134
Merhaba arkadaşlar.

Belki de çoğumuzun bildiği ama bilmeyenlerinde almadan önce tercih yaparken görmesi gereken bilgileri aktaracağım burada. Çeşitlilik ve ek bilgi ekleyenlerde olursa iyi bir başlık olur kanımca.

Not: Tepe Filtre, Taban Filtresi ve Sump sistemi'i hakkında detaylı bilgilerim yoktu ve birkaç siteden okuyum süzüp temin ettim. Bilginize

İç Filtre :

Daha çok düşük kapasiteli akvaryumlar için önerilen filtrelerdir. Adından da anlaşılacağı üzere filtre suyun içinde bulunur ve çalışma prensibi, normal iç filtreler suyu yandan veya da alt kısmından (filtresine göre değişir ) alıp, süngerden geçirir ve direkt olarak akvaryuma geri pompalanır. Konu en iyi veya önerilecek iç filtre markasına gelince de belki de sadece benim değil çoğu kişinin ortak fikri olabilir. Eheim pick up serisi (Ben sadece 2008 i deneyebildim ) denilebilir. Hem süngerleri (içinden çıkan) özel yapım olarak biliyorum (birkaç kişiden duymuştum şahsi incelemem değil) hem de ses konusunda muazzamlar (şahsi görüşümdür.) Gerçekten suyun akıntısına bakmasanız çalıştığını anlamazsınız. Devamında Tetra tec, Atman, Sobo vs kişiden kişiye değişebilir. Önemli olan akvaryum litrenize göre almanız olacaktır. Küçük akvaryuma büyük bir filtre yerleştirirsek hayvanların alanını daraltmış oluruz.

mailto:/img6/46/sm3n.png



Dış Filtre :

Daha çok yüksek kapasiteli akvaryumlar için önerilir filtrelerdir. Burada Filtre Akvaryumun dışında kalır, ve dış filtreye bağlı iki hortum akvaryumun içerisinde bulunur. İç filtreden faklı olarak Sepet denilen katmanları vardır ve bu katmanlarda istediğimiz malzemeleri koyarız (beslediğimiz hayvan türüne göre değişiklik gösterir) , suyun geri içeriye verilmeden önce bu malzemelerin içinden geçer ( Su en alta iner ve yukarıya doğru malzemelerden geçer) ve akvaryuma geri döner. Çalışma prensibi ise düz mantık gidersek, İç filtrede nasıl suyu alıp süngerden geçirerek geri veriyorsa, dış filtrede de suyu akvaryumda ki bir hortumdan alır, dış filtrenin katmanlarından geçirir ve diğer hortumdan da tekrardan akvaryuma pompalanır. Bunun için beğendiğim bir anlatım resmi de aşağıdadır (1. foto ). Tercihteki birincil faktör debi olmalıdır. Yani filtrenin saatte çevirdiği su miktarı. Normal ve sağlıklı olan filtrenin toplam hacmi saatte 2,5-3 kere çevirmesidir. Örnek verecek olursak 100 Litrelik bir akvaryum için dış filtre saatte en az 300 litre suyu çevirmesi gerekir. Maksimum 500 Litre olabilir. Benim de ilk aklıma şu gelmişti, sizinde gelebilir diye açıklayayım. 9 tur 10 tur çeviren bir filtre alsak daha iyi temizlemez mi ? Hayır kardeşim temizlemez ! Akvaryum da yaratacağı sirkülasyon fazla olur ve canlılar rahat yüzemez ve rahat edemez.
mailto:/img89/8711/k3y9.png

mailto:/img23/5172/rfbq.jpg



Şelale Filtre :

Bu filtreleme türünü iç filtre ile kıyaslanabilir. Hiç kullanmadım ama iç filtreden iyi olduğunu savunanlar da var tam tersini de. Adı şelale etkisi yaratmasından gelse gerek. Kullanım olarak akvaryumun akvaryumun kenarına asılır, Çalışma prensibi ise motor vasıtası ile alt tarafında bulunan borudan suyu çeker ve haznede bulunan malzemelerden geçen su kanal yardımı ile tekrar akvaryuma döner. Önemli noktası ise su seviyesi az ise akvaryumda, şarıltı şeklinde bir ses çıkarması.

mailto:/img850/4379/t0hw.jpg



Tepe Filtresi :

Özellikle hazır imal edilmiş akvaryum sistemlerinde görülür. Kapağa monte edilmiş malzemelerin bulunduğu hazneye, motor vasıtasıyla su alınır. Malzemelerden geçen su gözeneklerden yeniden akvaryuma döner. Montajı sorun olmakla birlikte, harici olarak da üretilmektedir.

mailto:/img827/5117/24al.jpg



Taban Filtresi :

Taban malzemesinin altına yerleştirilen kanal ve ızgaralar buna bağlı motor sayesinde suyu çevirmesiyle kurulan sistemlerdir. Kum altı filtresi olarak da bilinir. Biyolojik filtrasyon için uygundur. Akvaryumun taban malzemesi filtre malzemesi gibi işlev görür. Ancak kullanım zorlukları nedeniyle pek tercih edilmemektedir.

mailto:/img5/5087/2duw.jpg



Sump Sistemleri :

Cam veya akrilikten bölünmüş haznelerden oluşan ve içleri filtre malzemeleri ile doldurulan bölüm akvaryum altına yerleştirilir. Kafa motorunun suyu akvaryuma pompalaması, sump deliğinden suyun hazneye dönmesi prensibine dayanarak çalışır. Geniş haznesi ve çeşitliliği ile son derece verimli bir filtreleme sistemidir.

Ayrıca akvaristlerin benzer mantıkları kullanarak yaptıkları el yapımı filtrelerde bulunmaktadır. Filtre tipleri bu kadar fazla olsa da, günümüzde en çok kullanılan filtreler, iç filtre, şelale filtre ve dış filtredir.

Akvaryum için uygun filtre tercihi yapmak önemlidir. Tercihte pek çok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Fiziki koşullar, seçilecek filtre tipine uygun olmalıdır. En önemli husus ise akvaryumun boyutları yani hacmidir. En, boy ve yükseklik cm cinsinden çarpılarak bine bölündüğünde litre olarak hacmi bulunur.

20 Litreye kadar olan akvaryumlar; pipo filtre, iç filtre
20-60 Litreye kadar olan akvaryumlar; İç filtre, şelale filtre
60-100 Litreye kadar olan akvaryumlar; İç filtre, şelale filtre, dış filtre
100-500 Litreye kadar olan akvaryumlar; dış filtre
500 Litre üzeri akvaryumlar; Sump sistemi

Yukarıda verilen litre ve tipler genel fikir verme amaçlıdır. Sağlıklı bir akvaryum ortamı için bu standartları göz önünde bulundurmak gerekir.

mailto:/img211/127/0syg.jpg
 
Cok tesekkurler . Bende 1 ay oncesine kadar bu bilgilerin cogunu bilmiyorum . Bilgisi olmayan arkadaslar icin cok yararli olmus . Elinize saglik
 
Cvp: Filtre çeşitleri hakkında bilgi..

Teşekkürler Emin. Çok faydalı bir konu olmuş. Özellikle iç ve dış filtreler bizim hayvanların sistemine hitap ediyor. Sende hazırlarken bilgi edinmişsin :)

Bu arada dış filtre olarak bendeki 1500 lt akvaryuma göre ama bence 1000 lt üzerine sumpsız olmaz. Yani dış filtrelerde bayağı gelişti.

Şelale filtreye bir türlü ısınamadım. Biyolojik döngü için iç filtreye destek olabilir belki ama sesi tıkırtısı çok kötü.
 
Cvp: Filtre çeşitleri hakkında bilgi..

evet bende aynen içine ufak bir miktar filtre malzemesi konsa da ev içi akvaryumlar için uygun değil. yüksek su sesi insanı bıktırıyor bu sebeple kullanışlı bir ürün değil.
 
Cvp: Filtre çeşitleri hakkında bilgi..

Saolasın Mertcan.

Valla şelaleyi kullanmadım ama bir arkadaşımda aynısını söyledi.

Ofiste boş bir zamanım vardı, bende böyle değerlendirdim. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize.
 
Geri
Üst