Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Gölde Bulunan Kaplumbağa

Uluakay

Yeni Üye
Katılım
8 Mar 2021
Mesajlar
6
Arkadaşlar merhaba;

Dün oğlum yapay gölette bir kaplumbağa bulmuş illa da alacağım illa da alacağım diye tutturmuş annesi de mecbur almış artık. Bugün geldiğimde kaplumbağa suyun yüzeyinde hareketsiz bir şekilde duruyordu. suyun sıcaklığı baya az geldiği için hemen sıcak su ilavesi yaptım ve uygun bir akvaryum tarzı birşey bularak yerleştirdim. Isıtıcısı falan var fakat kaplumbağa gözlerini hiç açmıyor, yüzmüyor, verdiğim yemlere tepki bile vermiyor. Benim aklıma ilk kış uygusuna yatmış olduğu geldi ama bilemedim o yüzden bir bilene danışmak istedim. Sizce nasıl bir yol izlemeliyiz. Kaplumbağanın resimleri ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_7203.JPG
    IMG_7203.JPG
    33.2 KB · Görüntüleme: 19
  • IMG_7202.JPG
    IMG_7202.JPG
    37.1 KB · Görüntüleme: 19
  • IMG_7201.JPG
    IMG_7201.JPG
    37.5 KB · Görüntüleme: 19
Kaplumbağaların öldüğü şu verilerle anlaşılır.

- hayvan ilk öldüğü 1 saat içinde ele alınır. Boyun ve bacakları sarkıyor ve hafifçe salladığımızda bacaklarını ve başını kabuğa çekmiyor, sallanmaya devam ediyor ve tepki vermiyorsa;
-hayvan kuru bir yere alınır. Olduğu yerde hareket yada tepki vermiyor ise;
-Bu bekletme süresi bir saati geçtikten sonra kaslar kasılıp sertleşir. Hayvan taş gibi olur. 8 saat sonra kaslar gevşer. Bu süre içinde hayvanın derisi de kurur. İçe doğru çekilip büzüşür.
-arka bacak oyuğuna bakılır nefes alıp verirken bu bölüm şişip iner, deri inip kalkmıyor, kısaca hareket yoksa;
-hayvanın göz kapakları aralanır. Yarım saat içinde kapanmaz ve hala açık halde duruyor ise; hayvan ölmüştür.

Hayvan hastalığa bağlı halsizlikte su içinde ters dönebilir, boğulabilir. Yine de yukarıdaki veriler kontrol edilmeden öldüğü netlik kazanmaz.

En temiz haliyle hayvanı 12-24 saat kuru bir yerde bekletmek kafadaki şüpheleri giderir. Hayvanları canlı canlı gömen az değildir.

Ortamı 22 derece altına inilmemiş ortamda yaşayan hayvanlar için kış uykusu söz konusu değildir. Suda makul ısı 26-28; kuru alanda 31-32 aralığıdır. Su kuru alan ısı farkları 3-4 dereceyi aşmamalıdır.
 
Ortamı 22 derecenin altına inmemiş hayvanlar diyorsunuz Cem bey de işte ben de ondan şüphe ediyorum. Eskişehirde yaşıyorum. Hayvancağız dışarıdaki bir gölden alındı ki şu anda hava -3 Derece :/

Tavsiyeniz kuru alanda bekletmek midir? Açıklamalar çok güzel ama işte hangi yolu izlemem gerekiyor
 
Kuru bir yerde bekletin sabaha kadar. Hayvanın derisi çekilip taşlaşmış gibi kaskatı kesilirse ölmüştür. Yoksa kış uykusuna yatmış olma ihtimali var.

Hayvanı aldıklarında canlı bir biçimde hareket ediyor muymuş? Yoksa bu halde miymiş?
Su içinde mi kenar bir yerde mi duruyormuş.

Yarın akşama kadar bekletin bakalım durumuna ne gösterecek.

Bu bekleme zarfında hayvana dokunmayın. Elinizi bol sabunla yıkayın. Oğlunuza tebihleyin. Bu hayvanlar salmonella taşır. Daha doğrusu hepsinde var ama bu sucul olduğu için bulaşı riski yüksektir.
 
Kuru bir yerde bekletin sabaha kadar. Hayvanın derisi çekilip taşlaşmış gibi kaskatı kesilirse ölmüştür. Yoksa kış uykusuna yatmış olma ihtimali var.

Hayvanı aldıklarında canlı bir biçimde hareket ediyor muymuş? Yoksa bu halde miymiş?
Su içinde mi kenar bir yerde mi duruyormuş.

Yarın akşama kadar bekletin bakalım durumuna ne gösterecek.

Bu bekleme zarfında hayvana dokunmayın. Elinizi bol sabunla yıkayın. Oğlunuza tebihleyin. Bu hayvanlar salmonella taşır. Daha doğrusu hepsinde var ama bu sucul olduğu için bulaşı riski yüksektir.
aldığında kenarda duruyormuş. şimdi de hareket ediyor bazen ama çok fazla olmamak kaydıyla. Ağzından baloncuklar çıkartıyor bazen kafasını yukarı falan kaldırıyor. Ölmediği kesin de ne olduğu belli değil işte.
 
Hayvan akciğer enfeksiyonu geçiriyor. Eczaneden genta marka göz damlası alın. 45 dereceden yataya dönük vaziyette tutup sabah akşam beşer damla damlatın. Ağzını açmaz ise ruj sürer gibi ağız çevresine 10 saniye arayla 6 damla sürün bir kısmı girecektir.

Ayrıca vitamin damla alın bunu da gentadan uzak bir saatte günde bir damla. Ağzını açamazsanız yine ruj sürer gibi ikişer damla sürün. Bu iştahını açıp kırgınlığını alır.

Suyu 28 dereceye ayarlayın derece ile kontrol edin. Kuru alana ısıtma lambası alın bu öncelikli. Hayvanın kendine gelmesi için bu gerekli. Buda ilk yarım saatlik ölçümde 32 derece ısıyı verecek şekilde ayarlanacak. Bunun için hayvanın sırtı yüksekliğinde birşey koyup üstüne derece yatırarak ölçüyoruz.

Isıtıcı lamba bu şekilde olmalı. Direk bunu da alabilirsiniz. Bunlar ucuzdur. Petshoptan pahalı ampul almaya gerek yok.

aaaaa.JPG

Lambada ise mandallı yada akrobat lamba olur. Deveboynu da diyoruz buna, mimar lambası diye de geçiyor. Minimum 60 W kaldıran tipte olsun.

Hayvanın iyileşmesi için lamba şart. Hayvanın ciğerleri iltihap dolu.

Akvaryumdaki geniş yapraklı olan ki ona ipek yapraklı bitki deriz o hariç herşeyi çıkarın. Renkli olanlar ve diğer taş ve kabukları da. Reslerde vitasand marka 78 kodlu sarı silis kullanıyoruz ama bu öncelikli değil ilk işimiz hayvanı enfeksiyondan kurtarmak.

Hayvanı almasaydınız kışı çıkaramazdı. Yine de hala ölme riski var. İleri safhaya geçmiş. İlk işimiz iltihabı kusup rahat nefes almasını sağlamak. O başını ileri atarak nefes alma işinden kurtarırsak iyileşme ihtimali yükselir.

Bu arada sabah akşam gentadan üçer damlada gözlerine damlatın.

Yem olarak sera raffy P ve herhangi bir markanın gammarusunu alabilirsiniz. Kutular açılmamış ve en azında skt 2023 tarihli olursa iyi olur.
 
Akvaryum dedim ama kullandığınıza paludaryum diyoruz.
 
Geri
Üst