@cem bey ilginiz alakanız için çok teşekkür ederim. umarım korkulacak büyük bir durum yoktur? suyu 28 dereceye aldım, şimdi anüsleri daha gevşemiş gibi duruyor, daha önceden 26 dereceye koyun dendiği için 26 derecede tutuyordum. su olarak 5'er litrelik hazır içme sularından koyuyordum çeşme suyu değil. ayrıca her su değişiminde su düzenleyici ve d vitamini diye bir şey de döküyorum arkalarında yazan ölçüye göre (fotoğraflarını ekliyorum). zaten buharlaşmadan dolayı günde yaklaşık birer litre kayıp oluyor, ekleme yapıyorum. suyu tepeleme boşaltıyorum ayda bir, su hacmi 15 ltdir en çok. tepeleme zor oluyor hortumla yapayım diyorum artık, hem kum alırım tepeleme olmaz artık. suyun tamamını değil de yarı yarıya mı değiştireyim bir de?
fotoğraflarda göründüğü gibi küçüğünün sırtında ara ara beyazlaşmalar oluyor. metilen mavisi çözecek mi bu durumu, internetten baktığımda yararlı organizmaları da öldürüyor diyor, bilmediğimden soruyorum, başka bir kapta mı bekleteyim dostumuzu? eczanelerde bulur muyum ilacı, internetten mi alayım? gözü için damlayı denk getirebilir miyim bilmiyorum, büyüğü hiç saldırgan değil ama küçüğü pek ısırgan, göz teramisini de aynı ölçüde işe yarar mı kulak çubuğuyla sürsem?
bu arada cinsiyetlerini bilmiyorum, siz fotoğraflardan anlayabilir misiniz? büyüğü dediğiniz gibi el titreterek meydan okuyor ama küçüğü de ısırmakla korkutarak büyüğü kaçırıyor. çok kavga ettikleri söylenemez, ama hafif bir çekişme olduğunda bile huzursuzlanıyorum. yemlerini ikisini ayırarak veriyorum çoğu zaman eşit yesinler ve kavga etmesinler diye, birini başka bir kaba çekip öbürünü besliyorum vs. yem olarak Sera Raffy P ve Tetra ReptoMin kullanıyordum bir o bir o. ve nadiren balıkçıdan karides alıp atıyordum, nadiren marul, çok çok nadiren yumurta beyazı. şimdi ise ahm marka turtle sticks kullanıyorum, spirulina algae yazıyor. ve bir de açık olarak satın aldığım gammarus var. ama daha kaliteli beslemek istiyorum, hem yöntem hem de yem tavsiyelerinize açığım. geçen gün burada kıyma okumuştum 1-2 dakika kaynatıp verme şeklinde, onu deneyeceğim mesela.
bu arada camdan dinlenme kısmını kaplamam gerek artık, zor tırmanıyorlar, yumuşak macunlardan destek alıyorlar. sizin dediğiniz gibi ben de şu bulaşıkların altına konulan kuruma bezimsi?lerinden düşünmüştüm. lastik paspas demişsiniz siz. bu malzemeyi nereden alayım?
lamba sorununu da çözeceğim. geçen konudaki minik paludaryumun bir lambası var ama ona diğer arkadaşın dediği lambayı takarsam kaldırır mı yoksa erir mi bilmiyorum, elektrikçiye götürmem gerek herhalde söküp de.
okuyan ya da yazan herkese her şey için teşekkürler. fotoğrafları ekliyorum. fotoğrafta tam çıkmamış ama alt kabuğunda da beyazlanmalar var bu arada.