Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

göz şişliği ve kızarıklığı

alper88

Yeni Üye
Katılım
29 Ağu 2021
Mesajlar
11
merhaba. iki kaplumbağadan birinin tek gözü kızarık ve şişkin görünüyor. suda gözünü açıyor ama karada tek gözü kapalı geziyor. iştah kaybı ve anormal hareketsizlik yok. ama şişme olmadan önce de sonra da bazen hızlıca koştuğu oluyor suyun içinde panik şekilde. diğer kaplumbağayla arada kavga ediyorlar ikisinin de birbirini ısırmakla korkuttuğu oluyor ve daha kötüsü birbirlerinin yüzüne tırnaklarıyla dalabiliyorlar. göz hastalığının sebebi muhtemelen enfeksiyonel, üşütme vs. olabilse de diğerinin tırnakları aşırı uzadı ve tırnakları diğerini yaralayabilir sanırım. bir sene öncesinde leğende yaşıyorlardı ve gözleri kızarıklık olmadan hep şişkindi üşütmeden muhtemelen, akvaryuma ve ısıtıcaya geçince biraz değişme oldu ama hafif bir şişkinlik kaldı hep ama şimdi kızarıklık ve açamama da var artık. fotoğraf yüklüyorum, göz için nasıl bir tedavi yöntemi izleyebilirim (ısıtıcı 26 deerecede) ve tırnaklar kesilebilir mi?
 

Ekli dosyalar

  • kap1.jpg
    kap1.jpg
    1.8 MB · Görüntüleme: 75
  • kap2.jpg
    kap2.jpg
    2.3 MB · Görüntüleme: 77
  • kap3.jpg
    kap3.jpg
    2.3 MB · Görüntüleme: 75
  • kap4.jpg
    kap4.jpg
    2 MB · Görüntüleme: 78
Göz içi kızarıklığın sebebi şebeke suyundaki klorun aşırı yoğunluğu veya gözüne birşey dalaşmışsa olur.

Ama buradaki enfeksiyona bağlı bir durum. Bunun için eczaneden genta marka göz damlası alıp gözlerine dörder damla damlatın. 15-20 dakika kuru yerde bekletip akvaryuma alırsınız.

Suyu 28 derece olsun, kuru alan yarım saatlik ölçümde 32 derece.

Dış filtre yoksa metilen mavisi kullanın. Contra-ichthyo, deep fix dezofix veya deep fix dezopur'dan biri olur. Su hacmi ne kadar ona göre damla sayısını yazayım.

Tabana vitasand marka sarı silis kum alın hayvanlar eşelenip vakit geçirsinler.

Tırnaklar erkeklerin alameti farikasıdır. Tırnakla saldırmaz ama el titreterek meydan okur. Bunu alfa olmak isteyen yapar. Diğerine boyun eğdirse de her gün sınar.

Karşısındaki dişi ise kur hareketi yapar. Dişi istemez ise hayatta çiftleşmez, hayvanı arkadan yada tepeden baş ve boynunu ısırıp uyarmaya çalışır. Deride kızarıklıklar olağandır. Açık deri yırtılmaları olmadığı sürece sıkıntı olmaz.

Tırnak kesme yapan var ama bunu veteriner hekime yaptırmak yerinde olur. Ama gerekte yoktur. Hayvanın doğal yapısını bozmak gibi olur.

Hayvanın dışarıdayken ön cepheden, yandan üst ve alttan birer resmini çekebilir misiniz?

Yem olarak neler veriyorsunuz? Vitamin takviyesi yada mineral yem veriyor musunuz?

Vücudunun başka yerlerinde kızarıklık şişlik var mı?
 
@cem bey ilginiz alakanız için çok teşekkür ederim. umarım korkulacak büyük bir durum yoktur? suyu 28 dereceye aldım, şimdi anüsleri daha gevşemiş gibi duruyor, daha önceden 26 dereceye koyun dendiği için 26 derecede tutuyordum. su olarak 5'er litrelik hazır içme sularından koyuyordum çeşme suyu değil. ayrıca her su değişiminde su düzenleyici ve d vitamini diye bir şey de döküyorum arkalarında yazan ölçüye göre (fotoğraflarını ekliyorum). zaten buharlaşmadan dolayı günde yaklaşık birer litre kayıp oluyor, ekleme yapıyorum. suyu tepeleme boşaltıyorum ayda bir, su hacmi 15 ltdir en çok. tepeleme zor oluyor hortumla yapayım diyorum artık, hem kum alırım tepeleme olmaz artık. suyun tamamını değil de yarı yarıya mı değiştireyim bir de?
fotoğraflarda göründüğü gibi küçüğünün sırtında ara ara beyazlaşmalar oluyor. metilen mavisi çözecek mi bu durumu, internetten baktığımda yararlı organizmaları da öldürüyor diyor, bilmediğimden soruyorum, başka bir kapta mı bekleteyim dostumuzu? eczanelerde bulur muyum ilacı, internetten mi alayım? gözü için damlayı denk getirebilir miyim bilmiyorum, büyüğü hiç saldırgan değil ama küçüğü pek ısırgan, göz teramisini de aynı ölçüde işe yarar mı kulak çubuğuyla sürsem?
bu arada cinsiyetlerini bilmiyorum, siz fotoğraflardan anlayabilir misiniz? büyüğü dediğiniz gibi el titreterek meydan okuyor ama küçüğü de ısırmakla korkutarak büyüğü kaçırıyor. çok kavga ettikleri söylenemez, ama hafif bir çekişme olduğunda bile huzursuzlanıyorum. yemlerini ikisini ayırarak veriyorum çoğu zaman eşit yesinler ve kavga etmesinler diye, birini başka bir kaba çekip öbürünü besliyorum vs. yem olarak Sera Raffy P ve Tetra ReptoMin kullanıyordum bir o bir o. ve nadiren balıkçıdan karides alıp atıyordum, nadiren marul, çok çok nadiren yumurta beyazı. şimdi ise ahm marka turtle sticks kullanıyorum, spirulina algae yazıyor. ve bir de açık olarak satın aldığım gammarus var. ama daha kaliteli beslemek istiyorum, hem yöntem hem de yem tavsiyelerinize açığım. geçen gün burada kıyma okumuştum 1-2 dakika kaynatıp verme şeklinde, onu deneyeceğim mesela.
bu arada camdan dinlenme kısmını kaplamam gerek artık, zor tırmanıyorlar, yumuşak macunlardan destek alıyorlar. sizin dediğiniz gibi ben de şu bulaşıkların altına konulan kuruma bezimsi?lerinden düşünmüştüm. lastik paspas demişsiniz siz. bu malzemeyi nereden alayım?
lamba sorununu da çözeceğim. geçen konudaki minik paludaryumun bir lambası var ama ona diğer arkadaşın dediği lambayı takarsam kaldırır mı yoksa erir mi bilmiyorum, elektrikçiye götürmem gerek herhalde söküp de.
okuyan ya da yazan herkese her şey için teşekkürler. fotoğrafları ekliyorum. fotoğrafta tam çıkmamış ama alt kabuğunda da beyazlanmalar var bu arada.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210913_210206.jpg
    IMG_20210913_210206.jpg
    2.8 MB · Görüntüleme: 42
  • IMG_20210913_210257.jpg
    IMG_20210913_210257.jpg
    2.8 MB · Görüntüleme: 40
  • IMG20210911120133.jpg
    IMG20210911120133.jpg
    2.1 MB · Görüntüleme: 39
  • IMG20210911120248.jpg
    IMG20210911120248.jpg
    2.3 MB · Görüntüleme: 37
  • IMG20210911120257.jpg
    IMG20210911120257.jpg
    2.2 MB · Görüntüleme: 35
  • IMG20210911120320.jpg
    IMG20210911120320.jpg
    2.2 MB · Görüntüleme: 37
  • IMG20210911120323.jpg
    IMG20210911120323.jpg
    2.2 MB · Görüntüleme: 36
  • IMG20210911120332.jpg
    IMG20210911120332.jpg
    2 MB · Görüntüleme: 37
  • IMG20210911120338.jpg
    IMG20210911120338.jpg
    2.1 MB · Görüntüleme: 40
genta'nın çeşitleri var sanırım, sizdeki türün görselini paylaşabilir misiniz cem bey?
 
Su hacmi çok az şu an hayvanlara en az 80*35*50h civarı bir akvaryum lazım. Daha büyük hatta direk ömürlük bile şart o kap hakikaten zulüm. Ben bu kadar büyük olduklarını sanmıyordum. Bu hayvanların derin ve boyca uzun akvaryumda yüzmeleri lazım. Hayvanların kavga sebebi de dar alan, sığmıyorlar. Onun için diğerini kaptan atmak istiyor.

Su düzenleyici sadece şebeke suyuna konur, ağır metalleri ayrıştırmak için, o da damacana petşişe içindeki suya. Bir yada birkaç gün o şekilde dinlendirilir. İçme suyu zaten arıtılmıştır ona koyulmaz. Hayvan su içindeyken de konulmaz. Gözlerini belki su düzenleyici o hale getirmiştir.

Basit düzen bir su arıtma cihazı da iş görür. İçme suyu pahalıya çıkar.

D vitaminini suya damlatmıyoruz. Haftada bir, bir stick yeme 2 damla damlatmak yeterli totalde senede 3 ayı geçmeyecek. Bunu kış ayları yapmak daha iyi olur. Yapay olarak aldığı için fazla kullanmıyoruz. D vitamini karaciğer ve yağ dokuda birikir. Vücutdaki kalsiyuma bağlanarak atılmasını önler ve o şekilde harcanır. Onun için azı kadar çok D vitamini de zararlıdır. Böbrekte taş yapar damarların elastikiyetini yitirip sertleşmesine neden olur. Bu da bir noktada damarlarda çatlama ve iç kanama yapar. Daha da var zararı aklıma gelmedi şu an.

Silis kum gerekli ama o kadar suda olmaz. Sudan yer. Bunda da vitasand marka sarı silis kum kullanıyoruz.

Genta her eczanede bulunur. Yoksa gentagutta olur. Pomad kullanmıyoruz. O sudaki kiri de yapıştırıyor. Bir de baticon alın.

Tam kabuk boyları nedir? Kabuğun baştan kuyruğa olan mesafesi?

Tırnağı uzun olan erkek, beyaz olanın kuyruk ucu kopmuş mu?

Taze karidesi temizleyip adi bir cezvede 10-15 dakika kadar kaynatıyoruz. Soğutup veriyoruz. Koku sindiği için çıkmıyor milyoncudan ufak ucuz bir cezve alın.

Yemlere ek olarak tropical reptiles carnivore alabilirsiniz bunun düşük gramajlısı var. Cırcırböceği ve kan kurdu içerir. Cırcırböceğinin bacaklarını verirken koparıyoruz. Birde sera carnivor alın. Ona göre program yaparız.

Açık yem kullanmıyoruz bu bayat yada parazit yumurtası taşıyabilir.

Kıyma vermeyin o yemden uzaklaştırıyor. Hastalığa bağlı iştahsız olduğu dönemlerde son çare veriyoruz.

Paspas yapı market ve muşamba satan dükkanlarda bulunur. Üçgen şekilli olanlar. Tel makarna gibi olanlardan değil onlara tırnakları takılıyor ve kırılıyor. Halı kaydırmazlar da su emdiği için fazla kullanışlı değil.

Lamba max 60 watt kaldıracak güçte olsun. Duyu plastikse erir o seramik olacak. 12 saat yanıyor plastik ısıdan erir.

Esas önemli meseleye geldik bu hayvanlarda mantar var. Kabuklarında beyazlık hariç deliklerde var. Hayvanlara ait orta sert diş fırçasını ıslatıp sofra tuzu döküp iyice fırçalayın. Deri ve gözlerine temas etmesin. Sonra kaptaki suya emsal sıcaklıkta su ile durulayıp havlu peçete ile kurulayın. Sonra baticonu pamuğa sürüp tüm kabuğa alt üst sürün. Özellikle o delik olan yerlere yedirin. 20 dakika kadar kuru yerde bekletin. Islak peçete ile silip suya alın.

Metilen mavisini sularına haftada iki defa bir damla damlatın çok damlarsa suyu inceltirsiniz. Çok yoğun olmasın. Birde dikkat edin giysiye değmesin, lekesi çıkmaz. Deriye deyince de bir süre çıkmıyor.

Ellerinizi öncesi ve sonrası bol sabunla yıkayın. Öncesi hayvanların sonrası bizim sağlığımız için mantar bize de bulaşıyor. Antibakteriyel sabun olur. Ama başka zaman kullanmayın deriyi tahriş ediyor.

Plaka altına işlemiş olanlar çıkmaz onlar ancak plaka atılınca. Isıtma lambası bu anlamda da işe yarıyor. Kabuğu ısıtıp kurutarak üremelerini önler. Plakaların açılmasını sağlar. Yani sadece hayvanların ısınması için kullanılmıyor.
 
@cem bey teşekkürler. bu kapta yaşamıyorlar, siz kuru alanda fotoğraf çeker misiniz dediğiniz için buraya almıştım birkaç dakikalığına. 50x37x27 bir yerde yaşıyorlar ama dinlenme alanı alçakta ve suyun yüksekliği az, dolayısıyla yine sağlıklı bir yüzüş alanı yok. yazılarınız yeni farkındalıklar kazandırdı teşekkür ederim. sahiplendirme bölümüne bir konu açmayı düşünüyorum önümüzdeki günlerde, belki sizin dediğiniz minimum şartları sağlayabilen hayırsever biri çıkar, tek önemli olan onların sağlığı.
ama en ve boy pek fazla değişmese de yüksekliğine bir mekan yaptırmayı da düşünebilirim. bazı ayrıntılar ve birkaç soru için özel mesaj seçeneği varsa bana ulaşabilir misiniz?
 
genta'yı damlatıp kuru alanda beklettim. ne kadar süre kullanmam gerektiğini belirtmemişsiniz, iyileşene kadar her gün tekrarlayayım mı dörder damlayı? ve gözü hasta olmayana hiç dökmedim. suya ise contra-ichthyo ilacından döktüm, yanlışlıkla bir yerine iki damla kaçırdım. suyu boyadığı söylenemez. kullanım talimatında 10 litre suya 20 damla diyordu, çözeltisi seyrek diye mi bilemedim, ben sizin ölçünüze göre koydum.
paludaryum küçük bir şey olduğu için birbirlerine çok sık rastlıyorlar, yaşam alanlarına bir çare bulana kadar büyüğünün tırnaklarını kesmeyi düşünüyorum, gözü enfeksiyonlu olana sanırım tırnağını takıyor ya da yanlışlıkla çarpıyor ve küçük olanın gözü kan akıttı bugün (şişliği patlattı?). büyüğün tırnaklarının ucunda sarı bir fazlalık alan gözüküyor epey uzun yak. 3cm ve gerisinde yeşil bir iç renk var. yeşil iç renge kadar olan sarı kısmı kendim keseyim diyorum?
yeni aldıgım saatte 400l temizlik yapan iç filtre çok iyi iş görmüyor. üfürgeci suya tam sıgmadıgı hfif boşluk kaldıgı için biraz egik koydum bunun performasına etkisi var mıdır? içindeki filtreyi kirlenene kadar kullanırım ondan sonra çöpe atıp elyafa geçeyim diyorum. elyaf daha iyi çekim sağlar mı?
üni öğrencisi olduğum ve pek ekonomim olmadığı için (kaplumbağaları ben almamıştım sokağa bırakılacaklarken sahiplenmiştik) yüksekligi olan hazır yapım ve tam teşkilat bir paludaryum alabilir miyim bilmiyorum, hazırların benim ebatlarıma uygun ölçüleri de olmaz sanırım bana 55x40x60h civarında olabilir. avrupa yakası içinde ikinci el de düşünülebilir. istanbul avrupa içinde camcılık ve akvaryum vs. konusunda yardımcı olabilecek tavsiye verebilecek birileri var mıdır? bir yandan da sahiplendirmeyi de düşüneceğim tecrübeli ve imkanı olan birileri varsa.
diğer işlemler -yemler lamba kuru alan örtüsü vs. - ve genel olarak gelişmeler ve sağlıkları hakkında bilgi vermeye devam etmeye çalışırım. kabuk fırçalama işlemlerini birkaç gün içinde yapmış olurum. iyileşme sonrası ve aksesuarları tamamlarsam yaşam alanlarında fotoğraflarını atarım. başka bir tarif edilene yakın az çok ideal yaşam alanı kurup değişmeli olarak ayrı yaşatmayı da düşünüyorum. teşekkürler.
 
Gentayı tam iyileştikten sonra kalıntıları gidene kadar 3 gün kadar daha devam ediyoruz. Zaten ilaç açıldıktan sonra 15 gün kullanılıyor. Sağlam olana da birer damla damlatabilirsiniz. Sakıncası yok birşey varsa temizler.

Metilende yazan ölçü balıklar için biz daha az kullanıyoruz. Sonuçta hayvanlar akciğer solunumu yaptığı için kafayı bulmamalılar. Açık mavi yeterli. Birkaç sonra o renk kayboluyor zaten.

Tırnakların içinde gözüken ilik kısmına bulaşmadan ucundan alabilirsiniz.

Diğer hayvanın gözü sağlam değil mi kanama göz kapağı kenarında?

O hayvanları paklayaca filtre malzemeli dış filtredir. İç filtre kısmi çözüm sadece kir alır ama amonyak ve türevlerini süzmez yani idrarı. Elyaf süngere göre daha iyidir. Yalnız pervane girişi elyafı çekebilir onun için o kısmına ufak bir sünger koyup altına elyafı yerleştirmek sağlıklı olur. Süngeri atmayın dursun bir kenarda başka bir süngeri kesip koyun.

Çapraz durmasında sıkıntı olmaz. Yalnız motor kısmı su içinde olsun. Su motoru soğutur.

Paludaryum değilde düz dikdörtgen akvaryum olacak. 2. el akvaryum olur. Bunda dikkat edilecek husus silikonları sertleşmemiş ve camda çatlak olmaması. Silikknları üstüne bastırdığımızda esneme yapmalı. Sertleşmişse sökülüp yeniden silikonlanır.

55 cm boy kısa kalır yine 80 cm'den aşağı olmasın.

Avrupa yakasında bazı arkadaşlar Mas akvaryuma yaptırdılar. Kaplumbağa akvaryumu konusunda bilgileri var.

Sahiplendirmeyi düşünüyorsanız. Sahiplendirme bölümünde konu açın. Resimleri ve bulunduğunuz ilçe/şehri yazın.
 
Z MAT PVC Kaydırmaz petek/altıgen (internette çıkıyor) modeli olur mu kuru alan için, üçgen bulamadım epey dolaştım. ya da siz bana link atar mısınız online satış için.
ampul ve seramik duy kafası çok ilginçtir ki dört elektrikçide de bulamadım. çok ilginç. şeffaf cam ve yüksek watt ampuller piyasadan yavaş yavaş çekiliyormuş birinin dediğine göre. yarın tekzen'den halledeceğimi umuyorum.
himalaya tuzuyla fırçaladım ama o gün baticonum yokmuş, baticonla devamını getiremedim. şimdi ayrı olarak baticon yapayım mı yoksa işlemler peş peşe mi olmalı.
gentaya ve metilene devam. gözü iyiye gitmişti ama sonra sanırım diğeri yarasını tekrar kanattı ve ben de ayırdım bir hafta önce komple. bu sefer tam iyileşene kadar bir araya getirmiyorum. göz bayağı iyileşti kapaklarda altta ve üste çok ince bir boğum silik kahverengi leke kaldı onun da geçmesini bekliyorum, sanırım sudaki idrar iyileşmeyi yavaşlatıyor.
ayrı tutabilmek için değiştirmeli olarak kuru alanda sıcak peluşlara sarıp uyutmaya çalışıyorum. küçük olana sıra geldiğinde bazen kafasını içeri çekerek insan nefes alış verişi gibi sesler çıkarıyor başını aniden içeri kaçırarak, ani bir ses olunca. büyüğünde yok. 2-3 saniye sürüyor ve geçiyor. üşütmüş ya da geçmişinden kalmış bir ciğer problemi var sanırım? sıcak suyuna geri dönünce dinlenme alanında bu sese denk gelmedim.
 
bu arada tek bir lamba kullanabilirim. gece çalıştıracağım bir şey olsa daha iyi olur. 50-70w şeffaf cam halojen soft sarı ışık alacağım yarın?
 
Altıgende olur. Bu şekli görmemiştim. Hayvan tırnaklarını takıp rahat çıkar.

Yapı marketlerde eski tip armut ampul bulunmaz. Armut ampul halojenler vardır. Bunlar 42-52-53 watt güçlerinde satılıyor. 52-53 W olursa iyi olur. Yapı marketler tasarrufsuz eski tip 40-60 W ampul satmıyor artık. Yerli üretim yapılıyor, bazı ampul satan elektrikçilerde bulunabilir.

Tekzende wiselite marka 42 W vardı. Osram, ecolite, GE markalarda var ama orada var mı bilmiyorum. Tercihen soft olsun. Bulamazsanız şeffaf alırsınız. Bir iki yedekli alın zamansız yanarlar hep.

Seramik duy satılıyor orada.

Peşi sıra olmasına gerek yok iyi sterilize edilsin yeter ki. Baticonu yarında sürebilirsiniz.

Yüzeysel kahverengi oluşumlar birkaç güne düzelir onlar deri üstü lezyon olduğu için sıkıntı değil, olağandır. Ara sıra olur. Onlara baticona gerek yoktur. Bu arada baticonu göze sürmüyoruz.

Açık havada durma konusunda üşüme riski vardır. Su uygun ısıda iken sudan çıkmadığı sürece esinti ve dış ortam kaynaklı üşüme olmaz.

Su yaranın kabuk bağlamasını önler yumuşak ve beyazımsı bir doku olarak durur. Lambası olunca hayvan kuru alanda daha fazla durup yarası kabuk bağlayacaktır. Lamba ısısı hayvanın toparlamasını sağlar.

Mesafe ayarında ilk yarım saatlik ölçümde 32 derece olduğu nokta uygun mesafeyi verir. Ona göre ayarlarsınız.
 
Geri
Üst