Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Güneşlendikten sonra hareket etmiyor.

doktoratik

Yeni Üye
Katılım
27 Ağu 2024
Mesajlar
4
"Güneşlendikten sonra hareket etmiyor" Merhaba, 2 adet kaplumbağam var. 50 lt lik akvaryumundaydılar. Yaklaşık 3,5 cm kabuk boyu. Daha önce 2 kez güneşlendirmiştim. Bu sabah saat 8.30-10.30 arası güneşlenmeleri için susuz kaba koydum. 1. Saatte çok hareketliydi Ler. 2. saat yerlerine alacağım zaman biri hareketsiz donmuş gibi. Kafa kol ve bacaklar kabuğa çekilmiş şekilde duruyor. Yani gevşek değil. Hareket yok. Göz kapakları yarım açık. Hareket yol. Çok hareketliydi hiçbir hastalığı yoktu. Diğerinde bir problem yok. Çok üzüldüm ne olmuş olabilir? Sıcak çarpması bu kadar kısa sürede olur mu? Bu kadar hızlı ölebilir mi?
 
Foruma hoşgeldiniz.

Güneş ısısı dengesizdir. Onun için sabit ısı veren ısıtma lambası kullanırız.

Yavru hayvanlarda kabuk ve deri ince olduğu için etkilenme daha fazla olur.

Dışarı çıkarmamak kaydı ile (esinti ve cereyan üşütüp akciğer enfeksiyonu olmasına neden olur) su kısmı gölgede kuru alanı güneş görecek şekilde kabı konumlandırarak hayvanın bunaldığında suya inmesi sağlanır. Ama dediğim gibi bu sağlıklı değil.

Isıtma lambası gündüz 12 saat yanar hayvan istediği zaman çıkar iner. İlk yarım saatlik ölçümde 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlarız. Bu konuda bilgi verdim.
 
Hayvan su kaybetmiş. Güneş çarpması yaşamış. Hayvanı bir iki defa çok soğuk olmayan suya batırıp çıkarın. Şok yapsın. Sonra bir kaba alın başı dışarıda gövde su içinde olacak kadar sığ ve ortam sıcaklığındaki bir suda birkaç saat bekletin. Tepki verecek mi bakın.

Akvaryumunuz yoksa akvaryum alın. Minimum 30 litre olmak üzere 50-60-80-100 ne kadar büyük alırsanız o kadar uzun süre gider. Su ısıtıcı, ısıtma lambası ve filtre olacak. Kuru alan örnekleri burada mevcut.
 
10 saat geçti hiçbir hareket yok gözler açık ama hiç yanıt yok. Donmuş gibi. Sanırım öldü. Ama aklım almıyor bunlar karada da yaşayan hayvanlar sabah güneşinde tuttum. Öyle çok uzun saatler kalmadı. Özellikle bu çok hareketliydi yerinde duramazdı Güneş çarpmasına bağlı hızlı dehidratasyon gelişiyor bu da emboli (pıhtı) ya neden oluyor diye okudum bir yerde. Ne yazık ki kötü bir deneyim oldu. 50 litrelik akvaryumlar var ve keyifleri yerindeydi uvb ve ıstıcı siparişi verecektim. Bu şekilde öleceğini düşünmemiştim 😟
 

Ekli dosyalar

  • IMG20240908184120.jpg
    IMG20240908184120.jpg
    2.4 MB · Görüntüleme: 11
Evet dediğiniz gibi beyin kanamasından gidiyorlar. Yavrular yetişkinler gibi vücutlarını korumayı bilmiyorlar. Kabuk ve baş bölgesi derisi de ince olunca çabuk etkileniyorlar.

Bir gün daha bekletin. Gözler çekilip, göz çukurları belirginleştiğinde öldüğü kesinleşir. Komada gibi duruyor canlı canlı gömmeyin. Gazete kağıdı üstünde tutun.

Çok hareketli hayvanda iyi değildir. Büyüme yanında enerjisini harekete harcadığında bünyesi zayıflar ve hastalığa açık hale gelir. Bu tip hayvanların akciğer enfeksiyonuna yakalanma oranı yüksektir.

Şu aşamada ısıtma lambası ve su ısıtıcı yeterli. Uvb ampulü 7-8 cm kabuk boyu sonrası kullanırsınız.
 
Bekledim ama ne yazık ki hiç yanıt yok. Beslemek için ağzını açamadım. Göz kapaklarını kapatıyorum fotodaki gibi açılıyor ve sabit kalıyor. biraz dürtüyorum hafif uyaran veriyorum boynundan bacaklarından donmuş gibi hiç hareket yok. Canlılık belirtisi olmayınca gömmek zorunda kaldım. Bu konu da yazılan başlıkları da gördüm o yüzden bu konu hakkında yeni sahiplenecekleri özellikle uyarmak lazım...
 
Peki başınız sağolsun.

Ben gerekli uyarıyı yapıyorum. Evvelden de bu şekilde ölen hayvanlar oldu.

Olması gerekenden güçlü ampullerden ve olması gerekenden yakın mesafede olan lambalar yüzünden kızararak ölen hayvanda var.
 
Geri
Üst