Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

hamster hakkında bilmeniz gerekenler.

cem

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
24 Eki 2012
Mesajlar
26,482
hamsterler kemirgen soyundan olması sebebiyle ve bir fare imajı olması nedeniyle pek çok kişi tarafından tiksinti oluştursa da çok sevimli hayvanlardır. bakması pek çok hayvana göre de kolaydır. olumsuz tarafı kısa ömürlü olmaları.

kafes: kafeste beslenmeli ve içine konulan su kabı, tekerlek ve bilumum aksesuvarlar arası, alan kalacak şekilde geniş olması gereklidir. en alta kağıt mümkünse en az 3 sayfa çünkü ekstra kağıt vermezseniz yatacağı yer için yoluyor. ve üstüne talaş dökülmesi gerekir. çivi başından biraz küçük ne toz, ne büyük olacak. bunu marangozlardan temin edebilirsiniz. yem kullanırsanız demire takılan kuş yemi kaplarından kullanabilirsiniz.

su kabı: ucu bilyelidir. bunu temiz tutmalı ve arada bir elinizle oynatarak çevresindeki pisliklerin akmasını ve bilyeyi sıkmasını önleyin. içme suyu kullanın.

tekerlek: bunu mutlaka almalısınız çünkü çok enerjik hayvanlardır. bu enerjiyi en iyi bu şekilde atabilirler. ve mümkünse evin yatak odasından en uzak bölümüne koyun. tabiatı gereği şerefler gecenin bir yarısı spor yaparak sizi rahatsız ederler.

yem: yem olarak kavrulmamış taze çekirdek (kabuklarını çıkarıp verin ben masaya gazete serip üstüne koyup besliyordum.) ve kaliteli kaşar rendesi (soya katkılıları yemezler) olmak üzere yeşillik marul, turp ve havuç verebilirsiniz. meyve çeşitlerinide deneyebilirsiniz, hangilerini severlerse. petshoptan aldığınız yemlerin büyük bölümünü yemezler boş yere para harcamış olursunuz. yavrular için meyve ve sebzeleri rendeleyin küçük olunca daha rahat yerler.

yuva: bu özellikle yavrulama olmak üzere gerekli birşey. ben ahşaptan iki adet yapmıştım. 10 cm yüksekliğinde 15 cm en, 20 cm boyunda. her temizlik sonrası evde kullanılmayan ve mümkünse pamuklu kumaşlardan kesip yuva önüne koyun. 2'ye 5cm gibi. o kendine yuva yapar. ve beyaz kağıt parçalarıda tuvalet kağıdı veya havlu kağıt çünkü gazete mürekkebini yutabilirler. yuva doğal ortamına en yakın şeydir. yalnız yuvayı haftada 2 defa temizleyin. çünkü o yuvayı hem yatma hem yiyecek depolama hemde tuvalet olarak kullanırlar. iki tane yapmamın sebebi tuvalet kısmında idrardan dolayı ahşap emme yaptığı sebeple kurutmak için dönüşümlü kullanmak gerekiyor.

hamster çekirdek gibi kuru yemleri yanağının bir yanında toplar. saydım maksimum 20 tane aldı. sonra yuva içinde bir kenara götürüp biriktirirler. diğer yiyecekleri yerler.

yavrulama: bir erkek ve bir dişiye aynı kafeste bakabilirsiniz. yalnız yavrulama işleri 20 gün civarı ve 5-6 arası olur. burda özellikle yuvaya ihtiyaç var. seslerini duyduğunuzdan itibaren yani doğduklarında yavrular yuvadan çıkana kadar yuvayı temizlemeyin. sütten kesilip yavruları ile ilgilenmemeye başladığında petshopa götürüp verebilirsiniz para vermezler ama karşılığında yem verirler. doğum sonrası erkek, ebelik görevi yerine getirir. yani göbek bağını keser . daha sonra erkeği kafesten ayırın ve yavrular sütten kesilene kadar aynı kafeste olmasınlar çünkü dişiye rahat vermez. zaten normalde de dişi istemiyorsa ısırarak uzaklaştırmaya çalışıyor. eğer üretmek istemez tek hayvan alırsanız dişi olanı tercih edin sakin olur. erkek üreme isteği nedeniyle zaman zaman agresif olur. fazla üresin istemezseniz erkeği başka bir kafese alın ve dişiyi görmeyeceği bir yerde olsun. çünkü kafesi kemirerek onun yanına gitmek isteyecektir. ben önce anlamamıştım. saldırıp öldürmek istiyor sanmıştım. meğer niyeti bozmuş.

serin yerde (özellikle yazın) tutun. kışında kaloriferden belli bir mesafede. benim dişi hamster yazın çok sıcak yaptığı bir dönem en serin yer olan banyoya aldığım halde sıcaktan çatlayıp ölmüştü. yavrulama zamanı ortam biraz sıcak olabilir çünkü yavrular tüysüz ve gözleri kapalı doğarlar.

yaşlanmaya başladıklarında (tahmini 3-5 yıl arası yaşarlar) gözleri kurumaya başlar. gentagut gibi göz damlası bulundurun. erkek hamsterımın gözleri yaşlanma sürecinde kör olmuştu. vitamini sebzelerden sağlıyorlar. ama isterseniz suyuna sanasol gibi vitamin ilaçlarından bir damla damlatabilirsiniz.

kavga: hamsterlar tanımadığı kokusu farklı hamsterlar gördüklerinde karşılıklı sırt üstü yatıp diş gösterirler. bu özellikle yavruları petshopa bıraktığımda oldu tanımadığı diğer hamsterları görünce yaptılar.

balkona çıkarmayın. kuşların hedefi haline gelir. kafeste bile olsalar.

şimdilik hatırladıklarım bu kadar umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Cvp: hamster hakkında bilmeniz gerekenler.

teşekkürler yazı için ancak şu hamsterleri bir türlü sevemedim ve sevmeyide düşünmüyorum :D
 
Cvp: hamster hakkında bilmeniz gerekenler.

teşekkürler merak ettiğim soruların cevapları var.insan internette okumaya üşeniyor ama böyle durumda nedense okuyor :D
 
Cvp: hamster hakkında bilmeniz gerekenler.

ben 6 yıl beslemiştim
 
Cvp: hamster hakkında bilmeniz gerekenler.

ben kaplumbağa beslemeye başlamadan önce kangi hayvanı beslemek benim için daha uygundur diye internetten araştırmalar yapıyordum bir ara Hamster,i düşündüm ama annem hayatta eve sokmam dedi :D
 
Cvp: hamster hakkında bilmeniz gerekenler.

Özellikle yavruysa hamsterınız ısıya dikkat edin benim bir hamsterim soğuktan ölmüştü :( belkide hastalıktan öldü ama ben soğuktan öldü diye düşünüyorum.
 
Cvp: hamster hakkında bilmeniz gerekenler.

evet alper yavrular biraz zayıf oluyor ilk dönemlerde. ben çok yavru ürettiğim için birbirlerine sokularak ısınıyorlar.
 
Cvp: hamster hakkında bilmeniz gerekenler.

Nasil bu konuya denk geldim ben bile bilmiyorum gelmisken kucuk bir bilgi vereyim dedim buarada bu bilgiyi bize ingilizce hocasi derste anlatti yani yanlis cevirmiste olabilirim aslinda :/

Simdi hamsterlar seker hastasiymis bu yuzden kanlarindaki sekeri yakmak icin o tekerlekte donmek zorundalarmis eger donmezlerse sekerleri cok yukselip olurlermis
 
Cvp: hamster hakkında bilmeniz gerekenler.

doğru bu hayvanların sürekli enerji yakması gerek. bu hayvanlar için tekerlek bizimkiler için su ısıtıcısı ve kuru alan ne ise o kadar önemli. metabolizmaları yüksek düzeyde çalışıyor.
 
Geri
Üst