Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Hasta kaplumbağalar

darkboss

Yeni Üye
Değerli Arkadaşlar;

Forumda yeniyim. Bugün kayıt oldum. Meslek icabı bir süre inceledim forumu. Ciddi başarılı ve güzel olmuş. Emeği geçenlerin eline sağlık.

İki tane kaplumbağam vardı. Bunlarla ilgili bir sorun yok. Bir petshoptan geçerken 4 cm suda yüzmeye çalışırken aldım onları. Derken bakamadığını gördüğüm bir arkadaşımın 2 kaplumbağasına hile ve tehditle el koydum. (malum ölüm plastikleri sebebiyle) derken bakamayan biri akrabam bana sen bakarmısın dedi tamam bakarım tabi dedim. Etti mi size 6 tane kaplumbağa. Bende ne yaptım elimdeki 60 liralık küçük akvaryumu gittim 200 litrelik akvaryumla değiştirdim. Bizim ofis oldu size hayvan rehabilitasyon merkezi.

Şimdi benim derdim ne...

Ben bu hayvanları kurtarmaya devam ettikçe hasta hayvan geliyor bana. Tamam gücüm var bakarım sorun değil. 200 -500 litre akvaryum önemli değil, ama nasıl bakıcamı yeni öğreniyorum.

1- Sanırım akciğer enfeksiyonu çeken bir tane kaplumbağam var. pembeleşme yok. ama azından köpükler çıkıyor suya kendini atıp sırt üstü yüzüyor kuru alandan inmiyor. bişi de yediremiyorum hayvana. yarın sabah gidip (ofis kapandığı için) devit 3 alıcam ve zorla azına damlatıcam. ayrıca bir diğer kaplumbağa da bu hasta olanı ısırmaya başladı. önceden hiç öyle bir huyu yoktu sağlıklı olanın.

2- yeni gelen diğer 2 kaplumbağa 3 cmlik para kadarlar. biri sürekli uyuyor. zorla uyandırıp bişiler yediriyorum ama suda bile uyuyor. diğeri de küçük ama onu beslemeyi ve yüzdürmeyi başardım. hızla topluyor kendini. 2 aydır bu bizim tanıdıktalarmış ama gelişimleri neredeyse sıfır. onlara da devit vermeli mi? bu kuru alanda uyuyanı ne yapmak lazım? sürekli uyuyor ben uyandırıyorum o uyuyor.

3- Genel olarak bu arkadaşlara sizlerin yaptığı neler var. Örnek vermek gerekirse kuru alanının lambasını hiç kapamıyorum, işte şu marka lamba kullanıyorum, suya deepfix döküyorum vs gibi.

4- hasta olanın ısırılması normal midir? ısıranı ayırıcam yarın gerçi oraya doğru gidiyor. birisi sürekli neden diğerlerini ısırır?

5- hasta olana antibiyotiği kendimiz verebilirmiyiz? izmirde bu işten anlayan veteriner bulamadım ben pek.

Bu ufaklıkları iyileştirmeyi sanırım misyon edindim. bir sürü insana almayın etmeyin dememe rağmen ölmelerini izliyorlar ve acı çekerek yavaş yavaş ölüyor bu ufaklıklar...

iyileştikçe de sahiplendiricem yavaş yavaş :)

Çok soru sordum biliyorum. Ama fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Cvp: Hasta kaplumbağalar

Öncelikle yapmış olduğunuz davranış çok güzel. Hayvanlara yardım etmeniz çok güzel bir şey fakat çok sayıya ulaşıp da iyilik edeyim derken birbirlerine hastalık bulaştırma ihtimalleri de var. Bunun yanında sorularınıza tek tek cevap gelecektir fakat hem tek tek isterseniz fotoğrafları gönderin buraya ve akvaryum ekipmanlarınız nelerdir bunlar hakkında bilgi verirseniz arkadaşlar,abilerim tam bir yardım sağlamış olurlar.

1. Vitamin eksiği olabilir. Kramp girdiği için ters yüzüyodur. Dikkat edin boğulabilir. Isırma olayı dışlıyolar ya da hasta olduğu için istemiyo olabilir. Isırılmanın diğer kapluşlardan olduğuna emin misiniz?

2. Lamba alana kadar deviti düzenli kullanın. Devit yapay vitamin olduğu için fazla kullanmayın ve sera raffy p nin içindeki kırmızı yemler de vitamindir ondan da kullanabilirsiniz. Büyük ihtimal kuru alanda olmasının sebebi hasta olmasıdır. Suda yüzerken nasıl yüzüyor?

3. Evet lamba alıp belli sürelerce çalıştırıcaksınız. Genelde exo terra kullanıyoruz. Çok sık sudan çıkartayıp sularını değiştirirken çıkartıyoruz. Yem çeşitliliği sağlıyoruz. Mango kökü ile kabuklarını kaşıyarak eğleniyolar.

4. İstemediği için olabilir. Evet onu ayırmanız iyi olur. Hepsini mi ısırıyor? Sahipleniyo olabilir akvaryumu.

5. Genelde antibiyotiği veteriner tavsiyesi ile alıp uyguluyoruz.

Çok iyi bişey yapmışsınız. Tebrik ederim. Moderetörler daha iyi açıklayacaklardır.

hocam hasta hayvanın ağzına zorla devit3 neden damlatıyorsunuz devit kabuk sağlığı içindir.akciğere faydası olmaz yorarsınız hayvanı uygun tedavi uygulayın

foruma hoş geldin. ağzından kabarcık çıkaranın durumu iyi değil ileri safha akciğer problemi var. su içinde ters dönüyorsa daha sığ bir kaba alınmalı. boğulma riski yüksek. yaşama olasılığı az. devit bir işe yaramaz üstelik yoğun olduğu için akciğerine kaçıp boğulma tehlikesi var. vitamin bir damla bir yeme damlatılarak haftada bir verilir hayvan iştahsız ise başı dik tutulup ağız çevresine sürülüp az da olsa yutma imkanı sağlanır. suya damlatılmasının faydası olmayacağı gibi yosun oluşmasını artırır. diğer kaplumbağada da bu belirtiler var gibi. izmirde vet var. İzmir Bornova'da Öz Vet Veteriner Kliniği
Bornova Özkanlar Migros'un yanında. vet. aslı varol. Mustafa Kemal Cad. 194 Sok.No:48 Bornova/İzmir

hastalıklar için bu linki incelemelisin.
mailto:/forum/Konu-kaplumbaga-hastaliklari-hakkinda-bilgiler-tamamina-yakini-kapsar.html
bakım için bu konuyu
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

elindeki ekipmanlar ve yemler nelerdir onları anlatırsan eksik ve hastalığı iyileştirici çözüm bulabiliriz. geçmiş olsun.

arkadaşım ilk olarak hasta olanı ayrı biryerde besle su sıcaklığını biraz daha artır ayır dememin sebebi diğerlerine hastalık bulaştırmaması ve hasta olanın daha rahat bi şekilde tedavi edilmesi kesinlikle hasta olanı ayırmalısın

Ters dönen hayvan son evreye girmiş. Hemen ayırmalı ama Cem in dediği gibi kurtulma zor. Bahsettiği veterinere götürün. Gene değinildiği gibi ayrı kapta sığ suda dursun. Su Kabuğunu örtsün yeter. Isıtıcı zor olur bu sebeple kalorifer yanında ve gece ufak bir hava girişi olacak şekilde havlu ile kapalı olsun kap. Mümkünse yarın götürün. Bu hayvanı fazla ele almayın. Zaten kendini bırakmış. Suya bolca sera reptilin yada jbl aqua vitamin damlatın.
Diğer uyuyan kaplumbağada ağıza bahsettiğim vitaminlerden birini damlatın. Bunuda veterinere götürün. Belki buda başka kapta tedavi edilecek. Bunun durumu uyku hali dışında belirti yoksa tedavi ile toparlar. Kuru alanda gecede duruyorsa ısıtma lambası olarak mavi yada yeşil boyalılardan alınki diğerleri rahat uyusun. Gece ışığı komple kapatmayın. Zorla suyada sokmayın.
Su ısısı ana akvaryumda 28 derece sabit olsun. Kuru alan ise 32-33 derece olsun. Cam civalı derece ile ölçün.

Saldıran hayvanda başka hayvana saldırı yoksa davranışı normal. Hayvanların doğasında hasta ve güçsüz hayvanı sürüden ayırmak yada öldürmek vardır. Bu sebeple saldıran baskın ise yaptığı normal. Bu tip durumlarda hastayı ayırmak iyisir. Saldıranı ayırınca bu sefer bir başkası bu eyleme girebilir.

Hayvanlar büyüdükçe sistemi büyütmek gerekecek.

Bu arada hayvanlara verdiğiniz değerden ötürü tebrik ve teşekkür ederim. Örnek davranışlarda bulunmuşsunuz. Umarım toparlarlarda sevindirirler.

Değerli arkadaşlar ;

Güzellikleri ve bir sıkıntıyı paylaşayım dedim. Uzun zamandır yazamadım size. Teşekkür ediyorum öncelikle tüm yorumlarınız için. Ters dönen hariç hepsi canavar gibi oldular. Kilo almaya başladılar ve tatlı tatlı yüzüyorlar. Ters döneni malesef kaybettik :( Ayırdık veterinere götürdük, ancak malesef kurtaramadık. Hayvan zaten veterinere gittiğinde en az 1-2 aydır hasta olduğunu söyledi veteriner arkadaş (NASIL ANLADI ONU DA ANLAMADIM YA NEYSE) İzmir'de tekmiş bu işlerde burdan da bi kaç arkadaş söylemişti bana, düşünmeden aynı gün götürdüm ama sonuç pek başarılı değildi malesef.

Diğer iyi konular ise 5 tane arkadaşım 200 litre özel tanktan yakında 300 litrelik özel tank tamamlanır tamamlanmaz yer değiştirecekler :D

Ufaklıkları kurtardım ama bende bittim :) işi gücü bıraktık bunlarla uğraşıyoruz :)))))

Hepinize fikirleriniz için tekrar teşekkür ederim. Bir diğer sıkıntıyı kaplumbağa davranışları bölümüne yazıyorum.

Güzel günler diliyorum...

Başınız sağolsun öncelikle.. Akvaryumu büyütmeniz çok iyi ama ileride tam büyüdükleri zaman kaplumbağa başına 100 litre gibi bir su gerekicek hala imkanınız varsa biraz daha büyütün derim :)

Ağustos' Alıntı:
Başınız sağolsun öncelikle.. Akvaryumu büyütmeniz çok iyi ama ileride tam büyüdükleri zaman kaplumbağa başına 100 litre gibi bir su gerekicek hala imkanınız varsa biraz daha büyütün derim :)

Değerli dostum tankın sadece yüzme kısmı 300 litre olacak. Onun haricinde L şeklinde ofis duvarını kırarak yapıyoruz, o sebeple belli bir yer sıkıntımız var. Ama tavsiyenize uyup 100-200 litre daha büyütebilirmiyiz bir bakmamız gerekecek sanırım. Ufaklıklar mahvetti bizi :)))

Ben 100 litreden bile fazla olsun diyorum ozellikle yukseklik ve genislik en azindan 60 cm olmali

Başınız sağ olsun.
Hacim konusunda hayvan başına Yaşarcan ın önerisi yada hepimizin bu konudaki önerisi su hacmi olarak belirtiliyor. Herkes akvaryumu farklı değerlendirebilir, kuru alanlardan ötürü boşlukları farklı ayarlayabilir. Net olan minimum hayvan başına gereken su hacmi ömürlük olarak 100 lt dir. Ali Sarp gibi imkan sahibi olanlar için hatta benimde görüşüm tabiki daha fazla olması gerektiği. Ama hiç yapılamayacak bir durum varsa da minimumu belirtiyoruz.

Diğer konuda zaten kabaca gerekeni belirtmiştim.

Biraz daha kırın siz duvarı arttırın sonuçta bu hayvanlar irileşicek büyüyecekler :)

Onceki mesajda soylemeyi unutmusum basiniz sagolsun :( Ters donme en son evredir ve kucuk kaplumbagalarda bu evreden sonra kurtulmak imkansiza yakindir

Ağustos' Alıntı:
Biraz daha kırın siz duvarı arttırın sonuçta bu hayvanlar irileşicek büyüyecekler :)

Arkadaşlar bu kadar gaza geldikten sonra 600 litre yaptırmaya karar verdik. zaten battı balık yan gider demiştim. bahane oldunuz bana :D

kuvvetle muhtemel eşim beni boşayacak ofisimizin orta duvarını tamamen kırdırdım :))))artık iki oda arasında sadece 165 cm lik akvaryum olacak :)))))

yükseklik (derinlik) 1,65 Metre
uzunluk 4 metre
genişliği ise mecburen 1,85 metre olacak arkadaşlar :)))

bitince eğer kovulmazsam ofisten ve evden resim paylaşacağım :)))

Hepinize teşekkür ederim...

Yazdiginiz olculerde bir akvaryum devasa ve muthis olur yapim icin olan rakamda okadar devasa olur yanliz akvaryumda 12210 litre su olacak
Rakamlari yanlis mi yazdiniz acaba ? :D

bu şekilde bir akvaryum için mayo giyip içine girmek lazım temizlik yapmak için. bir de bu kadar ton suyu yapı kaldırabilir mi o da tartışılır. 600 litre olacağına göre ölçüler yanlış olmalı.

Abi yaptırılır yani bu aralar inceliyorum ne deli seyler var ölçüler aklımda değil cam kalınlığı 54 mm yani 5 bucuk cm di
Ama bende yanlış yazıldığını düşünüyorum

arkadaşlar tekrar merhabalar ;

Biz yeni fabrika binası yaptırırken arada bunu da çıkaralım dedik aslına bakarsanız. ben gelen mailden kopyaladım yapıştırdım. şimdi siz söyleyince farkettim ki tekrar aradım. sekreterleri yanlış yazmış,başkasının rakamlarını bana mail atmışlar. rakamlar yanlış yani arkadaşlar.

Bina tamamen çelikden 8 şiddetinde depreme dayanıklı bir fabrikanın üst katı. tamamen beton kazıklarla güçlendirilmiş ve özel hammerfall kafes içine inşaa edilmiş durumda. Ayrıca bittiğinde temizleme işlemi ve filtreler vs için ayrı bir oda da yapılmış olacakMIŞ. bir personel rahatlıkla temizleyebiliyorMUŞ. her ay gelip değerlerini kontrol edeceklermiş sistemlerin. 1 hafta mı ne dediler boş çalışacakmış sonra ne istersek o balıkları ve diğer canlıları getireceklermiş. müren falan dedim gayet olumlu yaklaştılar. dedim saçmalamayın :haha:

MUŞ ÇÜNKÜ BİTMEDİ HENÜZ....

Ofisim şu anda zaten brüt 87 metre kare, eşiminki de aynı ölçülerde. bittiğinde muhtemelen biraz küçülmüş olacak.

yükseklik (derinlik) 1,10 Metre
uzunluk 3mt (kuru alan ve yeşil süsleme dahil)
genişliği ise 1,05 metre

ayrıca borular su tesisatı filtreleme sistemleri elektrik panoları için de yerden 50 cm yüksekte olacak. şu anda zaten üst katı şantiyeye çevirdiler :)

Kaç litre olacağı ile ilgili olarak herhangi bişey yazmamışlar. 600 litreden fazla olacak ama.

birde resif akvaryum istedi eşim, onu da yaptırmaya başladık aynı anda.

Bitince resim paylaşıyor olacağım :)

bir de bana pek inandırıcı gelmeyen nokta da şu aslında, 20 mmlik cam o suyu tutarmı arkadaşlar? bilenler bi beni aydınlatırsa çok sevinirim. hani ödediğim para pek umrumda değil de sonradan manavgatta çalışmak zorunda kalmıyayım :( patlar çatlar bişi olur. endişeliyim aslında

Geri