Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Hasta mı?

moondance03

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2012
Mesajlar
19
Arkadaşlar kaplumbağam çok hareketli ve iştahlı. Suyu sabit, 28 derecede. Ama sürekli yan duruyor suyun içinde, çarpraz bir şekilde. Diğer akciğer enfeksiyonu belirtilerini göstermiyor. Yan durmasının sebebi nedir sizce?
 
Cvp: Hasta mı?

Akciğer enfeksiyonu olmuştur. Akvaryumda başka daha iri bir kaplumbağa yok değil mi?
 
Yan yüzme iki sebeple oluyor. Biri en sık rastlanan akciğer enfeksiyonu. Diğeride benim kaplumbağamda yaşadığım daha iri kaplumbağanın yem yerken yavruya fazla darbede bulunarak dengesizleşmesine sebep olması.
Akciğer enfeksiyonlarının başka belirtileride kuru alana fazla çıkması, uzun süre ağzını açması, hapşırması, yemden kesilmesi, hırıltılı ses çıkarması, dibe çökmesi yada yüzeye çıkamaması gibidir. Ben sadece yan yüzen kaplumbağamı veterinere götürdüğümde fazla ilerlememiş dedi ve hemen tedavi ettik. Bence bir veterinere götürün.
 
Cvp: Hasta mı?

Dediğiniz belirtilere sahip değil işte. Her ihtimale karşı suyunun sıcaklığını artırıp, vitamini artırayım mı veterinere götürene kadar en azından?
 
Cvp: Hasta mı?

Su ısısını 30 derece yapabilirsiniz. Vitamin aşırı olmamak suratiyle verin. Yani yarın sabah ve bir gün boşluk bırakarak verin. Tabi en yakın zamanda bir kontrol gerekir. İlerlemesi daha zor bir tedavi süreci demektir.
 
Cvp: Hasta mı?

Ondan önce fotoğrafını görmenizi istedim, eğik yüzmekten çok boynunda ya da sol ön ayağında bir sorun varmış gibi duruyor

mailto:/dz9sue.jpg
 
Sürekli resimdeki gibi duruyorsa bir sorun var demektir. Sertçe düşme falan yaşadı mı? Travmatik yada kısmi felç geçiriyor olabilir. Başını düz tutamayıp dengesini sağlayamıyordur. Eğer bu şekilde ise vakit kaybetmeden veterinere gitmemizi öneririm.
 
Cvp: Hasta mı?

kafası sürekli böyle ise boynunu incitmiş gibi duruyor. aldığınızda da böyle miydi. sormamdaki kasıt aldığınız yerde büyük bir kaplumbağa tarafından ısırılmış olabilir. emrenin dediği gibi ya felç veya darbeden dolayı bu olmuş olabilir. akciğer enfeksiyonuna benzemiyor. yüzerken dört ayağınıda oynatıyor mu ?
 
Cvp: Hasta mı?

Bu konuyu tekrar diriltiyorum ama kaplumbağamla sorun hala devam ediyor. Şimdi ben şehir dışında okuduğum için asıl sorunun başka olduğunu eve gelince anladım.

Kaplumbağanın yanağında ufak bir şişme var, kırmızımsı da bir rengi var. Biraz araştırdım iltihaplanma olabileceğini okudum internette. Şimdi şöyle bir sorunum var, ufak bir şehirde yaşadığım için bununla ilgilenebilecek işinin ehli bir veteriner bulamadık. Zannımca operasyon gerektirecek kadar büyük değil ama tabi ben çok anlayabileceğime inanmıyorum. En azından kafasını içine sokabiliyor ama yüzmesi bile dengesizleşti hayvanın.

Benim yapabileceğim ne var bu durumda? İltihabın yayılmasını da istemiyorum tabi, kullanabileceğim antibiyotik falan var mı? Tabi bu süreçte veteriner de bulmaya çalışacağım ama bolu'da bildiğiniz veteriner olduğunu da sanmıyorum :S
 
Cvp: Hasta mı?

benimkide kulak iltihabı oldu.veterinere gittim. şırınga içinde bir antibiyotik verdi. 24 saatte bir iki küçük yeme birer damla damlatarak veriyorum. iki günde bir gene iki tane yeme (raffy p uygundur) seranın vitamin damlasından damlatıp veriyorum. suyu temiz tutuyorum ve her su değişiminde veya eklemede veteriner tavsiyesiyle biyo ıchthyo mavi damladan damlatıyorum, bakterileri öldürmesi için. ayrıca uva ve uvb karma lamba aldım. şişlik yarı yarıya indi. zaten farkettiğimde de fazla büyük değildi. veteriner operasyona gerek duymadı. antibiyotik bitmek üzere tahminen 10 gün sonra bakması için veterinere götürücem. beklememin sebebi gene antibiyotik vermesine karşın bir süre böbrekleri dinlensin.
 
Cvp: Hasta mı?

Kulak iltihabından biz de çekmiştik zamanında. Böcük'ün iki yanağında da çıkmıştı ama çok fazla değildi. İzmir'e gittik ve operasyonla aldılar. Bazı yerlerde duyduğuma göre kafasını sokamayacak boyuta gelene kadar bekletiyorlar. Ben iltihabın ağrı yaptığını da okumuştum bir yerde. Benimki küçüktü. Hatta sitede videoları var bakabilirsiniz. Operasyondan sonra kalamadık İzmir'de kontrole gidemedik dolayısıyla tekrarladı bir tarafı. Tekrar gittik tekrar aldılar iltihabı. Bu arada ben İstanbul'dan bir veteriner ile görüşmüştüm telefonla. O da antibiyotik ile geçmez demişti. O yüzden mecbur kaldık ikinciye gitmeye. Cem Bey, antibiyotik ile azalmasına sevindim. Ben antibiyotikle geçirememiştim çünkü. Ameliyattan sonra 5 gün kadar antibiyotik, vitamin desteği ile batikon kulanmıştık.

Küçük yerlerde kaplumbağadan anlayan veteriner bulmak çok zor. Ben Uşak'ta bir veterinere -güya Uşak'ın en iyi veterineriymiş- götürdüm tükürük bezlerinde sorun var dedi. Sonradan burda öğrendim ki reslerin tükürük bezleri yokmuş.

Telefonla muhakkak görüşün. Bu konuda en iyi yardımı onlar yapabileceklerdir. Çok çok geçmiş olsun.
 
Cvp: Hasta mı?

teşekkürler bunda uv lambanında etkisi var diye düşünüyorum. birde erken farkettim. tükürük bezi iyiymiş zaten yemini suda yiyor onu ne edecekki:smile:
 
Cvp: Hasta mı?

Bu arada bu linki daha önce de paylaşmıştım ama tekrar paylaşmak istedim. Önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum.

http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_6510.htm
 
Cvp: Hasta mı?

Teşekkürler arkadaşlar. Telefonda da olsa bi veterinere danışayım ben en iyisi. Belki antibiyotikle geçer ama operasyon gerekirse ne yapabilirim bilmiyorum, havalar da soğuk bir yolculuğa dayanabileceğini de sanmıyorum. Ama en kötü ihtimalle ben Ankara'ya giderken onu da götüreceğim artık. Cem bey şuan kaplumbağanızın durumu nasıl? Gözlemlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, belki benim kendi yapabileceğim bir şey olur.
 
Cvp: Hasta mı?

kulak iltihabında mecbur veterinerin görmesi lazım. bu konuda bizim yapacağımız birşey yok. hatta benim gittiğim veteriner anladığını söyledi ama operasyon konusunda bilgisi ne derece bilmem. veteriner benden yaklaşık 30-35 km uzakta idi ankaranın öbür ucunda. ben önce inip arabayı çalıştırıp ısıttım. sonra yukarı çıkıp küçük bir kutu içine önce kalın bir havlu koyup hayvanı boğulmayacak şekilde arasına koydum, hareket edebileceği şekilde. öyle götürdüm. arabada da kalorifer peteklerine yakın koydum kutuyu.

kaplumbağa şu anda iyi şişlikler gözükmese sağlıklı bir kaplumbağadan farkı yok yani bundan rahatsız olduğunu gösteren bir belirtisi yok. şişlikler bir tarafında çok az kaldı diğer taraf biraz daha şişkin ama abartı biçimde değil. antibiyotikte son doz kaldı yarın verecem. öğlenleri iki adet raffy p'ye birer vitamin damlatıyorum ve suyu temiz tutuyorum. uv lamba kullanmaya başladım. bu metabolizmasını aktive ederek hızlı çalışmasını sağlıyor.

sizin yapacağınız veterinere gidene kadarki sürede önce suyunu her daim temiz tutmak, maksimum sterilizasyon. biyo ıchthyo mavi damlayı alıp su değişiminde damlatın. günde bir öğününe vitamin damlatın. benimki 9 cm olduğu için iki damla damlatıyorum. sizinki küçükse 1 damla yeter. uva lamba kullanın. bu vücut içi hızlanmayı çalıştırır. uvb de yanında olabilir fakat hastalık konusunda uva tahminimce daha iyi ve kolay bulabilme imkanınız var uvb her yerde bulunmuyor. vitamin takviyesi tam olmasada uvb'nin ihtiyacını kısmen karşılıyor.
 
Cvp: Hasta mı?

Pekala, çok teşekkür ederim yardımlarınız için. Dediklerinize dikkat edeceğim. Umarım en yakın zamanda kaplumbağanız iyileşir, geçmiş olsun. :)
 
Geri
Üst