Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Hastalık belirtileri

kizilderili

Yeni Üye
Katılım
16 Tem 2018
Mesajlar
10
Herkese merhaba,
2 3 gündür kaplumbağamda bazı belirtiler var. Kendisi 10 yaşında bi su kaplumbağası
Akvaryumu küçük gelmeye başladığı için yaklaşık 1 hafta önce yeni akvaryum aldım.
3 gündür iştahı yok, yem yemedi. Hep benim elimden yerdi yemediği için suyun üstüne koydum yemin yanına gitti ya ağzını açamadığı için yiyemedi ya da kendinden uzaklaştırdı emin değilim.
Bugün sabah da yan yüzmeye başladı. Akciğer enfeksiyonu olabilir diye düşündüm ama kabuğunun altında kızarma yok. 
Ön bacaklarından ve kafasının altından beyaz deri gibi tuhaf bi yapı çıkmaya başladı bu aralar. 1 hafta önce de kabuk değiştirdi ama zaten her mevsim değişikliğinde kabuk değiştiriyodu. 
İştahsız ve keyifsiz olması canımı sıktı biraz. Yüzmekte zorlanınca su seviyesini düşürdüm. 
Her veteriner maalesef kaplumbağalarla ilgilenmiyo, Ankara'da veteriner önerebilir misiniz? Bi de fikir olması açısından daha önce böyle bi şey yaşadıysanız deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
Hayvanın kabuk boyu nedir ?
Kullandığın yemler neler ? Ekstra damla kullanıyor musun ?
Ekipmanlardan neler var ? Kuru alan, ısıtma lambası, ısıtıcı vs.
Cinsiyeti belli oldu mu ?
 
Cvp: Hastalık belirtileri

Kabuk boyu yaklaşık 10 cm
Ekipmanlar tam
Cinsiyetinden %100 emin değilim ama dişi olduğunu tahmin ediyorum
Ahm markasının yemini kullanıyorum çünkü ondan başkasını vermeye çalıştığımda yemedi ona ek olarak arada sebze meyve veriyorum
Haftada 1 Devit 3 damla ile kabuğuna diş fırçasıyla masaj yapıyorum 
Biraz önce tuhaf sesler çıkarmaya başladı sanki zorla yutkunuyomuş gibi bi de kendi etrafında dönüyo bazen rahatsız gibi
Yarın veterinere götürcem umarım kötü bi şeyi yoktur bacaklarının kabuğa yakın taraflarında derisi incelmiş
 
Tekrar meraba, bugün veterinere götürdüm akciğer enfeksiyonu dedi ve ilaç verdi.
Ama kaplumbağam daha da kötüleşti suyun içinde deli gibi kendini döndürmeye başladı bazen bilerek ters dönüp geri düzeliyo, baktığımda nefes almakta çok zorlanıyodu. İlacı 48 saatte bir suyuna dök dedi ısıtıcıyı da 28 dereceye ayarla dedi. Ama şuan daha da kötü gözlerini açmakta bile zorlanıyo şuan napmam lazım bilmiyorum
 
Devit vermeyi bırak fazla doz vermişsin. Ahm makbul yem değil sera raffy P veya sera carnivor ver onları yer.

Hayvanı sürekli fırçalamaya gerek yoktur. Yoğun kir ve mantar oluşumu olursa. Bu yüzden yada esintide kaldı ise üşütmüştür.

O ilacı bırak. Eczaneden genta yada gentagut damla al. Yemi günde tek öğün veriyoruz ama gentayı yeme damlatacağımız için iki öğüne çıkar. Gentayı gözlere 10 saniye arayla üçer defa, yemine sabah akşam beşer damla damlatıp ver.

Isıtma lambasını 32 derece olacak şekilde ayarla hayvan kuru alanda istediği kadar kalsın. Suya inmesi için zorlama. Esinti, klima vs. üşüyebileceği ne var ise önlemini al.

Raffy P ve carnivordaki kırmızılar mineral yemdir. Vitamin ve kalsiyum içerir. Bu iştahını açıp kırgınlığını alır.

Toparladığında ot türevli olan tetra reptomin ve kurutulmuş yemde sera royal yada jbl energil alırsın.
 
Tamamdır dediğiniz her şeyi yapıcam, deviti de bi veteriner söylemişti sanırım dozu yanlış söylemiş
Kendi kuru alanda kalmıyo suya iniyo ben de karışmıyorum hiç
Yemini değiştirmeye çekiniyodum diğerlerini yemediği için yine de söylediğiniz yemleri alıp denemekte fayda var
Hareketleri iyice yavaşladı korkmaya başladık
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için
 
Hayvanın gözleri dediğin gibi kapalı ise bu göremediği için hareketlerini kısıtlar. Hayvan yem yediği sürece sıkıntı yok. Bu boydaki hayvanlar için öldürücü nitelikte değil. Hayvana olduğundan fazla yem verebilirsin. Güç toplasın. Pazara kadar toparlamaya başlamaz ise haber ver. Yani olduğu halden daha iyi hale gelmez ise.

Gözlere damlattıktan sonra 5-10 dakika kuru yerde beklet hemen suya koyma. Etkisini göstersin. Tabi üşümeyeceği yerde olmalı.

Yemde kaliteli düzeyde olanlar sera, tetra, prodac, jbl ve tropical markalar.

Devit yapay olarak vücuda girdiği için fazlası yağ doku ve karaciğerde birikir. Sadece kalsiyuma bağlanarak harcanır. Kalsiyumun vücuttan atılımını önler. Damarlarda sertlik ve plaka oluşumu, böbreklerde taş yapar. Oysa uvb ampul altında vücut kendi sentezi gerçekleştirdiği için zararı dokunmaz. Deviti senede haftada bir uygun doz olmak üzere 3 ay kadar bir süre kullanırız. Kabuk ve deriden de emilim olduğunu da göz önünde bulundurmak lazım.

Haricen mineral yemde yüksek oranda ve diğer yemlerde eser miktarda vardır.
 
Hekimin verdiği antibiyotiğin ismini biliyor musun yoksa şırıngada mı verdi ?
 
Gözlerini açtı daha iyi şuan sanırım, eğer düzelme olmazsa veteriner iğne yapacağını söyledi ama emin olamadım iğneden
Eskisi kadar yemiyo maalesef hala iştahsızlık var biraz
Dinleniyo şuan kuru alanda sıcaklığı da ayarladım


Şırıngada verdi 3 tane şırınga toplam
48 saatte bir akvaryumu temizleyip antibiyotiği suya dökmemi söyledi
 
Yok iğne yaptırma işi dursun şimdilik. Uygulama arka bacağın ön kısmından yapılır. Bu olur da reaksiyon gösterip ödem yaparsa hayvanın hareketlerini kısıtlayacak hal almaması içindir. Arkadan yapılır ve ödem oluşursa bacak açık vaziyette sabit kalır. Hayvan kullanamaz.

Verdiği iğneleri buzdolap rafına koy serinde dursun. Ne olduğunu bilmediğim için birşey diyemiyorum. Belki gerekebilir bozulmasın. Çocuk varsa temas edemeyeceği bir yerde dursun.

Normalde akvaryum suyuna değil de bir kaba damlatılıp 12 saat ilaçlı, 12 saat akvaryumda tutma şeklinde tedavi var ama 48 saat dediğine göre güçlü birşey olmalı. Bir de su oranı ve kaç ml verileceği de var.

Bu tedavi biçimi uzun, zahmetli ve hayvana sıkıntı verdiği için doğrudan ağızdan almayı daha sağlıklı buluyorum. Netice daha çabuk alınıyor. Genta yada gentagut %0.3 gentamisin içerir. Gentanın daha yüksek oranlı ampul şeklinde olan ilaçları da var ama onlar reçetesiz satılmaz. Bu alacağın göz damlası ama geniş spektrumlu olduğu için oral yolla da uyguluyoruz. Çok hayvan kurtuldu.
 
Arkadaş 10 yaşında su kaplumbağası 10 cm demiş ama az mı büyümüş yoksa benimkiler mi hızlı büyüdü? Sanki 15 cme ulaşması gerekirdi alanı mı dar? Benim kapluş şu an 9 aylık 12.5 cm diğeri 6,5 aylık 10.5 cm geçmiş olsun şimdiden sağlıklı haberlerini bekliyoruz
 
Alanı dar değildi bilmiyorum çok fazla büyümedi nedense
Söylediğiniz her şeyi yaptım fakat kurtaramadık maalesef :( keşke iyileşseydi 10 yıllık arkadaşı kaybetmek hiç kolay değil
Tekrar çok teşekkür ederim yardımlarınız için
 
Başın sağolsun. O yaştaki hayvanın kabuk boyu en az 24-25 cm olmalıydı. Boydaki etkenler
- sağlıklı olması. Hayvan hasta olduğunda boy uzaması durur.
- yüzeceği alanın geniş olması. Hayvan bolca yüzdüğünde sağlıklı gelişir.
- bulunduğu sistemin uygun olması. Gerekli her türlü ekipman ve uv ampul (uva metabolizmayı canlandırıp aktive eder)
- gereken tüm ihtiyacı karşılayacak yem çeşitlerinin olması. Her yemin farklı faydası vardır.
 
Boyu büyüdükçe akvaryumunu da büyüttük yüzeceği alan hep vardı, çeşitli yemler vermeyi çok denedim ama sadece bi tanesini kabul etti, ekipmanları da tamdı aslında ama gözden kaçırdığım bi şeyler vardı demek ki. Bence akciğer enfeksiyonu dışında bi hastalığı daha vardı ama fark edemedim belki de bu yüzden büyümedi
 
Bu boydaki hayvanlar için normalde akciğer enfeksiyonu öldürücü nitelikte değildir. Bu hayvan son safhanın son noktasına gelmiş demekki. Sonuç olarak bu hayvan uzun süredir bu hastalığın pençesindeymiş. Muhtemel kıştan beri. Öyle birkaç aylık bir iş değil. Hayvan büyük.

Tabi hekimin söylediğine göre akciğer enfeksiyonu. Sorun başka birşeyde olabilir. Veriler ayrı ayrı başka hastalıklarda da görülen şeylerdir. Tüm veriler toplandığında net sonuç elde edilir. Misal arka bacaklar şiş ve kırmızıya dönmüşse böbrekte; ön çukur bölgesinde şişlik var ise karaciğerde sorun var demektir. İştahsızlığın sebebi çoktur. Bizzat görmediğim için net bilgi veremiyorum.
 
Bacaklarında şiş ve kırmızılık yoktu her yeri normaldi sadece son zamanlarda çok fazla derisi dökülmeye başladı derisi çok incelmişti.
Kış mevsiminde hiçbi belirtiyi göstermedi ne iştahsızlık ne yan yüzme ne de alt kabuğunda kırmızılık yoktu her şey büyük akvaryuma geçtiğimizde başladı. Akvaryumu aldığımda içine normalden farklı olarak gölden bulup dezenfekte ettiğim bi taşı koymuştum acaba o taştan enfeksiyon kapmış olabilir mi? Hiç aklıma gelmemişti
 
Steril ettiysen o sebep olamaz. O tür şeylerden mantar bulaşabilir. Gözenekli birşey ise belki parazit yumurtası taşıyabilir. Kaynar su döktüysen yada kaynattıysan bunlar olmaz.
 
Geri
Üst