Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Hata mı yapıyoruz?

berkcam97

Gümüş 1 Üye
Katılım
11 Ara 2011
Mesajlar
207
-HERKESE MUTLU YILLAR-

Arkadaşlar okuduğum bir yazıyı paylaşmak istedim;

Su kaplumbağası almak hata mıdır ?

Su kaplumbağaları ölüm fanuslarında, kaplarda, leğenlerde hatta ve hatta en büyük akvaryumlarda bile beslenmeye uygun canlılar değillerdir.


Aldığınız gibi minicik kalmayacak!

Bu sıcak iklim hayvanlarına uygun koşulları ev ortamında sağlayabilmek neredeyse imkansızdır. Dünyadaki tüm güvenilir kaynaklarda su kaplumbağası akvaryumu için tavsiye edilen doğru su miktarı, akvaryumdaki her kaplumbağa için ayrı ayrı hesaplanmak üzere, kabuk boylarının her inçi (2,5 cm.) için 10 galon (37,85 litre) sudur. Erişkin bir su kaplumbağasının sadece kabuk boyu 20-25 cm.ye kadar ulaşabildiği düşünüldüğünde sağlıklı olarak yaşamaları için inanılmaz boyutlarda tanklara ihtiyaç vardır ki bu tankları evde kurmak, uygun ekipmanlarla donatmak (filtre, ısıtıcı, dev kuru bölgeler) son derece zor ve masraflıdır. “Büyümeyen kaplumbağa” dev bir yalandır, kaplumbağa beslemeyi ucuz ve masrafsız göstermek, sürümden kazanmak isteyen mantalitenin uydurmalarından biridir. Kaplumbağa bakmak sanıldığı gibi masrafsız ya da az masraflı değildir, tam tersine! İhtiyaçlar sadece büyük bir tank, ısıtıcı ve filtre ile bitmez, ısınma lambaları, her 6-12 ayda bir değiştirilmesi gereken UVB lambalar, dereceler; temizlik için gerekli olacak olan kaplar, leğenler, ekstra ısıtıcılar, boy boy hortumlar, kepçeler, dip temizleme aparatları; filtreler için elyaf, sünger vb. malzemeler; dekorasyon için kayalar, çeşitli kökler, taşlar; bezler, vitaminler, yemler; suyu dinlendirmek için dev bidonlar vs. ilk başta öne çıkmayan gizli masraflardandır.

Büyüdükçe sorunlar artıyor!

Ömürleri 30-40 senedir. Bu büyüklükteki akvaryumların temizlikleri sizi birkaç yıl içinde bezdirecektir. Suları normal balık akvaryumundan çok daha hızlı ve fazla kirlenir, bu yüzden çok daha özenli ve sık temizlik ister. Bu temizliği düzenli olarak titizlikle yapmamak onları ciddi hastalıkların kucağına atmaktır. Üstelik hayatımızın şimdiden ucunu göremediğiniz bu diliminde her türlü değişiklikte onları da düşünmemiz gerekecektir. Taşınacaksınız, tatile çıkacaksınız, kadınlar için hamilelikte, çocuklar olduktan sonra salmonella yüzünden riskler, sıkıntılar başlayacak vs., ama onlar bizim sıkış tepiş tıktığımız akvaryumlarda sularının değişmesini, günlük temizliklerinin yapılmasını seslerini çıkarmadan bekliyor olacak.. Ağızları var dilleri yok, "benim kaplumbağam çok mutlu, çok iyi görünüyor" diye bir şey söylememizin imkanı var mı? Bu yüzden müthiş heveslerle başlayanlar bile bir süre sonra hayat koşullarıyla beraber sıkıntıya düşmeye başlıyor, her iki taraf için de zorluklar baş gösteriyor, eğer aynı akvaryum içinde birden çok kaplumbağa varsa, kaplumbağalar birbirlerini ağır yaralayacak hatta öldürecek duruma gelene kadar kapışıyor. Sonuçta bu yüzden bu kadar çok "ücretsiz olarak x yaşındaki kaplumbağalarımı ...... sebepten dolayı iyi bakabilecek birilerine vermek istiyorum" ilanları görüyoruz.. “Doğaya salmayı” düşünmeyin bile, bu iklimde yaşayamazlar, yaşamayı başaranlar ise doğal populasyona zarar verebilirler, “doğaya salmak” ölüme terk etmektir.

Bakımları zordur, hastalıkların çoğu zaman çaresi yoktur!

Asla zannedildiği gibi dayanıklı hayvancıklar değillerdir, tam tersine, bu konudaki forumları biraz karıştırsanız ne kadar çok hasta kaplumbağa yardımı istendiğini görebilirsiniz. Ülkemizde konuyla ilgili bilgi birikimli, deneyimli veteriner sayısı çok azdır, röntgen, tahlil vb. imkanlar yok denecek kadar kısıtlıdır. Bir kere hastalandıktan sonra geri dönüşü mucizelere kalmıştır. “Her şeyi tamdı, niye öldü” diyen pek çok çaresiz kaplumbağa sahibiyle karşılaşabilirsiniz, her şey asla tam değildir, yukarıdaki sebeplerden ötürü zorlama koşullarda her an hastalanmaya ve ne yazık ki kaybedilmeye açıktırlar. İnce ve pek çok detaylarla dolu bir bakımdır, en ufak bir hata miniği tehlikeye atar.

Salmonellayı unutmayın!

Su kaplumbağalarının hemen hemen hepsi salmonella bakterisi taşıyıcısıdır, yaşlılar, hastalar, hamileler ve çocuklar için ciddi bir risktir. 30-40 yıl gibi uzun bir süre içinde, evimizde, bu gruplardan birine girecek kişilerin olmaması garanti midir? Amerika'da 1975'den sonra salmonella yüzünden 10 cm.den küçük kaplumbağaların satışı yasaklanmıştır, onlar da diğer ülkelere inanılmaz rakamlarda kaplumbağa ihracatı yapmaya başlar haliyle, neden acaba?!!





KAPLUMBAĞA BESLEMEK HER AÇIDAN HATADIR, BU HATAYA DÜŞMEYİN, BU GÜZEL CANLILARIN DOĞAL ORTAMLARINDAN KOPARILMASINA KATKIDA BULUNMAYIN!

KAPLUMBAĞA ALMADAN ÖNCE İYİ DÜŞÜNÜN ! BU OLMAZSA OLMAZLARIN NE KADARINI GERÇEKLEŞTİREBİLECEKSİNİZ ?!

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
Cvp: Hata mı yapıyoruz?

Doğru diyorlar ama satıcıların elinde ölmektense bir kaç sene yaşayıp ölmeleri daha iyi gibi düşünüyorum.
Pek çoğumuzun imkanı olmaz ama gereklı eğtimi avlanmayı vs.. öğretebilirsek imkanlar el verdiği sürece gerçek yaşam ortamlarına bırakabiliriz diye düşünüyorum.
Kırmızı çizgili su kaplumbağaları bizim bulunduğumuz ilçenin derelerinde var ve bu ortama ayak uydurmuş gibi gözüküyorlar (mutasyon veya evrimin bir parçası olabilir) 25 santim büyüklüğünde bile görmüşlüğüm olmuştur eğer başka bir tür değilse.
Yapılacak başka birşey yok devletimizin bu ticareti önlemesi gerek ve bu yolla bizde satın almayız.
Ayrıca bu konu pek çok hayvan türü için geçerlidir.
 
Cvp: Hata mı yapıyoruz?

Eğer uygun koşulları sağlarsanız, kapluşlar pekala uzun yıllar yaşayabilirler. Biz sadece elimizden geleni yapıp iyi bakmaya özen gösterelim.
 
Cvp: Hata mı yapıyoruz?

Bence yapmıyoruz en büyük akvaryumlarda ve en kaliteli ürünler ve en güzel dekorasyonları yaparsak doğadan bile daha mutlu olabilir çünkü doğadan pis suda ve soğukta yaşıyorlar ve pisliktenn bakteri kapıp ölüyorlar eğer ona bakarsak balıklarda kuşlarda köpek kedilerde de onları kafese tıkarak aynı muameliyi yapmış oluyoruz.
 
Cvp: Hata mı yapıyoruz?

KillerPrince' Alıntı:
Bence yapmıyoruz en büyük akvaryumlarda ve en kaliteli ürünler ve en güzel dekorasyonları yaparsak doğadan bile daha mutlu olabilir çünkü doğadan pis suda ve soğukta yaşıyorlar ve pisliktenn bakteri kapıp ölüyorlar eğer ona bakarsak balıklarda kuşlarda köpek kedilerde de onları kafese tıkarak aynı muameliyi yapmış oluyoruz.
3 yanlis 1 dogru etmez ilk oncelikle hic bir hayvanin aslinda dogadan alikoyulmamadi gerekli bu hayvanlar biz yokken de varrdilar
 
Cvp: Hata mı yapıyoruz?

Yazıya tamamen katılıyorum.

Bizlerde bu ticarete ortak olduk ve çoğumuzda bakımlarının bu kadar zor olduğunu bilmeden aldık.
Araştırdıkça aslında kaplumbağa ticaretinin dünyada çok büyük bir pazar olduğu anlaşılıyor.

İlk başta Amerika'da başlayan üretim çılgınlığı bellirli bir boyuta ulaşmamış kaplumbağaların satışının engellenmesiyle biraz azaldı gibi göründü.
Fakat üretim çiftlikleri için DOĞADAN toplanan büyük kaplumbağalar üremeye ve çoğalmaya devam ettiler.
Satışların denetlenmediği ülkeleri bu çiftlikler pazar haline getirdiler.Ürettikleri ülkede satamasalarda satışa izin verilen ülkeler üzerinden bu kanlı ticaret devam ediyor.

Hatta bu kadar da değil şu anda bu üretimi eline Amerika'dan Çin almış durumda.
Bu pazar insanlar bilinçlenmedikçe, satışlar denetlenip ülkeler bazında bu işe dur denilmedikçe büyüyecek.

Ülkemizde doğal ortamda yaşamayan RES ler bilinçsiz satıcılar, bakamayan insanlar yüzünden ülkemezi sularına da adapte olmuş durumdalar.
Yerli türümüz olan çizgili kaplumbağalarımızın yaşadığı ortamlarda artık RES ler de yaşıyor.
Üreme hızları ve çizgililere göre daha saldırgan olmaları yerli türümüzün devamını tehtid ediyor.

Maalesef bizlerde farkında olmadan bu iğrenç pazarın bir parçasıyız.
Bunun için elimizde ki canlara karşı sorumluluğumuz çok büyük.

Amaç hobiden soğutmak değil.Sadece dönen oyunun farkında olmak.
Lütfen kaplumbağa almayın.
Hediye etmeyin.
Bir canı kimse kimseye hediye edemez.

Saygılar.
 
Cvp: Hata mı yapıyoruz?

haklısınız ama yinede bunların satıldığı yerde zaten bunlardan gunde bazen 2 bazen 3 u ölüyormus
bunları hemen o gunden öldürmektense alıp beslemek evımızde en azından bırıne elımızden geldğince ıyı olanaklar sağlamak bence kötü birşey değildir.
ama eger alıpda onu bu ölüm fanuslarının ıcınde yaşamaya terk edip öldürmek yerine hayvana işkence ediyorsak tabıkı bu affedilemez bir suctur.
bence bakabılecek olanlar alıp en azıdnan ellerınden geldiğince bakmalılardır
ben burada sanmıyorum kı kaplumbagalarını alıp bır köseye atan aklına geldikçe yem verip ilgilenen
bence her hayvan sahibi zaten elinden geldiğince ilgileniyordr
biz almassak bu hayvanları baskaları alacak veya satıldıkları yerde ölüme terk edilecekler bence bu hayvanları bakabilecek olan kişilerin alması gerekir
ki bence alan kişilerde ellerinden geldiğince bakıyorlardır bu hayvanları hedıye ıcın değil bence her kaplumbaga bakıcısının unutmaması gereken teksey onlarında bır can tasıdıgıdır bunun bılıncınde oldugumuz surece kaplumbaga bakmamız konusunda sıkıntı olmadıgını dusunuyorum
 
Cvp: Hata mı yapıyoruz?

Balık satılırken nasıl akvaryum düşünülüyor ve gerekli ekipmanlar hazırlanıyorsa aynı şekilde kaplumbağalar için de gerekli olan ekipmanların varlığı öğretilmeli insanlara. Bu konuda en büyük görev pet-shop yöneticilerine düşüyor. Plastik fanusların satışının yasaklanması en önemli başlangıç olur sanırım.
Bir canlının hediye verilmesine ben de karşıyım. Koy bir plastik kaba ver kaplumbağayı OLDUUUU, gözlerim doldu. Yok böyle bir dünya arkadaşım. Gerçek bir yaşam ortamı, kaliteli yemleri ve aksesuarları ile 1.000 TL gibi bir maliyete yaklaşıyor 2 kaplumbağa için kurulacak düzenek. Kaplumbağa bakıcısı kim? Hediye alan bir öğrenci çocuk. Nasıl olacak bu iş?
Kaç kişi kaplumbağa beslediği akvaryumda nitrit, nitrat testi yapıyor? Amonyak seviyesini kimler kontrol ediyor? Ph? Balıklar için yapılan bu testlerin kaplumbağalar için de yapılması gerektiğini bilmiyor çoğunluk. Biyolojik dengeden bile habersiz çoğu. Bakteri oluşumunun ne kadar önemli olduğu da.
Büyük akvaryum (çok fazla su ihtiyacı) neden gerekli? Kaplumbağaların yaşadığı akvaryumlarda bu kimyasal dengeler balıklara oranla daha çabuk bozuluyorlar da ondan. Sonra şu cümleleri duyuyoruz ; " her türlü ekipmanım var ama kaplumbağamı kaybettim :(" Cevaplar da aynen şöyle; "siz elinizden geleni yapmışsınız, mukadderat, doğanın karşısında aciz kalıyoruz bazen, kendinizi sorumlu tutmayın lütfen"
Evet ekipmanlar tam olabilir lakin yeterli mi? Büyük akvaryum demek sadece kaplumbağamızın rahat yüzeceği bir ortam sağlamak değildir. Kimyasal dengeleri oluşturabilmemiz için gerekli bir şarttır. Eee peki büyük akvaryum ne demek? Daha büyük kapasitelerde ekipman gerekliliği demektir. Para var mı para? Kaplumbağa sudan ucuz 5 TL. !!!!!! Kardeşim tam teşekküllü bir akvaryumun ekipmanlarının harcadığı aylık elektrik kaç para haberin var mı senin?
Ben inanmıyorum gereken her şeyi yaptığımıza. Aramızda bırakın filtre sistemindeki su hızının bakteri kolonizasyonunu sağlayabilecek seviyede düşük olmalı şartını bilmeyi, filtre ihtiyacı olduğunu bilmeyenler dahi mevcut.
Kaplumbağa beslemenin bu kadar detaylı olduğunu bilseydim oğluma hediye gelen (!!!!) kaplumbağamızı derhal iade ederdim. Şu anki durum ise: kaplumbağamızı sevdiğimiz için yanına 2 tane daha arkadaş aldık (cahillikten), İyi olacağını ve yeterli geleceğini düşündüğüm hazır bir paludaryum aldım (ekipmanları ile birlikte yaklaşık 500 TL)(cahillikten), zamanla bu forumda öğrendiklerimin doğrultusunda yeni planlar yapma zorunluluğumu hissettim ve ihtiyaçları olduğundan adım gibi emin olduğum büyüklükteki bir paludaryumun bana maliyeti en az 1.000 TL olacak. Aylık elektrik faturası ne olacak peki?
"Her şeyden vazgeç ver kaplumbağaları isteyen birine" diye bir ses duyuyorum bazen. O da ters geliyor bana. Bir canlının sorumluluğunu almak öyle vazgeçtim ben dedirtmiyor insana. Versem birine kapluşlarımı, ne kadar bilimsel ve derin bir araştırma gerektiğine vakıf olacak o kişi? Şükür ki bunları karşılayabilecek bütçeye sahibim ve onlar için harcama yapabilecek mantaliteye sahibim.
Ya tersi olsaydı?
 
Cvp: Hata mı yapıyoruz?

Serhan bey kesinlikle katılıyorum maalesef şuanda bile plastik kapta buz gibi soğuk suda hayvana eziyet eden hayvanlarvar bazılarıda forumlara üye olup plastik kabı savunuyor ve çekip gidiyor böyle insanları aynen kaplumbağaya yaptığı gibi ona aynısını yaptıracaksın o kişiyi alıp buz gibi suyun içine atıp çıplak bir şekilde günde 1 adette ekmek atacaksın bak bakalım bi daha kaplumbağaya plastik kapta bakmayı düşünecemi maalesef insanlarımız kendinisini hayvanın yerine koymadığı sürece plastik kapta bakmaya kabuk sertleştirici kullanmaya ve bunu hala doğruluğunu söylemeye devam edecekler.
 
Geri
Üst