Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Hayalet Baligi ile Birlikte Softshell bakilir mi?

alitan

Bronz 5 Üye
Merhaba, aklima takilan bir soru var. Ben suan yurtdisindayim ve 30 agustoda Turkiye'ye donecegim. Buyuk bir softshell i olan bir arkadas ve artik son boylara gelmis sanirim. Turkiye'ye gidince o kaplumbagayi alirsam. (Insallah)
birde hayalet baligi istiyorum. 150*50*60 gibi bir akvaryum alsam ikisini birlikte bakabilirmiyim yada akvaryumu bir parcayla ikiye ayirsam kac cm olmali bir bolme. Birde bu iki turu alabilirsem fire eel almayi dusunuryorum tabi bulabilirsem. Hepsi  beraber bakilir mi? 150 cm akvaryumu ayirsam olur mu? (Ozellikle Cem abi senin bildigini dusunuyorum)
.
.
Son bir sorum daha olcak. 1.5 yasindaki bir softshell en fazla kac boyuna gelebilir.
(Kaplumbaga pelodiscus sinesis' dir.)

Nil kaplumbağaları 30 cm civarı boylara geliyor ama pelodiscuslar bundan daha fazla uzuyor.

Softlar su dibinde yaşarlar. Dolayısıyla kuru alana ihtiyaç olmaz. Mağara tarzı dekorlar içinde saklanırlar. Üzerlerine kum atıp kendilerini gömerler. Bunu her softshell yapmaz. Diğer türler gibi yüzeyden beslenme durumu olmaz. Narin gözükselerde sert kabuklu türlere göre daha yırtıcılardır. Bu da aynı tür dahi olsa sistemi sahiplendikleri için kavga sebebi doğurur. Yani başka bir hayvan ile anlaşabilmeleri zordur.

Hayalet balığı da softshellin balıkta vücut bulmuş hali yani karakterler benzer. Kaplumbağa küçükken avantaj balıktan yana ama yetişkin zaman soft öne geçer. Özellikle yemleme zamanı her ikisi de agresif olacaktır.

Şimdi inceledim hayalet balığının gözlere saldırma huyu varmış. Bu tehlikeli bir durum kaplumbağayı kör edebilir. Kaplumbağanın ise çenesi güçlüdür ısırdı mı bırakmaz.

Akvaryum ortadan ikiye ayrılabilir ama boyları uzadığında her ikisi için sıkıntı olacaktır.

1,5 yaşındaki kaplumbağa uygun sistem ve yem ile beslendiğinde ortalama 8-10 cm kabuk boyları arasında olur.

Cvp: RE: Hayalet Baligi ile Birlikte Softshell bakilir mi?

cem' Alıntı:
Nil kaplumbağaları 30 cm civarı boylara geliyor ama pelodiscuslar bundan daha fazla uzuyor.

Softlar su dibinde yaşarlar. Dolayısıyla kuru alana ihtiyaç olmaz. Mağara tarzı dekorlar içinde saklanırlar. Üzerlerine kum atıp kendilerini gömerler. Bunu her softshell yapmaz. Diğer türler gibi yüzeyden beslenme durumu olmaz. Narin gözükselerde sert kabuklu türlere göre daha yırtıcılardır. Bu da aynı tür dahi olsa sistemi sahiplendikleri için kavga sebebi doğurur. Yani başka bir hayvan ile anlaşabilmeleri zordur.

Hayalet balığı da softshellin balıkta vücut bulmuş hali yani karakterler benzer. Kaplumbağa küçükken avantaj balıktan yana ama yetişkin zaman soft öne geçer. Özellikle yemleme zamanı her ikisi de agresif olacaktır.

Şimdi inceledim hayalet balığının gözlere saldırma huyu varmış. Bu tehlikeli bir durum kaplumbağayı kör edebilir. Kaplumbağanın ise çenesi güçlüdür ısırdı mı bırakmaz.

Akvaryum ortadan ikiye ayrılabilir ama boyları uzadığında her ikisi için sıkıntı olacaktır.

1,5 yaşındaki kaplumbağa uygun sistem ve yem ile beslendiğinde ortalama 8-10 cm kabuk boyları arasında olur.
.
.
Peki Cem abi 25 cm boyuna ulasmis bir softshell icin ne boyuttta bir akvaryum gerekli. Ve fire eel hakkinda bilgin varmi? Cok az bilgi bulabildim.

O balık konusunda benim bilgim yok. Hatta Türkiyede gittiğim şehirlerde çok petshop gezdiğim halde böyle bir balığa denk bile gelmedim. Türkiyede varsa bile bu tip balıklar pahalı olduğu için her yerde satılmaz. www.akvaryum.com sitesinde sor istersen bilse bilse onlar bilir.

Softshellerde tür çeşidi çok fazla. Nil softshelli 30 cm civarlarına kadar büyürken diğer soft türlerinde 60-80 ve hatta 1.80-2 metre boylara kadar uzayanları var.

Geniş anlamda softlar konusunda fazla bir bilgim olmadığı için ömürlük akvaryumda son nokta ne olur bilmiyorum. Ama res gibi düşünürsek 300-360 litre gibi bir akvaryum yeterli olur. Akvaryum eni 50-60 cm'den kısa olmasın. Kabuk kadar boyun uzunluğuda var. Ama son nokta nereye gider bilmiyorum. Yabancı sitelere baktım bugün, gen haritasını bile buldum boy konusunda bir bilgi yok.

cem' Alıntı:
O balık konusunda benim bilgim yok. Hatta Türkiyede gittiğim şehirlerde çok petshop gezdiğim halde böyle bir balığa denk bile gelmedim. Türkiyede varsa bile bu tip balıklar pahalı olduğu için her yerde satılmaz. www.akvaryum.com sitesinde sor istersen bilse bilse onlar bilir.

Softshellerde tür çeşidi çok fazla. Nil softshelli 30 cm civarlarına kadar büyürken diğer soft türlerinde 60-80 ve hatta 1.80-2 metre boylara kadar uzayanları var.

Geniş anlamda softlar konusunda fazla bir bilgim olmadığı için ömürlük akvaryumda son nokta ne olur bilmiyorum. Ama res gibi düşünürsek 300-360 litre gibi bir akvaryum yeterli olur. Akvaryum eni 50-60 cm'den kısa olmasın. Kabuk kadar boyun uzunluğuda var. Ama son nokta nereye gider bilmiyorum. Yabancı sitelere baktım bugün, gen haritasını bile buldum boy konusunda bir bilgi yok.

Peki Cem abi Turkiye'de softshell bulabilecegim bir yer, bir kisi biliyor musun?

Nerelerde satılıyor bilmiyorum. Burada alım satım ve sahiplendirme bölümlerine bak. Diğer türlere göre piyasada fazla olan bir kaplumbağa değil.

cem' Alıntı:
Nerelerde satılıyor bilmiyorum. Burada alım satım ve sahiplendirme bölümlerine bak. Diğer türlere göre piyasada fazla olan bir kaplumbağa değil
Sanirim bu sitede okumustum. Belkide siz yazmissinizdir. Her ...(kac litreydi hatirlamiyorum) icin bir sise maden suyu katin yaziyordu softshell in suyuna. Su yumusak olursa bir zarari olurmu. Cunku akvaryumu delikli bise ile bolup balikda beslemek istiyorum. Sert olmasi zorunluysa iki bolme arasindaki su gecisini kapatsam yani direk bi cam yapistirsam olur mu? Sonradan gerekirse o cami nasil cikartirim?Birde 25 30 cm bir softshell icin 85*45*55 yada hepsinin 5 cm fazlasi yeter mi?

Softsheller doğal ortamında acı suda yaşıyor maden suyu bir nevi bunu karşılarken az da olsa suya mineralde katıyor. Bir maden suyundan balıklara sıkıntı çıkmaz. Fazlası tuz içerdiğinden sudaki tuz oranını yükseltir.

Softlar sakin su sefer, balık içinse hava kabarcığı şart. Yalnız kirlenme olayını kıyaslarsak kaplumbağalar suyu daha çok kirletiyor.

Akvaryumu ayırma işine gelirsek bunun için üstten mandallı ön ve arka cama takılan ayırmaçlar var. Uygun ölçüde kestirdiğin camı bu ayırmacın orta boşluğundan geçirip tabana indirerek ayırıyorsun. Pahalı birşey değil. Çift vantuzlu. 4 tane alıp iki alt iki üste takıp camı yada delikli plakayı geçirirsin.

Yapıştırma ile uğraşma silikonlamak için akvaryumu boşaltıp kurutup yapıştır bekle sertleşsin su doldur vs. Çıkarırken de yine aynı işlemler cam jileti ile kes uğraş değmez. Bu akvaryum ayırma aparatlarından al kullan. Sadece arada vantuzları kontrol et. Kaplumbağa bakarsın zorlar. Softların balık yeme eğilimleri reslere göre daha öne çıkar.

Akvaryum için 80×50×50h yada 100×50×50h ve 8 mm cam kalınlığı olur. Veya daha üst bir seviye de olabilir onda sınır yok. Bu hayvanda artı olan kuru alan ihtiyacı olmaması. Kuru alan ve ısıtma lambası masrafın yok. Cama kuru alan yükü binmeyeceğine göre 8 mm cam kalınlığı yeterli. Hayvan genelde su dibinde ömrünü geçirdiği için akvaryum yüksekliğine de gerek yok. Ama bu ölçülerdeki akvaryumda ayırma yapamazsın hayvan büyük sığmaz.

Akvaryuma alt ve üst kısımlardan kuşak atılacak, akvaryum köşe camları rodajlanırsa yani makina ile traşlanacak o vakit daha sağlam kavrama sağlar, daha uzun ömürlü olur.

cem' Alıntı:
Softsheller doğal ortamında acı suda yaşıyor maden suyu bir nevi bunu karşılarken az da olsa suya mineralde katıyor. Bir maden suyundan balıklara sıkıntı çıkmaz. Fazlası tuz içerdiğinden sudaki tuz oranını yükseltir.

Softlar sakin su sefer, balık içinse hava kabarcığı şart. Yalnız kirlenme olayını kıyaslarsak kaplumbağalar suyu daha çok kirletiyor.

Akvaryumu ayırma işine gelirsek bunun için üstten mandallı ön ve arka cama takılan ayırmaçlar var. Uygun ölçüde kestirdiğin camı bu ayırmacın orta boşluğundan geçirip tabana indirerek ayırıyorsun. Pahalı birşey değil. Çift vantuzlu. 4 tane alıp iki alt iki üste takıp camı yada delikli plakayı geçirirsin.

Yapıştırma ile uğraşma silikonlamak için akvaryumu boşaltıp kurutup yapıştır bekle sertleşsin su doldur vs. Çıkarırken de yine aynı işlemler cam jileti ile kes uğraş değmez. Bu akvaryum ayırma aparatlarından al kullan. Sadece arada vantuzları kontrol et. Kaplumbağa bakarsın zorlar. Softların balık yeme eğilimleri reslere göre daha öne çıkar.

Akvaryum için 80×50×50h yada 100×50×50h ve 8 mm cam kalınlığı olur. Veya daha üst bir seviye de olabilir onda sınır yok. Bu hayvanda artı olan kuru alan ihtiyacı olmaması. Kuru alan ve ısıtma lambası masrafın yok. Cama kuru alan yükü binmeyeceğine göre 8 mm cam kalınlığı yeterli. Hayvan genelde su dibinde ömrünü geçirdiği için akvaryum yüksekliğine de gerek yok. Ama bu ölçülerdeki akvaryumda ayırma yapamazsın hayvan büyük sığmaz.

Akvaryuma alt ve üst kısımlardan kuşak atılacak, akvaryum köşe camları rodajlanırsa yani makina ile traşlanacak o vakit daha sağlam kavrama sağlar, daha uzun ömürlü olur.

Ben bir mobilyali akvaryum dusunuyordum. Acaba hazir almak mi max 1000 TL yoksa yaptirmak mi?

Ömürlük diyeceğimiz düzeydeki akvaryumlar için akvaryum imalatçılarına yaptırmak daha mantıklı. Akvaryum üstüne kapak koymuyoruz. Ben yaptırırken onların mobilyasını beğenmemiştim, kendim mobilyacıya yaptırmıştım. Nerdeyse 40 kg kum koyuyoruz. Su vs. Ağırlık artıyor. Ben yarım tonu kaldıracak düzeyde yaptırdım. Ve dolap içine dış filtre rahat sığacak şekilde. Dolap çekmece vs. yaptırdım. Öyle ki tv ünitesi niyetine bile kullanılır. Burada ilk aldığım ve son hali mevcut. Gerçi son hali dediğimdeki bitkilerin hepsini paramparça ettiler. Bir kum bir kök kaldı geriye.

Hangi şehirde ikamet edeceksin.

Moderatör tarafında düzenlendi:

cem' Alıntı:
Ömürlük diyeceğimiz düzeydeki akvaryumlar için akvaryum imalatçılarına yaptırmak daha mantıklı. Akvaryum üstüne kapak koymuyoruz. Ben yaptırırken onların mobilyasını beğenmemiştim, kendim mobilyacıya yaptırmıştım. Nerdeyse 40 kg kum koyuyoruz. Su vs. Ağırlık artıyor. Ben yarım tonu kaldıracak düzeyde yaptırdım. Ve dolap içine dış filtre rahat sığacak şekilde. Dolap çekmece vs. yaptırdım.

Hangi şehirde ikamet edeceksin.

Trabzon da yaptirabilirim. Tanidigim bir mobilyaci var acaba akvaryuma yapabilir mi yoksa akvaryum mobilyasi icin ayri bir uzmanalik gerekir mi? Tanidigim mobilyaci dolap falan yapmakta iyidir. Ama akvaryumu nerede yaptiracagimi bilemiyorum. Bazilari camcida yaptiriyormus. Akvaryum yapan ozel istek uzerine yapan yerler gordum ama bende mobilyaya guvenemiyorum. Hemen sismesini yada kirilmasini istemem. Nerden yaptirabilecegim hakkinda yardim ederseniz sevinirim.

Ben o aşamaya geldiğinde benim dolabın resim ve ölçülerini yazarım. Adam bakar. Üsteki konuya linklerini ekledim. Konuya çıkıp tekrar girersen görünür.

cem' Alıntı:
Ben o aşamaya geldiğinde benim dolabın resim ve ölçülerini yazarım. Adam bakar. Üsteki konuya linklerini ekledim. Konuya çıkıp tekrar girersen görünür.

120*55*65 10mm gibi bir olcu nasil sizce. Cunku ben en az 120 istiyorum. Yaninda kucuk baliklar da bakmak icin.

Eğer ayırma yapmazsan kaplumbağa balıkları yer. Yükseklik 65h için cam kalınlığı ince gelebilir. Camın esneme payı var. Güvenlik faktörüne bakarak hesap etmelisin. Google dan cam kalınlığı hesaplamasına bak. Bir de koyacağın yeri incelemelisin. Dar koridor önü bir odaya koyacaksan girmesi kolay olmalı. Bir arkadaşımız 140'lık yaptırıp odaya zar zor almıştı.

Geri