Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Henry ve Hermes'i Nasıl Yaşatabilirim

Milasisse

Yeni Üye
[attachment=1652]

Öncelikle herkese merhabalar. Bu forum sitesini bugün keşfettim ve bir çok üzücü şey öğrendim. Tabi konuya girmeden önce kaplumbağalarımdan ve bakım şartlarımdan biraz bahsedeyim.

Yılbaşı hediyesi olarak bana iki tane şirin mi şirin su kaplumbağası hediye edildi. Fakat "ölüm fanusu" denilen bir kapta getirdiler. İlk gün gayet mutlu bir şekilde bu şaratlerda bakabilirim sandım fakat kaplumbağalarımdan birisi sürekli uyuyor ve sanırım gözleri şişti. (ya da ben fazla evham yapıyorum bilemiyorum) Diğer kaplumbağam ise oldukça hareketli. Her gün sularını değiştiriyorum ilk gün musluk suyu kullandım sonra ki günler oda ısısında olan şişe suyu tercih ettim. Yem olarakta Tetra - Reptomin kullanıyorum. Ben şuanda Niğde'de öğrenciyim ve yurtta kalıyorum. Şartlarım oldukça kötü. Onlara en iyi şekilde bakabilmem için bana fikir verebilir misiniz? :(

Ekli dosyalar

• alşdlskda.jpg
    alşdlskda.jpg
    104.6 KB · Görüntüleme: 146
Bu kaplarda en iyi bakim falan olmaz bu kaplarda bakim olmaz cunku bu konuyu okuyun sarlari saglayamazsaniz iade secenegine yonelin
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

Cvp: Henry ve Hermes'i Nasıl Yaşatabilirim

İade etme seçeneğini ele alsam satıldıkları yerde bir çiçekçi ve orada bir leğenin içinde sabahtan akşama kadar duruyorlar. Akşamda çeşme suyuyla suları değişiyor ve ertesi akşama kadar bu şekilde yaşıyorlar. Tekrar oraya bırakmaya gönlüm razı değil. Bulunduğum şehirde de oradan başka satan yer yok. Veteriner görmedim bile.
İki hafta sonra finallerim bitecek ve İstanbul'a döneceğim o zamana kadar ne yapmamı önerirsiniz. Bir de otobüsle döneceğim için onları nasıl götürmemi önerirsiniz. Gerçekten çok çaresiz durumdayım.

Istanbulda uygun ortami saglarsiniz diye birseyler onerecegim fakat eger oyle degilse sizde olmesinden daha iyidir bence hem baska birinin alip yasatma sansi olur
Ilk once verdigim linki bi inceleyin simdilik yapmaniz gereken 2 hafta icin pet siseleri alicaksin bir derece vardir mutlaka 27 derece suyla doldur o olum kabinada boyle bir su doldur iki gunde bir degisirsin suyunu
Kabi ve pet siseleri altina yada ustune degil kaloriferin yanina koy
Bir 40-60 w masa lambanla olum fanusunun ustune tut buzlu cam olmali
Iyi forumlar

Oraya geri iade etmek istememeni cok iyi anliyorum fakat gercekci olursak suan ki sartlarla sende de imkanlari ayni!
Vermedigini dusunursek; en ucuz sekilde ve yurt ortaminda dusunursek hayvanlar en azindan birsureligine buyuk bir saklama kabina alinmali, kesinlikle su ısıtıcısı filtresi ve kurualan ve lambasi olmali bunlar olmuyorsa olmaz.

Seyahat konusuna gelince; boyle bir imkan var ama goturdugun yerde de bu sartlar saglanmali sonucta, orada birakilacaksa sorumlulugu alacak biri olmali, gel git yapacaksa her iki yerde de ekipman olacak yada ekipmanlarda tasinacak, zor is yani iyi dusunmelisin.

Takilinan biryer olursa sorun

Olivia-peterin dediklerinide dusunun ayrica tasima isi bir plastik kabin ustunu delip su ve yem koymadan nemli havlularin arasina koyucaksin

İstanbul'a götürürsem eğer evimde kalacak. Ailem sürekli olarak ilgilenebilir. Eskiden balıklarım vardı büyük ve orta boy olmak üzere iki akvaryumum var ve boştalar. Belirttiğiniz linki sabahtan beri inceliyorum. Bir kaç seçenek düşündüm. Evime götürdüğümde o akvaryuma yerleştirmeyi düşünüyorum veyahut yeni alacağım. Gerekli ekipmanları orada sağlayabilirim. Benim için asıl sorun iki haftalık süreçte sorunsuz yaşamaları.

Şuan kaloriferin yanındalar zaten. Suyunu iki parmak yükseklikte doldurdum çünkü bana öyle söylenmişti. Doğru mu yapıyorum?

O zaman Alisarp'in onerisini uygulayabilirsin.
Fanustan firar etmeyecekleri sekilde su doldurabilirsin. Temizligine ve su sicakligi dengesine dikkat edersin zaten.
Seyahat icinde bir kutu icerisine havlu koyarak seyahat ettirilebiliyor fakat detaylari tam hatirlamiyorum Moderatorler bilgi verecektir. Ben simdi bulamiyorum link veremicem ama eski konulari incelersen detayli bir sekilde bilgi verilmisti.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim :)

Tasima olayi dedigim gibi yapilir sorun degil onemli olan su olmamasi ve yem olmamasi alta nemli havlulardan bir yatak yeterli
Suan fanusta iki parmak yeterlidir fakat yavrula minimum 40-50 litre eriskin minimum 100 litre lik suda olmali akvaryum hacmi degil yani okadar su olmali yuzmek bunlar icin cok cok onemlidir

foruma hoş geldin. öncelikle şunu belirteyim. bu hayvanlar gerçekten özveri isterler. 25 sene gibi bir ömür ve aynı şekilde bir o kadar boyları olacak. şimdi istanbula gitsen dahi tekrar döneceksin sanırım. bu sebeple ailene yukarda verilmiş olan linkteki bilgileri ver. bu hayvanlar için alınacak ömürlük akvaryum en az 200 lt su alacak bir akvaryum olmalı. bu da 250-300 lt arası bir akvaryum demek. ve diğer ekipmanlar. balıklardan hariç olarak alacakların. kuru alan ve ısıtıcı lamba. bu detaylar göz önüne alındığında ailen bu durumu kaldırabilecek mi ? yapılacak masraf hallice olacak bu bir yana bakımı da güzel olmalı. kısaca balığa göre bakımı biraz zordur. avantajı solunum yaptıkları için elektrik kesilmesi durumunda sıkıntı olmaması.

şimdi şu an için yapacaklarına geçelim. eğer mümkünse hayvanları dikdörtgen şeffaf, derin bir kap alıp içerisine koy. bir tane temiz yıkanmış pürüzsüz yüzeyi olan bir kaya bulup içine koy. kuru alan olarak kullansınlar. bu kabı kaloriferin yanına fakat tam temas olmayacak şekilde koy. bir tane su ısıtıcı al dibe batan cinsinden olsun 50 W yeterli. ama dikkat et havaya kalkmasın çalışırken hava teması camını patlatır. 28 derece ısı iyi olur. imkan yoksa kalorifer kenarında dursunlar. bu da en azından biraz ısı verir. bir tane ısıtıcı lamba lazım. bu kıskaçlı bir lamba olursa daha iyi. bunu da kuru alana tutacaksın. hayvanlar çıktığında ısınacak. bu da 31-33 derece sıcaklıklarda olmalı. gündüzleri 10 saat kadar yanmalı. geceleri gerek yok. su içinde kafaları dışarda olacak şekilde uyuyacakları ortamları olsun.

şimdilik içme suyu kullanman iyidir. uyuyan büyük ihtimal ortam soğuk olduğu için metabolizmasını kapamış. ama böyle giderse akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski var. göz kapakları katmanlıdır bu sebeple gözleri şiş gibi durabilir fakat göz enfeksiyonu da olabilir. bir resmini çekip koyabilirsen durumu hakkında bilgi verebiliriz.

taşıma olayına gelirsek ayakkabı kutusu gibi bir kaba önce ikiye katlanmış bir havlu koyup arasına boğulmayacakları şekilde hayvanları yerleştir. kapağına iki tane delik aç. otobüse giderken poşet içinde ve poşetin ağzı kapalı şekilde götür. cereyanda kalmasınlar. binince poşeti açarsın. kutu kapalı kalsın. ama rada kontrol et hayvanlar havlu arasında boğulmasın. yanına bir tane de yoğurt kabı veya kiloluk dondurma kabı da olur, ondan al, bir tane de ufak pet şişe su. su o sürede otobüste ısınsın. yolun yarısını geçtikten sonra durduğu bir yerde yani yarım saatlik molayı nerede veriyorsa kabın içine bir miktar bu sudan koy hayvanları içine koy biraz sulansınlar yani su içsinler. sonra peçete ile kurulayıp tekrar kutuya al. kabı atıp ellerini bol sabunla yıka. bu hayvanlarda salmonella vardır. el temasından sonra mutlaka ellerini yıka. öncesinde de hayvanlara bir şey bulaşmaması için. bu su işi hayvanlar ufak olduğu için gerekli normalde büyük olsalardı sulamaya gerek yoktu.

Cem en iyi öneriyi belirtmiş.

Karışıklık olmaması için belirteyim taşımada kullanacağın havlu kesinlikle kuru olsun. Su molası yeterli.

Birde gene Cem in önerdiği geçici çözümü kesin uygula. Saklama kabına uygun fiyatlı bir ısıtıcı kesin almalısın. Kalorifer her zaman yanmaz ve yeterli ısıyı vermez. Isıtıcı sürekli çalışır olmalı. Masa lamban varsa kabın yanında kitapları üst üste koyup bunuda üzerine oturtup kuru alan yapacağın taşa yönelt. Bu eve gidene kadar idare eder. Aksi halde hasta olacaklar ve veteriner, tedavi gibi daha zor süreç başlayacak. Yarın bu ufak öözümü halletmeli.

Şimdiden evdeki akvafyumdaki eksikleri düşünüp filtre, ısıtıcı, kuru alan ve ısıtma lambası gibi konuları değerlendirmeye başlamalı. Buda hızlı bir çözüm isteyecek.

Hayvanlara sağlıklı bir ömür dilerim.

Şu an eldeki Yemler neler?

taşta bulamadım dersen eğer koskacan küllükler olur mesela koy onu kabın ortasında bide önlem olsun diye kaynar suda beklet çalkala falan hoş bi yaşam alanı canlandı bile gözlerde..
uygunmu bilmiyorum ama yoldan bi taş bulup saatlerce kaynar suda bekletipte koyulabilir belki ?? ama bi süreliğine

istanbuldaki işleri söylemeyi unutmuşum emre anlatınca farkettim. istanbula gitmeden bir kaç gün önce akvaryum ve ekipmanlar temizlenip içine su konmalı ve ısıtıcı 28 dereceye ayarlanmalı. gittiğin gibi bunlarla uğraşma derdin olmadan hayvanları alıp içine koyarsın. yolda yıpranacaklar bir de orada beklemesinler.

Finallerim yüzünden uzun süredi formu takip edemedim. Hepinize önerileriniz ve ilginiz için yardımda bulunduğunuz için çok teşekkür etmek istiyorum.
Kaplumbağalarımın son bir hafta ki durumundan bahsedeyim biraz.
Sürekli uyuyor dediğim kaplumbağam hala uyuyor. Yem verdiğim zaman canlanıp yemi yiyor bir iki saat kadar suda kalıp tekrar kuru alana çıkıyor. Diğeri ise aşırı hareketli. Sudan hiç kuru alana çıkmıyor. Yemini düzenli olarak sorunsuz şekilde yiyor. Tek sorunumuz biraz korkuyor. Ben elimi kaldırdığımda panik oluyor ve hızla yüzmeye başlıyor. Bu duruma çok üzülüyorum. Bu konuda ne yapmalıyım?
Ayrıca yarın İstanbul'a yola çıkacağım. Otobüsle gideceğim ve dediğiniz gibi taşıma malzemelerini ayarladım. İstanbul'da şuan akvaryumları ve ısıtıcıları hazır. Gittiğimde eksikleri de hemen tamamlayacağım.

çünkü şuan huzurlu değil sanada alışamamışlar fazla belli sen tam teşekkürlü akvaryumu kurunca seni yada evde devamlı önlerinden geçen birini gördükleri zaman çıldırıcaklar zamana bırak dediklerim çıkıcak :)

ben akvaryumun üstündeki camı kaldırdığım zaman bile korkmuyolar bana doğru yardırıyolar bunuda eklemek isterim. illaki alışıcaklar su sıcak olunca yüzücek alan bol olunca

gittiğinde lamba işini hemen hallet kuru alanda duran üşümüşse düzelir. hasta ise veterinere götürmek icap edecek. bu işi orada kaldığın süre zarfında saptaman kolay olur. bu sebeple lambayı almada 2 günü geçirme ki durumunun ne olduğunu anlayacak zamanın olsun. iyi yolculuklar.

zaman geçtikçe alışırlar. öyle alışırlar ki sen bıkarsın. acitasyona gelip fazla yem verme. :smile:

gittiğinde elindeki malzemeyi, yemi vitamin vb'yi yaz eksiklerini söyleyelim.

Elden yem yemeyen için yemleri suya atıp izle bakalım aynı oranda besleniyorlarsa o şekilde yemlersin.

Geri