Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Her Yönüyle Planarya (Planaria) Nedir? (Fotoğraflı - Videolu) ( ÖNEMLİ ... )

umutsahin

Gümüş 1 Üye
Katılım
5 Tem 2011
Mesajlar
216
Akvaryumlarımızda kimi zaman karşılaştığımız ve beslediğimiz canlılara zarar verip vermediğini merak ettiğimiz, ilkel bir solucan türünü tanıtmaya çalışacağım.

mailto:/img341/8468/genelgraz3.png
Kaynak:ars.usda.gov

Genel Özellikleri nelerdir?
Planaryalar yassı solucanlar sınıfı, turbellaria takımına dahildir. Birkaç milimetreden, birkaç cm boya kadar olanlara akvaryumlarda rastlamak mümkündür. Kafa ve vücut yapıları türe göre değişir. Yüzme kabiliyetleri yoktur. Karın altlarında bulunan mikronik kirpikler bir nevi ayak işlevini yerine getirir. Sindirim sistemleri bildik yapıdan oldukça farklıdır.

Anotomik Yapısı-1
mailto:/img247/5779/genelyapsj1.png
Kaynak: bio1152.nicerweb.com

Anotomik Yapısı-2
mailto:/img247/1018/genelyap2gt2.png
Kaynak: bio1152.nicerweb.com

Sindirim ve boşaltım sisteminin girişleri karın altındadır. Aldıkları besinleri özümlemeleri vücutlarının hareketi ile birlikte olur. Eşeyli ve eşeysiz olarak üreyebilirler. Rejenerasyon çok gelişmiştir. Onlarca parçaya ayrıldıklarında bile her parça kendini yenileyerek ergin birey olarak hayatta kalır.

Eşeysiz Üreme Örneği
mailto:/img341/4839/rejenerasyonhy5.png
Kaynak:Drmichaellevin.org



Akvaryumlarda neden görülür?
Genel olarak organik atık miktarının artması neticesinde görülebileceklerini söyleyebiliriz. Bakımsız ve dip çekimi ihmal edilen akvaryumlarda, dipte kalan yem artıkları bu canlıların oluşumunun en büyük nedenidir. Akvaryumlarda görülen Planaryaların çoğunluğu etçil beslenen canlılardır. Protein ağırlıklı yem artıkları oluşum ve hayatta kalma süreçleri için büyük bir etkendir. Düzenli bakım yapılan akvaryumlarda, kaya gibi ağır kütle dekorları mevcut ise, balıkların ulaşamadığı kaya diplerindeki artıklar yine oluşumu tetikler. Ölmüş balıkların akvaryum ortamından uzaklaştırılmaması da başka bir etken olarak gösterilebilir. Özellikle yoğun bitkili bir akvaryumda ölü bir balığı bulmak çok güçtür. Akvaryumdan uzaklaşmadığı sürece su kalitesini hızla düşürdüğü gibi bu canlıların oluşumu ve çoğalmasına da zemin hazırlar. Planaryaların aşırı çoğalması bu açıdan bakıldığında, su şartlarının bozulduğuna dair ciddi bir ipucudur. Yetersiz filitrasyonda bu canlıların oluşumunu tetikler. Yeterli biyolojik temizlik yapılamıyorsa, dipte toplanan artıklar olmasa dahi bu canlıları görmek mümkündür.

Nasıl teşhis edilir?
Mikroskop altında tüm detaylarını seçmek mümkündür. Fakat normal şartlarda bu canlıları nasıl ayırt edeceğimiz daha önemlidir. Hareket için her zaman tutunmaları gereken bir yüzeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle zeminde ve camlarda görünmeleri mümkündür. Özellikle camdaki planaryaları dikkatli bakıldığında seçebiliriz. Hafif yosunlanmış veya bakteri öbeği oluşmuş bir bölge içinde gözlem yaptığınızda çok küçük türlerini dahi seçebilmeniz mümkündür. Genellikle “S” şekli çizerek, çok yavaş hareket edebilecekleri gibi, gözle görülebilir bir hızla da hareket edebilirler.
Aşağıdaki zaman zaman yaptığım bazı video kayıtları ile, bu canlıları tanımanıza yardımcı olmaya çalışacağım.

Video-1 kendi akvaryumlarımdan çekimlerdir. Canlının net olarak seçilebilmesi için video efektleri kullanılmıştır.

Video-1 TIKLA ...

Video-2 sistemin çökmüş olduğu, içinde ölü balıklarında bulunduğu, bir başka akvaryum...

Video-2 TIKLA ...

Kapalı ekosistemde diğer canlılara zararı nedir?
Planaryaların ekosistem içinde diğer canlılarla ilişkisine bakıldığında, çokta zararlı oldukları söylenemez. Yakalayıp, yutabilecekleri her türlü mikroorganizmayı tüketirler. Bu özellikleri ile akvaryumlarda besin ortağı konumundalardır. Balıklara bulaşma ve onlara zarar verme riski yoktur. Aksine besleyici özelliği ile iyi bir canlı yem olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle yavru balıklar içini iyi bir besin kaynağıdır. Fakat kötü şartların getirisi olarak oluşan bu canlıların varlığını sürdürmesine izin vermek, su kalitesinden taviz verildiği anlamına gelir. Aynı ekosistem içerisinde çoğalmalarına müsaade edilmemelidir.



Kurtulma yöntemleri nelerdir?
Bu canlılardan kurtulmak için bataklığı kurutmak gerekir. Üreme sistemleri basit ama etkilidir. Ortama bıraktıkları yumurta öbekleri ile eşeyli üreme gerçekleştirdikleri gibi, eşeysiz olarak parçalara ayrılsa bile çoğalabilirler. Fiziksel olarak tek tek mücadele mümkün değildir. Bu nedenle akvaryum şartlarını onların yaşayamayacağı ölçüde temiz hale getirmek birincil yöntem olmalıdır. Sık, detaylı dip çekimi ve su değişimi ile kurtulma süreci hızlanır. Filtre sisteminin biyolojik döngüyü sağladığından emin olmak gerekir. Fazla balık yükü olan bir akvaryumda ya da yeterli filtrasyonun olmadığı bir akvaryumda, bu dengeyi sağlamak için mutlaka önlem alınmalıdır. Dip bölgede mümkün olduğunca sirkülasyondan uzak, ölü nokta bırakılmamalıdır.
Mevcut olanlardan biran önce kurtulmak isteniyorsa; Tül veya etamin türü bir kumaş içine bir miktar et parçası koyulur ve zemine yerleştirilir. Sudan çıkarılırken dağılmamaları için, altına bir kap veya poşet koyulabilir. Gece bu et parçası içinde toplanacak olan planaryalar akvaryumdan uzaklaştırılmış olur.
Çoğu türü yüksek ısı değerlerinde hayatta kalamaz. Akvaryumlarda özellikle kış aylarında görülmesinin, yaz aylarında nadiren rastlanmasının sebebi de budur. 30 C derece ve üzerinde pek görülmezler. Su sıcaklığının 3-4 gün süreyle bu değerde tutulması sonucunda da planaryalardan kurtulmak mümkündür.
Kimyasal madde kullanılarak da mücadele edilebilir. Ancak anlattığım hususlardan anlaşılacağı üzere, bu canlılardan kurtulmak için böyle bir riske ve masrafa girmeye gerek yoktur.

Daha önce tanımadığınız bu canlıları belki bu yazıdan sonra fark edeceksiniz. Akvaryumda görülen birkaç planarya sizi endişeye sevk etmesin. Belirtilen hususları gözden geçirerek, olayı sakin karşılamak ve bilinçli hareket etmek en doğrusu olacaktır.

Saygılarımla....

Alıntıdır
KAYNAK : www.akvaryumforum.com (akvaryumcumurat)
 
Cvp: Her Yönüyle Planarya (Planaria) Nedir? (Fotoğraflı - Videolu) ( ÖNEMLİ ... )

Teşekkürler bilgilendirme için.
 
Cvp: Her Yönüyle Planarya (Planaria) Nedir? (Fotoğraflı - Videolu) ( ÖNEMLİ ... )

Güzel bir paylaşım olmuş, bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.
 
Cvp: Her Yönüyle Planarya (Planaria) Nedir? (Fotoğraflı - Videolu) ( ÖNEMLİ ... )

Teşekkürler.
 
Geri
Üst