Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

İlk kaplumbağam

ceasaris

Yeni Üye
Katılım
15 Haz 2015
Mesajlar
5
Arkadaşlar foruma yeni üye oldum ve kaplumbağa konusunda da tecrübem sadece 2 günlük.Hikayemi kısaca anlatırsam.Çalıştığım yerin hemen yanında yağmur sularının birikmesinden oluşan bir su kanalı var.Burada iki adet yavru kaplumbağa buldum (çok daha büyükleri de vardı ancak cazip gelmediler)Bu iki kaplumbağayı hem kendime bir meşgale edinmek hemde oğlumun hayvanlara olan ilgisini ve sevgisini artırmak için sahiplenmek istiyorum.Sorum şu ki dediğim gibi olayın çok başındayım.Bu arkadaşların doğal yaşamları bulanık bir su bol miktarda sazlık ve yosundan ibaret ayrıca yaşadıkları alanı kendi ırkları haricinde bol miktarda kurbağa ve yılanla paylaşıyorlar.Neden bu kadar detaya girdiğimi merak ediyorsanız.Forumda konuların tamamı olmasa da genel bir kısmını okudum ve anlatılanların benim kaplumbağaların doğal yaşamıyla ilgisi olmadığını gördüm ve tedirgin oldum.Ben bu hayvanları oradan almakla hatamı ettim diye düşündüm.İlk aşama olarak 70 cm boyunda bir akvaryum ve petshop ta ki abinin tavsiyesi ile bir iç motor aldım bir miktarda tetra marka yem.Forumda kuru alana bayağı bir talep gösterilmiş çeşitli projeler var ancak ben geçici olarak akvaryumun içine ne koyduysam bizim arkadaşlar üzerine çıkmadılar.Elimle kendim koysam da hiç durmadan suya atlıyor ve zamanın çoğunu su da geçiriyorlar.Acaba bu durum bulundukları doğal ortamdan dolayı iç güdüsel olarak kendilerini su da daha güvende hissettikleri için olabilir mi diye düşündüm.Bir diğer husus bir kaplumbağa diğerinden biraz daha büyük ve büyük olan attığım yemlerin hepsini yiyor küçük olan arada bir yemleri yoklasa da hiç yediğine şahit olmadım.Ama bahçede yakaladığım börtü böceği hiç pas geçmiyor.Sizce yeme alışmak için zamana mı ihtiyacı var yoksa yemi mi beğenmedi.
Son olarak sizlerden ricam akvaryumumun hem onların sağlıklı ve keyifli yaşaması için hemde beni görsel olarak tatmin edecek fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.Aklımda zemini kum ile doldurum canlı bitkiler bakmak var.Bu konuda hangi tip kum ne tür bitkiler bakmam gerektiğini yazarsanız sevinirim.
 
Cvp: İlk kaplumbağam

Bahsi geçen kaplumbağaların türü bakım şartlarını belirleyecektir.Değişmez olan malzemeler ısıtıcı,filtre ve aydınlatma malzemeleridir.
Genel olarak Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu isimli konu yardımcı olacaktır.
Fotoğraf paylaşabilirseniz;hem durumları hakkında hem de türleri hakkında yorum yapabiliriz.Şayet yerli tür ise;doğadan alınan canlıların bakımı orman ve su işleri bakanlığınca belirli bir sayı sınırlaması ile izne tabi tutulmuştur.Bir de çeşitli sebeplerle doğaya bırakılan Slider türlerine rastlamak mümkün ki bunu aldıysanız hem aldıklarınıza hem de bulunduğu habitattaki diğer kaplumbağalara iyilik etmişsiniz demektir.
Benim tavsiyem yerli tür ise doğaya salmanız olacaktır.Hele ki belirli bir olgunluğa sahipse;türün bulunduğu habitattaki devamlılığı açısından önem teşkil eder.


Su kaplumbağaları kendilerini suda güvende hissederler tahmin ettiğiniz gibi.Akvaryumun civarındayken canlı size alışıncaya kadar kendini suya bırakacaktır.
Kuru alanı hiç kullanmıyor ise yeterli sıcaklığa sahip olmayabilir.Ampul kullanıyorsanız mesafe ayarı yapmanız gerekir;aksi durumda ise soft akkor ampul edinmeniz gerekir.Kuru alan sıcaklığının su sıcaklığından 4-6°C fazla tutulması idealdir.Aydınlatma konusu için Aydınlatma Hakkında Her Şey , ısıtma ve gündüz ışığı için ampul ecolite 52 W ve Ucuz Mandallı Lamba isimli konulara bakabilirsiniz.


Dekorasyon konusunda da kaplumbağalar omnivor canlılar oldukları için canlı bitkinin akvaryumlarda barındırılması hiç mümkün değil.Bir süre sonra bitkiler haşat edilmiş ya da mideye indirilmiş olarak bulunabilir.Bunun yerine üretici firma tarafından suya salınım yapmadığı belirtilmiş plastikten imal edilmiş ya da ipek bitkiler tercih edilebilir.


Besleme kaplumbağalar küçükse ayrı köşelerde elden yapılabilir.Büyüdükçe maliyet açısından uygun olan tahta cımbız ya da oval uçları bulunan metal cımbız ile yapılabilir.Yemi beğenmeme konusunda da aldığınız kaplumbağaların türü önemli.Bunun dışında canlı yem verilecekse;özel üretim yapanlardan alınan yemler kullanılmalı bunun dışında çevrede yakalanan canlılar patojen içerebilir.
Beslenme konusunda Su Kaplumbağalarında Beslenme isimli konu yardımcı olacaktır.
 
Cvp: İlk kaplumbağam

foruma hoş geldin serhat. furkanın dediği gibi önce hayvanın türünü saptamak gerek. şayet çizgili dere kaplumbağası veya sarı benekli kaplumbağa ise yine doğaya bırakmanda fayda var. gerekli detayları yine furkan anlatmış. bunun yerine res dediğimiz kulak bölgesi kırmızı olan kaplumbağalardan sahiplenmen yerinde olacaktır. sahiplendirme bölümünde sahiplendiren arkadaşlarımız çok. istanbuldan sahiplendiren arkadaşlar otobüs ile gönderirler. bu hayvanların ömürleri akvaryumda geçtiği için doğadan aldıkların gibi adaptasyon sürecide istemezler ve ortada kalmazlar.

bunun yanında salmonella bakterisi de taşırlar eğer çocuğun 8 yaşından küçük ise akvaryuma fazla yaklaşmamalı. sende akvaryum veya kaplumbağalarla ilgili bir işlem yaptığında elini bol sabunla yıkamalısın. öncesinde yıkama hayvanlar için sonrasında yıkaman da sizin için önemli tercihen antibakteriyel sabun kullanman iyi olur.

hayvan çizgili ise çizgililer kuru alandan ziyade su içinde durmayı severler. kendilerini kuma gömerler. bunlarda 3-4 mm kalınlığında dere kumu kullanılır. reslerde silis kullanıyoruz. olurda bırakırsan eylülden önce yani ağustos ortası bulunduğu yere bırak. kışa hazırlık ve kış uykusu için kendilerini hazırlasınlar. akvaryumda kış uykusuna yatırmıyoruz. geç kalırsan mayısa kadar bırakma.

yem olarak reptomin yanında sera raffy P ve gammarusta almalısın.
 
Cvp: İlk kaplumbağam

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.Şu ara ev taşıma telaşımda olduğu için biraz geç cevap veriyorum.Tavsiyelerinizi dikkate alacağım.Dün bir kaç petshop a bir arkadaş için sorduk kaplumbağa satışı yasakmış dediğiniz gibi sahiplenmekten başka çare kalmıyor sanırım.Şimdilik kalsın yoksa dediğiniz gibi eylül ayı gibi doğal ortamına bırakırım.
Şöylede bir fotoğrafını paylaşayım belki tür belirlemek için yardımcı olur.

mailto:/mPD9k8.jpg
 
Cvp: İlk kaplumbağam

çizgili dere kaplumbağası bunlar. 24-25 derece civarı sıcaklıkta olmalılar. eylülden önce salıvermelisin ki kendilerini kışa hazırlasınlar.


bulundukları doğal ortamdan kum alabilirsen alıp yıkayarak kullanabilirsin.
 
Cvp: İlk kaplumbağam

Şimdi daha önceki yorumunuzu daha detaylı okudum hastalıklardan bahsettiğiniz kısmı es geçmişim maalesef.Oğlum henüz 2 yaşında ve sürekli elini suya sokuyor yada oyuncaklarını atmaya çalışıyor.Sürekli gözetim altında tutmam zor olacağından sanırım şimdiden doğal yaşamlarına salmam daha mantıklı geldi.Sahiplenme içinde lüleburgazda direk elden alabileceğim birini bulursam alırım yada yolum istanbula düşerse ozaamn ordaki arkadaşlarla temesa geçerim.Otobüsle gelmesi biraz riskli olabilir durduk yere hayvanın günahına girmeyeyim.Yardımlarınız için çok teşekkür ederim Cem bey.Saygılar...
 
Cvp: İlk kaplumbağam

oyuncakları sıcak su altında sabunla iyice yıkayın. ufaklığa gelirsek yaşı çok küçük. mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı, ateşlenme, kramplar, üşür gibi titreme belirtileri salmonella belirtileridir. inşallah olmaz ama bu belirtileri görürseniz hemen hastaneye götürün. bünyeleri zayıf olduğu için çocuklar ve 70 yaş üstü için ölümcüldür.

sahiplenme konusuna gelirsek okula başlayana yani aklı erene kadar düşünmeyin derim. hatta 8 yaşı geçince daha iyi olur. salıverme sürecinde de yetişemeyeceği bir yerde olmalarında fayda var.

transfer konusunda uygun koşullar sağlanırsa kıtalar arası dahi gönderi yapılıyor. bu konuda endişen olmasın. şehirler arası tarnsferde daha ölen hayvan olmadı.
 
Geri
Üst