Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

İlk kaplumbağam.

busdriver

Yeni Üye
Bugun bi tosbağa aldım, ölüm fanusu turtle stick marka yemi, deep fix turti clean jeli ile beraber. Konuyu nereye açıcağımı bilemedim , ilgililer ilgili yere taşıyabilir, lakin sorularım var.

1-Öncelikle bana satılan yem ve cila 5er liralık ürünler. Şimdilik bunları kullansam nasıl olur? Fanusa tebeşir atmama gerek var mı kabuğu güçlensin diye?
2- Yem attım ama yemedi, 7-8 tane attım yemedi yumuşadı içerde kaldı alamadım da, duruyor öyle içerde yemler. Yarın sabah da yem vericem ama akşama kadar youm sonra. Bişey olmaz heralde.
3-Başlangıçta, ilk eve geldiğinde ve fanusa konulduğunda kıpırdamadı, ama yarım saat sonra kendini fanustan attı ve elimden inmedi, kaçmadı resmen sevdirdi kendini. Şu anda bile deli gibi tırmanmaya çalışıyor. Ama bu yem yemediği gerçeğini değiştirmedi.
4-Bana maliyeti 5 tl can 5 tl fanus 5 tl cila ve 5 tl yem olmak üzere 20 tl oldu. Sevdim ben bu kamili, o yüzden yarın adam akıllı bir akvaryum alıcam. Aşağıdaki dükkan evime yakın, bu yüzden linkteki akvaryumu beğendim . Ama onun haricinde tekliflere ve kombinlere açığım.
http://www.sanalpazar.com/Full-Ekipmanli-Kaplumbaga-Akvaryumu-40cm-27-Litre__isp4822229

Hala da dışarı çıkmaya çalışıyor, elime almak da istemiyorum ama baya ısındı bana. Sürekli tırmanma peşinde ne yapsam bilemedim. Bir de;
Bugün kamili alırken adamdan akvaryum su ısıtıcısı filtre istedim, resmen satmadı. Onları satarsam maliyet yükselir dedi. Bana 30 liralık dandik dekor gösterdi falan derken aldım ölüm fanusunu çıktım. Adam o kadar cahil ki, bırak hayvana bakmayı , para kazanmayı bile bilmiyor. Neyse iyi ki almamışım hepsi bir arada yer buldum.

Evet tecrübeli hayvan severler , yardımlarınızı bekliyorum. Ayrıca almak isteyip alamadığınız şeyler varsa tavsiye edebilirsiniz. Özellikle kuru yer yapmayı çok istiyorum kamile. Bakalım artık.

mailto:/bi6zbs.jpg
mailto:/15iaipt.jpg
mailto:/2cf4mcy.jpg

Bir de bu akvaryumda başka ne besleyebilirim, bu eleman bana ilgisini kaybetsin istemiyorum , yoksa ikinciyi hemen alabilirim, ama ilgisini kaybeder falan olmaz. Bildiğin benim tarafımdan ayrılmıyo zibidi. Ama başka bir hayvan mesela balık , mesela salyangoz, çöpçü balığı falan beslenebilir mi akvaryumda? Ya da linkteki akvaryum bi şekilde palduryuma dönüşebilir mi?

Kamil için hiç bi harcamadan kaçınmıycam . Kamili okutmayı düşünüyorum.

Cvp: İlk kaplumbağam.

hayırlı olsun. gösterdiğiniz akvaryumun derinliği az. ilerde büyüyeceğini düşünürsek. üst boşluk 10 cm olmalı. o yüzden derinlikte akvaryum en az 40 cm olmalı. sera raffy p, carnivor gibi ana yem ve yanında yan yem olarak jbl agil (kemik gelişmesi), jbl calcil (kemik sertleştirici), gammarus( karides) alın. jeli kaldırıp atın. zaralıdır, hiçbir işe yaramaz. tebeşir dediğiniz mürekkep balığı kemiği ise yemini ıslattıktan sonra üstüne toz yapıp ekleyin ama yemleri alırsanız gerek yok. yem tarihleri ileri tarihli olursa iyi olur. yada küçük boy alın.

akvaryumda başka birşey beslemeyin. etçil olduğu için öldürür.

30 lt baz alırsak ısıtıcı olarak 50w yeterli. filtre sessiz olan ve kaliteli 4w veya 15w birşey yeterli. resun marka güzel orta karar fiyatlarda. kuru alan için ısıtıcı lamba ve uvb birlamba, cama yapıştırılan 34 dereceyi gösteren derece, ve renksiz taş. o boyalı taşlarda sakıncalıdır, su kalitesini bozar.. ya silica kum ya da ağzına sığmayacak kadar iri taş kullanabilirsiniz.

bunun dışında gerekli bilgileri forumda bulabilirsiniz.

Bilgiler için teşekkür ederim Cem Bey. 150 lira bütçe ayırdım alacaklarım için, bahsettiğim linkin bağlı olduğu marketten yapacağım alışverişi. Eğer öneriniz varsa dinliyorum bilginize.

Kaplumbağa dışında aldıklarınızı kullanmamanızı tavsiye ederim. Cem zaten elinizdekilerle ilgili eksiklikleri belirtmiş. Ben o yemide kullanmamanızı öneririrm.
Verdiğiniz linkteki akvaryumda yetersiz ve vereceği yan ürünlerin çoğu kullanılamaz. Renkli kum, sentetik bitki, su katkısı, bakım ilacı hiç kullanmayacağınız ürünler. Sizin bu hayvan için yaklaşık 50-60 lt hacimli bir akvaryuma ihtiyacınız var. verdiğiniz linkteki akvaryumu ancak 3 ay kullanırsınız.

Kamil'in evinin son hali :

mailto:/29pt0ud.jpg
mailto:/66wyl5.jpg
mailto:/flaucz.jpg
mailto:/2ypcgvp.jpg

o kadar uzun uzun yazmama rağmen fazla dikkat çekemiyorum galiba. her neyse, şu anda resimlerde görünenleri alabildim. taşın kilosuna da para verdim ya benden salağı olamaz heralde.. neyse elimdekiler
bir adet 80 lt yayvan akvaryum,
5 adet taş,
4 kilo beyaz kum,
1000 watt ısıtıcı,
iç filtre ,
fanustan çıkardığım palmiye.

bunları yaptıktan sonra fark ettim ki beyaz kum yetersiz ve istediğim gibi durmuyor, bunun yerine bağlantıdaki kumdan almayı düşünüyorum, bu gece siparişi vericem fakat 10 kg mı 20 kg mı karar veremedim. üstadlar inceleyip kum ve akvaryum hakkında değerlendirme yaparlarsa sevinirim.
mailto:/evcil-hayvan-petshop/akvarkum-silis-akvaryum-kumu-10-kg-kargo-dahil-67133765

onun haricinde kuru alan kısmı tam içime sinmedi, yani hayvana bir dönümlük boş yer kalıyor üstüne çıktığında.o yüzden bağlantıdaki kuru alanı almak istiyorum, ama fikriniz varsa ve daha ucuzunu biliyorsanız lütfen söyleyin . biraz pahalı çünkü
mailto:/Penn-Plax-Turtle-Topper-Kaplumbaga-Platformu,PR-8304.html

içerisine konacak dekorasyon malzemesinin de seramik olması gerekiyor sanırım bu yüzden şunları beğendim , ama yine bir bakıp söylemeniz lazım o paraya değer mi , ya da neler yapabilirim. bu ikisinden birini almayı planlıyorum.
mailto:/AKVARYUM-DEKORU-KAPLUMBAGA-MERDIVEN-CH-9007-REPTILE-STAIRS,PR-5522.html
mailto:/AKVARYUM-SUSU-KAPLUMBAGA-MERDIVEN-CH-9003-REPTILE-STAIRS,PR-5518.html

forumu çok fazla inceledim , bu tarz çalışmalar var ama yapmaya vaktim yok o yüzden kalkışmıyorum.

kamil'e gelince halen tek bir lokma yemedi. onun haricinde bir ampul var gördüğünüz gibi o bir dönümlük kayasını ısıtıyor, bugun geldiğimde ölü gibi kayanın üstünde yatıyordu. resmen elleri ayakları pergel gibi açılmış, kaskatı kesilmiş sandım hemen suya attım. sonra yavaş yavaş hareketlendi. ama yine de birşey yemedi.

bir de günün 10 saati çalışıyorum. o yüzden 10 saat yokum , e gece uyuyorum , akşam da dışarı çıkıyorum acaba yanına bi arkadaş alsam mı? alırsam bakımı zorlaşır mı? bu akvaryum beni en az 3-4 sene idare eder diye düşünüyorum. sırf o yüzden ikinci bi tosbağaya karşıyım. ama yine de düşünebilirim.

internetten alış veriş yapabileceğim iyi bir site biliyorsanız da paylaşın lütfen. kumu ve diğer ürünleri ordan alıyım. detaylı ve açık yazdığımı düşünüyorum, detaylı ve içten cevaplarsanız sevinirim.

Hayırlı olsun diyorum. Umarım sağlıklı büyür.
Akvaryum ölçülerinizi belirtirseniz kum miktarı ve genel olarak daha net yorum yapabiliriz.
Kaplumbağa adası olarak bunu öneririm. Kullanışlı ve yer kaplamaz. Sizin baktığınız akvaryuma tam oturmalı aksi halde montaj sorunu olur.
mailto:/Hagen-Exo-Terra-Turtle-Bank-Kaplumbaga-Adasi-Orta-Boy-,PR-4859.html

Güvenilir alışveriş sitesi olarak bunu öneririm. Bir çok kişi internetten bende bizzat yerinden alışveriş yapıyorum.
mailto:/default.aspx

Isıtma lambası gündüz 10-12 saat açık kalmalı. O istediği kadar güneşlenebilir, sonra suya girebilir. Ben müdahale etme taraftarı değilim. Yem konusunda biraz daha sabır göstermeli ve yemi verdikten sonra yanında bulunmamalısınız. İlerde alışırsa sizi görünce direk yeme gelecektir.

Akvaryum içine yapay ürünler koymamanızı öneririm. Ben sadece bitki koyuyorum. Onuda ipek yapraklılardan se.iyorum. Plastik ürünlerden kaçınmalıyız. İçerideki taşlardanda tutarak doğal görünümü tamamlayabilirsiniz.

kaplumbağanız ufak olduğu için su seviyesi ideal şu anda ilerde cama yapışan kuru alan alırsanız suyu iki katı kadar daha yükseltebilirsiniz. hem size hem kamile hayırlı olsun.

Teşekkürler tekrar.

Akvaryum ölçülerim 64 boy 34 en ve 36 yükseklik olmak üzere yaklaşık 78 lt. Şu anda içinde bir damacana yani 19 litre su var. Ben tabandan 2 ila 3 cm arası yükseltmek istiyorum kumla bu da 2,5 cm den hesaplarsak 5,44 kilo kum demek oluyor. Sadece fikrinizi almak istedim, tabi bu homojen dağılmayacağından yer yer 3 cm olabilir ya da 2 cm mümkün. Bahsettiğim kum iyi midir alabilir miyim? Beyaz olana ısınamadım bir türlü.

Juenpet'den üniversitedeyken alışveriş yapmıştım biraz pahalı geliyor ve çeşit olmadığını düşünüyorum. Yani güvenilirliği yadsınamaz kesinlikle ama klasik şeyler satıyorlar gibi geliyor hep çeşit yok sanki. Dediğim gibi bu akşam burayı da sipariş vermeden önce iyice inceleyeceğim. Sonuçta Adana'dan daha yakında orası.

Isıtma lambasını 24 saat açık bırakıyordum, o zaman bundan sonra işten gelince lambayı kapatacağım ve işe giderken açacağım doğru mudur? Bir zamanlayıcı alana kadar böyle yapıp zamanlayıcı aldıktan sonra 10:00 - 14:00 arası mı açık tutmak uygun olur ? Biraz açıklayabilir misiniz?

Bitki konusuna gelince, aslında canlı bitki yetiştirmek istiyorum ama kumda olur mu, toprak mı lazım, nasıl olacak bilmiyorum. Daha sonradan çevirirsem toprağa kumlara yazık olsun istemiyorum. Bir de "Ucuz mal alacak kadar zengin değilim" derler ya, o yüzden almışken bir kere almaya çalışıyorum.

Yine bu akşam uva-b floresan alacağım internetten, bunu spot olarak değil bu şekilde almayı düşünüyorum en azından kapağını da kullanmış olurum. Yoksa kapağı kullanılmayacak, bir de diğer kuru alanı yukarı koymam için kapak olmaması lazım o sorun da var. Akvaryumun tamamen içerisine sığarsa öyle yapmalı mıyım sizce?

Teşekkürler tekrar.

Bence imkan varken su seviyesi mümkün olduğunca yüksek kullanılmalı Cem. Çünkü daha gelişme döneminde ve bol bol dalıp çıkması, yüzmesi gerekir.

Ben yüm akvaryumlarımda silis kum kullanıyorum. 8-10 kg almanızı öneririm. Kalın bir tabaka daha iyi olur. Suyu kaçışı engelleyecek şekilde kuru alandan 8-10 cm boşluk olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bence şu anda 25 cm su derinliği iyi olur. Hayvan küçük olduğu için bu mesafeden kaçamaz.

Isıtma lambasını işe giderken açıp gelince kapatabilirsiniz. Gece açık kalmasın ki rahat uyusun. Zamanlayıcıdan sonrada 10-12 saat açık kalacak şekilde ayarlayın. Benimkiler 07:00-19:00 arası açık kalıyor. İstediği zaman çıkıp güneşlenebilir. Yani doğal gün döngüsünü taklit ediyoruz.

Silis kum bitki için uygun değil. Birde kaplumbağa akvaryumunda özellikle bu türlerde canlı bitki yetiştirmek imkansız. Hem yerler hemde koparıp oynarlar. Yani bitkiler telef olur. Benimkiler ipek yapay bitkileri bile bozuyor.

Ben floresan uvb kullandım verim alamadığım için çıkardım. UVB lamba kuru alana gelecek şekilde konumlanmalı. Aksi halde işe yaramıyor. Ampul olanlar bu anlamda çok kullanışlı. Günde 4-8 saat mevsime göre ayarlanabilir. Kaplumbağa akvaryumunda ben kapağı pek önermiyorum. Dışarıyı seyrettikleri için daha huzurlu olduklarını düşünüyorum. Birde balığa göre özgürlüğüne çok düşkün ve belli eden bir hayvan. Çok kapalı bir ortam strese sokabilir.

kafasından biraz irice taşlardan alarak serpiştirin içine. ben akşam kapağı kaldırıp 17:00- 24:00 arası ısıtıcı lambayı kullanıyorum. sonra kapağı kapatarak lamba boşluğuna mavi florasan lamba koyup gece kullanıyorum. gündüz lambayı kapatıyorum. akşama kadar kapak kapalı olduğu için su ısıtıcısı (28 derece ayarlı) ortamı ısıtıyor. yanlarında kablo için delik varsa iki tane bir lira genişliğinde sizde kapatıp işe gidin gelince ısıtıcıyı takarsınız.

bitki kumda yetişir ama silica içinde de oluyor mu bilmiyorum. benim balık beslediğim zamanda normal kumda oluyordu. toprak konmaz. uva lambalar ısı, uvb lambalar D3 sentezi için uygun. uvb lamba kullanmadım ama arkadaşların dediği kadarıyla cam arkası bir faydası yok. direk kullanılmalı. ayrıca ısı değeri de yokmuş.

Cem iyi değinmiş. UVB ışınları cam arkasından etki etmez. Floresanı koruyucu cam arkasına koyarsanız işe yaramaz. Koymayıncada duy bölümleri nemden etkilenebilir.

Yarın 10 kiloluk sarı silis kumlardan sipariş veriyorum hemen. Tabi akvaryumu boşaltmam ve yeniden dizayn etmem gerekli, çünkü sarı beyaz karışsın hiç istemiyorum. Başka bir konuda cama yapıştırılan su içinde evb lamba gördüm bundan almaya çalışacağım, kapak konusunda size katılıyorum, kapak olmadığı zaman daha ferah oluyor. Bitki olayını öğrendiğim de iyi oldu o defteri kapattım.

Kapak içerisindeki ince camın o kadar etkileyeceğini düşünmüyorum çünkü sonuçta ışının dik açıyla kırılmadan ve etkisini çok az kaybederek geçtiği bir nokta var. Bu yüzden onu eğer kapağa takarsam AEK üstadımın dediği gibi zamanlayıcıyla günde 12 saat açık tutabilirim. En kısa zamanda yeni güncellemelerimi, yaptıklarımı danışacağım tekrar. Teşekkürler cevaplar için.

Diğer konuda akvaryumun içindeki lambanın uv özellikli olmadığını açıkladım. Genel olarak iyi düzenlemelerle uygun bir ortam oluşacak.

Ben floresan taktığımda koruyucu camı çıkarmama rağmen iyi verim alamadım. O cam uvb floresanın etkisini ortadan kaldırır. Zaten kapak olayından vaz geçtiğinize göre ampul uvb olanlardan tercih etseniz daha iyi olur.

busdriver' Alıntı:
Kapak içerisindeki ince camın o kadar etkileyeceğini düşünmüyorum çünkü sonuçta ışının dik açıyla kırılmadan ve etkisini çok az kaybederek geçtiği bir nokta var. Bu yüzden onu eğer kapağa takarsam AEK üstadımın dediği gibi zamanlayıcıyla günde 12 saat açık tutabilirim. En kısa zamanda yeni güncellemelerimi, yaptıklarımı danışacağım tekrar. Teşekkürler cevaplar için.

Bu konuda yanılıyorsunuz. Işın dik açıyla kırılmadan geçebilir fakat UVB lambanın tek özelliği olan kaplumbağalar için gerekli olan UV etkisi camdan hiçbir şekilde geçemez.

ecemkoten' Alıntı:
busdriver' Alıntı:

Bu konuda yanılıyorsunuz. Işın dik açıyla kırılmadan geçebilir fakat UVB lambanın tek özelliği olan kaplumbağalar için gerekli olan UV etkisi camdan hiçbir şekilde geçemez.

Geçer geçer. %5 geçmese de %1-2 geçer tam ölçümünü yapmadım ama.

Onun haricinde , yaklaşık 2 hafta oldu sanırım Kamil'i alalı. Daha ilk defa bu sabah işe gelmeden yem yediğini gördüm. Son zamanlarda dolaşmaya gezmeye de başladı akvaryum içinde , son zamanlarda derken 2 gündür. Yoksa çıkıyor kayanın üstüne sürekli bi uyku hali.

Isıtıcı 28 derecede, yoğun olduğumdan hala bir termometre alamadım , ama sirkülasyon iyi olduğundan homojen dağılıyordur sıacklık. Gerçi son 2 gündür filtreyi çalışırmıyorum galiba Kamil'de stres yapıyor. Bir de sarı silis kum söyledim 10 kilo, geldi , onu da haftasonu süzüp akvaryuma sereceğim. Umarım yeni akvaryuma geldim diyerek stres yapmaz, gerçi eski sudan bi 10 litre saklarım. Kuru alan olarak da sadece kayaların üstü var şimdilik, alamadım diğer kuru alanlardan ucuza bulup.

Yalnızlık Allah'a mahsustur diyerek bir arkadaş da almak istiyorum Kamil'e ama büyüdüklerinde akvaryumu büyütebilir miyim emin değilim. Ya da hazır 1 TL büyüklüğündeyken bakalım olacak mı diyerek 2 tane japon balığı alacağım haftasonu kumları serdikten sonra. Belki beraber büyürler de bir şey olmaz.
Her hafta su eklemesi olacağından balıkların pH değerini çok yükselteceğini ve Kamil'in habitatını değiştireceğini sanmam. Zaten alışsın kerata böyle durumlara diye düşünüyorum .
Özellikle tosbağa ve balık aynı anda besleyenler varsa yorum bekliyorum. Görüşmek üzere.

ya bn yarın tosba alıcamda nelere dikkat etmeliyim ?

almadan önce buradaki yazıları okuyun. gerekli şeyleri alabilecek misiniz. ve bakabilecek misiniz. balığa göre özverisi çok. eğer bunları yapabilecekseniz. ufak ve hareketli olanı alın. gözlerinde şişlik ve ağzını esner gibi açıp kapamasın. belli bir büyüklüğe erişmiş olanların alışma ve adaptasyon süreci biraz sıkıntı veriyor. yada biraz beklerim derseniz bazı arkadaşlar malzemesiyle birlikte ucuza satıyorlar. onlardan alabilirsiniz. ve bu arada hem onları takip edersiniz hemde siteden de bilginizi artırabilirsiniz.

Geri