Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Isının Bir Türlü İstenilen Dereceye Gelememesi

brkylmz1999

Bronz 5 Üye
Katılım
7 May 2018
Mesajlar
38
Merhabalar konuya hemen geçmek istiyorum bugün akvaryumumu neredeyse bitirdim bozuk ısıtıcının yenisi geldi , dün eklediğim silis kumun bulanıklığı geçti ve nihayet istediğim gibi bir kuru alan oluşturabildim sorun ise suyun ısısı bir türlü 28 - 29 dereceye gelemiyor 25 derecede sabitlenmiş durumda bir yandanda kontrol ediyorum sürekli hangi aralıklarla çalışıyor görünüşe göre her 5 - 10 dakikada bir yaklaşık 1 dakika çalışıp kapanıyor yani normal gibi , ısıtıcının derecesini yükseltmeyi denedim çalışma düzeni hala aynı ve sıcaklık dereceside . Resimdede görüldüğü gibi ısıtıcı tam şelale filtrenin emiş borusunun yakınında ( malum akıntı yerine koyamıyorum şelale filtre olduğu için akan su derine ısıtıcının ısınan kısmına ulaşamıyor ) bu sayede sıcak su filtre tarafından çekilecek ve akvaryumun geri kalanına dağıtılacak bu nedenle sirkülasyon sıkıntısı düşük bir ihtimal gibi . Akvaryum hakkında evet lambalar eksik uvb türkiyede aşırı pahalı bende aliexpress ten almayı düşünüyorum , ısıtıcı lambada şans işte tam kaplumbağayı suya ekleyeceğim patladı fişe takarken . Yine 2,5 liralık halojen lamba alacağım sanırım . Durum bu şekilde . Bu arada oda klimalı ve şuanda ısısı 22 derecede belki buda etkilidir .
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20180629-WA0001.jpeg
    IMG-20180629-WA0001.jpeg
    876.8 KB · Görüntüleme: 104
Isıtıcı kaç watt markası nedir ? Tahminen kaç litre su var ? Kalibrasyon ayarı max kaç derece 32 mi 34 mü ?

Şelale filtre olmaz olmadığı gibi hiçbir işe de yaramaz, kuru gürültüden başka. Şelale ve pipo filtreler kaplumbağalara uyumlu değil. Sirkülasyon için iç filtre lazım suyu ileri atarak dairesel sirkülasyon yapmalı. Şelale aldığını yine aşağı veriyor. Sadece ısıtıcının bulunduğu bölgeyi ısıtıyor. Bir de yüzey alanın geniş ve dış ortamın soğuk oluşu eklenince ısı kaybı daha fazla oluyor.

Şimdilik filtreyi ön cama doğru kaydır. Dereceyi ise kuru alan tarafı öne ve dibe yakın konumlandıracaksın ısıtıcıdan uzak noktaya.

Ampulü halojen değil armut tip ampul alacaksın. Lamba max kaç watt kaldırıyorsa 40 yada 60. Ampule sıcakken su sıçradıysa yada titreştiyse patlar. Bu tip durumlar için birkaç tane yedek tutarız.
 
Cvp: Isının Bir Türlü İstenilen Dereceye Gelememesi

Eklemeyi unutmuşum ısıtıcı smart 50 w kalibrasyon max 34 derece tahmini su 60 litre civarı genelde litre başına 1.5 watt öneriliyor sanırım 100 yada 200 litrelik modellerle değiştirmem gerekicek . Jbl protempler çok pahalı onun yerine smart ın 300 watt ısıtıcısı var 30 lira civarı . Hem watt ı olmuşken bol olsun :D Sirkülasyon olayı iyice şüphelendirdi sunsun jp-022f adında bi filtre almayı düşünüyordum sanırım hemen almam lazım . Peki illa armut ampul mu olucak hocam ? Google a yazıyorum armut ampul die edison ampulu tipi led ampuller çıkıyor. Ecolite ampule baktım oda halojen ampul olarak geçiyor zaten mağazaya falan girdiğimde bakıyorum halojen softone ampul var mı diye bulursam alıcam 1 , 2 tane . Herneyse sanırım ısıtıcı sorunu az çok belli oldu . Bundan sonra akvaryumun çok bir işi kalmadı gibi . Yardımın ve tavsiyelerin için sağol :)
 
Smart makbul bir marka değil. Roxin ona göre daha iyidir. Kaliteli markalarda dediğin gibidir ama bu alt sınıflar için 1 lt =1 watt’tır. Kısaca yetersiz. Bu sebeple sürekli çalışacak ve bir süre sonra arıza yapacaktır.

Akvaryum için uygun olan 100 watt ama ileriye dönük olarak sonraki akvaryum için yeniden alma durumun olmasın diye jbl protemp 200 W alabilirsin evladiyelik gider. Pahalıdır ama aldığında kaliteyi farkedersin.

100 W alırsan roxin yada rubio marka çelik ısıtıcı al.

Düz halojenlere göre ecolite halosoft ve wiselite halogen energysaver ın ısıları daha düşüktür. Bunlar tasarruflu ampul sınıfında. Ecolite de 42-52 W; wiselite de 42 W ampul var. Ecolite bauhausta, wiselite tekzende satılıyor. Yada bulursan eski model armut ampulde alabilirsin. Elektrik malzemesi satılanlarda bulunabilir. Yapı marketler tasarruflu ampul harici satmıyorlar artık.
 
Cvp: Isının Bir Türlü İstenilen Dereceye Gelememesi

Hocam jbl ler çok hoşuma gidiyor . Smart ısıtıcı aldığım mağaza jbl in ürünlerini içeren kitapçık göndermişti sonra bidaha bozulup yenisi gelince 3 tane daha geldi toplam 4 tane jbl bilgi kitapçığı oldu evde ordan bakıyorum ara ara ürünlere . Belki hobiye erken başlasaydım alabilecektim ama günümüz şartlarında doların etkisiyle baya zor kaliteli bişeyler almak o yüzden mecbur yöneliyorum bu tarz markalara . Ribao veya roxin alacağıma 15 20 daha koyup üstüne tetra nın veya hydor un 100 watt lık 70 lira 200w lıklarda 80 lira bandında satılan ürünlerini almak daha mantıklı gibi hemde bunlarda ömürlük olur . Özellikle hydor theo çok hoşuma gitti ful batıp yan istediğin şekilde kullanılabiliyormuş camıda sağlam duruyor tabi kaplumbağa uçan tekme atıp kırar mı bilmiyorum . Lamba olarakta aliexpresste hem uvb hemde uva olan spot lamba var kapkumbağalar için . Bu nasıldır sizce ? Baktım herkes tek kullanıyor memnun ve pratik duruyor .
https://m.tr.aliexpress.com/item/32843027580.html?pid=808_0011_0101&spm=a2g0n.search-amp.list.32843027580&aff_trace_key=74365175001f4f72bd67ae660ac50781-1475103344191-00621-UneMJZVf&aff_short_key=UneMJZVf&aff_platform=msite
 
Isıtma özelliği var mı bilmiyorum var ise bedava ısıtma özelliği olan kompakt uv ampuller 350-400 liradan gidiyor.

Böyle ise 50 W alabilirsin. 3.0 uvb az gelir. Normali 5.0 olmalı ama 50 W bu açığı bir oranda kapayabilir. Isıda veriyor ise ne âlâ.

Tetra ve hydorun ısıtıcılarını incelemedim ama camı quartz değilse kırılma ihtimali yüksek. Hayvan büyüdüğünde kabuğu sertleşir çarptığında kırılır.

Jbl de gördüğün üzere cam kalın quartz, koruma sistemli ve üstünde de plastik koruması olması onu kaplumbağalar için özel kılıyor. Şimdi baktım. Bazıları uçmuş ama 110-120 tl bandında. Ben 2012’de 90 küsür tl’ye almıştım fazla bir artış olmamış.

Diğerlerini ilerde kullanman riskli hiç çarpmayabilir de ama yüzerken yada panikleme durumlarında vuruyorlar. Dik olarak köşede kullanırsan risk minimum olur. Diğer taraftanda yatay kullanımda ısıtıcı daha performanslı oluyor. Kararı sana bırakıyorum. Tetranın plastik ısıtıcıları da var ama bazıları iç plakaların oksitlendiğinden şikayet etmiş. Bazılarıysa memnun.

Sorma o kitapçıklardan her konuda bende de çok var yemle bile gönderdiler. Sera jbl.
 
Cvp: Isının Bir Türlü İstenilen Dereceye Gelememesi

Hocam hydor un quartz cam olduğuna dair bir bilgi bulamadım ama yinede yabancı sitelerde ısıtıcı camının çok sağlam olduğuna yazılar gördüm tetra kendi sitesinde aynı şekilde camının kalın ve sağlam olduğundan bahsetmiş bu konuda ikisininde sorun çıkaracağını düşünmüyorum . Yinede hala bakıyorum hemen alabileceğim bişey değiller . Hala bakıyorum öğrenci halimle kendime harcama yapmayıp kaplumbağayı düşünüyorum desem yeridir , elimden geldiğince kaplumbağa için en iyi koşulları sağlamaya çalışıyorum :)
 
Anlıyorum, şu aşamada yaza girdik havalar sıcak. Hangi şehirdesin bilmiyorum ama hava uygun ısıya çıkarsa ısıtıcı alımını eylül başına kadar geciktirebilirsin. Soğuk bir yerde isen en soğuk saat olan sabah 4-5 civarı 26 altına iniyorsa ısıtıcı alman lazım. Hayvan ufak etkilenir. Isıtıcı aldığında da 28 derece üstüne çıkma dış ortam ile ısı farkı soğuğa doğru çok olursa üşütür. Akciğer enfeksiyonu sudan ıslak çıkıp lamba altına gittiği noktada yani rampa bölümünde ortaya çıkar. Bu bölümde bekleyip çevreyi kontrol ederek çıkar. Bu da şifa kapmasına neden olur.

Ama dış ortam yaz sebebiyle çok sıcak olursa bu suyu da sıcak tutacağından sorun olmaz. O vakit ısıtıcıyı kullanmaya gerek yoktur.
 
Cvp: Isının Bir Türlü İstenilen Dereceye Gelememesi

Antalyada oturuyorum heralde sıcaklık sıkıntısı yaşamayız kaplumbağayla ilgili . Ama dış ortam ve suyun ısı farkını çok anlamadım bu sıkıntı nasıl engelleniyor ? İnsanlar kapak mı koyuyor akvaryuma yada suyun sağladığı ısı yeterli olmaz mı rampa ve suyun 5 - 10 cm üstü için ?
 
Antalyada ise eylüle kadar süren var. Su ve kuru alan arasında ısı farkı 3-4 derece olmalı. Su 28; kuru alan 32 gibi. Bu kış ayları için geçerli durum. Yalnız yazın su 30 derece üstüne çıkıyor bu sorun değil. Ama su 35 derece üstüne de çıkmamalı aksi halde su filtre motorunu soğutmaz.

Yetişkinlerde akciğer enfeksiyonu sorun olmaz. Vücutlarında yağ depolarlar. 8 cm altı hayvanlar için en ufak esinti ya da dış ortamın haddinden soğuk olması hayvanları etkiliyor.

Özellikle kış aylarında dış ortamın 24 derece altı risk oluşturur. Su ısısı 28 derece üstü olduğunda dış ortam ile ısı farkı çok olacağı için hayvan soğuktan fazla etkilenecek ve hissedecektir. Örnek vermek gerekirse bizim sıcak banyodan dışarı çıkmamız gibi.

Rampa mesafesi kısa ve hayvan rampada beklemiyorsa sorun olmaz. Bu çoklu hayvan bakımında ve uzun rampada görülüyor. Hayvanın biri kuru alana çıkıp girişi kapadığında diğeri rampada dakikalarca bekliyor. Yada ortamda fazla hareket oluyor ise hayvan kaçması kolay olan rampada bir süre bekleyip çevreyi kontrol edip ortam sakinse kuru alana çıkıyor.

İşte bu durumlarda yaz aylarında çalıştırılan klima yada açılan pencereden gelen esintiye hayvan maruz kalıp etkileniyor. Kışın ise dış ortamın soğukluğundan.

Özellikle kışın ısıtıcısı olmayan ve/veya olupta hayvan hasta yada kışın dış ortam çok soğuk olduğu taktirde geceleri bir kenardan hava boşluğu bırakmak suretiyle kapak, emsali birşey yada plaj havlusu yada onun gibi uzun bir örtü içine düşmeyecek şekilde gerilip konabilir. Bu sayede su ısısına bağlı buharlaşma iç ortam ısısını yumuşatır. Hava boşluğu bıraktığımız yerden nem ve amonyak uçarak hayvanı rahatsız etmez.
 
Cvp: Isının Bir Türlü İstenilen Dereceye Gelememesi

Hocam verdiğiniz bilgiler için sağolun bundan sonra hayvanın bulunduğu yerdeki ortam sıcaklığına dikkat edeceğim . Peki bir sorum var ilk mesajda attığım kuru alana bugün ampul taktım yükseliğini falan ayarladım 31,5 derecede sabitlenince öyle bıraktım ama kaplumbağa hiç oralı olmuyor önceki yandan delikli fanusumsu şeyde sürekli bi iner bi çıkardı kuru alana . Sence kuru alanı fazlamı abarttım ? Son durumun fotoğrafını ekledim . Şuan kaplumbağa resimde çıkmamış suyun dibinde meditasyon yapıyor .
 

Ekli dosyalar

  • IMG-20180703-WA0000.jpeg
    IMG-20180703-WA0000.jpeg
    653.5 KB · Görüntüleme: 39
Bu tam kapalı kuru alanlara geçildiğinde tehdit karşısında kaçabilme ihtimalleri biraz daha zor olduğu için tereddüt yaşıyorlar. Diğer sebep ise şeffaf olmaması. Çıktığında görüşünü engelliyor ama bu doğrudan bir sorun değil sebeplerden birisi. Diğer bir sebep kuru alanda hayvanı ürkütecek demesekte rahatsız edecek cisimler de çıkmamasına etken. Kozalağı çıkarmışsın. O sandığı ağırlık amaçlı koymadıysan çıkar.

Silis kumda rahatsız eder çıktığında üstüne yapışıp hayvanı kaşındırır. Halı kaydırmaz alıp kullanabilirsin.

Şimdilik lambayı rampaya yaklaştır. Isıyı algılasın. Bir defaya mahsus hayvanı eline alıp kuru alana koyabilirsin. Kaçacaktır ama ne olduğunu bir görsün. Mümkün olduğunca uzak durmakta gerekiyor en azından bir süre bu şekilde yaklaşma, çevrenin tenha olduğunu görünce cesaret gelir.

Rampanın yarısı su içinde olmalı. Aslında ölçü kaplumbağanın boyunun yarısı kadarı su içinde olmasıdır. Bu sayede suyun kaldırma kuvveti ile alt bağayı rampaya koyup rahat çıkabilir.

Bu arada rampaya yaptığın çıta düzeneği de güzel olmuş. Bunu yazmayı unutmuştum. Hayvanın tutunarak destek alır. Basit ve el yapımı kuru alan için güzel olmuş eline sağlık.

Bu kuru alanın birkaç açıdan resmini çekip kuru alan bölümüne “el yapımı kuru alanım” başlığı ile yeni bir konu açarsan herkesin bakıp faydalanabileceği güzel bir örnek olur. Zahmet olmazsa tabi.
 
Cvp: Isının Bir Türlü İstenilen Dereceye Gelememesi

Hocam sandığı , tahtaları , kumu çıkardım taşı merkeze koydum tamamen bomboş oldu yani . Kaplumbağayı koydum eskisi gibi savaşa girmiş gibi oraya buraya koşturmuyor heryerini kum yapmıyor doğal olarak . Kumu eşeler diye koymuştum ama böyle daha iyi sanırım . Bunuda eline bi tane kaplumbağa almış veterinerden duymuştum uzman tv mi neydi izlediğim yer . Rampayı tamamına yakını kadar suya batırdım dinlenme yeri olarakta kullanıyor . Bu kuru alanı yoğurt kabı kullanan arkadaşlardan örnek aldım çok özel olduğunu düşünmüyorum o yüzden yinede güzel sözlerin için teşekkürler :)
 
Kum, su içinde gerekli, eşeleyip yiyecek birşey arar, vakit geçirir, nefes tutma kabiliyeti gelişir, kumu yiyerek hazımsızlık durumuna çare olup dışkılarken bağırsaklarda parazit varsa atar, alt bağadaki eski plakaları ve bacaklarındaki eski derileri sürtünüp atar. Tabi bir kısmı büyüdükçe olan hadiseler. Kuru alan temiz olmalı. Biz her ne kadar kuru alan yada akvaryumu dekorlarla güzelleştirmek istesekte bu hayvanlarda rahatlık ön planda oluyor, ufakların gücü yetmesede büyükler rahatsız oldukları herşeyi parçalar yada bulunduğu yerden uzaklaştırıp atmaya çalışır. İşin sonunda geriye akvaryumda sürekli dolanan mango ve kum kalır. Yani su içinde çöl gibi bir durum. Genelde 7-8 cm boylarına kadar bir zarar ziyanları olmuyor.

Max su yükseltmede kuru alan taban sınırına kadar akvaryum kenarlarında kaçış boşluğu olmak şartıyla su yükseltilebilir. Benim yukarıda yazdığım minimum düzey.

Benim kuru alanda hoşuma giden kısım herkesin kolayca yapabileceği masrafı düşük malzemeyle yapman. İleri zamanda hayvan ağırlaşacağı için işlevsiz kalacak ama küçük hayvanlar için uygun. Şu zamanda hazır kuru alanların fiyatı 100 liranın üzerine çıktı. Çoğu kaplumbağa sahibi öğrenci olduğu için bu maliyet yüksek kaçıyor. Su ısıtıcı ve ısıtma lambası gibi elzem malzemelere öncelik verilerek tasarruf sağlanıp hayvanlara daha sağlıklı bir sistem kurulmuş olur.

Sadece üyelerimiz için değil. Dışarıdan sitemizi ziyaret edenlere de faydalı olur.
 
Geri
Üst