Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Isırma sorunu !

fkred

Bronz 5 Üye
Merhabalar.

Yaklaşık 10 yaşında bir erkek bir dişi 2 kaplumbağam var ve uzun yıllardır ısırma sorunu yaşıyoruz.

Erkek olan dişiyi özellikle kaya üzerine çıktığı anlarda ısırır aşağı çekerdi zaman zaman da bacak ısırmaları sırasında kitlenip bir süre kalırlardı o şekilde sonrasında düzelirlerdi. Zaman zaman ayırmak zorunda kaldım ama ayırdığımda da ısırılmaya maruz kalan dişi sanki erkeğin yanına geçmek ister gibi cama yapışırdı !

Şimdi yeni ve epey büyük bir akvaryuma geçtik burda da aynı sorun devam ediyor ama tabi erkek olan aşağıdan ısırıp dişiyi suya çekemiyor boyutlardan dolayı. Bu seferde haliyle dişi hep yukarıda kuru alanda erkekte aşağıda hegamonyasını sürüyor durumda ve zaman zaman uzanıp ısırma girişimlerinde de bulunuyor gene..

Bu durum dişinin çok fazla kuru alanda kalmak zorunda kalmasına da sebep oluyor ve pek yüzemiyor aşağıda açıkçası.

Bu durumun asıl sebebi nedir bir tülü çözemedim. Alan belirleme kavgası mı , baskın karakter olayı mı , yoksa erkeğin sürekli çiftleşme isteği sebebiyle mi ve çözümü hakkında benzer sorunları yaşayan yaşamış olanlardan fikir alabilir miyim ?

Bu çiftleşme isteği dişi ise ya hazır değil ya da erkeği çiftleşecek kadar cazip bulmuyor. Bu hadise sürekli olan bir durum. Dişi özellikle 18 cm boyunu geçtiğinde erkek ile yüzyüze gelmeyi akıl edebilirse kafası büyük olduğu için erkek ayak titretir ama dişi ona doğru geldiğinde geri çekilir. Bu yüzyüze durumlarda dişi çok sinirlenir veya bunalırsa erkeğin ön ayaklarını ısırır erkek ise dişinin burnunu ısırabilir. Bu bölgelerdeki kızarıklıkların sebebi budur.

Akvaryumu enli bitkiler ile ortadan boylama ikiye ayır dişinin kaçacak alanı olsun. Dairesel olarak dönsünler. Silis kum yok ise onu da al kum karıştırmada vakit geçirmelerini sağlar. Mango kökü de yok ise al. Altına girip kaşınma olayı da erkeği meşgul eder.

Cvp: RE: Isırma sorunu !

cem' Alıntı:
Bu çiftleşme isteği dişi ise ya hazır değil ya da erkeği çiftleşecek kadar cazip bulmuyor. Bu hadise sürekli olan bir durum. Dişi özellikle 18 cm boyunu geçtiğinde erkek ile yüzyüze gelmeyi akıl edebilirse kafası büyük olduğu için erkek ayak titretir ama dişi ona doğru geldiğinde geri çekilir. Bu yüzyüze durumlarda dişi çok sinirlenir veya bunalırsa erkeğin ön ayaklarını ısırır erkek ise dişinin burnunu ısırabilir. Bu bölgelerdeki kızarıklıkların sebebi budur.

Akvaryumu enli bitkiler ile ortadan boylama ikiye ayır dişinin kaçacak alanı olsun. Dairesel olarak dönsünler. Silis kum yok ise onu da al kum karıştırmada vakit geçirmelerini sağlar. Mango kökü de yok ise al. Altına girip kaşınma olayı da erkeği meşgul eder.

Bizde durum daimi olarak erkek disiyi suya indigi anda kovalayip isirmaya calismasi ile geciyor garibim disi de kuru alana kaciyor orda sikintisi yok nedense erkek kuru alana hic cikmiyor cunku..

silis kum var yeni koydum biraz deneyecegim ama bitki koymam biraz zor cunku platforma cikmalari icin destek olan buyuk bir kaya var orta kenarda dairesel olayi yapamiyorum o yzuden.. 

birde eger bu bir ciflesme istegi ise hani yaza dogru cok sık olurdu bu durum onu anliyordum ok ama kis sezonuna bu kadar yaklasmisken genelde yari uyku moduna gecmis olurlardi ama erkek hala haraketli ve kovaliyor oda bu sene basladi.. acaba bu sene ciflesemedikleri icin mi oldu bu durum onu da bilmiyorum..

Suyu ve kuru alan ısılarını sabit tuttuğumuz için bu hadiseler sene boyu devam eder. Erkek sürekli bu hamleyi yapar. Daha erken hormonlar harekete geçer. Boy olarak her ikiside normal şartlarda bakılmışsa 10 cm kabuk boyunda cinsel gelişim sürecine girer. Bu süreç tamamlanana kadar boy uzama durur. Sonrasında dişi erkeğe göre daha hızlı gelişir. Fakat dişi belli bir boya gelip yumurta kanalı gelişene kadar çiftleşme isteğinde olmaz. Dişi belli bir boya geldiğinde boş yumurta atar. Bu üremenin aktifleştiğini gösterir ama çiftleşmeye hazır değildir. Yumurtalar küçüktür. Kabuk boyu 20 cm civarına geldiğinde yumurtalar yavru çıkacak boya gelir.

Kabuk boyları ne kadar ?

cem' Alıntı:
Suyu ve kuru alan ısılarını sabit tuttuğumuz için bu hadiseler sene boyu devam eder. Erkek sürekli bu hamleyi yapar. Daha erken hormonlar harekete geçer. Boy olarak her ikiside normal şartlarda bakılmışsa 10 cm kabuk boyunda cinsel gelişim sürecine girer. Bu süreç tamamlanana kadar boy uzama durur. Sonrasında dişi erkeğe göre daha hızlı gelişir. Fakat dişi belli bir boya gelip yumurta kanalı gelişene kadar çiftleşme isteğinde olmaz. Dişi belli bir boya geldiğinde boş yumurta atar. Bu üremenin aktifleştiğini gösterir ama çiftleşmeye hazır değildir. Yumurtalar küçüktür. Kabuk boyu 20 cm civarına geldiğinde yumurtalar yavru çıkacak boya gelir.

Kabuk boyları ne kadar ?

Suan toplam boy 22cm disi / 20cm civari da erkek .. tam kabuk derseniz 16-19 cm civaridir heralde..

Aslinda disi daha once 2 kez yumurta birakti hatta uzulmustum kirildi diye cunku plesenta toplamistik resmen sularindan ama belkide dediginiz gibi bos yumurta idi onlar..

Bide eski akvaryumda isitici pek kullanmiyordum cunku yerden dolayi kiriyorlardi surekli bende ara ara sicak su takviyesi seklinde yetistirdim hep ama yeni yerlerine gecince isitici koydum ve sanirim erkek kis gelmesine ragmen isitici oldugu icin halen hareketli demekki.. 

Peki disiyi ciftlesmeye hazirlama anlaminda yapabilecegimiz birsey varmi ?  yasina ve kabuk boyuna bakilirsa belli ki suan donem olarak o zamanlari gelmis ama pek asagiya erkegin yanina inmiyor isteksiz gibi !

Boy olarak kabuğu baz alıyoruz. Boyunlarını tam çıkarmadıkları için net boy ölçüsü alınamıyor. Her hayvanda olduğu gibi kusursuz geni yeni nesillere taşımak için seçim ve karar dişiye aittir. Erkeği benimsemiyor ise hayatta çiftleşmez.

Kışa doğru suyu 26 derece kuru alanı 31 dereceye ayarlıyoruz. Bu bir miktar metabolizmayı yavaşlatıyor. Belki bir ihtimal erkek dişiyi sıkıştırmayı azaltabilir.

İkincisi dişi yumurta taşıyor ise akvaryumdan çıkma, kaçma isteği taşıyabilir. Kuru alanda fazla kalma sebeplerinden biri de yumurta taşımasıdır.

Normal ısıtıcılar ince camlı olduğu için kabuklarını vurup kırarlar. Bu konuda iyi olan jbl protemp ile tetra proline ısıtıcılardır. Jbl kalın quartz camdır üstünde plastik kaplama vardır ve tam batar. Tetra ise komple plastiktir. Bir de çelik ısıtıcılar var. Roxin, RS electrical ve rubio markalarında var.

Yem önerisi yapmış mıydım. Ne yemler kullanıyorsun ?

Cvp: Isırma sorunu !

Isitici rs electrical kullaniyorum suan biraz da asagida kaldigi icin yuzey camda olsa sikinti yok gibi carpmiyor cunku hayvan.

Yem acikcasi standart sari kaplumbaga yemlerinden kullaniyorum yillardir oyle marka olanlardan da degil arada da gammarus atiyorum onu yiyorlar normal yemi pek yemiyorlar zaten kis olunca..

suan disi olan zaten hic vermesem kuru alandan inip te yem bile yemez gunlerce okadar inmiyor yani.. benim merak ettigim gercekten es olarak istemiyor mu erkegi cunku hep kacar vaziyette sadece arada yuzyuze geliyorlar klasik koklasma ve elleriyle yuzlerini kapama hareketleri yapiliyor onun disinda hep isirmadan korktugu icin erkek yaklastigi anda panik halde yuzuyor sonrasinda da kuru alana kaciyor zaten...

Tek yönlü besin olmaz her yemden aldığı farklı faydalar var.

Sera raffy P (genel amaçlı her daim verilecek yemdir.)

tetra reptomin ( hayvanlar 6 cm kabuk boyu sonrası bu yem ile ot türevliye alıştırılır. Yetişkin düzeyde ot türevli yem oranı artırılırken protein içerik azaltılır. Hayvan bu yeme alıştıktan sonra akabinde sera vital yem takviyesi ile devam edilir.)

Jbl agil ( bu yem kemik ve kas gelişimini sağlayan lizin amino asidi içerir. 6 cm kabuk boyu sonrası verilmeye başlanır)

Sera mineral ( her ne kadar bütün yemlerde eser miktarda içerik olsa da bu da olmazsa olmaz yemdir. Çeşitli mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir. İştah açar kırgınlığı giderir. Haftada bir verilir) alternatifi prodac tartafood pellets stick yem ve tropical biorept'tir.

Kurutulmuş yemde 8 cm kabuk boyuna kadar gammarus verilebilir. Sonrasında daha büyük ebatlı sera royal, jbl energil veya prodac tartafood gammarus üzerinde big yazanı kullanılır. Bu da haftada bir verilir.

Ekstra marulun körpe yapraklarından yumurta akı verilebilir.

Haftada bir gün aç gün yap. Normalde o boydaki hayvanlar için aç gün haftada farklı günlerde iki gündür.

8 cm kabuk boyuna kadar sabah akşam çift öğün sonrasında günde tek öğün verilir. Günlük toplam yem oranı kafa hacmi kadardır.

Cem bey tesekkur ederim ekstradan guzel bilgiler oldu biraz daha cesitlendirebilirim yem skalasini, tabi disiyi suya sokabilirsek ona da yedirmem lazim :)

Bu arada disiyi arasira kendim asagi indirmeyi dusunuyorum suya erkegin yanina benim mudahale etmem dogru olurmu bilemiyorum ama surekli yukarda kalmasi da iyi olmuyor kabugu cok kuruyor ve boynunun altini kasimaya calisiyor surekli ozellikle yukarda kuru alandayken ..

Hayvan kuru alanda aşırı duruyor ise el atmak şart oluyor. Çünkü kabuktan ziyade deri kuruması ve daha önemlisi su kaybı hayvan için tehlikeli durum yaratıyor. Büyük hayvanlar aşırı ısınmada ya yön değiştirir ya ağız açarak serinletir yada kabuk altına çekilir. Küçük hayvanlarda deri ve kabuk incedir. Kendilerini korumaya alacak bilinç yoktur. Su kaybına uğradıklarını farkedemeyebilirler. Farkettiklerinde iş işten geçer. Güneş çarpması etkisiyle beyinleri ambole olup yığılır kalırlar. Buna bağlı ölümler var.

Bu sebeple küçüklerin yarım saat ile bir saat arası; büyüklerin ise bir iki saatte bir su temasları olmalı.

Uv ampul kullanımı günde yazın 4; kışın 3 saat kadardır. Hayvanların hangi saatler arası çıkacağı belli olmadığı için bu kadar yakarız. Hayvanlar için günlük yarım saat uvb yeterli olur. Aşırı durması aldığı radyasyona bağlı deride lezyon oluşturur. Yıpranan deri sürekli değiştiği için bir süre sonra o bölge incelir ve yaralar çıkar. Tümörde oluşabilir.

cem' Alıntı:

tetra reptomin ( hayvanlar 6 cm kabuk boyu sonrası bu yem ile ot türevliye alıştırılır. Yetişkin düzeyde ot türevli yem oranı artırılırken protein içerik azaltılır. Hayvan bu yeme alıştıktan sonra akabinde sera vital yem takviyesi ile devam edilir.)

Jbl agil ( bu yem kemik ve kas gelişimini sağlayan lizin amino asidi içerir. 6 cm kabuk boyu sonrası verilmeye başlanır)

Sera mineral ( her ne kadar bütün yemlerde eser miktarda içerik olsa da bu da olmazsa olmaz yemdir. Çeşitli mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir. İştah açar kırgınlığı giderir. Haftada bir verilir) alternatifi prodac tartafood pellets stick yem ve tropical biorept'tir.

Kurutulmuş yemde 8 cm kabuk boyuna kadar gammarus verilebilir. Sonrasında daha büyük ebatlı sera royal, jbl energil veya prodac tartafood gammarus üzerinde big yazanı kullanılır. Bu da haftada bir verilir.

Haftada bir gün aç gün yap. Normalde o boydaki hayvanlar için aç gün haftada farklı günlerde iki gündür.

8 cm kabuk boyuna kadar sabah akşam çift öğün sonrasında günde tek öğün verilir. Günlük toplam yem oranı kafa hacmi kadardır.

Merhaba. Bu mesajınızı baz alarak yem çeşitliliğini biraz arttırmak istedim.

Standart sera rafy yem zaten vardı,

tetra reptomin aldım sera vitalle devam etmek gerekir demişsiniz bulamadım açıkçası sera vital olarak başka bir ismi varmı bahsettiğiniz devam yeminin ?

Jbl agil de bulamadım eminönünde hiçbir akvaryumcuda sanırım firma tedarik etmiyormuş artık.. bu yemin alternatifi ne olabilir ?

Sera mineral yerine prodac tartafood pellets stick aldım,

Birde Sera royal hamsiden aldım,

Son 2 yem haftada bir yeterli sanırım ama Sera vital ve Jbl agil yerine alternatifler varmı yardımcı olursanız sevinirim..

cem' Alıntı:
Hayvan kuru alanda aşırı duruyor ise el atmak şart oluyor. Çünkü kabuktan ziyade deri kuruması ve daha önemlisi su kaybı hayvan için tehlikeli durum yaratıyor. Büyük hayvanlar aşırı ısınmada ya yön değiştirir ya ağız açarak serinletir yada kabuk altına çekilir. Küçük hayvanlarda deri ve kabuk incedir. Kendilerini korumaya alacak bilinç yoktur. Su kaybına uğradıklarını farkedemeyebilirler. Farkettiklerinde iş işten geçer. Güneş çarpması etkisiyle beyinleri ambole olup yığılır kalırlar. Buna bağlı ölümler var.

Bu sebeple küçüklerin yarım saat ile bir saat arası; büyüklerin ise bir iki saatte bir su temasları olmalı.

Dişi olanın kuru alana kaçma ve orda gereğinden fazla kalma huyu devam ediyor. Arada mecbur müdahale ediyorum ve suya indiriyorum ama erkeğin yüzerken temas etmesi bile korkmasına ve kaçışmasına sebep oluyor su içinde.. Genelde suya indiği anda elleri ayaklarını geri çekerek öylece suda tutuyor kendini yemde epey zor ve az yiyor erkekten de korkmaya devam ediyor. Eğer yem zamanı değilse suya indiği anda erkek rahat bırakmıyor çünkü hep ayaklarına hamleler yapmaya çalışıyor sadece yem yerken dişiyle pek ilgilenmiyor ama ozaman bile dişiye değdiği anda psikolojik olarak dişi kaçmaya çalışıyor başka yöne... Bu sorunlarını nasıl çözücem bilemiyorum hakkaten !!

Vitali ilk başta yemiyebilirler. Reptomin ve/veya eheim professional food alabilirsin. İkisi de yosun içerikli repto stick eheim kuskus makarna şeklinde.

Royal haftada bir verilecek sadece bu hafta iki defa verebilirsin. Yalnız balıkların yüzgeçlerini söküp karideslerin ağızlarındaki dikensi dokuyu kır. Ağızlarına batmasın. Karides sorun değil ama balıkları 1 cm'lik parçalar halinde koparıp ver. Yoksa parçalayıp suya saçıyorlar.

Agilin alternatifi yok. Netteki firmalara bakıp yakında olan varsa gidip alabilirsin yada netten.

Teleskop akvaryum ile görüştüm 1 hafta 10 güne yeni parti yemler gelecekmiş.

Erkeği hafta sonu evdeysen ayrı bir kaba al bir süre dursun içinde. Belki davranışlarında bir parça toparlanma olur. Bir de bu yemlerden sonraki davranışlarına bakalım.

fkred' Alıntı:
cem' Alıntı:

Merhaba. Bu mesajınızı baz alarak yem çeşitliliğini biraz arttırmak istedim.

Standart sera rafy yem zaten vardı,

tetra reptomin aldım sera vitalle devam etmek gerekir demişsiniz bulamadım açıkçası sera vital olarak başka bir ismi varmı bahsettiğiniz devam yeminin ?

Jbl agil de bulamadım eminönünde hiçbir akvaryumcuda sanırım firma tedarik etmiyormuş artık.. bu yemin alternatifi ne olabilir ?

Sera mineral yerine prodac tartafood pellets stick aldım,

Birde Sera royal hamsiden aldım,

Son 2 yem haftada bir yeterli sanırım ama Sera vital ve Jbl agil yerine alternatifler varmı yardımcı olursanız sevinirim..

cem' Alıntı:

Dişi olanın kuru alana kaçma ve orda gereğinden fazla kalma huyu devam ediyor. Arada mecbur müdahale ediyorum ve suya indiriyorum ama erkeğin yüzerken temas etmesi bile korkmasına ve kaçışmasına sebep oluyor su içinde.. Genelde suya indiği anda elleri ayaklarını geri çekerek öylece suda tutuyor kendini yemde epey zor ve az yiyor erkekten de korkmaya devam ediyor. Eğer yem zamanı değilse suya indiği anda erkek rahat bırakmıyor çünkü hep ayaklarına hamleler yapmaya çalışıyor sadece yem yerken dişiyle pek ilgilenmiyor ama ozaman bile dişiye değdiği anda psikolojik olarak dişi kaçmaya çalışıyor başka yöne... Bu sorunlarını nasıl çözücem bilemiyorum hakkaten !!

cem' Alıntı:
Vitali ilk başta yemiyebilirler. Reptomin ve/veya eheim professional food alabilirsin. İkisi de yosun içerikli repto stick eheim kuskus makarna şeklinde.

Royal haftada bir verilecek sadece bu hafta iki defa verebilirsin. Yalnız balıkların yüzgeçlerini söküp karideslerin ağızlarındaki dikensi dokuyu kır. Ağızlarına batmasın. Karides sorun değil ama balıkları 1 cm'lik parçalar halinde koparıp ver. Yoksa parçalayıp suya saçıyorlar.

Agilin alternatifi yok. Netteki firmalara bakıp yakında olan varsa gidip alabilirsin yada netten.

Teleskop akvaryum ile görüştüm 1 hafta 10 güne yeni parti yemler gelecekmiş.

Bende zaten teleskoptan alıyorum  Jbl agil için tedarik edemiyoruz dedi başka yerlere de bakıcam bidahaki sefere belki o arada dediğin sevkiyatta gelir.. 

Royal yemekte zorlanmadı valla biraz küçülttüm balıkları tabi sıkıntı yaşamadılar her ikisi de.. Dişi pek iştahlı değil erkeğe göre o ayrı..

Bu arada az önce dişiyi suya soktum zorla gene klasik elleri ve ayaklarını çekti erkek yanına gelince bir süre tepkisiz kaldı sonra erkek ellerine iyice hamle yapınca ilk defa gördüm ki oda kafasını ısırmaya çalıştı erkeğin ufak bir uyarı gibi ve erkeği uzaklaştırdı.. Hatta sanki özgüveni yerine gelmiş gibi etrafta olan yemleri yemeğe başladı ve 1-2 sefer daha erkeğin yaklaşmalarında aynı kafasına tehdit vari küçük ısırık hareketini yaparak cevap verdi... Şuan gerçek anlamda bir diş gösterme var her iki taraftan da dişi ilk defa karşı hamle yaptı ki buda iyi birşey sanırım çünkü şuan erkek kovalamıyor onu ve oda panik halde kaçışarak yüzmüyor suda...

Yemlerin etkisi olabilir mi gerçekten bu davranış değişikliklerinde ama ona pek anlam veremedim...

Protein ağırlıklı besinleri seviyorlar. Tabiattaki her hayvan gibi iş yemek olunca gözleri kararır. Karşısındaki ile uyumlu olsa bile yemleme esnasında bilerek veya istemsiz de olsa ısırık ve ağır darbeler vururlar. Öyle ki bu darbeler yetişkin yanındaki yavru hayvan için ağır hasarlara sebep olabilir.

Dişi cesaretini bu olayla buldu ise ne mutlu. Yalnız bu dalaşmaların sonu gelmeyecek erkek el titretecek dişi uzaklaştırmak için ısıracak. Bu böyle sürecek. Burunlarında, yanaklarında bacaklarında kızarıklık olacak her zaman.

Dişi daha büyüsün kafası erkeğin iki katı olacak. O vakit yüzyüze geldiklerinde ve dişi ona doğru yürüdüğünde yakın duramayıp geri geri çekilecek.

Geri