Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

ısıtıcı

aalaraa

Yeni Üye
Merhaba, kaplumbağamın akvaryumunun durduğu odanın ısısı gece kaloriferler kapatıldığında 12-13 derecelere kadar düşebiliyor. Odanın ısısı düşünce de haliyle suda ısıtıcı olmasına rağmen üstü açık olduğu için akvaryumun suyu birkaç derece oynuyor ve hatta ısıtıcı bazen yetişemiyor bile. Küçük bir akvaryumum var 50*50*40 boyutlarında kendinden kuru alanı olan hazır bir akvaryum almıştım. Yani diyeceğim ben bu akvaryuma geceleri daha rahat ısıtsın diye bir ısıtıcı daha taksam kaplumbağama bir zararı olur mu yoksa artı katkısı mı olur? :neydi:

NOT: Akvaryumun bulunduğu odayı değiştirme ihtimalim yok çünkü annemin sağlık durumundan dolayı anneme uzak olan, kapısı çok açılıp kapanmayan bir odaya koymamıza anca izin verdi doktor.

Cvp: ısıtıcı

Kaplumbağalar akciğer solunumu yapar.Soludukları hava ve bulundukları suyun sıcaklık farkı ne kadar artarsa solunum yolu problemi yaşama riski o derece artar.12-13°C çok düşük bir sıcaklık değeri.Bu yüzden oda sıcaklığını yükseltebilecek bir çözüm bulunması gerekiyor.
Akvaryumda bulunan su hacmi,ısıtıcının sahip olduğu güce elverişli olmalıdır.Sıcaklık farklılıkları termostatlı ısıtıcıların daha fazla çalışmasına neden olur.
Isıtıcının gücü ve akvaryumdaki su yüksekliğini yazarsan;ısıtıcının su hacmi ile uyumluluğu konusunda bir yorum yapabiliriz.

Akvaryum kare bu da yüzey alanda ısı kaybının dikdörtgene göre daha fazla kaybolması demek. Normal bir akvaryumda 100 W ısıtıcı yeterli gelir. Ama yüzey alan dışında bu dereceye düşen oda ek ısı kaybına neden oluyor.

Geceleri içine düşmeyecek ve ufak bir kısmından hava alacak biçimde bir büyük havluyu gererek koy. Bu akvaryum içini ılıman yapar. Ama 200 W bir ısıtıcı daha iyi olacaktır. Hemen filtrenin su çıkış kısmı önüne koyarsan sirkülasyon ile su daha dengeli ısınır. Suyu max sınıra kadar yani kuru alana hiza olacak kadar su doldur. Bu tip geniş akvaryumlarda suyun çok olması önemlidir.

Kaloriferin esas ısınması gereken zamanda kapatılması da enteresan. Odanın penceresine perdelerin kenarlarını katlayarak sıkıla. Camdan soğuk fazla girmesin. Hemde kalorifer açıkta durduğu için odayı daha randımanlı ısıtır oda geç soğur

Odontochelys' Alıntı:
Kaplumbağalar akciğer solunumu yapar.Soludukları hava ve bulundukları suyun sıcaklık farkı ne kadar artarsa solunum yolu problemi yaşama riski o derece artar.12-13°C çok düşük bir sıcaklık değeri.Bu yüzden oda sıcaklığını yükseltebilecek bir çözüm bulunması gerekiyor.
Akvaryumda bulunan su hacmi,ısıtıcının sahip olduğu güce elverişli olmalıdır.Sıcaklık farklılıkları termostatlı ısıtıcıların daha fazla çalışmasına neden olur.
Isıtıcının gücü ve akvaryumdaki su yüksekliğini yazarsan;ısıtıcının su hacmi ile uyumluluğu konusunda bir yorum yapabiliriz.

ısıtıcının gücü 25w akvaryum 40 lt alıyormuş fakat ben yaklasık 29-30 lt kadar su dolduruyorum yani kuru platformun altına kadar. akvaryumu aldığım petshop bana şimdiki kullandığım ısıtıcıyı vermişti ve bu akvaryumu ısıtmaya yeteceğini daha güçlü bir ısıtıcı olursa ayarlamada sıkıntı yaşayabileceğimi söylemişti.

cem' Alıntı:
Akvaryum kare bu da yüzey alanda ısı kaybının dikdörtgene göre daha fazla kaybolması demek. Normal bir akvaryumda 100 W ısıtıcı yeterli gelir. Ama yüzey alan dışında bu dereceye düşen oda ek ısı kaybına neden oluyor.

Geceleri içine düşmeyecek ve ufak bir kısmından hava alacak biçimde bir büyük havluyu gererek koy. Bu akvaryum içini ılıman yapar. Ama 200 W bir ısıtıcı daha iyi olacaktır. Hemen filtrenin su çıkış kısmı önüne koyarsan sirkülasyon ile su daha dengeli ısınır. Suyu max sınıra kadar yani kuru alana hiza olacak kadar su doldur. Bu tip geniş akvaryumlarda suyun çok olması önemlidir.

Kaloriferin esas ısınması gereken zamanda kapatılması da enteresan. Odanın penceresine perdelerin kenarlarını katlayarak sıkıla. Camdan soğuk fazla girmesin. Hemde kalorifer açıkta durduğu için odayı daha randımanlı ısıtır oda geç soğur
Akvaryumun üzerini dediğiniz gibi bir havlula kapattım şimdi termometreden suyun ısısını takip edicem. Petshoptaki adam bana 25w luk bir ısıtıcının yeterli olacağını söyleyince ben de daha güölüsünü almaya yanaşmamıştım bir sıkıntı yaşarım diye. 200 w luk ısıtıcılar büyük akvaryumlar için kullanılmıyor mu? Benim küçük akvaryumuma fazla gelmesin.
Kaloriferlerden dolayı öyle bir sıkıntımız var merkezi sistem gece saat 12 de kesiyor ısıtmayı. Biz ev halkı o saatlerde genelede uyuyor olduğumuz için pek sıkıntı yaşamıyoruz fakat kaplumbağamın olduğu oda çok soğuyor işte. Zaten antalyada yaşıyorum yani 1 aya kadar havalar ısınıcak o zaman rahatlar kaplumbağam. Çünkü kuru alanda gece ışığını altında uyumayı seviyor genelde fakat oda soğuk olduğu için gece hiç çıkmıyor kuru alana öyle olunca ben de gece ışığını kapatıyordum havalar ısındığında rahat rahat uyuyabilir tekrardan. ^^

Akvaryumun bulunduğu odanın petekleri kapalı mı ? Şayet kapalı değilse;ısı kaybı çok fazla oluyor demektir.Bu durum diğer odalar için de geçerliyse genel bir durum söz konusu olduğu için geniş zamanda değerlendirilebilir ancak yalnızca akvaryumun bulunduğu oda için geçerliyse;odada yaşanan ısı kaybının kaynağı bulunup çözüm üretilmeye çalışılırsa ilerleyen zamanlarda da yaşanacak problemin önüne geçilmiş olur.
200 Watt gücündeki ısıtıcı ile 25 Watt gücündeki ısıtıcı arasındaki tek fark suyun ısıtılma süreleridir.Daha yüksek güçteki bir ısıtıcı sudaki sıcaklık değişimlerinin asgari seviyeye düşürülmesinde yararlı olabilir.Akvaryumda fazla su hacmi bulunmadığı için bütçeye göre uygun düşecek bir markanın 100 Watt'lık ısıtıcısını tercih edilebilir.
Normal kullandığın klasik ampulleri gece kullanmak üzere koyu mavi renkteki enamel boya ile boyayarak kuru alana doğru konumlandırabilirsen;Cem'in belirttiği gibi akvaryumu kapadıktan sonra farklı bir ısı kaynağı ile de desteklemiş olursun.

Akvaryum 100 litre ama kullandığın kuru alan sebebiyle miktar az. Ben 100 watt ısıtıcı kullanıyorsun diye tahmin etmiştim. Bu durumda 100 watt ısıtıcı yeterli olur. Yalnız tam batabilen bir model alman iyi olacaktır. Atman BT veya roxin yada rubio çelik ısıtıcı olabilir. Ayarına gelirsek bunu bir iç derece alarak ayarlayabilirsin.

25 watt o akvaryum için çok küçük. Eleman hangi akla hizmet vermiş anlamadım. Su oranının fazla olması dışında ısı kaybı da söz konusu. Bu da sürekli çalışmasına neden olup ısıtıcıyı bir süre sonra bozacaktır.

Akvaryumu pencereden uzağa al. Hayvan gece kuru alana çıkmıyorsa suyu 27-28 derecede sabitle. Ama net ısı ayarı için mutlaka derece ile kontrol et. İdareten kendimizde kullandığımız dereceyi suya atıp bekleterekte ısıyı öğrenirsin.

Kuru alana çıkıyorsa mavi yada yeşil renk 40 W armut ampul alıp kullan. Bu gece üşümesini engeller. Ama o kadar soğuk oluyorsa hayvan sudan çıkmayacaktır.

100 W ısıtıcı aldığında yine ufak bir hava boşluğu bırakarak üstünü kapa. Bu 55*45 cm bir plaka yada camda olabilir. Cam kestirirsen 5 mm den ince olmasın. Yada plaka straforda koyabilirsin şu inşaatlarda kullanılan pembe mavi sarı renk çeşidi olanlardan bu daha verimli olur sıcak tutar. Hemde hafiftir. Camdan etkili olur. Akvaryum içi ılıman olacaktır. Bu da nefes alıp vermede soğuk havadan etkilenmesini minimize eder. Sabahta üstünü açarsın. Kalorifer odayı ısıtır.

Annene de Allah tez zamanda şifa versin. Önceki yorumda yazmayı unuttum. Geçmiş olsun.

Odontochelys' Alıntı:
Akvaryumun bulunduğu odanın petekleri kapalı mı ? Şayet kapalı değilse;ısı kaybı çok fazla oluyor demektir.Bu durum diğer odalar için de geçerliyse genel bir durum söz konusu olduğu için geniş zamanda değerlendirilebilir ancak yalnızca akvaryumun bulunduğu oda için geçerliyse;odada yaşanan ısı kaybının kaynağı bulunup çözüm üretilmeye çalışılırsa ilerleyen zamanlarda da yaşanacak problemin önüne geçilmiş olur.
200 Watt gücündeki ısıtıcı ile 25 Watt gücündeki ısıtıcı arasındaki tek fark suyun ısıtılma süreleridir.Daha yüksek güçteki bir ısıtıcı sudaki sıcaklık değişimlerinin asgari seviyeye düşürülmesinde yararlı olabilir.Akvaryumda fazla su hacmi bulunmadığı için bütçeye göre uygun düşecek bir markanın 100 Watt'lık ısıtıcısını tercih edilebilir.
Normal kullandığın klasik ampulleri gece kullanmak üzere koyu mavi renkteki enamel boya ile boyayarak kuru alana doğru konumlandırabilirsen;Cem'in belirttiği gibi akvaryumu kapadıktan sonra farklı bir ısı kaynağı ile de desteklemiş olursun.

Diğer odalar bu oda kadar fazla soğumuyor bu oda kuzey cephede olduğu için ısı kaybı ekstra fazla oluyor. En kısa zamanda 100 wattlık bir ısıtıcı temin edeceğim. Gece ışığı olarak mavi renkte bir ampul kullanıyorum 40 wattlık. Kuru alan ve akvaryumun en üstü arasında baya bir mesafe var uvb lambasını ve gece ışığını oradaki cam cölüme monte etmeyi düşünüyorum böylece üstünü havluyla kapattığımda ışığı yakabilirim. Yardımınız için teşekkürler.

cem' Alıntı:
Akvaryum 100 litre ama kullandığın kuru alan sebebiyle miktar az. Ben 100 watt ısıtıcı kullanıyorsun diye tahmin etmiştim. Bu durumda 100 watt ısıtıcı yeterli olur. Yalnız tam batabilen bir model alman iyi olacaktır. Atman BT veya roxin yada rubio çelik ısıtıcı olabilir. Ayarına gelirsek bunu bir iç derece alarak ayarlayabilirsin.

25 watt o akvaryum için çok küçük. Eleman hangi akla hizmet vermiş anlamadım. Su oranının fazla olması dışında ısı kaybı da söz konusu. Bu da sürekli çalışmasına neden olup ısıtıcıyı bir süre sonra bozacaktır.

Akvaryumu pencereden uzağa al. Hayvan gece kuru alana çıkmıyorsa suyu 27-28 derecede sabitle. Ama net ısı ayarı için mutlaka derece ile kontrol et. İdareten kendimizde kullandığımız dereceyi suya atıp bekleterekte ısıyı öğrenirsin.

Kuru alana çıkıyorsa mavi yada yeşil renk 40 W armut ampul alıp kullan. Bu gece üşümesini engeller. Ama o kadar soğuk oluyorsa hayvan sudan çıkmayacaktır.

100 W ısıtıcı aldığında yine ufak bir hava boşluğu bırakarak üstünü kapa. Bu 55*45 cm bir plaka yada camda olabilir. Cam kestirirsen 5 mm den ince olmasın. Yada plaka straforda koyabilirsin şu inşaatlarda kullanılan pembe mavi sarı renk çeşidi olanlardan bu daha verimli olur sıcak tutar. Hemde hafiftir. Camdan etkili olur. Akvaryum içi ılıman olacaktır. Bu da nefes alıp vermede soğuk havadan etkilenmesini minimize eder. Sabahta üstünü açarsın. Kalorifer odayı ısıtır.

Annene de Allah tez zamanda şifa versin. Önceki yorumda yazmayı unuttum. Geçmiş olsun.
Strafor ısı yalıtımı açısından daha uygun olur heralde tam kapanmayacak şekilde pembe bir strafor alıp kesebilirim. Benim 25 wattlık ısıtıcım taktığımdan beri bir kere bile çalışmayı durdurmamıştı bu 100 watt işi daha iyi olacak dediğiniz gibi. Petshoplar kaplumbağa bakımını çok önemsemiyorlar gözlemlediğim kadarıyla bu akvaryumu bulmak için birkaç petshop gezmiştim ve böyle böyle bir akvaryum istiyorum diyince bizde öyle birşey yok ama kaplumbağaya o kadar büyük bir akvaryum almana da gerek yok diyip plastik kutular falan göstermişlerdi. Annem adına da teşekkür ederim  :133:  Annem de kaplumbağamı çok seviyor hatta yüzerken falan izlemeye bayılıyor fakat kendisi birkaç ay önce ilik nakli olduğu için akvaryumla aynı odada bulunması yasak o bakımdan da böyle bir sıkıntı yaşıyoruz biz de. Yardımlarınız için teşekkürler

Annen açısından durum ciddiymiş aman dikkat edin. Akvaryumla ilgili işlemlerde en ufak temasta bile ellerini bol sabunla yıkamayı unutma. Özellikle su değişimlerinde kirli suyu ortalığa damlatma. Kısaca diğer odalara birşey taşıma. Antibakteriyel sabun kullanman daha iyi olur. Activex, protex

Petshoplar yüzünden az hayvan telef olmadı. Sana dediklerini çok kişiden duydum. Böylesi çok ama az oranda bilinçli ve bilgili olanlarda var. Hepsini karalamayalım.

Bu sebeple burada danışmadan birşey almayın diyorum.

Cvp: RE: ısıtıcı

cem' Alıntı:
Annen açısından durum ciddiymiş aman dikkat edin. Akvaryumla ilgili işlemlerde en ufak temasta bile ellerini bol sabunla yıkamayı unutma. Özellikle su değişimlerinde kirli suyu ortalığa damlatma. Kısaca diğer odalara birşey taşıma.  Antibakteriyel sabun kullanman daha iyi olur. Activex, protex

Petshoplar yüzünden az hayvan telef olmadı. Sana dediklerini çok kişiden duydum. Böylesi çok ama az oranda bilinçli ve bilgili olanlarda var. Hepsini karalamayalım.

Evet evet doktor da ancak hijyen olması koşuluyla kabul etti kaplumbağamın evde kalmasını. Zaten bende steril eldivenle yapıyorum temizliğini suya da elimi çok sokmama gerek kalmıyor dip temizleyici pompayla temizliyorum pislikleri. İlk söylediğimde evde duramaz bir an önce bir çare bulup evden çıkarın demişti ben de ne yapacağımı şaşırmıştım. Kaplumbağamı bırakıcak kimse bulamadım, bir de bulsam bile hep acaba iyi bakarlar mı temizliği ve su ısısıyla ilgilenirler mi diye içim içimi yiyordu. Araştırdım ve antalya hayvanat bahçesinin kaplumbağa bağışlarını kabul ettiğini öğrendim. O zaman rahatlamıştım tropikal hayvan terraryumunda bakarlar ısısı sabit olur hem kum alan da vardır diye düşünürken oradaki görevli bana dışarıdaki gölette bakıyoruz diyince o zaman da ne yapacağımı şaşırmıştım. Sonuçta ha oraya bırakmışım ha gidip normal bir göle bırakmışım farkı yok. Kışın su buz gibi olduğu için ölürdü orada. Sonra konuştuk ikna ettik doktoru annem de kaplumbağayla ilgilenmek izlemek beni mutlu ediyor diyince kabul etti ama ilgilenemiyor tabi sadece kapıyı aralayıp yüzmesini izleyebiliyor :D

Bu arada ısıtıcıyı bugün aldım taktım akvaryuma ve dediğiniz gibi üzerini örtüp küçük bir bölümü aralık bıraktım ve mavi ampulümü de yukarı mante edip yaktım. Su termometresini kontrol ediyorum devamlı ve ısı sabit 26 derece.

Cevabım baya bir gecikti kusura bakmayın :)

cem' Alıntı:
Annen açısından durum ciddiymiş aman dikkat edin. Akvaryumla ilgili işlemlerde en ufak temasta bile ellerini bol sabunla yıkamayı unutma. Özellikle su değişimlerinde kirli suyu ortalığa damlatma. Kısaca diğer odalara birşey taşıma.  Antibakteriyel sabun kullanman daha iyi olur. Activex, protex

Bir sorum daha olucak kaplumbağamın üst kabuğunda tek bir beyaz nokta var pamuksu bir gelişim ve koku yok normal kabuk sertliğinde. Sadece kabuğu kurudugunda belli oluyor hatta daha fazla kuruduğunda boynunda ve kafasında da beyaz hareler oluyor fakat suya girince hepsi geçiyor. Kireç olduğunu düşündüm başta fakat bizim binamızda arıtma var. Fotoğraf görmek isterseniz yarın çekip atmayı deniyim.

Fotoğraf iyi olur. Dediğin gibi kaybolmalar kireç bağlamada görülüyor. Diğer taraftan kabuk üstündeki eski plaka açılmasına bağlı matlaşma olabilir açılan plaka arasına su girdiğinde kuruyup beyazlık verebilir. ve deri üstündekilerde deri değişimine bağlı eski deriler olabilir.

Hayvanın kabuk boyu ne kadardı ?

Annen bakmak için geliyorsa mutlaka maske taksın. Su 26 derece olsa da dış ortamdaki soğukluk sebebiyle buharlaşma olacaktır. Bu rahatsız eder.

Kabuk boyu 10 cm kadar yarın güneşlenmeye çıktığında fotoğrafını çekiyim kabuğunun ve boynunun. Birkaç gündür var o beyaz nokta suda geçtiği için acil bir şey olduğunu düşünmemiştim ama arıtma olduğu aklıma gelince kireç toplaması da elenmiş olduğundan acaba hasta mı diye endişelendim.

Bugün o noktayı kazımayı denedim sanki kabuğunda hava baloncuğu olmus ve ben onu soymusum gibi bir şey oldu.

Plakalar bazen kenardan bazende orta noktalardan açılır. O zaman durum bu gibi gözüküyor.

Geri