Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

nevsenev

Yeni Üye
Katılım
6 Eki 2013
Mesajlar
8
Merhabalar, 6 yıldır baktığım iki adet kaplumbağam var. Akvaryumlarında kuru alan ısıtıcı ve filtre mevcut. Üşütmüyorlar rüzgara ceryana kalmıyorlar.

Ancak yaklaşık 2 hafta önce bir tanesinin iki gözü kapandı ve şişti. Göz enfeksiyonu diye düşünüp 2 gün teramisin uyguladım tabi bu süreçte yem yememesini gözlerinin görmemesine bağlamıştım. Sürekli kuru alanda duruyordu. 2 gün sonra bir iyileşme görmeyince veterinerimizi aradım durumu anlattım. Bana enjektöre bir antibiyotik çekip verdi. 24 saat bu su da kalacak ve her gün 1 cc suya karıştırılacak dedi, sıcaklıkta 30 derece olsun dedi.

Aynısını yaptım 5 gün sonunda hiç bir iyileşme yoktu.

Sonra başka bir veteriner buldum, kaplumbağayı inceledi durumu çok kötü değil ama biraz solunum zorluğu var dedi. Bacaktan antibiyotik iğne vurulacak dedi. 7 gün iğne vuruldu bunun yanında bir de her gün c vitamini burdular.

Tedavi dün bitti, bu arada ben de hergün gözlerine teramisin sürüyordum. İşin garip yanı teramisin sonrası heme suya koymadığım için o aralar tek gözünü açıyordu hatta yürüyüp geziyordu ama suya girer girmez kapıyor ve bir daha açmıyordu.

7 günlük iğne tedaviside bitti ve hala aynı yem yemedi zayıfladı. Kabuk altında pembeleşme yok burunda akıntı yok hapşırma yok.

Son veteriner bana son gün, artık daha fazla kurcalama kış uykusuna yatacak demek ki dedi ama 6 yıldır hiç kış uykusuna yatmadılar ki:/

Siz de ben şimdi ne yapayım çok üzülüyorum haline kaplumbağamın ve burada kaplumbağalardan anlayan başka veteriner yok.

Acaba diyorum başka bir rahatsızlık olabilir mi ki? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Cvp: İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

İkamet olarak İstanbul veya Ankara gibi yerde iseniz size bilgili veteriner önerebiliriz. mailto:/forum/Konu-kaplumbaga-hastaliklari-hakkinda-bilgiler-tamamina-yakini-kapsar.html başlıktaki tedavi süreçleri ve belirtileri mevcuttur.

Kış uykusu durumu bizim akvaryum ortamlarımızda pek önerilmez. Veterinerin söylediği kış uykusu yatma isteği ise, su gerekli ısıda bulunmadığı sürece olmaz. Yani 26-28 derecede ki bir su ısısında kaplumbağalarda bu istek uyanmaz. Kış uykusu zamanı su sıcaklığı 15 derecenin altında olma durumlarında baş gösterir. Bana göre başından savma durumu gerçekleştirmek istemiş veteriner. Gerçi ilgi alanları hayvanlar ve bizden daha çok bilgililerdir ama bilemedim.

Gerekli tedavi yöntemleri uygulanmış aslında. Kaplumbağanız yetişkin olduğu için direk vucuduna antibiyotik tedavisi de uygulanmış ki en etkilisi budur. Diğer suya enjekte edilen antibiyotik tedavisi de uygulanmış ve suyun 30 dereceye çekilme durumu yapılması gerekendir. Yalnız bu suya antibiyotik damlatımı konusu akvaryum suyuna değilde ayrı bir kapta kafasını rahat çıkartabileceği sığ suda uygulanmalıydı. Kuru alan ısıtıcı lamba açık olursa biraz ısı desteği olur.

Suyun içerisinde göz açamama durumunu, yanlış anlamadıysam eğer akvaryum suyuna damlatıldıysa antibiyotik ve teramcyn krem sürülüp 10-15 dk ısıtıcı lambanın altında kuru alanda bekletildikten sonra bu suya bırakılıyorsa, zaten rahatsız olan göz de yanma etkisi yapabilir ve bundan kaynaklı olabilir diye düşünüyorum.

Anitibiyotiğe şimdilik 1 hafta ara vermek gerekir. En fazla 10 gün uygulanır bu tedavi süreci ki hayvanın bünyesi çok yıpranır ve 1 haftalık dilimde dinlenmesini sağlarız. 1 hafta bekleyelim. Kuru alan lambası açık kalsın sürekli ve istediği zaman hayvan kuru alan çıktığında üşütmesin. Artık havalar soğuk ve en azından bu aşamada üşütmemesine önem göstermiş oluruz. Su sıcaklığı 30 derece de sabit kalsın.Hava akımı mevzusuna dikkat edelim ve bu ara sık gözlemleme yapalım durumuna.

Geçmiş olsun. İnşallah bir an önce sağlığına kavuşur.


Bu arada hoş geldiniz.
 
Çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için.

Hasta olur olmaz ayrı bir kaba almıştım ısıtıcının üstünü örtecek kadar sığ suda duruyor, üzerinide havlu ile kapatıyorum bildiğiniz sauna gibi sıcaklık oluşuyor.

Mesela şimdi gentagut damla için dışarı kaba aldım tek gözü hemen açıldı ve hareketleniyor.

Kocaeli'de ikamet ediyorum. Emel başaran diye bir veteriner tavsiye ettiler yarın onu arayacağım bakalım.

Tamam o zaman 10 gün hiç antibiyotik kullanmayayım, teramisin ve gentagut damlaya sizce devam etmemde sakınca olur mu?
 
10 gün degilde 1 haftalik bir ara iyi olur. Devaminda hastalik durumuna gore veteriner hekim bilgisi dahilinde tekrar baslariz veya da iyilesmis olur zaten.

Antibiyotik kullaniminda teramcyn ve gantagut kullanimi gerekmez. Gerekli destegi antibiyotik saglar zaten. Simdi ara verdigimizden gunde bir kere uygulayin isterseniz ama kuru alanda bekletme durumu ve isitici lambayi da unutmamak lazim.

Havlu kapatiminda oksijenlik bir alani ayarlamayi ihmal etmemek gerek. Tedavi sureci en cok aba sarf etmeyi gerektiren bir hastalik turu bu enfeksiyon, insallah atlatirsiniz. Onerilen veterinere getirme isine oncelik vemek gerekir.
 
Cvp: İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

Isıtıcı lambam var bir de damla için dışarı aldığımda altına sıcak su torbası koyuyorum sıcak tutsun diye.

Aslında Emel hanımı bugün öğrendim ve hemen aradım ama bugün yokmuş yerinde yarın arayın dediler. Yeter ki iyileşsin hayvancağız ben işten izin alıp haftaiçi bile götürürüm İstanbul'a razıyım.

Tekrar çok teşekkür ederim bilgilerinizi paylaştığınız için, umarım dediğiniz gibi iyileşir yavrucak.
 
Cvp: İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

foruma hoş geldin nev bahar. geçmiş olsun. hayvan yeterince antibiyotik almış dinlenmede kalsın. teramisini sürme. gentamisinden sabah akşam üçer damla her göze damlat. lamba altında kuru bir yerde 5 dakikayı geçmeyecek şekilde beklesin. sonra kendi akvaryumuna al. kapta durmasına gerek yok. akvaryum 28 derece ısıda dursun. kuru alan lamban 33-34 derece gibi bir ısıda olsun. ağız yoluyla vitamin damlatacaksın. tercih sera reptilin vitamindir. hayvanın başını havaya gelecek şekilde tut. ve ağız çevresine sür az da olsa girecektir. damla hem kırgınlığını alır hem de iştahını açar. akvaryumda arıtma veya damacana su kullan. musluk suyu içindeki klorda gözlerine rahatsızlık verir.
 
Cvp: İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

Merhaba, öncelikle çok teşekkür ederim.

Dediklerinizi yapacağım, peki vitamini günde bir kez mi damlatayım? Daha önce hiç vitamin kullanmadım bilgim yok bu konuda.

Akvaryumdan ayırma sebebim şuydu, gözlerini açmadığı için kuru alandan düşünce geri dönmede sıkıntı çekiyor zira diğer kaplumbağa onu kuru alanda rahat bırakmıyordu.

Hep 4-5 gün dinlenmiş su kullandım bu zamana kadar ama damacana da kullanabilirim.

Tekrar çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
 
Cvp: İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

vitamin günde bir damla ve 3 gün boyunca kullan. birinci tercihimiz bu damladır. içerik doğaldır. mailto:/urun_detay.aspx?kat=155&urn=4491
diğer damlalar yapay içeriklidir. bulamazsan hiç olmamasındansa diğerlerinden birini alabilirsin suya damlatılandan almayacaksın. gentamisin veya gentagut damla ince olduğu için göz içine nüfuz ederek çabuk etki sağlar. gözleri açılınca diğerinden dolayı oluşacak sorunda ortadan kalkacaktır. akvaryumda durması diğer kapta durmasından iyidir. hayvanı hasta edecek etkileri önlemiş olursun. ve yem yemeye de başlayacaktır.
 
Geçmiş olsun. Vitamin takviyesini atlamayın. Ağzını açarsa doğrudan damlatmak en iyisi.

Başka veterinere göstersenizde antibiyotik tedavisini ve iğneleri belirtin. Tekrar şimdi antibiyitik vermesin.
 
Cvp: İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

Tekrar merhaba, vitamini hemen alacağım siteden zira burada satılmıyor bu tür vitaminler, yemlerini de hep internetten alıyordum bu nedenle.

Bugün İstanbul'da ki Emel hanıma ulaştım, çok iyi çok yardımsever bir bayan. Bana önceki veterinerin bacaktan yaptığı antibiyotiğin ismini öğren dedi. Aradım ve öğrendim ki meğer hiç antibiyotik vurmamışlar, sadece ilk gün a vitamini sonraki 6 gün b ve c vitamini vurmuşlar. Ben antibiyotik vuruyorlar sanıyordum, belki de yavrucak o yüzden hiç iyileşme gösteremedi.

Emek hanım fotoğraflarını istedi, bu akşam eve gider gitmez kendisine mail atacağım ama tedavisini yine İzmit'te yaptırırsın buraya gelmen zor olur dedi haklı olarak.
 
Akşamı bekleyemeyip eve gelmiştim ki maalesef onu kaybettim.

Yardımlarınız için çok teşekkürler, maalesef olmadı.
 
Cvp: İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

Başınız sağ olsun.
Ancak bu nasıl iş ki antibiyotik iğnesi yaptığını belirtip şimdi vitamin olduğunu belirtiyor. Hayvan hiç bir tedavi görmedi yani.
 
Evet, sadece ilk 5 gün suya kattığım antibiyotik kullanılmış oldu. 7 gün hayvan boş yere gitti geldi. Telefonda duyduğumda şok oldum maalesef. Keşke daha erken bilseymişim keşke Emel hanımı daha önce bulsaymışım.
 
Cvp: İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

Veteriner bilgi vermemiş. Daha doğrusu ve kötüsü siz ilaç aldı diye biliyorsunuz. Bu sebeple yapacak birşey yokmuş. Gerçekten üzücü. En azından ileride gerekirse daha bilgili olduğunu düşündüğünüz bir veteriner mevcut.
 
Cvp: İyileşmeyen Akciğer Enfeksiyonu

başın sağolsun. vitamin ha ! madem anlamadığın hayvan neden söylemezsin be adem. hayvanı deney tahtası yaparsın. hayvanda bu havada sersebil oldu, öldü gitti. bende sana vitamin öneriyorum nevbahar. hayvan bunun üstüne bir de onu alsa yüklemeden zaten gidecekmiş desene.
 
Siz nereden bilecektiniz, ben bile bilmiyordum. İlk gün hemen antibiyotiğe başlıyoruz dediler öyle sandım. Keşke diğer günler sorsaydım, bilseydim ama keşkelerle yaşanmıyor maalesef.

Hepinize tekrar tekrar bu süreçte yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst