Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabuk çürümesi?

efesaktas

Yeni Üye
Merhaba, kardeşimin yaklaşık bir yıldır bakımını üstlendiği kaplumbağanın kabuğunda beyaz lekeler fark ettim ve kabuğunun arka kısmının oldukça esnek olduğu dikkatimi çekti. Mantar oluşumundan kaynaklı kabuk çürümesi olduğunu düşündüğüm için günde iki kez kabuğa batikon uygulamaya başladım ve hayvanı günün büyük çoğunluğunda suyun dışında tutmaya başladım. Kalsiyum takviyesi olsun diye kalsiyum küplerinden aldım fakat henüz yemedi. Sizlerin de görüşlerini almak istediğim için burada paylaşmak istedim.

image-2024-07-29-at-03-15-07-jpeg.8868

Ekli dosyalar

• * Image 2024-07-29 at 03.15.07.jpeg
    * Image 2024-07-29 at 03.15.07.jpeg
    702.2 KB · Görüntüleme: 61
2 yıldır baktığım kaplumbagamda benzer bi sorun oluştu malesef ki, klorheksidin ve betasalic denemeyi düşünüyorum tek başına baticonun etki etmesi aylar sürecek gibi duruyor, denemekten başka çare de yok hızlı bir etki görürsem sizi de bilgilendiririm.

2 yıldır baktığım kaplumbagamda benzer bi sorun oluştu malesef ki, klorheksidin ve betasalic denemeyi düşünüyorum tek başına baticonun etki etmesi aylar sürecek gibi duruyor, denemekten başka çare de yok hızlı bir etki görürsem sizi de bilgilendiririm.
Terbisil krem uygulamaya başladım ben de şimdi bakalım bir faydası olacak mı

Kabuğun hava almasını, önleyecek ürünler kullanmayın daha kötü yaparsınız kabuk jeli vs kabuğun hava almasını önler

Foruma hoşgeldiniz.

Hayvan için en az 30 litre olmak üzere 50-60-80-100 ne kadar büyük akvaryum alırsanız o kadar uzun süre gider. Ekipman olarak kuru alan, ısıtma lambası, su ısıtıcı ve filtre alacaksınız.

O kapta bakıyorsanız uygun değil. Normalde 8-9 cm kabuk boyunda olmalıydı.

Eğer kabuğun ön kısmı arka kadar yumuşak değilse kabuk erimesi yoktur. Gözler içeri çekilmemiş.

Hayvana ait diş fırçasını ıslatıp sofra tuzu döküp yavaşça fırçalayıp kaptaki suya emsal sıcaklıkta su ile durulayın. Fırçayı göz ve derisine temas ettirmeyin.

Tekrar resmini çekip atın.

Terbisil krem uygulamaya başladım ben de şimdi bakalım bir faydası olacak mı
Bizim kaplumbağamız düzeldi boşuna endişelenmişiz o yüzden denemedim bahsettiğim ilaçları siz de bence Cem beyle beraber ilerleyin ve suya koymadan önce kabuğundadır kremi iyce duruladığınızdan emin olun alerjik ya da toksik bi etkisi olabilir

Deri pomadları, ağız yoluyla alımda zararlıdır. Bu hayvanlarda suda yaşadığı için suya salınım yapar. Onun için kullanmıyoruz.

Foruma hoşgeldiniz.

Hayvan için en az 30 litre olmak üzere 50-60-80-100 ne kadar büyük akvaryum alırsanız o kadar uzun süre gider. Ekipman olarak kuru alan, ısıtma lambası, su ısıtıcı ve filtre alacaksınız.

O kapta bakıyorsanız uygun değil. Normalde 8-9 cm kabuk boyunda olmalıydı.

Eğer kabuğun ön kısmı arka kadar yumuşak değilse kabuk erimesi yoktur. Gözler içeri çekilmemiş.

Hayvana ait diş fırçasını ıslatıp sofra tuzu döküp yavaşça fırçalayıp kaptaki suya emsal sıcaklıkta su ile durulayın. Fırçayı göz ve derisine temas ettirmeyin.

Tekrar resmini çekip atın.
merhaba cem bey

hayvan şimdiye dek pet shoplardaki küçük plastik ortasında palmiye olan kaplardaydı akvaryum aldım 50x28x20 ölçüleri küçük ama yakınlarda daha büyüğünü bulamadığım için şimdilik aldım. Vantuzlu plastik kuru alan satılıyordu ondan aldım. Isıtma lambası olarak evde bulduğum 40Wlık filamanlı ampulü kullanmaya başladım bugün. Pet shopta su ısıtıcı ve filtre bulamadığım için internetten bakacağım. Yaz aylarında su ısıtıcı kullanımına gerek duyuluyor mu?

Kabuğun ön kısmı dediğiniz gibi normal esneklik/yumuşaklık sadece arka tarafta. Dediğiniz gibi sofra tuzu sürerek fırçayla fırçaladım fakat bir değişiklik yok gibi. Beyaz lekelerin mantar harici bir sebebi olabilir mi? Forumlarda fazla kalsiyumun kabukta depolanması sonucu da olabileceğini okumuştum anlamak için de sirke-su karışımı kullanılması önerilmişti. Fakat denediğimde herhangi bir değişiklik gözlemlemedim. İki gündür günde iki kez batikon uygulamaya başladım ve bugün aldığım mantar kremini de bugün iki kez uyguladım yabancı forumlarda görmem üzerine. Yem olarak sadece gammarus veriyorum ve yemine vitamin damlatmaya başladım.

Tuzlu suyla fırçaladıktan sonraki halinin fotoğrafını ve akvaryumun fotoğrafını ekliyorum.
* Image 2024-07-30 at 00.52.50.jpeg
* Image 2024-07-30 at 00.54.09.jpeg

Bizim kaplumbağamız düzeldi boşuna endişelenmişiz o yüzden denemedim bahsettiğim ilaçları siz de bence Cem beyle beraber ilerleyin ve suya koymadan önce kabuğundadır kremi iyce duruladığınızdan emin olun alerjik ya da toksik bi etkisi olabilir
ne kadar sürede düzeldi acaba ve sadece baticon mu kullandınız? kremi uyguladıktan sonra akvaryuma koymadan önce duruladım bugün ama faydadan çok zararı olacaksa uygulamayı kesebilirim

ne kadar sürede düzeldi acaba ve sadece baticon mu kullandınız? kremi uyguladıktan sonra akvaryuma koymadan önce duruladım bugün ama faydadan çok zararı olacaksa uygulamayı kesebilirim
Hiçbir şey kullanmadım sadece dikkatlice gözlemledim neyse ki kireçmiş bizim beyazlıklar sonradan sudayken kendiliğinden yok oldular bu sayede farkettim endiselencek bisey olmadığını, bir kere fırçaladım yüz yıkama jelimle o kadar (şampuan diye okudum şampuandan daha güvenilir geldi yıkama jeli) güzelce duruladım. Ama araştırdım biraz hiç başka şeyleri denemeden iyotlu antiseptikler ilk tercihiniz olsun mantar olduğuna eminseniz yani batikon tendurdiyot gibi . Cem Bey söyler zaten bana da baticon tavsiye etmişti

Kabuk bayağı kötü vaziyetteymiş. Kabuk jeli yada kimyasal birşey temas etmediyse mantar gibi gözüküyor.

Kabukta çukur, delik var mı?

Hırdavatçıdan 120 grid 1 plaka zımpara kağıdı alın. 5*12-14 cm gibi bir parça kesip ikiye katlayın. Hayvanın kabuğunu silip kurutun. Kuru yerde biraz bekletin kabuk tam kurusun. Yavaşça o beyaz bölgeleri zımparalayın. Çok derine inmeyin sadece o beyaz yüzeyleri. Eski plaka parçaları yüzülsün.

Aktardan sarı kantaron yağı alın. Bu işlem sonrası nemli peçete ile silip kantaron yağından 1 damla damlatıp yayın. Sonra bir resim daha çekin.

İşiniz bitince o zımpara kağıdını çöpe atıp ellerinizi iyice sabunlayın.

Akvaryumun eni 25 cm olsaymış daha güzel olurmuş. Neyse o kaptan sonra her akvaryum iyidir.

Su 26 derece altına düşmüyorsa su ısıtıcı şu an gerekli değil.

Lamba mesafesini ayarladınız mı? Kuru alana hayvanın sırtı hizasına denk birşey koyun. Kibrit kutusu gibi birşey olur. Üzerine cam derece koyun yarım saat sonra 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlayın. Lamba kabuğu kurutup mantarsa onun üremesini önler.

Geri