Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kabuk değiştirmeme

prensess

Bronz 4 Üye
Kaplumbağam deri değiştiriyor ancak kabuk değişimini görmüyorum.Ne kadar zamanda bir kabuk değiştirmeli normalde. Kabuk değişimini gerçekleştirmesi için benim yapabileceğim bir şey var mıdır ? Bir de kuru alanda çok kalıp kabuğu kuruduğunda bembeyaz oluyor. Kireç olduğunu düşünüyorum,su bi hayli kireçli. Ona bir zararı var mıdır bu olayın.Fırça ile fırçalıyorum ancak o kuruduğundaki beyaz olaya bir faydası olmuyor.

Cvp: kabuk değiştirmeme

prensess' Alıntı:
Kaplumbağam deri değiştiriyor ancak kabuk değişimini görmüyorum.Ne kadar zamanda bir kabuk değiştirmeli normalde. Kabuk değişimini gerçekleştirmesi için benim yapabileceğim bir şey var mıdır ? Bir de kuru alanda çok kalıp kabuğu kuruduğunda bembeyaz oluyor. Kireç olduğunu düşünüyorum,su bi hayli kireçli. Ona bir zararı var mıdır bu olayın.Fırça ile fırçalıyorum ancak o kuruduğundaki beyaz olaya bir faydası olmuyor.

Kabuk değişimi kaplum büyüdükçe olur. Kuru alandayken kabuğunun beyazlaması normal. Üstündeki su buharlaştığında kireç ve/veya eski kabuk plakaları görülebilir. 

Kaplumun kabuğunu fırçaladığında plakalar ince tabakalar halinde soyularak çıkar.

Akvaryumda mango kökü vs. gibi şeyler varsa onlara sürtündüğünde de kabuk plakalaları soyulur.

Kaplumbağam büyüyor yani yaklaşık 3 yıldır benimle ama ilk Zamanlarda kabuk değişimini plaka kalkması halinde bariz görmüştüm fakat sonrasında bu zamana kadar bir daha plakaları görmedim ama büyüyor sonuçta. Ben farketmeden bu kadar ince şekilde atması mümkün mü yani internette kabuk değiştiren kaplumbağalarının kabuklarından parça parça koleksiyon gibi yapmışlar vs.ben o şekilde hiçbir şey göremiyorum benimkinde. Akvaryumunda mango kökü gibi onun kabuğu için birşeyler yok ne yazık ki. Almalı mıyım konusunda kararsız kaldım yani alanı daraltmak istemiyorum.

prensess' Alıntı:
Kaplumbağam büyüyor yani yaklaşık 3 yıldır benimle ama ilk Zamanlarda kabuk değişimini plaka kalkması halinde bariz görmüştüm fakat sonrasında bu zamana kadar bir daha plakaları görmedim ama büyüyor sonuçta. Ben farketmeden bu kadar ince şekilde atması mümkün mü yani internette kabuk değiştiren kaplumbağalarının kabuklarından parça parça koleksiyon gibi yapmışlar vs.ben o şekilde hiçbir şey göremiyorum benimkinde. Akvaryumunda mango kökü gibi onun kabuğu için birşeyler yok ne yazık ki. Almalı mıyım konusunda kararsız kaldım yani alanı daraltmak istemiyorum.

Yetersiz besleniyorsa (vitamin ve mineral bakımından özellikle) büyümesi yavaşlayabilir. Hatta durabilir. KAplumlar büyüdükçe enerji ihtiyaçları da yem ihtiyaçları da değişir. Hangi yemleri veriyorsun. İstersen forumdaki beslenme bölümüne bir göz at.

Hayvana yerinin dar geliyor olma ihtimali yüksek, kaldığı yerin boyutları nedir ?

Tetra reptomin,sera Raffy ı kullanıyorum. Kısa bi Zaman önce sera Raffy mineral de aldım ancak tam olarak ölçüsünü bilmediğimden fazla gelir mi endişesinden 2 tane falan verdim. Olması gereken nedir bilmiyorum ama.

Yeri dar değil yani 50cm.lik bir kapta çok rahat yüzme alanı var

prensess' Alıntı:
Tetra reptomin,sera Raffy ı kullanıyorum. Kısa bi Zaman önce sera Raffy mineral de aldım ancak tam olarak ölçüsünü bilmediğimden fazla gelir mi endişesinden 2 tane falan verdim. Olması gereken nedir bilmiyorum ama.

Yeri dar değil yani 50cm.lik bir kapta çok rahat yüzme alanı var

Neye göre dar veya değil? Kaplumun boyutları ne kadar. Madeni 1 tl kadar bir kaplum için 50 cm yeterli olurken 500 gr'lık bir kaplum için anca ayaklarını sokabileceği bir hacim olur.  :D

Rahatça yüzüp hareket edebiliyor,plastik kaplarda değil bakımından dar değil dedim. 13 cm.kaplumbağa

prensess' Alıntı:
Rahatça yüzüp hareket edebiliyor,plastik kaplarda değil bakımından dar değil dedim.  13 cm.kaplumbağa

Kırmızı yanaklılar için 6,5 santimetrekare kabuk alanı  için 40 lt su gerekir. 

Yurt dışı kaynaklarında başlangıç için 250, yetişkin bireyler için 600 lt'lik tanklar önerilmektedir. Kırmızı yanaklılar yüzmeyi çok severler.

Elbette,gönül ister her türlü imkanı sağlamayı,doğal ortamına uygun koşullarda bakmayı ama evde imkanlar ölçüsünde olanlarla mecburen yetinmek durumunda kalabiliyoruz ????

Bu koşullarda hayvanın bu kadar gelişmesi bile enteresan açıkçası, bu linki dikkatlice incelemenizi tavsiye ederim.
mailto:/forum/konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu-10252.html

Güzel bir yazı. Teşekkür ederim. Daha öncede dediğim gibi muhteşem bir ortam hazırlamayı bende çok isterim ancak o büyüklükte bi akvaryum+dış filtre ve o dış filtrenin sürekli çalışır konumda olması durumları imkanlar dahilinde değil ne yazık ki. İmkanlar dahilinde birşeyler yapma çabasındayım

Bazı hayvanlar çabuk atarken bazıları katmanlaşarak bir anda atar. Kabuğu sürekli fırçalamana gerek yok bu hayvanı huzursuz etmekten başka işe yaramaz.

Hayvanın genelde ara çizgileri üstünde kireç birikir. Bu her kuru alana çıkıp kuruduğunda kat kat birikir. Zaman içinde taşlaşır. Bu plakaların kenarlarını beton atmış gibi kapadığında plakaların açılmasını önler.

Kireci azaltmak için akvaryuma içme suyu ekleyip incelt. Bir tane kireç önleyici bir filtre alırsan bu daha rahat ve iyi olur. Yalnız sakın siliphos alma o zararlı. Çamaşır ve bulaşık makinesinde kullanılıyor kaya tuzu gibi birşey.

Hayvana gelirsek odanın sıcaklığının iyi olduğu dönemlerde kabuğu peçete ile kurutup üstüne devit sür. Bir kapta 10 dakikaya yakın beklet. Kalanı peçete ile sil. Akvaryuma bırak.

Devit plakaları yumuşatır, ısıtma lambası gerdirir ve açar, mango kökü ile de sürtünüp plakaları atar.

Akvaryum için 80*35*50h civarı veya daha büyük bir ölçüde akvaryum alman iyi olur. Hemen al demiyorum. Arada petshopları gez. Bazı dönemler indirim yapıyorlar. Ona denk gelirsen ucuza kapatabilirsin. Okullar kapanmaya yakın fiyatları yükselir. Hazirandan evvel almaya çalış. Yanında promosyon ürün verirler onları alma sakın ve yerine biraz daha indirim iste.

çok teşekkür ederim bilgiler için. kireç önleyici filtreden kastınız nedir,öneri verebilir misiniz . kabuğa devit uygulamasını okumuştum ancak zaten kabuğun üstünde bir kireç katmanı yada atılamayan bi tabaka birikmesi varken birde üzerine başka bir şey sürmek daha da tıkama yapma ihtimali var mı diye uygulamaktan çekindim.birde kabuğunu peçete ile silmek yeterli gelir mi suya koyduğumda gözlerine bi zararı olur mu. uygularsam eğer bunu ne kadar sürede bir yapmalıyım ve devit damla mı olmalı evde ampul var onu kullanmam da bi sakınca olur mu

dediğiniz ölçülerde akvaryumu indirim vs.ile bir şekilde alabilsem de temizleme işi yani filtre düşündürüyor beni..şu an iç filtre kullanıyorum ve su değişimini ve kabın temizliğini taşıyarak yapabiliyorum ama ölçüler büyüdüğünde yerinden kalkması-taşınması durumu olmayacak ve dış filtre işin içine girecek..dış filtrenin kendisi zaten bi hayli pahalı ve bunun devamlı çalışması durumunda elektrik faturası durumu ne olacak..yani bende çok istiyorum aslında onun için uygun olan ortamı yaratmayı :(

Dış filtre öncelikli değil büyük akvaryumda kirlenme oranı az olur. Bunu iç filtre ile bir süre daha götürürsün. İç filtre idrarı süzmez az suda amonyak ve türevleri oranı yüksek olur. Bu açıdan büyük akvaryum her zaman artıdır.

Bu ölçüde bir akvaryum için kullanacağın tam ekipmanın max elektrik harcaması 30 tl'yi bulmaz geçmez. İç filtre ile dış filtre aynı enerjiyi yakar. Dış filtrede masraf içine koyacağın filtre ekipmanlarıdır.

Dediğim filtreler musluğa takılan basit türdekiler. Lavabo altı ters osmosisler tabiki daha iyi. Bunu içme suyu olarak kullanabiliyorsun.

Devit zararlı değil. Tam silinmezse sadece su yüzeyinde hafif bir birikme olur onu da maşrapa ile alırsın. Tersine kabuk sertleştiriciler zararlıdır. Uvb ampulün olmadığına göre haftada bir, bir yemine bir damla damlatıp ver.

Haftada iki veya üç kez uygula. Isıtma lambası kullanmıyor musun kuru alanda ? Eski armut tip ampul kullanacaksın lambanın kaldıracağı güce göre 40-60 W.

Sera Raffy mineral yem almıştım zaten. Onda da d vitamini vardı yanlış hatırlamıyorsam o yüzden deviti yeme damlatmama gerek yok öyle değil mi? Yalnız ben bu mineral yemi de haftada kaç kere ve kaç tane vermem gerektiği konusunda da tam bi bilgiye sahip değilim. Fazla vitamin yüklemesi olmasın vs.diye fazla gelmesinden çekiniyorum. Ana yem gibi bunu da o gün içerisinde sadece bu yem olacak şekilde kafa hacminde mi vermeliyim (Tetra reptomin,sera raffy ı,sera Raffy mineral var. Bitkisel beslenmeye de yavaştan geçmemiz gerek sanırım birde ???? )
Isıtma lambası konusunda da lamba var aslında ancak o lambayı açtığımda kaçmasın diye kapattığım akvaryum kapağını çekip köşeleri kartonla kapatıyorum.ve her seferinde kuru alanda durup kurumak yerine dışarı çıkmaya çalışıyor. Ayağa kalkıp uzandıktan sonra birkaç defa ters dönüp düştü. O nedenle gündüz evde yokken ne olur ne olmaz diye onu o şekilde bırakıp evden çıkamıyorum. Bi sonraki almayı düşündüklerim arasında uvb lamba vardı ama henüz beklemede. Bir de devit ampul olur mu damla mı olmalı illa. Çok soru soruyorum böyle art arda kusura bakmayın.

Onun için haftada bir damla dedim yoksa 10 cm üstü iki damla damlatılır. Ama 15 cm üstü kabuk boyunda mineral yem ile birlikte iki damla damlatılarak verilir. Hayvan yetişkin boylara gelmiştir artık. Devit 3 aylık bir süreçte kullanılacak daha fazla değil.

Hayvan 13 cm olduğuna göre günde tek öğün kafa hacmi kadar yem vereceksin. Mineral yem haftada bir gün verilir. Damla olanı alacaksın. 5-6 lira birşey zaten.

Akvaryumu yenilemen için bir sebep daha oldu. Kaplumbağa akvaryumuna kapak kapatılmaz içerdeki yoğun nem akciğer solunumu yaptığı için iyi gelmez. Isıtma 12 saat yanmalı. Sonuç olarak bu şekilde yapıyorsan o kireçlenme bir yada plaka atımı olmaması bu yüzden. Hayvanın ısınma harici kabuğunu kurutması mantar ve yosun oluşumunu engeller.

Ters dönmesi önemli değil hayvan kendini düzeltir. Olmadı çabalarken yine suya düşer toparlar.

Bu yemler dışında jbl agil ve sera raffy P'de al.

Devit damla aldım bugün.uygulayacağım ancak alt kabuğuna da uygulanmalı mı yoksa sadece üst kabuk mu. Ve uygulama sıklığını nasıl yapmalıyım.

fotoğraf yüklemeyi becerebilseydim o şekilde soracaktım ama bilemedim :( :(

Alt bağada katmanlaşma yoksa gerek yok oradaki plakaları silis kuma sürterek atar. Fazla bir katmanlaşma olmuyor, ince oldukları için yetişkinler genelde yer. Çok nadir kumda denk gelirsin. Tam şekilde ayrılmaz.

Üst bağaya haftada 2 veya üç kez uygula. Yapacağın sıra ortam çok soğuk olursa lambayı kuru alandakinden bir iki cm yukarıdan tut. Fazla ısınmasın üşümeyecek kadar olsun yeter.

Geri