Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

annie

Elmas 3 Üye
Katılım
16 Ocak 2015
Mesajlar
475
Bugün kabuğunda dikkatimi çeken bir beyazlık farkettim mantarmı diye şüphelendim forumda da benzer konuları inceledim ama tam anlam veremedim.Kireçmi mantarmı yoksa sadece kabuk gelişiminden mi bilemedim.

mailto:/1YOGkb.jpgmailto:/9VZDRr.jpg
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Bana kireç gibi geldi Kadir.
Bir plakadan diğerine değişim süreci başladığı andan itibaren kuru alandayken kabuklarındaki kireç görüntüsü daha da belirginleşiyor.Özellikle plakalar arsındaki damlacıkların buharlaşması bu görüntüyü verebiliyor.
Bildiğim kadarıyla mantar oluşumuna sebebiyet verecek bir sağlık koşulunda da barındırmıyorsun canlıyı.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Yok temiz suyu bende sanmıyorum ama şüphelendim sizde bakın istedim.Mantar nasıl oluyor acaba yani nasıl anlaşılır mantar olduğu?Ayırt edilir bir dokusu varmıdır?
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

plaka açılıp matlaşmış bir şey yok.

mantar kar tanesinin şekli gibi kılcal damar şekline benzer üredikçe pamuksu görüntü verir. tırnakla kazınabilir. kahverengi olanlar daha tehlikelidir.

duayenimiz turgay abinin bu konuda yazısına bakabilirsin. bir alman sitesinden tercüme ederek hazırlamıştır.
mailto:/kaplumbaga_hastaliklari_dosyalar/mantar.htm
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Bunu bilmiyordum abi sağol.Turgay abiye bakmayı unutmuşum :) Bu arada bi 5-6 tane kabuk döktü yanlardan tahmini ne zamana bu kabuk değişimi biter abi?
mailto:/YvZg32.jpg
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Mantar oluşumu kabukta olduğu gibi deride de olabiliyor.Genellikle kış uykusuna yatan kaplumbağalarda gözlemlenebiliyor ancak biz kış uykusuna yatırmadığımız için su kondisyonuna bağlı olarak meydana geliyor.
Yumuşak ve koku yapan bir dokuya sahip mantar.
Bir büyüteç yardımıyla kabuk incelendiğinde başlangıç konumundaki mantar kireç kalıntısından ayırt edilebilir.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

en başta yan çerçeveleri atacak büyük çoğunluğu açılmış zaten. devit sürerek hızlandırabilirsin. kenarları sakın tırnak takıp almaya çalışma o kısımlar aşağı doğru bağlantılı tek parçadır uç kısımlara zarar verirsin. o kısımlar sıkı tutar. mangoda yardımcı olacaktır. üst ve orta kısımlar bir iki ayı bulabilir yan kısımlar 1 aydan önce çıkar.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Anladım Furkan abi sağol :)

Cem abi devit küçükler için sıkıntı yaratmaz değil mi? Daha önce kullanmadım bilmiyorum.Yani hızlandırmak gerekirmi onuda bilmiyorum.


Sadece üst ve orta kısımda ara ara kaşıyorum başka birşey yapmıyorum o konuda o kabuklarda temizlikte elime geçenler :)


Abi şimdi fark ettim kumun bir bölümü yeşil olmuş bunun sebebi ne olabilir?


Koyu yerler bariz yeşil renk almış.mailto:/7o363l.jpg
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Tam emin olamamakla birlikte yosun oluşumu söz konusu olduğunu tahmin ediyorum.Yosunlar silikat,nitrat ve fosfatı besin kaynağı olarak kullanıyorlar.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Şayet yosunsa;oluşanları dip sifonu ile alabilirsin,kök üzerinde de yosun olduğunu düşündüğüm oluşumdan mevcut.Akvaryumun güneş ışığına maruz kalması da yosun oluşumuna sebebiyet verir.Dış filtrede nitrat,fosfat ve silikat tutucu/önleyici malzemeler kullanılabiliyor.Senin kullandığın iç filtre markası Jenecca'ydı hatırladığım kadarıyla ama modelini hatırlayamadım.Şayet biyolojik veya kimyasal filtrasyon malmezmesi eklenebiliyorsa ilgili maddelerden hacmi kadar ekleyebilirsin.Bu da bir yere kadar çözüm olacaktır diye düşünüyorum.Su düzenleyici kullanmak biraz daha etkili olabilir.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

2 haznesi var baya büyük tek kullanıyorum ben ama.İçindeki süngeri ortadan kesip malzeme ekleyebilirim.Tabi almam lazım elimde yok.Ne almam gerekir filtre malzemesi olarak bu yosun için.Bide kumu tamamen değiştiricem.Köktede mevcut beyaz beyaz ama deri gibi görünüyor.Sanırım bir kısmı deri bir kısmı beyaz yosun.Bu hayvanı etkilemişmidir?Ona birşey yapmam gerekirmi?


Akvaryum cama uzak bu arada Furkan abi direk almıyor ışınları.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Kumu değiştirirken kaplumbağanın üzerinde yosun varsa kaplumbağayı bir leğene alıp yumuşak bir fırça ile temizleyip akvaryumdaki su ile durulayabilirsin.Kum değişimi bitene kadar kaplumbağanın üzerinde bir ampul konumlandırmayı da unutma.
Yosun oluşumunu önlemek için de iki seçeneğin var.
Dediğin gibi bir miktar mekanik filtrasyon hacmini kimyasal filtrasyon için ayıracaksın ki bu seçenek için de yeterli bir filtre hacmi gerekir zira bu tip filtrasyon için geliştirilen ürünlerin üzerinde belirli bir hacme uygunluk oranı belirtiliyor.Örneğin JBL PhosEX ultra(Fosfat giderici) 340 gramlık paketi için 200 litre hacmindeki suyu uygun görmüş.Kendi akvaryumuna uygun şekilde paketteki miktarı böldüğünü varsayarsak bu miktarın filtrede ayırdığın yere hacimsel olarak fazla gelme olasılığı var.Bunu ayarlamak gerek.
Diğer bir seçenekte sorun çözücü su düzenleyiciler kullanmak.Bunları da kısmi su değişimi yaparken eklenecek hacimdeki suya uygun ölçülerde karıştırılabilir.
Ekstra bir bilgi daha vereyim şebeke suları silikat asidi içerdiğinden akvaryumda bir süre sonra diyatom algi(kahverengi) gözlemlenebilir.Bunun önüne geçmek için de bir miktar silikat önleyici filtre malzemesi kullanıp fosfatı da su düzenleyici ile önlersen yosun oluşumu konusunda sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Çözücü olarak ne kullanabilirim peki metilen felan iş görürmü?
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Metilen mavisi dezenfektan olarak kullanılıyor.
Fosfatın giderilmesi yönündeki su düzenleyicilere örnek Sera Phosvec ve JBL PhosEx kullanılabilir.Bir de JBL Algol diye alg öldürücü bir ürün var ancak bu ürün hakkında herhangi bir bilgim yok.Yorum yapmak için içeriğine bakmam gerek Kadir.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Peki Furkan abi sağol yarın bakıcam çaresine artık bi temizliğini yapayım öncesinde duruma göre bu ürünleride alırım.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Cem'in yorumunu da bekle Kadir.Ben yosun olma durumundaki çözümleri sıraladım.Cem de yosun olduğu yönünde görüş belirtirse alternatif şeyler önerebilir çözün için.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Peki abi bekleyelim bakalım ben kumun yeşillenmesini araştırdım internetten ama birşey bulamadım.Benimde ilk defa başıma geliyor böyle birşey.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

hayvan 6 cm kabuk boyuna gelene kadar deviti ağızdan vermiyoruz. kabuk büyürken esnek yapıda olmalı. sadece sendeki gibi plaka açılmaları söz konusu ise kabuğa uygulama yapılabilir. uvb ampulde varsa yine vermiyoruz. bu ışınımla hayvan vücudunda kendi sentezliyor.

kumdakiler yosun. su değişimlerinde kumu karıştırarak bunları havalandırıp alırsın. bu sadece yüzeyde değil yan camdaki kumlu kısımlarda da oluşur. filtre malzemeleriyle buna çare bulunur. ama randımanlı olması için dış filtre kullanmak gerekir. yosun önleyici fosfat içerikli malzemeler pahalı. ben bu konuda jbl silicate ex kullanıyorum. ekstra alg oluşumunu da önlüyor. fosfat çözücü dışında silikatı da alıyor. var olanları hapsedip izole ediyor çoğalmasını önlüyor. genelde dış filtre hortumlarında faydalı. yalnız iç filtrede netice verir mi zor.

akvaryumun temizliğini düzenli olarak yap. hayvanı elden besle mangonun üstünde de birikim var onu da temiz diş fırçası ile temizle. çıkarırken yavaşça al. ama sudan çıkarmadan evvel diğer eline maşrapa alıp onun içine koyarak sudan dik çıkar pisliği suya bırakmasın.

filtrenin hava kabarcığı özelliği varsa devreye sok. yosun sudaki oksijeni yer. hareketsiz ortam, karanlık yer, güneş vurup sirkülasyon olmayan bölge bu genelde akvaryum kenarı kum içinde oluşur. onun için her su değişiminde taban pisliğini aldıktan sonra kum karıştırılıp alt üst edilerek havalandırılmalıdır.

suyu komple temizlemende fayda var. ufak bir parça kalsa dahi tekrar üremeye başlıyor. iç filtrede kullanacaksan önce zeolitle başla. seachem denitrate uygun olur.

metilenin doğrudan bir etkisi yok ama damlatıldığında yosun tarafından emildiği için izole bir ortam yaratıyor. tabi yoğun kullanmak hayvan için iyi değil. sıvı ürünler var fakat kullanmadım. hayvana bir zararı olur mu bilmiyorum. suya damlatılan vitaminlerde yosun oluşumunu coşturur. şebeke suyu kullanılıyorsa su düzenleyici kullanılması içindeki madenlerin yine yosunu tetiklemesini önler.
 
Cvp: Kabuk Gelişimi Ne Durumda?

Abi uvb var o yüzden devit iptal.

Yarın akvaryumu temizleyip yeni kum koyucam içindeki herşeyi sudan geçiricem ve suyu tamamen değiştiricem.Su kabarcığı kullanıyordum zaten arada bir.Su olarakta bir buçuk damacana çeşme bir buçuk damacanada içme suyu kullanıyordum.Bu su düzenleyici olarak marka ve nasıl kullanacağımı söylersen abi daha sağlıklı olur.
Bizim canavara birşey olmasında ona yapmam gereken birşey varmı abi?
 
Geri
Üst