Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabuk problemi

zeyyy

Bronz 3 Üye
Katılım
28 Şub 2015
Mesajlar
62
Merhaba
2 yıldır baktığım 5 cm iki tane kaplumbağam var (İlk aldığımda 2 cm'lerdi).Geçen yıl mart ayındaydı galiba akciğer enfeksiyonu geçirdiler ve neredeyse ölüyorlardı zor kurtardık.Neyse hastalıktan sonra veteriner her ay boyların ölç dedi ama boyları çok uzamadı.Uzun zaman önce kabukları kabarmaya başladı ve kenarları kalktı ama yaklaşık 8 aydır sürekli deri değiştiriyorlar ama kabuklarını atamadılar.Bu arada sırtları çok kaşındığı için akvaryumda olmadık yerlere sırtını sürterek çıkmaya çalışıyorlar :)

Acaba neden kabuklarını atamıyorlar? Ne yapabilirim?

Akvaryumum 70 cm ve ısıtıcı lamba,uvb lamba var. Raffy I-P ve mineral yemiyle besliyorum.
 
Kabuk atmasına yardımcı olan şey mango kökü onunla rahatça kaşınıp kabuklarını atabiliyorlar ????
 
Akciğer enfeksiyonu en ağır hastalıktır. Bu vücutlarını ve bünyelerini ciddi anlamda yıpratır. İyileşmiş olsalar dahi büyüme oranı çok yavaş seyreder. Önemli olan boylarının az da olsa uzaması. Boy uzaması olan hayvanlarda hastalık yok demektir.

Uv içinde uva var mı sadece uvb mi olandan. Gelişimlerinde uva, yüzebilecekleri geniş alan ve jbl agil bu işi hızlandırır. Agili 6 cm kabuk boyu sonrası öneriyorum ama sendekilerde kemik sağlamlığı var yiyebilirler.

Hayvanların üzerindeki plaka birikimi kabuk gelişimini yavaşlatabilir. Kabuk ne kadar ince katman olarak durursa o kadar iyidir.

Deri değişimi gelişime bağlı olabilir, A vitamini fazlalığından veya uv lamba altında uzun süre kalıp radyasyona maruz kaldığında olur. Bu illaki olacak durum. Deri değişiminin çaresi yok.

Kabuklarını atmaları için uygun şekilli olması şartıyla mango ya da mopani kökü alacaksın. Şimdilik diş fırçasını ıslatıp kabuk üstünü fırçala çıkmaya yüz tutanlar atsın. Derisine temas ettirme. Çıkmıyorsa fazla zorlama. Ayrıca kabuğa devit uygulaması işi hızlandırır ama bu vakit yapılmaz. Üstelik hayvanlar akciğer enfeksiyonunu yeni atlatmışken.
 
Cvp: RE: Kabuk problemi

Hastalıktan sonra sadece bir santim uzadılar.Lambada sadece uvb var.Kalkan kabuk katmanı kalın görünüyor.O yüzden hiç fırça falan sürmedim.Veteriner istersen kabuklarına devit 3 sür dedi ama ben emin olamadım o yüzden kullanmadım.Akvaryuma gelirsek geniş yüzme alanları var,derinliği iyi rahat yüzüyorlar.Önceden küçükler diye mango kökü altında kalır boğulurlar diye almamıştım.Şimdi 5 cm oldular artık alayım o zaman.
 
Alacağın kökün altı boşluk olacak biçimli birşey olsun ki rahat girebilsinler. Düz olursa kaldıramadıkları gibi altına girdi mi çıkamazlarda. Fazla ağırda olmamalı. Sterilizasyon sürecinde kaynattığımızda özsuyunu da salar. Bu ilk zamanlar hafifleştirebilir ama öz suyun yerine akvaryum suyunu emip kuru halinden daha ağır hale gelir. Yinede bundansa iç filtreyi tabana altına girip kaşınacakları kadar boşluk bırakarak indirebilirsin. Ayaklarını kaldırıp sürtünürler.

Hayvanların kabuklarını yakın plan çekebilirsen bakayıp sonuçta yaş olarak değil boy olarak yavru kategorisinde. Bu sebeple çıkarma anlamında ana kabuğa hasar verilebilir. Pigmentli bölge sökülüp kanayabilir. Yapıyı incelemek gerek.

Devitli uygulamada sistem şöyledir. Kabuk kurutulup devit damlatılarak yedirilir bir süre beklenir kalan peçete ile silinip suya konur. Devit plakaları yumuşatır. Kuru alana çıktığında ısı plakaları gerip, ortasında hava boşlukları da varsa onları genleştirip açılmasını sağlar. köke sürtünerek atma sürecini tamamlamış olur. Dediğim gibi şimdilik devit işine girme.

Elindeki ampul exo terra uvb 100 ise onda uva da var. Ama çubuk florasan ise uva olmaz. Uva metabolizma canlandırıcı özelliğinden dolayı gelişimi harekete geçirir. Isıtıcı lamba ısıtma anlamında canlandırır ama içine işlemez. O etkiyi vermez.

Bacak derilerinde silis boyun derileri içinde çoklu dalları olan ve içinden tel geçen ipek yapraklı bitki kullanıyoruz ama şu an piyasada istediğimiz uygunlukta kalmadı. (Özellikle jueni arayıp söyledim bunlardan getirin ihtiyaç var diye ama gelmedi, firma üretmeyi bırakmış olabilir) bu dallara boyun ve bacaklarını sürterek atıyorlar. Bir de boyundaki deriler için iç filtre ve ısıtıcı kablolarına sürtünürler. Hayvanları kabloların civarında görürsen sebebi budur. Sonrasında da kablolara tutunup uyumayı keşfederler.
 
Cvp: Kabuk problemi

Maru'nun kabuğu
mailto:/2a0apur.jpg
mailto:/2567pdl.jpg

Haru'nun kabuğu
mailto:/2wdqasx.jpg
mailto:/o078zq.jpg


Elimdeki ampul exo terra uvb 100.Hayvan dükkanlarındaki mango köklerine bakayım bir tane alayım o zaman.Bu arada jbl agil yem alayım mı?
 
Cvp: Kabuk problemi

her ikisini de gensel hatalı almışsın. üsttekinde plaka birikimi yüksek. ama o kadar da sıkıntı verecek boyutta değil. bunu mango kökü halleder. nisan gibi hava toparlar o zamana kadar atamamış olursa devit uygulaması yaparsın. alttaki hayvanın durumu iyi onda sorun yok. üstteki hayvanın üst kabuk çizgisinde eğrilik var dengesiz büyüme ilerde şekil bozukluğu yapabilir. sen en iyisi küçük 100'lük kutuda reptominde al. ot türevliye başlama olsun. protein yoğun beslenmesinler. jbl agili yiyecek kemik yapısına gelmişler. boyca ufaklar ama kemik yapıları iyi. agil büyüme süreçlerini hızlandırır. marul denemeleri de yap. orta körpe yapraklardan yemezlerse yarım saat geçmeden alırsın.

zeynep hayvanlar senin elin küçük değilse 5 cm'den biraz büyük gibi duruyorlar sanki.
 
Cvp: Kabuk problemi

Kaplumbağaları ben almamıştım doğum günümde arkadaşım hediye olarak almıştı.Ayda bir marul veriyorum,çok seviyorlar :) Dediğiniz yemleri yakında alırım.Normalde her ay boylarını ölçüp not alıyorum.En son aralık ayının başında boylarını ölçtüğümde 5 cm gözüküyordu.Ama siz şimdi söyleyince yeniden boylarını ölçtüm ve 5.5 cm olmuşlar şok oldum hahaha :)
 
Cvp: Kabuk problemi

güzel. hayvanlar büyüme potasına girmişler artık. ayda 0.5 cm uygun büyümedir. ve büyüdüklerine göre de hastalık durumları yok gayet sağlıklılar.
 
Cvp: Kabuk problemi

Şükürler olsun :) Bunu duyduğuma sevindim :)
 
Geri
Üst