Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kabuk sertleşmesi için

aragorn

Bordo Bereli
Katılım
30 Eyl 2008
Mesajlar
2,176
-haftada bir kez ılık su altında kaplumbağanızın kabuğunu fırçalayarak temizleyebilirsiniz..
-akvaryumunuzda mutlaka bir kuru alan olmalı.. kuru alan suda yaşayan bakterilerin kaplumbağanızın kabuğunda mantar oluşumuna sebep olmasına ve kabuk yumuşamasına engel olur..
-su değişimlerinde dezenfektan kullanmanız kabuğa zarar veren bakterilerin oluşumunu engelleyecektir..
-yemlerine vitamin damlatabilirsiniz.. eczanelerde satılan devit-3 vitamininden de verebilirsiniz.. zaten kabuk sertleşmesini sağlayan kalsiyum ve D vitaminidir..
-petshoplarda kuşlar için satılan gaga taşından alarak dış yüzeyini kazıyıp iç kısmını toz haline getirerek yemlerine karıştırarak verebilirsiniz..
-yumurta haşladığınız suyu akvaryum suyuna ekleyebilirsiniz..
-vitamin ve mineral bakımından zengin kaliteli yemler kullanmaya da özen gösterilebilirse faydalı olur..
-imkanınız varsa mutlaka günde en az yarım saat güneşlendirebilirseniz çok iyi olur.. dikkat edilmesi gereken güneşlendirirken kaplumbağanızın yakınında mutlaka bir gölge alanın da olması ve güneşin doğrudan gelmesidir.. cam uv ışınları büyük oranda absorbe eder.. yazları güneşlendirmeye özen gösterilmeli, kışlarıda uv lambası kullanılmalı ya da uv yoksa vitamin takviyesi yapılmalı.. en iyi yol tabi ki güneşlendirmektir en doğalı v en sağlıksıda bu.. ancak imkanı olmayanlar için diğer yollar da iyi birer alternatif..
 
benim iki tane su kaplumbağam var bir tanesi bir yıldır kaplumbaga havuzunda yasıyordu ötekini alalı 4 ay oldu hiç bir uyumsuzluk sorunu yada bir hastalık olmadı ikisinde de bu zamana kadar ben gecen hafta kaplumbagalarıma akvaryum yaptırdım ısıtıcısı hava motoru kuru alanı var dibini deniz kabukları taslarla süsledim sudan cıkmıyorlardı günlerdir fakat bugün kaplumbağlarımın kabuklarının yumusadığını farkettim neden olmus olabilir acaba.. kurutulmus karides kullanıyorum yem olarak arada da elma kabuğu veriyorum yemeleri de asırı oranda arttı kendi yemlerini bitirip birbirininkine saldırıyorlar kapluşlarımın nesi var :S:S

Edit tubidik: Türkçe'mize özen gösterelim.
 
evet beslenme düzeni olarak sadece karides vermemelisiniz. beslenme ile ilgili bölümde verilebilecek besinleri de yem markalarını da görebilirsiniz ; ) ayrıca aragornun yazdıgı gibi yemlerine vitamin katabilirsiniz.
 
ben su ürünlerinde okuyorum dün hocalara gösterdim bana dedilerki kaplumbaganda bi saglık sorunu yok ama vitamin verelim genede dediler ben gereksiz yere telaş yapmışım öle dediler ve bana içme suyu kullanamamamı söylediler ceşme suyunu 2 gün dinlndirip onu kullanmamı söylediler ordaki beklemiş kirecin kaplumbağaya yararlı olacağını dahi söylediler bende öyle yapıyorum ama kaplumbağalarım yakında beni yicekler cok yiyolarrr =))
 
gerekli bilgiyi aktardım :) fakat daha 2. sınıf olduğum için su canlılarıyla cokk bir bilgim yok daha cok omurgasızlarla var =) ögrendikce aktarmaya devam ederim =) ama ögrenmem gereken cok sey var =)
 
Birçok yerdede çeşme suyu kullanmayın yazıyor.. Kararsız kalıyor insan.. :S
 
Lenin' Alıntı:
Birçok yerdede çeşme suyu kullanmayın yazıyor.. Kararsız kalıyor insan.. :S

Çeşme suyu konusunda çok rahat şunu söyleyebilirim. Ankara'da Kızılırmak suyu gelene kadar İl Sağlık Müdürlüğündeki bir arkadaşım çocukların ve yaşlıların çeşme suyunu özellikle içmelerini tavsiye ediyordu. İçindeki kalsiyum kemik gelişimi ve kemik erimesine çok iyi geldiği ve yeter miktarda olduğunu söylerdi. Şimdi biraz sülfat arttı ama ben devamlı çeşme suyu kullanıyorum. İçindeki klor gittikten sonra bir sorun olmadığını düşünüyorum. Akvaryum forumlarında tartışılan bir konu bu aynı zamanda çok nazik balıklar olan diskuslarda bile çeşme suyu kullanılıyor. Kapluşlarımız naziktir ama o kadar da çabuk etkilenmezler doğal ortamlarını bir düşünün :)

Çeşme suyunda bulunan klor ile zararlı özelliğini kaybetmiş bir kısım bakteriler vücuda girince aşı etkisi bile gösterebilir.

Bu tamamen benim kanaatimdir. Sadece kendi görüşümü ve uygulamamı aktarmak için yazdım. Çeşme suyu konusunda bölgesel olarak kendi tercihinizi kendiniz yapın.
 
2 Gün dinlendirilen suyun içindeki klor tamamen yok oluyor değilmi?.. Ayrıca kaynatmaya gerek varmı?..
 
Ben suyu 2 gün felan dinlendirmiyorum. Banyo bataryasında sıcak suyu açıyorum su ısınınca duşu en hızlı akıtacak sekilde ayarlıyorum olabildiğince uzaktan tutarak su taşımada kullandığım kovayı dolduruyorum. Sıcağın etkisiyle, hızlı ve dağınık gelen su bence yeterince klordan arınıyor. Tedbiren 3-4 saat bekletiyorum ama bu arada gidip gelip kovadaki suyu maşrapa alıp olabildiğince yüksekten tekrar kovaya boşaltarak daha havalanmasını sağlıyorum ve akvaryumuma koyuyorum.
 
Çok iyi bir fikir :) Sera Aquat(su duzenleyıcı) kullanıyor musunuz? Veya o suyun içine mavi damladan başka kattığınız herhangi bişey varmı ?

Edit tubidik: Türkçe'mize özen gösterelim.
 
mükemmel :D çok sevindim bu şekilde de bakılabildiğine :D az önce dediğiniz şekilde suyu doldurdum pırıl pırıl bir akvaryum ve suyuda çok doldurdum kayanın ancak 1-2 cm lik kısmı dışarda kalcak şekilde akvaryuma 25-30 litre su doldurdum.. Kaplus mutlu mutlu yüzüyor su an.. Ampulu yetersizdi 60watlık ampul taktım ben bu mesajı yazarken o kuru alanına çıkmış kuruyor :) akvaryumun iç dizaynınıda değiştirdim komple, ilk kez içime sindi bu sefer..

Edit tubidik: Türkçe'mize özen gösterelim.
 
Akvaryumun suyunun tamamını değiştirme en fazla yarısını değiştir. Akvaryumdan aldığın su ile akvaryumun filitresini yıka mutlaka. Çünkü filitrede ve akvaryum suyunda senin akuatan ile oluşturmaya çalıştığın bakteriler var onların ölmemesi gerekli :)

Akvaryum suyunu bir hortum ile çekebilirsin bu arada hortumu akvaryumun dibinde dolaştırarak dipteki pislikleri de temizlemiş olacaksın.
 
Anladım, ama bir dahaki sefer artık, çünkü komple herşeyi yıkayıp suyuda tamamen değiştirdim.. Hortumda su çekme konusunda; arabadan benzin çeker gibimi olucak bu işlem ? Ağız kullanarak yani ?..

Edit tubidik: Türkçe'mize özen gösterelim.
 
Evet öyle ama dikkatli ol benzin ağıza kaçarsa büyük sorun olmaz ama kapluşların suyu benzinden çok daha tehlikeli bir çok bakteri bulunmakta.
 
kesinlikle o konuda çok dikkat ederim.. daha hortumun yarısında bırakırım suyu.. çok teşekkurler faydalı paylaşımlarınız için.
 
dip temizleyici ya da dip süpürgesi denilen aletlerle su çekerek fln yapmanıza gerek kalmadan çok rahatça suyu değiştirebilirsiniz.. bazıları pilli bazılarıysa mekanik çalşma mekanizmasına sahip fiyatları da 10-25 tl arasında.. onlardan temin ederseniz çok kolay olur su değişimi ve dip çekimi yapabilmek..
 
Dip süpürgesini çalıştırmak için su seviyesi önemli bazı seviyeden sonra pilli olanları dip çekmiyor. En azından benimki öyle.
 
Dip süpürgelerini biliyorum kaliteli olanları 30-40 ytl.. hortumla çekmek meşakatlide olsa "bedava" olduğu için açıkçası tercihimdir :D
 
benimki pilli değil.. sifon mekanizmasına göre çalşyor.. bir kaç kez sallayıp brakınca içindeki misketin hareket ederek sifon sistemi oluşturmasıyla suyu çekmeye başlıyor ve dipte 2-3 cm su kalıncaya kadar çekiyor..
 
Geri
Üst