Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kabuk sertleştirici kullanımı

.~seyma~.

Bronz 3 Üye
Katılım
19 Ara 2010
Mesajlar
66
kapluşlarımın arka tarafındaki kabuk çok yumuşamıştı..yumurta suyu gibi doğal yöntemler denedim olmadı .. bende kabuk sertleştirici aldım mecburen :/
üzerinde 10 günde 5 damla yazıyor.
nasıl kullanmalıyım damlayı kabuğa damlattıktan sonra suya hemen koymalı mıyım yoksa biraz kuru alanda beklemeli mi ?

Edit alcatraz:Lütfen Türkçe kelimeler kullanalım.
 
Evet sürdükten sonra kapluşu bir iki saat dışarda bekletmelisin aslında zararlı birşey ama bende onun sayesinde hasta olan kapluşumu kurtarmıştım... Forumda bazı arkadaşlar vitaminle karıştırıp kullanmışlar bir araştır derim ...
 
vitamin kullanıyorum zaten sanırım bir sorun olmaz :) teşekkür ederim serbay :)
bide sizinkide damla şeklinde dimi ? bazıları krem gibi demişlerdi damla olduğunu görünce çok şaşırdım ??
 
Ben çok önermem yapay kabuk sertleştiricisini en azından bir veterinere gösterirdim.Belki o başka bir tedavi uygular.
 
Her gün Güneşlendirmen kabuğun sertleşmesi için yeterlidir çok yumuşak da olsa düzelecektir. Vitamin alması yemeğine damlatılması da yararlı olacaktır.
 
Güneşlendiremiyorsanız bile vitamin ve kaliteli yemlerle kabuğu düzelecektir. Kabuk sertleştiricisine hiç gerek yok.
 
güneşlendiremiyorum maalesef.yemi sera,vitaminle beraber veriyorum..ama düzelmedi mecburen aldım..:/umarım yakında düzelir..
 
Güneşlendiremiyorsanız d vitamini kullanmalısınız.Kabuk sertleştiriciler geçici bir çözüm.Kullanmayı bıraktığınızda bir aksaklık varsa tekrar ortaya çıkabilir.
 
çok sevdiğim bir yakınım 4-5 yıldır kaplumbağa bakıyo..geçenlerde kabuğunun yumuşadığını söyledim benimkilerinde yumuşamıştı ama kabuk sertleştirici kullandım geçti dedi...baktım canavar gibiler :) oldukça da şekerlerdi :p bir sorunları yok onların umarım benimkilerde öyle olur :) çok teşekkürler ilgilendiğiniz için (;
bide kaplumbağalarım çok uzun süredir sürekli deri değiştiriyolar bi zararı var mı sizce?
 
Hayır bir zararı olmaz aksine büyüdükleri için iyi birşey yani. Kabuk sertleştirici sürdükten sonra direk suya koymayın kapluşu. Suda salınım yapıp gözlerine zarar verebilir.
 
Kaplumbağa konusunda yeni yeni bilgilenmeye başladım zamanında pet shopa gidip vitamin almıştım onun yanında kaplumbağa sertleştiricisini de önerdiği için almıştım zararlı olduğunu bilmiyordum güneşli günlerde güneşte bekletiyorum fakat sanki gözlerinde perde ve sululuk var şuan bu yüzden güneş zarar verecekmiş gibi geliyor fazla güneşte tutamıyorum veterinere götürdüğümüzde kabuğunun yumuşak olduğunu A vitamini eksik olduğunu kabuğu için kullanmam gerektiğini söyledi ne yapmam gerek tam olarak yardı olur musunuz?
 
istanbul' Alıntı:
Kaplumbağa konusunda yeni yeni bilgilenmeye başladım zamanında pet shopa gidip vitamin almıştım onun yanında kaplumbağa sertleştiricisini de önerdiği için almıştım zararlı olduğunu bilmiyordum güneşli günlerde güneşte bekletiyorum fakat sanki gözlerinde perde ve sululuk var şuan bu yüzden güneş zarar verecekmiş gibi geliyor fazla güneşte tutamıyorum veterinere götürdüğümüzde kabuğunun yumuşak olduğunu A vitamini eksik olduğunu kabuğu için kullanmam gerektiğini söyledi ne yapmam gerek tam olarak yardı olur musunuz?

Kabuk serleştirici yerine kaplumbağanızı bol bol güneşlendirin.Haşlanmış yumurtanın beyazını kaplumbağanıza yedirebilirsiniz.Aynı zamanda mürekkep balığı kemiği alarak kullanmanızı tavsiye ederim.Güneşlendirme imkanınız yoksa d vitamini kullanabilirsiniz.
Kaplumbağalarınızı neyde besliyorsunuz.Soğuk sudan dolayı hasta olmuş olabilir.
mailto:/forum/konu-goz-kapanmasinin-sebepleri.html
bu link yardımcı olabilir.
 
beslediğim yeri hiç söylemeyeyim ama yemek yemiyor uyuyor bu yüzden vitamin veremiyorum güneşte gözlerini açıyor gözlerinde perde var artık tam açamıyor
 
Kaplumbağanıza güzel bir yaşam alanı oluşturun.İçinde mutlaka ısıtıcı olmalı ve suyu 28 derecede sabit tutulmalı.Yoksa kaplumbağanız hasta olur ya da kış uykusuna yatar.Küçük kaplumbağaların kış uykusuna yatması da çok tehlikeli.
 
Cvp: kabuk sertleştirici kullanımı

bnm tosbağanında arka tarafı yumuşak yumurta beyazı ve kabuğunu yediriom 2 gündür de güneşlendiriyorum şimdi çok mutlu şey bide kışın nasıl güneşe banyosu ne yapabilirim yardım vitamin veriyorum
 
Cvp: kabuk sertleştirici kullanımı

hayvan yavru ise arka kısım yumuşak olur. kabuk boyu 4,5 cm'yi geçmeye başladığında sertleşmeye başlar. esnek olmasının sebebi. darbelere karşı zarar görmesini önler. iç organ gelişiminde kabuk içindeki baskıyı rahatlatır. kabuk yumuşamasının farkedilmesi ön kısımdaki yumuşaklıktan belli olur. hayvan yem yiyor ise sera mineral yem yeterli olur. içinde kalsiyumda var, mineral ve vitaminde yumurta veya damla kullanmana gerek yok.

kış için ısıtıcı lamba yeterli. yanında ikinci bir lamba ile güneş efekti için uva+uvb içerikli ampul lazım. bu uv ampul alınana kadar ısıtıcı lamba yanında yapay uygulama olarak. eczaneden devit damla alınıp haftada bir, bir yeme bir damla uygulanır. 3 aylık bir süreçte kullanılmalı, sonrasında lambaya geçiş yapılmalıdır. bu mineral yeme damlatılmamalı. sera raffy P yem buna uygundur. raffy P'deki kırmızı yemler mineral yemdir. bunlar kullanılıp bittikten sonra mineral yem alınıp kullanılır.


Kabuk sertleştiriciler zararlıdır. Kullanılmamalıdır, elde var ise çöpe atılmalıdır. Kabuk sertleştirici bir nevi vernik gibidir, ciladır. Kabuğun hava almasını önleyip kabukta deformasyona neden olur. Mantar ve kireç oluşumlarını hapseder. Eski plakaların açılıp atılmasını engeller. Göze teması zararlıdır.

Bu konuda faydalı olan eczaneden alınacak devittir. Bu kabuğun rengini canlandırır. Ama gereksiz yere kullanılması da sakıncalıdır. Hayvanı uygulamada kuru yerde beklettiğimiz için üşütüp hastalanabilir. Strese girebilir.

Kabuğa devit uygulaması şu şekildedir. Kabuk üstünde yoğun kireç veya eski plaka açılmaları ya da yoğun katmanlaşma söz konusu ise bu atım sürecini hızlandırmak için hayvan sudan alınıp peçete ile kabuğu kurutulduktan sonra bir iki damla damlatılıp kabuğa yedirilerek kuru bir yerde 5-10 veya kabuğun durumuna göre 10-15 dakika bekletilir. Yavru hayvanlarda bu sürenin kısa tutulması iyi olur. Bu da sadece kabuk arası çizgilerde yoğun kireç varsa yapılır. Kireç yoğun ise ileri zamanda plaka açılmalarını engeller. Bu durum yok ise gerek yoktur.

Kış vakti uygulamalarda kuru kapta bekletildiği ortam soğuk ise ısıtma lambası, kuru alanındaki konumunda 1-2 cm yukarıda olacak şekilde o kabın üstünde tutulmalı. Bu hayvanın üşütüp hastalanmasını önler.

Kabuk boyu 6 cm altı hayvanlara devit oral yolla uygulanmaz. Bu boya kadar kabuk esnek yapıda olmalıdır. Uvb ampul yok ise ki bu hayvanın D vitaminini vücudunda doğal olarak sentezlemesini sağlar. 6-10 cm kabuk boyu arası haftada 1 damla; 10 cm kabuk boyu üstü hayvanlarda 2 damla 20 cm üstü hayvanlar için haftada bir 3 damla verilmeli. Bu doğrudan ağzına damlatılabileceği gibi stick yeme damlatıp elden ağzına verilmeli. Suya mümkün olduğunca az temas etmeli bu suya salınım yapmaması için. D vitamini kalsiyumun vücuttan atılmasını engeller. Bu şekilde yıkıma uğrar vücuttan atılmaz. Fazlası karaciğer ve yağ dokuda birikir. Bu sebeple senede 3 aydan fazla kullanılmamalıdır. Fazlası zararlıdır.

Devit son kullanma tarihi bitince atılmamalıdır. Oral yolla vermesekte kabuğa uygulamada kullanmaya devam ederiz.

Kabuğa devit uygulama kireç ve üstteki eski plakaları yumuşatır. Isıtıcı lamba kurutarak gerdirir ve mango köküne sürtünerek atarlar.

Plaka üstünde mantar oluşumu var ise uygulanmaz. Islak diş fırçasına tuz dökülüp o bölge yavaşça ovularak yıkanır. Plaka altında mantar varsa o plakanın bir an önce atılıp mantarın ortaya çıkması gerekir aksi halde plaka üstünden fırçalamanın bir etkisi olmayacaktır ve mantar plaka altında üremeye devam edecektir, böyle durumda o bölgedeki plakaların atılması için deviti uygularız.

Isıtma lambası hayvanı ısıtırken kabuğunu da kurutur. Bu mantar, yosun ve alglerin kabuk üstünde ihtiyacı olan yaşayabileceği ortamdaki nemi yok ettiği için oluşumlarını önler. Bir faydası da budur. Sürekli suda duran hayvanlarda bu oluşumlar görülür. Yalnız mantar akvaryumda doğrudan oluşmaz akvaryuma yeterince steril edilmeden konulan bir ürün vasıtasıyla bulaşır.

Isıtma lambasının olduğundan yakın mesafede yada ampulün olduğundan güçlü olması durumunda kabuk yanar pigmentli diğer adıyla desenli bölge sarı renge döner. Bu durumda da devit uygulaması yaparız. Lamba 32 derece verecek uygun mesafeye getirilir.
 
Geri
Üst