Cvp: kabuk sertleştirici kullanımı
hayvan yavru ise arka kısım yumuşak olur. kabuk boyu 4,5 cm'yi geçmeye başladığında sertleşmeye başlar. esnek olmasının sebebi. darbelere karşı zarar görmesini önler. iç organ gelişiminde kabuk içindeki baskıyı rahatlatır. kabuk yumuşamasının farkedilmesi ön kısımdaki yumuşaklıktan belli olur. hayvan yem yiyor ise sera mineral yem yeterli olur. içinde kalsiyumda var, mineral ve vitaminde yumurta veya damla kullanmana gerek yok.
kış için ısıtıcı lamba yeterli. yanında ikinci bir lamba ile güneş efekti için uva+uvb içerikli ampul lazım. bu uv ampul alınana kadar ısıtıcı lamba yanında yapay uygulama olarak. eczaneden devit damla alınıp haftada bir, bir yeme bir damla uygulanır. 3 aylık bir süreçte kullanılmalı, sonrasında lambaya geçiş yapılmalıdır. bu mineral yeme damlatılmamalı. sera raffy P yem buna uygundur. raffy P'deki kırmızı yemler mineral yemdir. bunlar kullanılıp bittikten sonra mineral yem alınıp kullanılır.
Kabuk sertleştiriciler zararlıdır. Kullanılmamalıdır, elde var ise çöpe atılmalıdır. Kabuk sertleştirici bir nevi vernik gibidir, ciladır. Kabuğun hava almasını önleyip kabukta deformasyona neden olur. Mantar ve kireç oluşumlarını hapseder. Eski plakaların açılıp atılmasını engeller. Göze teması zararlıdır.
Bu konuda faydalı olan eczaneden alınacak devittir. Bu kabuğun rengini canlandırır. Ama gereksiz yere kullanılması da sakıncalıdır. Hayvanı uygulamada kuru yerde beklettiğimiz için üşütüp hastalanabilir. Strese girebilir.
Kabuğa devit uygulaması şu şekildedir. Kabuk üstünde yoğun kireç veya eski plaka açılmaları ya da yoğun katmanlaşma söz konusu ise bu atım sürecini hızlandırmak için hayvan sudan alınıp peçete ile kabuğu kurutulduktan sonra bir iki damla damlatılıp kabuğa yedirilerek kuru bir yerde 5-10 veya kabuğun durumuna göre 10-15 dakika bekletilir. Yavru hayvanlarda bu sürenin kısa tutulması iyi olur. Bu da sadece kabuk arası çizgilerde yoğun kireç varsa yapılır. Kireç yoğun ise ileri zamanda plaka açılmalarını engeller. Bu durum yok ise gerek yoktur.
Kış vakti uygulamalarda kuru kapta bekletildiği ortam soğuk ise ısıtma lambası, kuru alanındaki konumunda 1-2 cm yukarıda olacak şekilde o kabın üstünde tutulmalı. Bu hayvanın üşütüp hastalanmasını önler.
Kabuk boyu 6 cm altı hayvanlara devit oral yolla uygulanmaz. Bu boya kadar kabuk esnek yapıda olmalıdır. Uvb ampul yok ise ki bu hayvanın D vitaminini vücudunda doğal olarak sentezlemesini sağlar. 6-10 cm kabuk boyu arası haftada 1 damla; 10 cm kabuk boyu üstü hayvanlarda 2 damla 20 cm üstü hayvanlar için haftada bir 3 damla verilmeli. Bu doğrudan ağzına damlatılabileceği gibi stick yeme damlatıp elden ağzına verilmeli. Suya mümkün olduğunca az temas etmeli bu suya salınım yapmaması için. D vitamini kalsiyumun vücuttan atılmasını engeller. Bu şekilde yıkıma uğrar vücuttan atılmaz. Fazlası karaciğer ve yağ dokuda birikir. Bu sebeple senede 3 aydan fazla kullanılmamalıdır. Fazlası zararlıdır.
Devit son kullanma tarihi bitince atılmamalıdır. Oral yolla vermesekte kabuğa uygulamada kullanmaya devam ederiz.
Kabuğa devit uygulama kireç ve üstteki eski plakaları yumuşatır. Isıtıcı lamba kurutarak gerdirir ve mango köküne sürtünerek atarlar.
Plaka üstünde mantar oluşumu var ise uygulanmaz. Islak diş fırçasına tuz dökülüp o bölge yavaşça ovularak yıkanır. Plaka altında mantar varsa o plakanın bir an önce atılıp mantarın ortaya çıkması gerekir aksi halde plaka üstünden fırçalamanın bir etkisi olmayacaktır ve mantar plaka altında üremeye devam edecektir, böyle durumda o bölgedeki plakaların atılması için deviti uygularız.
Isıtma lambası hayvanı ısıtırken kabuğunu da kurutur. Bu mantar, yosun ve alglerin kabuk üstünde ihtiyacı olan yaşayabileceği ortamdaki nemi yok ettiği için oluşumlarını önler. Bir faydası da budur. Sürekli suda duran hayvanlarda bu oluşumlar görülür. Yalnız mantar akvaryumda doğrudan oluşmaz akvaryuma yeterince steril edilmeden konulan bir ürün vasıtasıyla bulaşır.
Isıtma lambasının olduğundan yakın mesafede yada ampulün olduğundan güçlü olması durumunda kabuk yanar pigmentli diğer adıyla desenli bölge sarı renge döner. Bu durumda da devit uygulaması yaparız. Lamba 32 derece verecek uygun mesafeye getirilir.