Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabukda küçük delik

hummathijran

Yeni Üye
Merhaba dostlar. Yardımınıza ihtiyacım var.
Sarı benekli kaplumbağamın kabuğunda dün küçük bir delik oluştuğunu gördüm. Önceki günlerde böyle bir şey yoktu. Bu neden olabilir? Nedir bu? Forumlarda biraz araştırma yaptım, ama tam olarak ne olduğunu anlayamadım.
Kaplumbağamın kabuğunun uzunluğu 3.5 cm. Onunla birlikte yaşayan dere kaplumbağasının kabuğunun uzunluğu ise 4 cm. Akvaryumları 25 litredir. Yakın günlerde onları 100 litrelik yeni akvaryuma geçireceğim.
Kaplumbağada koku yok. Suyunu her iki günde bir dip çekimi yaparak değiştiriyorum .Suda dışkılarını görünce temizliyorum. Sularını maksiumum temiz tutmaya çalışıyorum.
Kabuklarını haftda bir defa orta sertlikde diş fırcasıyla temizliyoum .
Akvaryumda kullandığım ekipmanlar:
  • Isıtıcı halojen lamba (48 watt)
  • UVB 5.0 (13 watt)
  • Isıtıcı (75 watt)
  • İç filtre
Yemleri:
  • AHM turtle stick
  • Tetra reptomin
  • Sera mineral
  • Hikari turtle stick
  • Gammarus
Sevdiği yemler:
  • AHM turtle stick
  • Tetra reptomin
  • Gammarus
Az yediği yemler:
  • Hikari ve Sera mineral(çok çok az yiyorlar )

Yem önerisi de yapa bilirsiniz.
Haftada bir kez yumurta akı ve tavuk göğüsü (yağsız kısmı) veriyorum. Şu an kaplumbağaların yaşadığı akvaryum 25 litredir.
Kaplumbağanın ve oluşan küçük deliğin fotoğraflarını ekledim.
Yardım ederseniz çok sevinirim.

Ekli dosyalar

• * Şəkil 2024-08-14 saat 16.27.09_40976f88.jpg
    * Şəkil 2024-08-14 saat 16.27.09_40976f88.jpg
    134.1 KB · Görüntüleme: 16
  • * Şəkil 2024-08-14 saat 16.27.09_f2ce430e.jpg
    * Şəkil 2024-08-14 saat 16.27.09_f2ce430e.jpg
    198.8 KB · Görüntüleme: 16
  • * Şəkil 2024-08-14 saat 16.27.10_0a6f4c26.jpg
    * Şəkil 2024-08-14 saat 16.27.10_0a6f4c26.jpg
    92.5 KB · Görüntüleme: 17
Sarı benekli kaplumbağamın kabuğunda dün küçük bir delik oluştuğunu gördüm. Önceki günlerde böyle bir şey yoktu. Bu neden olabilir? Nedir bu? Forumlarda biraz araştırma yaptım, ama tam olarak ne olduğunu anlayamadım.
Kaplumbağamın kabuğunun uzunluğu 3.5 cm. Onunla birlikte yaşayan dere kaplumbağasının kabuğunun uzunluğu ise 4 cm. Akvaryumları 25 litredir. Yakın günlerde onları 100 litrelik yeni akvaryuma geçireceğim.
Kaplumbağada koku yok. Suyunu her iki günde bir dip çekimi yaparak değiştiriyorum .Suda dışkılarını görünce temizliyorum. Sularını maksiumum temiz tutmaya çalışıyorum.
  • UVB 5.0 (13 watt)
  • Isıtıcı (75 watt)
  • İç filtre
Yemleri:
  • AHM turtle stick
  • Tetra reptomin
  • Sera mineral
  • Hikari turtle stick
  • Gammarus
Sevdiği yemler:
  • AHM turtle stick
  • Tetra reptomin
  • Gammarus
Az yediği yemler:

Haftada bir kez yumurta akı ve tavuk göğüsü (yağsız kısmı) veriyorum. Şu an kaplumbağaların yaşadığı akvaryum 25 litredir.
Deliğin 20x mikroskop altında görüntüsü böyle

Ekli dosyalar

• * Şəkil 2024-08-14 saat 17.03.46_7f6dea2b.jpg
    * Şəkil 2024-08-14 saat 17.03.46_7f6dea2b.jpg
    143.4 KB · Görüntüleme: 15
  • UVB 5.0 (13 watt)
  • Isıtıcı (75 watt)
  • İç filtre
Yemleri:
  • AHM turtle stick
  • Tetra reptomin
  • Sera mineral
  • Hikari turtle stick
  • Gammarus
Sevdiği yemler:
  • AHM turtle stick
  • Tetra reptomin
  • Gammarus
Az yediği yemler:

6cm olana kadar uvb kullanmanıza gerek yok. Kabukla ilgili bilgim yok.

Her ikisinin kabuk yapıları güzel ve temiz fırçalamaya gerek yok. Strese girmesinler.

Sevmedikleri yemlerin tarihi ileri ise buzdolabında saklayın 6 cm kabuk boyu sonrası verin.

Şu an uvb ampule gerek yok. 7-8 cm kabuk boyu sonrası kullanırsınız.

O çukur kazınıyor mu?

Darbe almış gibi de duruyor.

Delikli olan yeri kontrol edip bilgi vereceğim. Gözlemlerime göre, sakinler. Akvaryumda olan bir şeyin bu şekilde ona zarar verebileceğini sanmıyorum. Kabuk değişimi olabilir mi? Son günlerde kabuğunda delik olan kaplumbağa, sık sık filtrenin yakınında zaman geçiriyor ve kendini filtrenin süngerine sürtüyor. Delik yokken de bazen sanki kendini süngere sürtüyordu. Oyun oynuyor sanıyordum.
Bazı kaynaklarda kabuk değişimi sırasında bu tür davranışların normal olduğu belirtilmiş, ama tam olarak emin değilim.
Diğer yazdıklarınızı, dediğiniz gibi yapacağım.
Başka fotoğraflar da ekleyeceğim, lütfen bakıb yardımçı olursanız sevinirim.

Her ikisinin kabuk yapıları güzel ve temiz fırçalamaya gerek yok. Strese girmesinler.

Sevmedikleri yemlerin tarihi ileri ise buzdolabında saklayın 6 cm kabuk boyu sonrası verin.

Şu an uvb ampule gerek yok. 7-8 cm kabuk boyu sonrası kullanırsınız.

O çukur kazınıyor mu?

Darbe almış gibi de duruyor.
1000051968.jpg
1000051969.jpg

Kabuk yeni plkalar oluşup eskiler katmanlaştıkça hareket ettiği için kaşıntı yapar.

Bu doğum lekesi gibi de duruyor ama önceden yoktu demişsiniz.

En üstteki resme bakınca hasar görmüş yada kahverengi mantar gibi duruyor. Alttaki resme bakınca plaka parçası kopmuş gibi.

O kısmı derine inmeden temizleyip sabah akşam aktardan sarı kantaron alıp sürün. 30 dakika kuru yerde bekletin. Silmenize gerek yok zararı yok. Suya salınım yapabilir.

Kabuk yeni plkalar oluşup eskiler katmanlaştıkça hareket ettiği için kaşıntı yapar.

Bu doğum lekesi gibi de duruyor ama önceden yoktu demişsiniz.

En üstteki resme bakınca hasar görmüş yada kahverengi mantar gibi duruyor. Alttaki resme bakınca plaka parçası kopmuş gibi.

O kısmı derine inmeden temizleyip sabah akşam aktardan sarı kantaron alıp sürün. 30 dakika kuru yerde bekletin. Silmenize gerek yok zararı yok. Suya salınım yapabilir.
4 gün önce çekilen bir fotosu var, ilave etdim.fotoda şimdiki delik olan yeri daireye aldım . Çok da aydın görünmüyor maalesef .

Ekli dosyalar

• IMG_20240815_205241.jpg
    IMG_20240815_205241.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 5
Başka marka sarı kantaron yağı olurmu? Bizim buralarda bakdım başka marka satılıyor. Dediğiniz sarı kantaron'u siparişle maalesef en çabuk 1 haftaya temin ediyorlar.

Fotoda olan uygunsa sabah erkenden alıp kullanabilirim.
1000052005.jpg

Sarı kantaron olsunda ne olduğu farketmez bu hem antibakteriyeldir, hemde yapıcı hücreleri aktive edip iyileşmeyi hızlandırır.

Geri