Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kabukta beyaz oyuk

potash

Bronz 1 Üye
Katılım
26 Mar 2011
Mesajlar
107
[attachment=2932][attachment=2931][attachment=2931]Kabuğunda beyazlık oluştu (resimde kırmızı halka içine aldığım yer). yüzeyde değil; orada bir oyuntu meydana gelmiş ve içi beyazlamış. Tırnağımla kazıyorum çıkmıyor ve suda kaybolmuyor. 
Şu an yazlıkta hemen her gün güneşlendiriyorum. yani kabuk iyice kuruyor. buna rağmen mantar olabilir mi? 
Arada bir kabuğunu fırçalıyorum ve su değişiminde mavi damla kullanıyorum. dinlendirilmiş damacana su kullanıyorum. Kabuk boyu yaklaşık 20 cm. 
Ne dersiniz, tuzla fırçalama yapayım mı? Ama beyazlık içe işlediğinden bir işe yaramayabilir. Ne önerirsiniz?
 

Ekli dosyalar

  • 100_1555.JPG
    100_1555.JPG
    309.2 KB · Görüntüleme: 81
Cvp: kabukta beyaz oyuk

Cem bey veya diğer moderötörler sana yardımcı olacaktır ben bir ön bilgi vereyim

koku yapıyormu yani bu beyaz yeri koklayın kötü kokuyormu çünkü mantar durumlarında kötü koku söz konusu oluyor 

bana büyük bir sorunmuş gibi gelmedi muhtemelen çok fazla güneşte durduğu için rengin pigmentleri açılmıştır 

ama önlem almakta fayda var yazmanız iyi olmuş uzman arkadaşlar detaylı bilgi verirler iyi günler
 
Cvp: kabukta beyaz oyuk

hayır kötü bir koku yok ama renk açılması değil çünkü yüzeyde değil; orası bir şey kemirmiş gibi hafif oyuk resimde pek belli olmamış. bu arada suda sivri kaya taş kum gibi bir şey yok yani bir yere sürtmesi mümkün değil. ne olduğunu anlamadım. umarım mantar değildir.
 
Cvp: kabukta beyaz oyuk

mantar olan kaplumbağalar halsiz olur sürekli kuru alanda durur fazla yüzmez  sürekli uyur iştahsız olur   sanırım seninkinde böyle belirtiler yok kaplumbağaya akvaryum da mı bakıyorsunuz ?

mantar olduğunu zannetmiyorum eğer yukarıda yazdığım belirtiler var ise işler değişir kireç olabilir eğer suyu çeşme suyu ise kireç nedeniyle böyle beyazlamalar oluyor

yukarıda yazdığım belirtiler var mı ona göre bir tedaviye gerek olup olmadığına karar veririz
 
Üst plaka o bölgeden kopmuş bu açılan kısımda yerleşmiş mi yoksa derine doğru oyuntu var mı ? Bir cımbız ile o kısmı biraz kazı derinlik nereye kadar gidiyor bak. Düz yere hayvanı koyup bir elinle iyice bastırıp sabitle öyle kazı. Hayvan büyük rahat durmayabilir. İş bitince cımbızı iyice sabunla.

Kabuk genelinde de noktasal kireç yoğunluğu var. Deniz kenarı yerlerde şebeke suyu yoğun kireç içerir. Muhtemel daha evvelden açılmış o kısım, kireç bu tip boşluklara iyi tutunur. Kabuk kurudukça üst üste binip katmanlaşmış ve taşlaşmış. Kazıdığında tebeşir gibi tozlaşır. Mantar yumuşaktır. Bu olsaydı fırçalarken giderdi.

Ama kazıyıp derinliğini bir kontrol et yine de nereye kadar gidiyor. Minyatür eğe varsa onunlada kazıyabilirsin.
 
Güneşlendirmede esintiye dikkat et ve fazla sıcak olduğu zamanda güneşlendirme bu hayvanlarda güneş çarpmasından ölür. Su kaybıda var tabi.
 
Cvp: kabukta beyaz oyuk

cımbızla kazıdım o bölgeyi. hiç derine gitmiyor. Aynen dediğiniz gibi daha önce oradan ince bir plaka kopmuş ve içine kireç dolmuş sanki. taşlaşmış iyice. çok can sıkıcı bir durum. çeşme suyunu ağzı açık damacanada dinlendirip kullanıyordum. en iyisi tamamen içme suyu kullanayım artık.  Ya da sera aquatan gibi bir su düzenleyicisi önerirseniz hemen alayım.
güneşlendirmeyi çok dikkatli yapıyorum.
 
Tamam kabukta bir sıkıntı yok o zaman.

Kireç sudan çözülmüyor. Havalandırma klorun uçmasını sağlar. Su düzenleyicisi ise ağır metalleri çözer.

Sürekli içme suyu kullanmanda maliyetli olur. Şebeke suyunu içme suyu ile harmanlayabilirsin yada carbon filtreli bir arıtma cihazı kullan. Lavabo altı filtre olabilir. Ben bunu kullanıyordum. İleride büyük akvaryuma geçip dış filtre kullanınca filtre malzemeleri gerekeni halleder.
 
Cvp: kabukta beyaz oyuk

çok sevindim. tamam dış filtre zamanıdır artık. paludaryumun olmazsa olmazı. lavabo filtresi de çok mantıklı bir çözüm.
yol açıcı fikirleriniz için teşekkür ederim. iyi ki varsınız.
 
Geri
Üst