Kireç su içindeyken gözükmez. Kabuk kuruduğunda beyazlık ortaya çıkar. Kireçli suda yaşayan hayvan her kuru alana çıktığında su buharlaşarak kireç tortusu özellikle çizgi aralarına katmanlaşarak kalınlaşır. Sakıncası plaka kenarlarını tıkadığı için eski plakaların atılmasını önleyip katman haline getirmesidir.
Bunu önlemek veya olanı minimize etmek için arıtma su kullanmak, içme suyu kullanmak veya şebeke suyunu içme suyu ile harmanlayıp suyun kireç oranını düşürmek gerekir. Bu şekilde yeni oluşum olmayacağı gibi var olanda ayrışıp çıkar.
Çok yoğun bir oluşum var ise kabuğa devit sürmek halihazırdaki kireci yumuşatıp dökülmesini sağlar. Kabuğa yeterince damlatıp sürdükten sonra 10-15 dakika kuru yerde bekletip peçete ile sildikten sonra hayvan akvaryuma konulur. Az ise sürmeye gerek yoktur.
Plaka üstünde noktasal veya birkaç milimlik parlamalar ya da yansımalar var ise bunlar plakanın açılmasına bağlı hava kabarcığıdır. Kabuk kuruduğunda mat bir görüntü oluşur. Suda ışık vurunca parlar. Zamanla bu plakalar açılıp atılır. Çoklu katman oluşumu var ise ki bu 5 veya daha üstüdür bu durumda da devit uygulaması yaparız.
Yoğun katmanlaşma kabuğu gelişme sürecinde baskılayıp kasar ve şekle uygun hareket etmesini önler. Bu da kabukta piramitleşme veya deformasyona neden olabilir.